Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 15-10-2017

08:34 15/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική- Βουλή
Τι απαντά ο κ. Ξανθός για τη χρήση κάνναβης
Απαντώντας στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και αυτών της Ξάνθης, ο Υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, αναφέρεται στον τρόπο που θα απλοποιηθεί η πρόσβαση -ήδη νόμιμη- διάθεση της φαρμακευτικής κάνναβης για τεκμηριωμένα θεραπευτικά σκευάσματα και άλλα ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή των σκευασμάτων. Ο Α. Ξανθός αναφέρει,μεταξύ άλλων, από την πλευρά του:

Ότι «η πολιτική ηγεσία

του Υπουργείου Υγείας προέβη στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διασφαλίσει την ευχερή πρόσβαση των πολιτών σε σκευάσματα που περιέχουν κάνναβη και τα οποία έχουν τεκμηριωμένα θεραπευτική ένδειξη για συγκεκριμένες ασθένειες… Συμπερασματικά, αυτό το οποίο αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι, με την ΚΥΑ των Υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης, για πρώτη φορά στη χώρα μας οι ασθενείς που επιθυμούν τη χορήγηση σχετικών σκευασμάτων διαθέτουν πλαίσιο νόμιμης πρόσβασης στις αναγκαίες για αυτούς θεραπείες. Το επόμενο βήμα, που είναι η διευκόλυνση παραγωγικών επενδύσεων και αναπτυξιακών προοπτικών στον τομέα αυτό, είναι αντικείμενο διυπουργικής συνεργασίας, στην οποία το Υπουργείο Υγείας συμμετέχει ενεργά με βάση τις δικές του αρμοδιότητες και ευθύνες.»

Περιφέρεια
Ένας χρόνος από το θάνατο του Γ.Παυλίδη
Αντιπροσωπεία της ΕΝΠΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρό της κ. Κ. Αγοραστό θα παραστεί σήμερα στο μνημόσυνο με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του αείμνηστου Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μέλους του ΔΣ της ΕΝΠΕ, Γιώργου Παυλίδη στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στην Ξάνθη.

Παιδεία
255 σπουδαστές στο δημόσιο ΙΕΚ
Έντεκα ειδικότητες λειτουργούν φέτος στο Δ.ΙΕΚ Κομοτηνής που ξεκινά τη Δευτέρα τη λειτουργία του. Πρόκειται για τις: «Τεχνικός αισθητικός ποδολογίας – Καλλωπισμού νυχιών & ονυχοπλαστικής», «Στέλεχος διοίκησης & οικονομίας», «Τεχνικός τουριστικών μονάδων & Επιχειρήσεων φιλοξενίας (υπηρεσία υποδοχής – υπηρεσία ορόφων – εμπορευματογνωσία)», «Τεχνικός κομμωτικής τέχνης», «Τεχνικός αισθητικής τέχνης & μακιγιάζ», «Βοηθός φαρμακείου», «Τεχνικός μαγειρικής τέχνης» και «Τεχνικός Η/Υ» και «Στέλεχος διοίκησης και οικονομίας στον τομέα του τουρισμού». Δύο ειδικότητες «Τεχνικός κομμωτικής τέχνης» και «Τεχνικός μαγειρικής τέχνης» συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συνολικά έχουν εγγραφεί 255 σπουδαστές.

Κοινωνία
Αποχή των δικηγόρων
Η συντονιστική επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ως ελάχιστη ένδειξη πένθους για την αποτρόπαιη δολοφονία του δικηγόρου, Μιχάλη Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, αύριο Δευτέρα 16 Οκτωβρίου και την Τρίτη, 17 Οκτωβρίο. Στην αποχή συμμετέχει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης.

Έκκληση για αίμα
Στην εντατική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται η νεαρή κοπέλα που τραυματίστηκε σοβαρά το μεσημέρι της Παρασκευής σε τροχαίο στην ε.ο. Διομήδειας – Λεύκης, στην Ξάνθη. Οι οικείοι της απευθύνουν έκκληση σε όσους θέλουν και μπορούν να προσφέρουν αίμα στο όνομα Κοϊμτζίδου Βασιλική για να βοηθήσουν την άτυχη οδηγό.
Ο Σύλλογος Αιμοδοτών γνωστοποίησε ότι κάλυψε με 25 Μονάδες Αίματος από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ξάνθης,προς το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,για το περιστατικό αυτό. Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη του «να πάνε να αιμοδοτήσουν για το Σύλλογο την εβδομάδα που μας έρχεται στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ξάνθης(καθημερινά και ώρες 08.30 έως 14.00),ώστε να αντικαταστήσουμε στο Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ξάνθης,τις Μονάδες Αίματος που χρησιμοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο περιστατικό και ενδεχομένως να χρειαστούν και άλλες μέσα στην εβδομάδα.»

Ευρώπη
Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε από την Ε.Ε.
«Οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι η Ελλάδα ζημιώθηκε από την ΕΕ σε θέματα ανάπτυξης. Ένας στους τρεις θέλουν να επιστρέψουν στο εθνικό νόμισμα. Έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν πως από τη συμμετοχή μας στην ΕΕ είμαστε χαμένοι. Οκτώ στους δέκα αγρότες πιστεύουν το ίδιο » ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος, παρουσιάζοντας κάποια από τα σημεία έρευνας που πραγματοποίησε σχετική με τι πιστεύουν οι Έλληνες για μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την Ε.Ε.. Η παρουσίαση έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Κομοτηνή.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Σύλλογος καρκινοπαθών Ροδόπης
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ροδόπης Δύναμη Ψυχής για τον Οκτώβριο – μήνα πρόληψης πραγματοποιείται δράση την Τρίτη 24 Οκτωβρίου. Με εκκίνηση την κεντρική πλατεία Κομοτηνής στις πέντε το απόγευμα τα μέλη του συλλόγου και οι φίλοι θα περπατήσουν στους δρόμους της Κομοτηνής. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν μπλουζάκια με το λογότυπο του Συλλόγου. Επίσης, πλαστικά καπάκια θα συγκεντρωθούν στον χώρο της εκδήλωσης.

Εκδήλωση για τον Καζαντζάκη
Εκδήλωση για την Κρήτη και τον Ν. Καζαντζάκη με κεντρικό ομιλητή τον κ. Θανάση Μουσόπουλο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Ο Ξανθιώτης συγγραφέας φιλόλογος θα παρουσιάσει το θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρητική Ματιά». Θα προβληθούν στιγμιότυπα της νέας ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή «Νίκος Καζαντζάκης» και θα παρουσιαστούν χοροί και τραγούδια από το χορευτικό της Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης.

Περιβάλλον
Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών
Η «Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών» είναι μία εκδήλωση που υλοποιείται εδώ και 23 χρόνια με τη συμμετοχή πλήθους φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος, ταυτόχρονα σε 40 περίπου χώρες. Έτσι λοιπόν και φέτος, ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, συμμετείχε στον θεσμό αυτό, διοργανώνοντας εκδηλώσεις και στα δύο Κέντρα Πληροφόρησης που έχει στην αρμοδιότητα του, όπου συμμετείχαν σχολικές μονάδες από την ευρύτερη περιοχή.

Καιρός
Γενικά αίθριος αναμένεται σήμερα Κυριακή ο καιρός, με αραιές κατά τόπους νεφώσεις και τη θερμοκρασία να φτάνει τους 27 βαθμούς Κελσίου. Αραιές νεφώσεις αναμένονται κυρίως στην Θράκη, ενώ στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα η ορατότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα