Κομοτηνή: ΕΡΤ ΕΙδήσεις 19 Νοέμβρη 2018

10:20 19/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Εθνική Άμυνα
Στον Κάλχα η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής
Τις ορεινές περιοχές της Ξάνθης και της Ροδόπης επισκέφθηκε η Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, στα έργα που υλοποιεί το ΔΣΣ στην περιοχή της Θράκης και έχουν απήχηση στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής.
Την υφυπουργό συνόδευσαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Διοικητής του ΔΣΣ Στρατού, Γιώργος Καμπάς.
Η κ Τσαρουχά έφτασε στην Κομοτηνή

το μεσημέρι στον οικισμό του Κάλχαντος, για να δει από κοντά τους κατοίκους της περιοχής άλλα και να επιθεωρήσει τα έργα που έχει υλοποιήσει στον οικισμό ο Λόχος Μηχανικού της ΧΧΙ ΤΘΤ.
Πρόκειται για έργα αποχετευτικά που θωράκισαν την περιοχή από τις πλημμύρες, ενώ κατασκευάστηκαν εντελώς δωρεάν από τους Μηχανικούς και τους Στρατιώτες του συγκεκριμένου Λόχου.
Τα έργα αυτά αν τα υλοποιούσε ο Δήμος Κομοτηνής δήλωσε ο διοικητής του ΔΣΣ, θα κόστιζαν 400.000 ευρώ ενώ τώρα ο δήμος αγόρασε μόνο τα υλικά.
Κατά την επίσκεψη της κας Τσαρουχά στον οικισμό του Κάλχαντος συνοδευόταν και από τον διοικητή της ΧΧΙ ΤΘΤ, Λάζαρο Καμπουρίδη και τον Διοικητή της 29ης ταξιαρχίας Πεζικού, Γιώργο Χατζηγεωργίου, με τους οποίους η υφυπουργός παρακολούθησε και άσκηση των Εθνοφυλάκων στην περιοχή Αμπελώνας (οι εθνοφύλακες ανήκουν στην 29η ταξιαρχία).
Για την σημασία της παρουσίας και της προσφοράς του Στρατού στην περιοχή ευχαρίστησε την κ Τσαρουχά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κάλχαντος, Οσμάν Μεμέτ, ο οποίος τόνισε πως πριν γίνει το αποχετευτικό δίκτυο του χωριού, τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο περνούσαν μέσα από πλημμυρισμένους δρόμους.
Στις δηλώσεις της η κ Τσαρουχά μεταξύ άλλων εξήρε το έργο του Στρατού λέγοντας “ έχουν γίνει παρά πολλές παρεμβάσεις κοινωνικού έργου από το στρατό. «Η παρουσία μου εδώ μαζί με τον Αρχηγό του Στρατού είναι για να είμαστε κοντά και στα στρατευμένα παιδιά μας αλλά και στους κατοίκους της περιοχής. Μιας περιοχής στην εσχατιά της χώρας με τις ανάγκες της και κυρίως για να ενδυναμώσουμε το φρόνημα, το οποίο έχουν ανάγκη οι κάτοικοι εδώ”.
Στον αριθμό 86 ανέρχονται τα έργα του Στρατού
Ερωτηθείσα η κ Τσαρουχά αν υπάρχουν κι άλλα αιτήματα από τους κατοίκους της περιοχής είπε πως, « διάφορα ζητήματα έχουν καταγραφεί από τις δυνατότητες που έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πάντα με την υψηλή επιστασία του Πάνου Καμμένου θα κάνουμε, ότι καλύτερο μπορούμε και περισσότερο με τις υποδομές του ΔΣΣ».
Τέλος εξηγώντας στους δημοσιογράφους ο διοικητής του ΔΣΣ Γιώργος Καμπάς ανέφερε πως έχουν γίνει 86 έργα στην περιοχή της Ροδόπης και παρεμβάσεις σε 38 σχολεία, στα οποία δόθηκαν, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, διαδραστικοί πίνακες, συστήματα κλιματισμού κι όλα αυτά με χρήματα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Δημόσια έργα
Μελέτη και κατασκευή της γέφυρας Κομψάτου το πρώτο 6μηνο του 2019
Την άμεση αποδοχή της πρότασης του ΤΕΕ για δημιουργία ηλεκτρονικού Μητρώου έργων υποδομής και Δημοσίων κτιρίων, από τους φορείς που λαμβάνουν αποφάσεις για τα Δημόσια κτίρια και τις υποδομές, ζήτησε μέσω της ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας.
Όπως τόνισε ο κ. Λουρίκας το μητρώο θα διασφαλίζει την καταγραφή της σημερινής κατάστασης, τον προγραμματισμός των αναγκαίων έργων συντήρησης και το καθεστώς κυριότητας και αρμοδιότητας κάθε φορέα, προκειμένου να μην ψάχνουμε την τελευταία στιγμή του συμβάντος ποιος φορέας ήταν αρμόδιος και τι έπρεπε να είχε προηγηθεί για την ασφάλεια των πολιτών.
Ειδικότερα για την παλιότερη πρόταση που είχε κάνει το ΤΕΕ στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ για την δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Γεφυρών, μετά την κατάρρευση της Γέφυρας Κομψάτου τον Σεπτέμβριο του 2017, ο κ. Λουρίκας υπογράμμισε πως μετά από προφορική ενημέρωση το έργο προχωράει.
Πιο συγκεκριμένα ο διαγωνισμός για τη μελέτη αποκατάστασης της Γέφυρας Ποταμού Κομψάτου, λήγει στις 4 Δεκέμβρη και μετά τις απαραίτητες διαδικασίες, το πιο πιθανό είναι μέσα στο πρώτο 6μηνο του 2019 να είναι έτοιμη η μελέτη, ύψους 120.000 ευρώ.
Ωστόσο οι αρμόδιοι θα αποφασίσουν για την αποκατάσταση της γέφυρας αν θα κρατήσουν το τμήμα που απέμεινε και θα προχωρήσουν σε ανακατασκευή, ή, αν θα ξεκινήσουν από την αρχή την κατασκευή νέας γέφυρας, η οποία θα πρέπει να κατασκευασθεί άμεσα.
Το σίγουρο πάντως είναι πως δεν θα μάθουμε ποτέ γιατί κατέρρευσε σαν να ήταν χάρτινη η γέφυρα στον ποταμό Κομψάτο, γιατί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, έκρινε πως η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια, το ΤΕΕ Θράκης και το Δήμο Ιάσμου, πάσχει και βάσει του νόμου 44 12, που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις, μπορεί να εκληφθεί ως απευθείας ανάθεση στο ΤΕΕ και η Αποκεντρωμένη έκρινε πως έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία της κανονικής δημοπράτησης.
Έρευνα για τα αίτια της πτώσης της γέφυρας να πούμε ότι διεξάγει και ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο οποίος αν κρίνει πως τα στοιχεία είναι ελλιπή, θα οδηγήσει την υπόθεση στο Αρχείο. Ειδάλλως στο ακροατήριο.

Αυτοδιοίκηση-Εκλογές
Χ Τοψίδης: «Η περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν αλλάζει με κομματικές εμμονές»
Περιφερειακή Σύνθεση είναι το όνομα του Συνδυασμού του υποψήφιου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χριστόδουλου Τοψίδη,-νυν πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου- ο οποίος παρουσίασε χθες στην Κομοτηνή την ιδρυτική του διακήρυξη.
«Σε αυτούς που με ρωτούν γιατί κατεβαίνω υποψήφιος, απαντώ πως δεν με εκφράζει η τωρινή κατάσταση και δεν συμβιβάζομαι μαζί της», τόνισε με έμφαση στην ομιλία του ο κ. Τοψίδης.
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο κ. Τοψίδης, ο συνδυασμό είναι μαχητικός και αποτελείται από μια ομάδα ικανών ανθρώπων , οι οποίοι καλούνται να λύσουν προβλήματα, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες τα πλεονεκτήματα της ΑΜ-Θ, με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνοχή, σε μια περιφέρεια κόμβο συνδυαστικών αγορών και διαμετατακομιστικό κέντρο, πρότυπο σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Συγκεκριμένα ανέφερε την ενίσχυση στον πρωτογενή τομέα, τη διασύνδεση παραγωγών και καταταναλωτών, την στροφή της επιχειρηματικότητα στην εξωστρέφεια, την αξιοποίηση της Γεωθερμίας και των υδατικών πόρων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή. Επίσης τον σωστό βηματισμό τον Τουρισμό. «Να αλλάξουμε την πορεία της Περιφέρειας και να δώσουμε αυτό που της λείπει την Διεκδίκηση. Μια περιφέρεια δεν αλλάζει με κομματικές εμμονές», υπογράμμισε ο κ. Τοψίδης.
Παρόντες Πατακάκης, ΜΑρκόπουλος
Αξίζει να σημειωθεί πως στην χθεσινή εκδήλωση το παρόν τους έδωσαν οι νυν Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας-Δράμας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, Αργύρης Πατακάκης και ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μιχάλης Αμοιρίδης, αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφερειακής Αναγέννησης, όπως ο κ. Εξακουστός.
Το παρόν τους έδωσαν και οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Ροδόπης, Νίκος Αγγελίδης και Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, αλλά και στελέχη της Αυτοδιοίκησης από άλλους κομματικούς χώρους, πλην της ΝΔ.

Υποψήφιος για το Δήμο Κομοτηναίων και ο Τάσος Βαβατσικλής
Την υποψηφιότητά του Δημάρχου Κομοτηναίων μέσω της καθόδου της Νέας Πορείας στις Αυτοδιοιητικές εκλογές του Μαΐου, γνωστοποίησε ο πρώην Δήμαρχος, Τάσος Βαβατσικλής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «Καλούμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, τις κινήσεις πολιτών, τον κάθε δημότη και ιδιαίτερα τους νέους σε διάλογο, ενότητα και κοινή δράση.
Για εμάς αντίπαλοι είναι μόνο οι ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
Με αυτά θα αναμετρηθούμε.
Το κρίσιμο διακύβευμα για το Δήμο σήμερα είναι εάν θα συναντηθούν οι δυνάμεις που διαθέτουν ισχυρές κοινωνικές αναφορές, όραμα και ευαισθησία για το μέλλον της πόλης.
Κυβέρνηση-Πολεοδομία
Ηλεκτρονική Πολεοδομία με απόφαση Γ Σταθάκη
Άμεση, σφαιρική και απολύτως έγκυρη ενημέρωση για τα πολεοδομικά δεδομένα κάθε σημείου της Επικράτειας προσφέρει, σε δημόσια διοίκηση και πολίτες, η «Ηλεκτρονική Πολεοδομία» (e-Πολεοδομία 3), που ενεργοποιείται με Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επιτρέπει στους φορείς του δημοσίου, τους μηχανικούς ή άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, να πληροφορούνται με «ένα κλικ» τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο και γενικότερα τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, που προσδιορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας.

Νεολαία
Τρίτη Προσομοίωση περιφερειακού Συμβουλίου από το κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
Ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων (Ε.Ο.Π.Ε.) και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, διοργανώνουν την 3η Προσομοίωση Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κομοτηνή, τις ημερομηνίες από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2018.
Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα – συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε, από τον Ελληνικό Οργανισμό Πολιτικών Επιστημόνων, στην Κομοτηνή με μεγάλη επιτυχία τις δύο προηγούμενες χρονιές (2016 και 2017) με συμμετέχοντες από όλη την Βόρεια Ελλάδα.
Το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές (προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υπ. Διδάκτορες), αλλά και σε απόφοιτους από όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως του αντικειμένου των σπουδών τους.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περίπου 80 και τα ζητήματα αυτά είναι ζητήματα επικαιρότητας, τα οποία όμως προσομοιώνονται σε μια υποθετική Περιφέρεια.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν την αίτηση τους έως 24 Νοεμβρίου στις 12:00 στην ιστοσελίδα της Προσομοίωσης – ppskomotini.gr – , στην οποία μπορούν να βρουν και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο.
Στρατός
Δ΄ΣΣ
Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς Ενόπλων Δυνάμεων
Στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο του Δ΄ Σώματος Στρατού και της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού αποτελούμενο από Ιατρό Άνευ Ειδικότητας και Οδοντίατρο, θα επισκεφτεί το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του χ. Πάσσος Ν. Ροδόπης, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου από 09:30Ω έως 11:00Ω, για δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των μαθητών.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ

Από την ΧΧΙ Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία γίνεται γνωστό πως αύριο στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί ανοικτή για το κοινό μουσική εκδήλωση από τη Στρατιωτική Μουσική της Ταξιαρχίας σε σύμπραξη με τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σύλλογοι
Εκδήλωση των Φιλοτεχνών για φιλανθρωπικό σκοπό
Την ερχόμενη Παρασκευή η Στέγη Πολιτισμού Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες», διοργανώνει με την υποστήριξη της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. την 3η Συνάντηση Χορωδιών Ροδόπης.
Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι εξής χορωδίες:
• Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής «Ο Εύμολπος»
• Συλλόγου Πατεράδων Δήμου Μαρωνείας-Σαππών
• Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης
• Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής & Περιφέρειας «Εύξεινος Πόντος»
• Γραφείου Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής Ι.Μ. Μαρωνείας και Κομοτηνής
• Στέγης Πολιτισμού Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες»
Η φετινή συνάντηση θα γίνει στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ), θα ξεκινήσει στις 19:00 με ελεύθερη είσοδο και θα έχει φιλανθρωπικό σκοπό.
Πρόκειται για ένα συμπολίτη μας πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος διαγνώστηκε με Διατατική Μυοκαρδιοπάθεια και θα πρέπει να του τοποθετηθεί μόνιμος απινιδωτής.

Πολιτισμός
Νέο βιβλίο από τον Δημήτρη Βλάχο
Το τμήμα εκδόσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, συμπεριέλαβε στο έργο του, το νέο βιβλίο του φιλόλογου-συγγραφέα Δημήτρη Βλάχου, με τίτλο Η λοξή ματιά / Θερβάντες – Πλάτων – Νίτσε – Γκόγια και άλλα κείμενα λοξής ανάγνωσης και γραφής (2012-2018).

Πρόκειται για μια πρωτότυπη συλλογή 14 κειμένων του συγγραφέα της τελευταίας εξαετίας (2012-2018), στα οποία πρωταγωνιστούν δημιουργοί παλαιότερων εποχών (Πλάτων, Αριστοτέλης, Νίτσε, Θερβάντες, Βελάθκεθ, Γκόγια).Οι πρωταγωνιστές μυούν τον αναγνώστη στην τέχνη της ‘’λοξής ματιάς’’, έτσι όπως αυτή εκδηλώνεται με τη μορφή της ειρωνείας, της προσποίησης και του υπονοούμενου.
Οι αναγνώστες μπορούν να προμηθευθούν το βιβλίο στην τιμή των 10 ευρώ από το Μουσείο, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η ημερομηνία παρουσίασής του.

Πρωτοποριακή δράση της «Φιλαναγνωσίας» Ξάνθης
Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου η ομάδα «Φιλαναγνωσία» της Ξάνθης καλούν τους φίλους της λογοτεχνίας να γράψουν την δική τους ιστορία μέσα στο τρένο, με έναυσμα το λίκνισμα στις ράγες και ηχητικά περιβάλλοντα του «EpavlisPavlakis».
Μια μοναδική εμπειρία με αφετηρία της τον σιδηροδρομικό σταθμό Ξάνθης. Ώρα συνάντησης: 12.00.

Αστυνομικό Δελτίο
19χρονος νεκρός σε τροχαίο δυστύχημα
Ένας νεαρός έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό, κοντά στο ύψος της ανατολικής εξόδου της Ξάνθης.
Ένα ΙΧ με 5 νεαρούς επιβαίνοντες έπεσε πάνω σε νταλίκα στο ρεύμα Κομοτηνής Ξάνθης
Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του ο 19χρονος να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι τρεις επιβαίνοντες, ένας νεαρός και δύο κοπέλες. Για τον απεγκλωβισμό του ενός τραυματία χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιάσμου και Ξάνθης.

Αθλητική Ενημέρωση
Παραμένει στο συν 5 ο Μέγας Αλέξανδρος Ιάσμου, που κέρδισε την Δόξα Γρατινής στο πρωτάθλημα της Α ΕΠΣ Θράκης.
Νίκη και για την Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου,που κέρδισε την Δόξα Σώστη και βρίσκεται στην 2η θέση στην βαθμολογία της.
Εύκολη νίκη του ΓΑΣ επί του πρωτοπόρου Αίαντα Ευόσμου με 79- 63.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ΓΕΣ, τθτ, κας, προσφορες, καμμενος, σχολεια, τεε, ελλαδα, εκλογες, μαΐου, δραση, ηλεκτρονική, europe, μουσικη, κύτταρο, ρεξ, ert, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, τελος ακινητης περιουσιας, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, τθτ, ημερομήνια, ηλεκτρονική, αιτηση, δωρεαν, εθνικη, μουσικη, νιτσε, πλαισιο, προγραμμα, τεε, υψος, ωρα, αλκιβιαδης, απηχηση, αριστοτελης, βαθμολογια, βαλκανια, βιβλιο, βορεια, βρισκεται, γεφυρα, γινει, γινεται, γκογια, δημος, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δοξα, διοικητης, δικτυο, εγνατια, αιθουσα, ευρω, ειπε, ενημερωση, εργα, εξετασεις, εξωστρεφεια, επρεπε, επιτυχια, εναυσμα, τεχνη, ζωη, υπολογιστες, υποθεση, υφυπουργος, ηχητικα, ομιλια, κας, κύτταρο, κτιρια, λειπει, λοχος, μαΐου, ματια, μεγας αλεξανδρος, μορφη, μαρια, νικη, ομαδα, παντα, ονομα, οραμα, οσμαν, παιδια, πεμπτη, πινακες, πολεοδομια, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρευμα, σιγουρο, συγκεκριμενα, συντομα, σχολειο, τασος, τιμη, τμημα, τρενο, ηλεκτρονικοι υπολογιστες, υψηλη, ασφαλεια, δημητρης, εμφαση, ετοιμη, europe, ιατρικο, ιδιαιτερα, υπουργειο, κειμενα, κυριακη, μελετη, πληροφοριες, σωστο, υλικα
Τυχαία Θέματα