Μάχη με πύρινα μέτωπα και στη Τζιά -Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και την Πέμπτη (video)

01:19 10/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιές στην Ελαία Γορτυνίας στο νομό Αρκαδίας και στο Γιαλισκάρι στην Τζιά, σε έκταση με ξηρά χόρτα. Στην κατάσβεσή τους μετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Μαίνονται οι πυρκαγιές στο Ζέλι Φθιώτιδος, τα Αμπέλια Αιτωλοακαρνανίας και τις Μαριές Ζακύνθου. Σε συναγερμό, εξάλλου, έχουν τεθεί Πυροσβεστική και Αστυνομία, που εντείνουν την επιτήρηση των περιαστικών δασών της Αττικής, μετά την χθεσινή πυρκαγιά στο Άλσος Βεΐκου, την οποία αποδίδουν σε εμπρησμό. Πενήντα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου σε όλη την επικράτεια. Οι περισσότερες

από αυτές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο στο αρχικό τους στάδιο.

Στην Τζιά, η φωτιά είναι σε δύο μέτωπα πάνω από το Βουρκάρι, κοντά στα σπίτια ανάμεσα στο Βουρκάρι και στο Γιαλισκάρι. Επιχειρούν πυροσβέστες με ένα όχημα, καθώς και υδοροφόρες του δήμου προκειμένου να την οριοθετήσουν καθώς ισχυροί άνεμοι πνέουν στην περιοχή.

Από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής εξετάζεται η πιθανότητα να μεταφερθεί με ταχύπλοο σκάφος ένα πεζοπόρο τμήμα για να συμμετάσχει στην κατάσβεση της φωτιάς, ενώ σε ετοιμότητα είναι και το Πολεμικό Ναυτικό για να μεταφέρει οχήματα από την Αθήνα, αν χρειαστεί, καθώς μέχρι το πρωί δεν υπάρχουν δρομολόγια της ακτοπλοΐας.

Στην Ελαία Γορτυνίας, στην Αρκαδία, η φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα καίει πυκνή βλάστηση με πουρνάρια και πεύκα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ενισχύθηκαν οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ενώ έχουν μεταφερθεί και σκαπτικά μηχανήματα για τη διάνοιξη δρόμων και αντιπυρικών ζωνών.

Για την κατάσβεση επιχειρούν αυτή την ώρα 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 αεροπλάνα τύπου «Πετζετέλ».

Το απόγευμα τις Τετάρτης εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στις Μαριές Ζακύνθου, ενώ λίγη ώρα αργότερα, νέα πυρκαγιά ξέσπασε στη θέση Στενίτης μερικά μόλις χιλιόμετρα από το χωριό Μαριές.

Αυτή την ώρα στο σημείο βρίσκονται πέντε οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ζακύνθου και περίπου 20 πυροσβέστες που προσπαθούν να κρατήσουν «με νύχια και με δόντια» την πυρκαγιά ώστε να μην κινδυνέψει το χωριό των Μαριών.

Αναμένονται ενισχύσεις από την Πάτρα και την Ηλεία, καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς είναι αρκετά μεγάλο – ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι η περιοχή είναι πολύ δύσβατη.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η πυρκαγιά στην περιοχή Αμπέλια Αγρινίου, η οποία είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 34 πυροσβέστες, 17 οχήματα και 20 άτομα πεζοπόρο.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε γύρω στις 14:30 σε δασική έκταση στην περιοχή Ζέλι του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδας. Η φωτιά, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, είναι σε ρεματιά με πεύκα και πουρνάρια και απειλεί να πάρει διαστάσεις.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα, επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη, σε δασική έκταση στην περιοχή Τσεκούρι Πάργας. Επιχειρούν 20 πυροσβέστες, 7 οχήματα και 17 άτομα πεζοπόρο και φαίνεται πως δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά καίει κυρίως πουρνάρια σε δύσβατη περιοχή, όπου επιχειρούν κυρίως τα πεζοπόρα τμήματα.

Η πυρκαγιά στα Κύθηρα, μετά τη χθεσινή αναζωπύρωση, δεν έχει ενεργό μέτωπο. Υπό έλεγχο τέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Τρίτη στην Αττική και συγκεκριμένα επί της λεωφόρου Τατοΐου στις Αχαρνές και στο Άλσος Βεΐκου, οι οποίες δεν πρόλαβαν να πάρουν διαστάσεις χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Η πυρκαγιά στα Κύθηρα, που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή και προκάλεσε την μεγάλη καταστροφή, μετά την αναζωπύρωση την Τρίτη το απόγευμα στο νότιο τμήμα του νησιού, η οποία, αντιμετωπίστηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, δεν έχει ενεργό μέτωπο, είναι οριοθετημένη περιμετρικά με μικρές μόνο εστίες εντός της καμένης έκτασης. Για την κατάσβεσή της παραμένει σχεδόν το σύνολο των επίγειων δυνάμεων επιχειρούν 150 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 40 οχήματα και 83 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

Υψηλός ο κίνδυνος και την Πέμπτη

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος (Δείκτης 4) για τους νομούς Αττικής, Εύβοιας Αργολίδος, Βοιωτίας, Κορινθίας, Λακωνίας, και στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σκύρο και Κύθηρα.

Υψηλής επικινδυνότητας και σε πολλές άλλες περιοχές που φαίνονται με κίτρινο χρώμα στον χάρτη.

Καλούνται οι πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς ή έκτακτης ανάγκης να ειδοποιούν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199.

Προφυλακιστέος ο 24χρονος που είχε συλληφθεί για 16 πυρκαγιές

Στις φυλακές Κορυδαλλού θα οδηγηθεί ο 24χρονος που είχε συλληφθεί για εμπρησμό από πρόθεση μετά την απολογία του στον 23ο τακτικό ανακριτή Αθηνών.

Ο 24χρονος είχε βάλει 16 πυρκαγές σε αγροτοδασικές εκτάσεις και οικόπεδα στην Πεντέλη, την Ανθούσα και τον Γέρακα Αττικής, από τον περασμένο Μάρτιο έως την 1η Αυγούστου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Ζώης Κακκαβάς

Keywords
Τυχαία Θέματα