Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 19-01-2017

10:37 19/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Καιρικό
Κάτασπρος ο ορεινός όγκος Ροδόπης και Ξάνθης απαραίτητη η χρήση αλυσίδων
Άσπρισε ο ορεινός όγκος της Ροδόπης και της Ξάνθης και σήμερα κι άλλοι οικισμοί στα ορεινά χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες. Συγκεκριμένα:
Στη Ροδόπη, σε ότι αφορά τη χρήση Αντιολισθητικών αλυσίδων, χρειάζονται στο ορεινό δίκτυο του Δήμου Αρριανών και συγκεκριμένα, Οργάνης-Κύμης, Ραγάδας-Εσοχής-Μυρτίσκης-Βυρσίνης-Πάτερμα-Κάρδαμου.
Στο Δήμο Μαρώνειας-Σαππών αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από Νέα Σάντα-Δέρειο,
Νέα Σάντα-Κέχρο-Χλόη,

Καμπή Βούρλα, Κάμπος, Κερασιά, Τσούκα, Χαράδρα, Μοναστήρι και Χαμηλό.
Στην Ξάνθη αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Μύκης. Από το 31ο χλμ μέχρι τον Μεθοριακό Σταθμό του Αγίου Κων/νου. Στην επαρχιακή οδό Λειβαδίτη-Δασικού χωριού Σταυρούπολης.
Στην Επαρχιακή οδό Λυκοδρομίου-Καλλιθέας-Δασικού Χωριού Σταυρούπολης.
Σε ότι αφορά την πεδινή πλευρά αυτή τη στιγμή το θερμόμετρο δείχνει κοντά στους 3 βαθμούς Κελσίου με τάσεις ανόδου, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει χιονόστρωση. Καλύτερη εικόνα ωστόσο για τα φαινόμενα που θα επικρατήσουν, θα υπάρχει το μεσημέρι.
Αυτή τη στιγμή χιονίζει σε ορεινή και πεδινή Ροδόπη και σύμφωνα με τον προϊστάμενο της πολιτικής προστασίας ΑΜ-Θ, Κώστα Χουβαρδά, η χιονόπτωση θα συνεχισθεί με διακοπές κατά διαστήματα, μέχρι το βράδυ.
Το σύνολο των μηχανημάτων του νομού, Δήμων και Περιφέρειας ρίψεις αλατιού και αποχιονισμού, είναι σε εγρήγορση και οι αρμόδιοι φορείς σε διαρκή συντονισμό για να κρατηθεί το οδικό δίκτυο ανοικτό.

Κόμματα
ΣΥΡΙΖΑ προς ΠΑΣΟΚ: «Kρείττον σιγάν»
Με αφορμή την απάντηση της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτης Σακκελίων, σε γραπτή του δήλωση τονίζει πως, «η αυτοκριτική είναι μια έννοια ξεχασμένη εδώ και χρόνια από το ΠΑΣΟΚ. Ούτε μια στοιχειώδη συγγνώμη δεν έχουν πει τόσο καιρό για τα έργα και τις ημέρες τους. Μας παρέδωσαν μαζί με τους συνεταίρους τους της Ν.Δ. μια χώρα διαλυμένη και ζητούν τα ρέστα. Έχει και η υποκρισία όρια. Θα επιστρέψουν τα 200.000.000 ευρώ που χρωστούν; Θα απολογηθούν για το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν την κρατική επιχορήγηση για να πάρουν δάνεια από διαφορετικές τράπεζες; Δάνεια που αποδείχθηκαν αγύριστα. Εμείς υποσχεθήκαμε να βγάλουμε την κοινωνία όρθια από την κρίση που αυτοί δημιούργησαν και θα το κάνουμε. Όσο για την «ανυποληψία»; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλούν για σχοινί. Και σε κάθε περίπτωση μπορούν να χαίρονται όσο θέλουν για την πολιτική μεταγραφή ενός πολιτικού «περιπατητή». Δικαίωμα τους είναι», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης.

Πρωτογενής Τομέας

Προγράμματα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων
Πρόσκληση Έτους 2017

Σε ισχύ είναι η πρόσκληση για τα «προγράμματα προώθησης αγροτικών προϊόντων» του Κανονισμού για το έτος 2017, από την αρμόδια Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Για το 2017 θα διατεθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό το ποσό των 128.5 εκατ. ευρώ για τις προτάσεις προγραμμάτων από τα κ-μ. Για τα «απλά» προγράμματα θα διατεθεί το ποσό των 85.5 εκατ. ευρώ και για τα «πολυπρογράμματα» 43 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός για το έτος 2017 παρουσιάζει σαφή αύξηση σε σύγκριση με το ποσό των 111 εκατ. ευρώ για το 2016, επισημαίνοντας τη στήριξη που παρέχεται στους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της ΕΕ.
Η Ε.Ε. συγχρηματοδοτεί προγράμματα διαρκείας έως τριών ετών με σκοπό την προώθηση ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στις αγορές της Ε.Ε. και τρίτων χωρών.
Οι προτάσεις υποβάλλονται απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση και την έγκρισή τους.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων είναι η 20η Απριλίου 2017.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκριμένου να παρουσιάσει τις νέες προσκλήσεις υποβολής προγραμμάτων, διοργανώνει «Ημέρα Πληροφόρησης» για τους ενδιαφερόμενους, στις 31 Ιανουαρίου 2017, στις Βρυξέλλες.

Κτηνοτροφικά Πάρκα και για καλύτερη πρόσβαση

Έκκληση προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων, από την κακοκαιρία, απηύθυνε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης, Μαργαρίτης Θεολόγου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος.
Επίσης έκκληση απηύθυνε και προς τους Δήμους να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης των δρόμων που οδηγούν στις μονάδες εκτροφής των Κτηνοτρόφων, απηύθυνε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης, Μαργαρίτης Θεολόγου, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής.
«Υπάρχουν δρόμοι που δεν έχουν συντηρηθεί πάνω από 10 χρόνια, ωστόσο πληρώνουν οι Κτηνοτρόφοι δημοτικά τέλη. Το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο έντονο λόγω της κακοκαιρίας, η οποία επιδείνωσε την κατάσταση και πολλοί κτηνοτρόφοι δεν μπόρεσαν να δώσουν τροφή τα ζώα τους, καθώς δεν υπήρχε πρόσβαση», τόνισε ο κ. Θεολόγου.
Σύμφωνα με τον κ. Θεολόγου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η καταγραφή των ζημιών, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για όχι σοβαρά προβλήματα κυρίως στους εκτροφείς κατσικιών.
Εξ άλλου ο κ. Θεολόγου στάθηκε στην συγκρότηση των ομάδων Παραγωγών Κτηνοτρόφων που προχωρούν παρά τις δυσκολίες, η οποία θα μπορούσε να εξετάσει και το σχέδιο των κτηνοτροφικών πάρκων, δηλαδή της οργανωμένης κτηνοτροφίας, η οποία μπορεί να προσφέρει στους κτηνοτρόφους καλύτερες υπηρεσίες πρόσβασης, ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.

Αυτοδιοίκηση
«Έναρξη υλοποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ»
Με την έκδοση της πρώτης πρόσκλησης που αφορά στην ενίσχυση των επενδύσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων στον τομέα των χημικών και πλαστικών-πολυμερών υλικών, προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 2 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε η υλοποίηση της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Σύσκεψη για το θέμα πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τομείς στους οποίους η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως η αγροδιατροφή, τα μη μεταλλικά ορυκτά (ζεόλιθος, μάρμαρο) και ο τουρισμός και αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσής τους τόσο με πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος όσο και με πόρους τομεακών προγραμμάτων των υπουργείων.
«Σύσκεψη στην Περιφέρεια ΑΜΘ για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων»
Σύσκεψη για την επιτάχυνση της πορείας υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή με την παρουσία του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ, Δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελου Λαμπάκη, του Προέδρου της Εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΑΑΜΑΘ), Δημάρχου Δράμας,Χριστόδουλου Μαμσάκου και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και της ΔΙΑΑΜΑΘ.
Ειδικότερα, εξετάστηκαν οι τρόποι συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους και οι ενέργειες για τη διεκδίκηση της μέγιστης δυνατής χρηματοδότησης από πόρους του τομεακού προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ συμφωνήθηκε το χρονοδιάγραμμα υποβολής προτάσεων για τον ΠΕΣΔΑ.
Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη
Ομιλία για την οικονομική κρίση από τον κλινικό ψυχολόγο Δρ. Χρήστο Σερμπέζη
Η Τοπική Οικονομία Ροδόπης Αλλάζω (Τ.Ο.Ρ.Α.) διοργανώνει αύριο στις 18:30, στο καφέ Σβούρα (πλατεία Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου), στην Κομοτηνή ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον κλινικό ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή Δρ. Χρήστο Σερμπέζη και θέμα «Η οικονομική κρίση ως τραυματικό γεγονός». Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Τ.Ο.Ρ.Α. στο πλαίσιο της συμμετοχής της ομάδας στην δράση «Ο Αϊ Βασίλης άργησε μια μέρα». Στην είσοδο του καταστήματος θα μπορούν οι συμμετέχοντες ν’ αφήνουν τρόφιμα τα οποία θα μοιραστούν σε οικογένειες της περιοχής που τα έχουν ανάγκη.

SantaLost: Ένα πρωτότυπο παιχνίδι μυστηρίου που συνδέει την Κομοτηνή του χθες με το σήμερα!
Με αφορμή τη συμμετοχή του για πέμπτη συνεχή χρονιά στην πρωτοβουλία «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα», το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής διοργανώνει ένα παιχνίδι μυστηρίου με σκοπό να μάθουμε για την πόλη μας, να γνωριστούμε και να γεμίσουμε το σάκκο του Αη Βασίλη!
Πέντε ομάδες θα ξεχυθούν στους δρόμους της Κομοτηνής, προσπαθώντας να λύσουν γρίφους και φωτογραφίζοντας ιστορικά και πολυσύχναστα στέκια της πόλης. Τα μέλη της νικήτριας ομάδας τα περιμένει ένα έπαθλο – έκπληξη!
Οι συμμετοχές καταγράφονται στα γραφεια του κέντρου, στην οδό Τσανακλή 15 το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 στις 12:00 μ.μ. μαζί με τρόφιμα μακράς διάρκειας, για το σάκο του Άη Βασίλη για τις άπορες οικογένειες του Δήμου Κομοτηνής.

Κοπή πίτας για το Europe Direct Κομοτηνής
Την καθιερωμένη πλέον κοπή πίτας θα πραγματοποιήσουν οι εθελοντές, τα στελέχη, οι φίλοι και οι συνεργάτες του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 21:00 στα γραφεία του Κέντρου (Ν.Τσανακλή 15).
Σύλλογοι

Ο ετήσιος χορός των Σαρακατσάνων το Σάββατο

Ο ετήσιος χορός του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης, θα λάβει χώρα το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο Ποσειδώνιο.
Θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Σερμπέζης και Παναγιώτης Ούτος, ενώ στο κλαρίνο θα είναι ο Τζελέπης Κώστας.

Και η ΧΕΝ στον Αη Βασίλη που άργησε μια μέρα
Η ΧΕΝ Κομοτηνής έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στις 21 Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο και ώρα 11:00, στην παιδική δράση εμψύχωσης με σκοπό να γεμίσει ο σάκος του «Άη Βασίλη» στο πλαίσιο της δράσης «Ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα».
Την δράση έχει αναλάβει να συντονίσει η Κοινωνική λειτουργός- εμψυχώτρια Ανδριάνα Δελέγκου.

Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση του Πέτρου Μάρκαρη

Το Βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και οι εκδόσεις Γαβρηιλίδη, διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου, «Οff Shore”, του Πέτρου Μάρκαρη. Η παρουσίαση θα γίνει αύριο στις 7:00 το απόγευμα στο Βιβλιοπωλείο.
Χορηγός Επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Κομοτηνής.

Αστυνομικό Δελτίο

Εξιχνίαση απατών σε βάρος ιδιοκτητών και υπαλλήλων εννέα (9) πρακτορείων ΟΠΑΠ στην Κομοτηνή

Εξιχνιάστηκαν ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, απάτες σε βάρος ιδιοκτητών και υπαλλήλων εννέα (9) πρακτορείων ΟΠΑΠ στην Κομοτηνή, που διαπράχθηκαν το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος – Αύγουστος του 2016. Στα πλαίσια των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 39χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες και αντιποίηση. Ο δράστης μετέβη συνολικά σε εννέα (9) πρακτορεία ΟΠΑΠ στην Κομοτηνή, όπου κατέθεσε είκοσι δύο (22) δελτία στοιχήματος, συνολικής αξίας 3.500 ευρώ περίπου, για τα οποία ουδέποτε προέβη στην αποπληρωμή τους.

Εξιχνιάστηκαν 8 διαρρήξεις σπιτιών στην Κομοτηνή

Εξιχνιάστηκαν οκτώ (8) διαρρήξεις οικιών, που είχαν διαπραχθεί την 18-4-2014 στην Κομοτηνή. Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 28χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, νέα, ξανθη, χλμ, σημαίνει, συριζα, ΠΑΣΟΚ, τραπεζες, ισχύ, προυπολογισμος, βρυξέλλες, αμθ, δραση, συμμετοχή, europe, γραφεια, χεν, βιβλιοπωλείο, οπαπ, φεβρουάριος, κινηση στους δρομους, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, κοινωνικος τουρισμος, αξιολογηση, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, χεν, ημερομήνια, αη βασιλης, οικονομικη κριση, δημοκριτειο, το θεμα, δανεια, ζωα, θεμα, ογκος, οικονομια, πλαισιο, σβουρα, χλοη, χορος, ωρα, αυγουστος, αυξηση, αμθ, αφορμη, βραδυ, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γραφεια, διαστημα, δηλωση, δειχνει, δικτυο, εγινε, εγρηγορση, ευρω, υπαρχει, εννοια, εργα, ερευνες, ετων, ετος, εικοσι, υπηρεσια, υπηρεσιες, εικονα, ομιλια, εκδοσεις, κελσιου, κερασια, κλαρινο, λογο, οκτω, ορια, ορυκτα, παρουσιαση, πεμπτη, πιτας, ποσειδωνιο, προβληματα, προγραμματα, ριψεις, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σπιτι, σχεδιο, τιμη, τουρισμος, υλοποιηση, ισχύ, φεβρουάριος, χρηστος, χλμ, αγορες, δημοτικα, δικαιωμα, εννεα, europe, φιλοι, χωρα, κωστας, ομαδες, παιχνιδι, πληροφοριες, σημαίνει, θερμομετρο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα