Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 10-8-2017

07:28 10/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Παιδεία
Πρόσληψη 120 ιεροδιδασκάλων
Την προκήρυξη πλήρωσης 120 θέσεων ιεροδιδασκάλων ισλαμικής θρησκείας στις Μουφτείες της Θράκης ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Όπως αναφέρει σχετικά το υπουργείο, οι ιεροδιδάσκαλοι θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας εννέα μηνών.

Το έργο τους θα είναι η διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης ή, εφόσον το επιθυμούν και προκύψει σχετική ανάγκη, και σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής

μειονότητας που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης.

Επίσης, οι ιεροδιδάσκαλοι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, κατόπιν σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να διδάσκουν μαθήματα θρησκευτικής μουσουλμανικής εξειδίκευσης, καθώς και την αραβική γλώσσα στα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια της Θράκης, εφόσον έχουν τα αναγκαία τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, έστω και αν δεν κατέχουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

Στην προκήρυξη αναφέρονται οι θέσεις, τα τυπικά προσόντα, η προθεσμία, ο τόπος υποβολής της αίτησης συμμετοχής, τα αναγκαία δικαιολογητικά και η διαδικασία διενέργειας της συνέντευξης.

Το Δημοκρίτειο στη λίστα Webometrics
Στη θέση Νο. 1126, επί συνόλου 27.000 Πανεπιστημίων παγκοσμίως και στα πρώτα 450 στην Ευρώπη, κατατάσσεται το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης από την Webometrics Ranking of World Universities. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμο Θράκης βρίσκεται στην 9η θέση ανάμεσα στα 23 Ελληνικά Πανεπιστήμια, σύμφωνα με την παρουσία τους στο διαδίκτυο και την απήχηση του ερευνητικού τους έργου στον παγκόσμιο ιστό, όπως αυτή αποτυπώνεται στον συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, αλλά και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.

ΑμεΑ: Δηλώσεις για τα Ιδιωτικά σχολεία
“Ρατσιστική και απάνθρωπη” χαρακτηρίζει την ανακοίνωση των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, ενάντια στο νόμο που επιβάλει στα ιδιωτικά σχολεία να εγγράφουν ΑΜΕΑ, ο Πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ Ξάνθης Γιάννης Κουρπαλίδης. «Η εκπαίδευση και απόκτηση παιδείας για ένα άτομο με αναπηρία είναι σημαντική για την διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσής του και πρέπει να αποκτήσει παιδεία μέσα στα Ελληνικά Σχολεία. Κάθε τι που του στερεί αυτή τη δυνατότητα είναι ρατσιστικό και απάνθρωπο» ανέφερε σε δήλωσή του σε τηλεοπτικό κανάλι της Ξάνθης μην κρύβοντας την έντονη δυσαρέσκειά του.

Υγεία
Ασθενείς και εργαζόμενοι υποφέρουν από τη ζέστη λόγω έλλειψης συστήματος κλιματισμού

Τη μεγάλη ταλαιπωρία σε ασθενείς και εργαζόμενους στους περισσότερους χώρους και τμήματα του κέντρου υγείας Σαπών που προκαλεί η έλλειψη συστήματος κλιματισμού καταγγέλλει ο Σύλλογος των ιατρών. Στην καταγγελία τονίζεται μεταξύ άλλων ότι επιβαρύνεται η υγεία σε ασθενείς ειδικά χειρουργημένους. « Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατάσταση είναι χειρότερη σε πολλά από τα κρίσιμα τμήματα του κέντρου υγείας, όπως το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου στη βασική αίθουσα το κλιματιστικό μηχάνημα υπολειτουργεί στο 60% της δυνατότητάς του, ενώ στη δεύτερη αίθουσα δεν υπάρχει κλιματισμός.» Οι εργαζόμενοι ζητούν πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για άμεση κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς προϋποθέσεις για να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στις λαϊκές οικογένειες.

Οικονομία
Εκλογές για νέα διοίκηση στο Επιμελητήριο
Έκκληση συμμετοχής στις διαδικασίες εκλογής της νέας Διοίκησης του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης απεύθυνε ο απερχόμενος πρόεδρος κ. Αργύρης Αργυρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής καλώντας τους νέους επαγγελματίες να αναλάβουν τα ηνία και να οδηγήσουν το Επιμελητήριο στη νέα εποχή μέσα από τις πολλές νέες δυνατότητες που του δίνονται.
Συμπληρώνοντας επτά χρόνια στην προεδρεία σημειώνει ότι μπορεί να λειτουργεί ως σύμβουλος στα όποια επαγγελματικά σχέδια των κατοίκων της περιοχής, αλλά και να προσφέρει στον τόπο. Μιλώντας για την τουριστική κίνηση που σημειώνεται στη Ροδόπη σημείωσε την παρουσία Βούλγαρων και Ρουμάνων στην παραλιακή ζώνη, ωστόσο, όπως είπε «Στην Κομοτηνή, στο θέμα του τουρισμού είμαστε στο μηδέν. Τόσα χρόνια όλοι οι τοπικοί άρχοντες κι εγώ μαζί δεν κάναμε τίποτε να κρατήσουμε έναν άνθρωπο στην πόλη μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δήμος
Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου
Η έγκριση ή μη των όρων σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης – Δήμου Κομοτηνής και Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής συνεδριάζουν στο Αμφιθέατρο του Πολυλειτουργικού Κέντρου Κομοτηνής, σήμερα στις 7.30 το απόγευμα.

Προσλήψεις
Πρόσληψη τριών καθαριστριών
Η Σχολική Επιτροπή Α΄ βάθμιας Εκπ/σης Δήμου Ξάνθης προσκαλεί τους/τις ενδιαφερόμενους-ες για την πλήρωση μίας θέσης καθαριστή/στριας στις ακόλουθες αντίστοιχα σχολικές μονάδες του Δήμου Ξάνθης, με σύμβαση μίσθωσης έργου για το σχολικό έτος 2017-2018
1. 12ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης – Μαραθώνος 9
2. 17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης – Ιερολοχιτών 4
3. 2ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης – Τζαβέλα 6
Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλουν στη/στις σχολική/ές μονάδα/ες που επιθυμούν τη Δευτέρα 28/8 και από την Τετάρτη 30/8 έως την Παρασκευή 1/9/2017 τις ώρες 10:00-12:00 τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα Χοροστατήσει σήμερα στις δώδεκα το μεσημέρι κατά την ακολουθία του εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον στο Παρεκκλήσι του Γηροκομείου. Το απόγευμα στις επτά ο Μητροπολίτης θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στον Ιερό Ναό Ἁγίου Δημητρίου Αμφίων.

Κοινωνία
Εθελοντισμός
Το Δ.Σ. του Τμήματος HJ-20 «ΟΡΦΕΥΣ» καθώς και το Τμήμα εκφράζει με ανακοίνωσή του τα συλλυπητήριά του προς τον Πρόεδρο του Τμήματος Ι. Τζαμπάζη για την απώλεια της μητέρας του. Το Τμήμα «ΟΡΦΕΥΣ» HJ-20 δωρίζει στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (Γηροκομείο) Κομοτηνής το συμβολικό ποσό των 100 Ευρώ αντί στεφάνου, εις τη μνήμη της εκλιπούσας.

Πολιτισμός
Εκδηλώσεις στο Φανάρι της Ροδόπης
Συνεχίζονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Κομοτηνής. Την Παρασκευή 11 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου θα δοθεί συναυλία του Χρήστου Χατζόπουλου και του Νέσκο Νέσεφ. Ο Χρήστος Χατζόπουλος και ο Βούλγαρος ακορντεονίστας Νέσκο Νέσεφ παρουσιάζουν ένα μουσικό πρόγραμμα από παραδοιακά τραγούδια της Βαλκανικής χερσονήσου. Συμμετέχουν ακόμη οι μουσικοί: Σοφία Χατζοπούλου (κανονάκι), Ανδρέας Γεραγκλής (κλαρίνο), Γιάννης Σαρχοσάκης (τουμπερλέκι)
Το Σάββατο 12 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στην παραλία Μέσης συναυλία με το συγκρότημα του Γιώργου Σεργκενλίδη. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Σεργκενλίδης (πλήκτρα), Δημήτρης Λαζαρίδης (μπουζούκι), Αγγελική Φεύγα και Γιώργος Σακελλάρης (τραγούδι). Και την Δευτέρα 14 Αυγούστου, στις 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου θα διοργανωθεί λαϊκό πανηγύρι. Κέφι, τραγούδι και χορός με τη συνοδεία του συγκροτήματος «Θρακόμελο» με αφορμή την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Το συγκρότημα αποτελούν οι: . Ματακάκης Στέλιος (γκάιντα, τραγούδι), Παπουτσής Αλέξανδρος (θρακιώτικη λύρα, τραγούδ)ι, Καρακατσιάνης Θάνος (ακορντεόν) και Μίσκας Ηλίας (νταούλι).

Εκδήλωση για την ποίηση
Εκδήλωση παρουσίασης της ποιητικής συλλογής με τίτλο «ΣΠΥΡΟΣ ΤΖΕΝΝΕΤΤΖΗΣ Ο ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Αυγούστου στις εννέα το βράδυ στην αυλή με τα Χαμάμ στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης. Παρουσίαση στοιχείων της ζωής και του έργου του Σπύρου Τζεννεττζή από την Άννα Τενέζη – κόρη του. Η θεατρική ομάδα της ΦΕΞ «οδός ονείρων» θα διαβάσει αποσπάσματα ενώ μέλη της ορχήστρας ανατολικής μουσικής της ΦΕΞ θα μας ταξιδέψουν στους χώρους όπου έζησε τα πρώτα του χρόνια ο κος Σπύρος Τζεννεττζής.

Αφίσα Γιορτών Παλιάς Ξάνθης
Στην κυκλοφορία δόθηκε η αφίσα της διοργάνωσης των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης καθώς το πλήρες πρόγραμμα από το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης. Το δημιουργικό μέρος έχει επιμεληθεί ο γραφίστας Γιώργος Κράλλης. Η φετινή διοργάνωση ξεκινά στις 2 Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2017.

Καιρός
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά βορειοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 βαθμούς.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, υπουργείο παιδείας, σχολεια, world, αμεα, νέα, ηνία, μνήμη, κος, καιρος, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, αγγελικη, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, δικαιολογητικα, μνήμη, δημοκριτειο, ηνία, αμεα, δωρεαν, θεμα, ιδιωτικα σχολεια, λυρα, προγραμμα, τραγουδια, υγεια, υπουργείο παιδείας, χορος, αννα, αναπηρια, απηχηση, απωλεια, ατομο, αφισα, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γλωσσα, δευτερα, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δωδεκα, δοθει, διαδικτυο, δοθηκε, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελλειψη, εποχη, επτα, ετος, ευρωπη, ζεστη, ζωης, ζωνη, χαμαμ, υπηρεσιες, ιστορικο, κινηση, κος, κρατικο, μηδεν, νηπιαγωγειο, ομαδα, ουσιαστικα, παρουσιαση, σαββατο, συλλυπητήρια, σοφια, σπυρου, σχεδια, σχολειο, ταλαιπωρια, τμημα, φαναρι, φευγα, χρηστος, ωρες, αυλη, μποφορ, δημητρης, ελληνικα, εννεα, υπουργειο, σπυρος, θανος, θεσεις, υγειας, world
Τυχαία Θέματα