Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 5-04-2018

09:42 5/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οικονομία
ΥΕΔΕ: Στο 60% η παραβατικότητα σε Εστίαση, διακίνηση και τουριστικό κλάδο
Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι στην Αγορά, από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων-ΥΕΔΕ-, ενόψει της Πασχαλινής περιόδου.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ ο Δ/ντης της Υπηρεσίας που εδρεύει στη Θεσ-νικη και έχει στην αρμοδιότητα της τους ελέγχους και στην ΑΜ-Θ, Ιωάννης Μάρκοβιτς, οι έλεγχοι διενεργούνται πάντα, απλά στις εορταστικές περιόδους, γίνονται πολύ πιο εντατικοί.
Το ποσοστό της παραβατικότητας αγγίζει

το 60% κυρίως στους κλάδους της Εστίασης, της Διακίνησης προϊόντων και στον Τουρισμό.
Ο κ. Μάρκοβιτς, κάλεσε το Αγοραστικό κοινό να επιμένει στην έκδοση αποδείξεων . Παράλληλα ενημέρωσε πως σε καθημερινή βάση τα κλιμάκια χτενίζουν τις αγορές της Βόρειας Ελλάδας.
Το θετικό είναι πως το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται μια αλλαγή, στην απόδοση του ΦΠΑ στο κράτος και σε αυτό συμβάλλει και η πληρωμή με κάρτα, αλλά και η φορολογική συμμόρφωση των πολιτών, που αυτός είναι ο τελικός στόχος της Υπηρεσίας.

Υγεία
Τρία προγράμματα προληπτικής ιατρικής προωθεί η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης
Την έμφαση που δίνεται στην 4η Υγειονομική ΠΕριφέρεια για την πρόληψη, επεσήμανε ο υποδιοικητής της 4ης ΥΠΕ, Ηλίας Θεοδωρίδης, αναφερόμενος στα τρία προγράμματα εκπαίδευσης που ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της.
Πρόκειται για το μεταβολικό σύνδρομο για το οποίο εκπαιδεύτηκαν 500 γιατροί, η προληπτική και κοινωνική οδοντιατρική, που εστιάζει κυρίως στα παιδιά και για το λόγο αυτό εκπαιδεύτηκαν 80 οδοντίατροι, καθώς και η λειτουργία 46 ιατρείων διακοπής καπνίσματος που λειτουργούν, ώστε να περιορίσουν τους καπνιστές και το κάπνισμα.

Το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Ξάνθη
Το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που διοργανώνουν οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και οι Συνεταιρισμοί της περιφέρειας ΑΜΘ, θα πραγματοποιηθεί ι στις 19 και 20 Μαΐου 2018 στο ξενοδοχείο ELISSO στην Ξάνθη.
Το συνέδριο απευθύνεται σε περισσότερους από 800 φαρμακοποιούς από τους νομούς της ΑΜ-Θ και των Σερρών, αλλά και από όλα τα μέρη της χώρας
Στόχος του συνεδρίου είναι να ενισχύσει την επιστημονική υπόσταση του φαρμακοποιού, να αναδείξει τον ρόλο του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, να προβάλλει τα μεγάλα προβλήματα που αφορούν τη φαρμακευτική περίθαλψη και να προτείνει λύσεις για την αντιμετώπισή τους.

Κυβέρνηση-Επενδύσεις
Διάταξη για την ενίσχυση των δαπανών των επενδυτικών σχεδίων
Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης θα προωθήσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή νομοθετική διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα ενίσχυσης όλων των δαπανών των επενδυτικών σχεδίων, που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Επενδυτικού Νόμου 3299/2004, με ημερομηνία ολοκλήρωσης την 30η Ιουνίου 2018, εφόσον τα σχετικά παραστατικά εκδίδονται μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Με την προωθούμενη ρύθμιση θα δοθεί η δυνατότητα ενίσχυσης των δαπανών που θα πραγματοποιηθούν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2018, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις του νόμου.
Κυβέρνηση-Επιχειρηματικότητα
Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής
στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα»

Παρατείνεται έως τις 7 Μαΐου 2018 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον 2ο κύκλο του καθεστώτος του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016 «Γενική Επιχειρηματικότητα», με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, για τη διευκόλυνση του μεγάλου αριθμού υποψήφιων επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Αυτοδιοίκηση

Το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για τον Δημόκριτο, στα Άβδηρα 17-18 Μάΐου

Το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για τον Δημόκριτο, με τίτλο: «Από τον Δημόκριτο στο CERN», διοργανώνει ο Δήμος Αβδήρων, σε συνεργασία με το παράρτημα της Ουνέσκο στο ΤΕΙ ΑΜ-Θ.
Το Συμπόσιο θα γίνει στα Άβδηρα στις 17 και 18 Μαΐου, με προσκεκλημένους καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΔΠΘ, το ΤΕΙ ΑΜ-Θ και το ΣΕΡΝ.
Στο πρώτο συμπόσιο θα συμμετέχει και η ΕΡΤ με την Αντριάνα Παρασκευοπούλου να παρουσιάζει το επιστημονικό ντοκυμαντέρ, «τα Μυστικά του Σύμπαντος».
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα λάβουν χώρα και βιωματικά εργαστήρια με αριστούχους μαθητές της Ξάνθης.
Σύμφωνα με το Δήμαρχο Αβδήρων, Γιώργο Τσιτηρίδη, στην ΕΡΤ, σκοπός των διοργανωτών είναι η καθιέρωση του συμποσίου και να διεξάγεται κάθε ένα ή δύο χρόνια, ίσως και με την μορφή Επιστημονικού Συνεδρίου.

ΔΠΘ
«Άμεση δράση» με 5ψήφιο νούμερο από το ΔΠΘ
Τη «γραμμή έκτακτης ανάγκης» με την κλήση του πενταψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 11314 από οποιοδήποτε τηλέφωνο, ενεργοποιεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Στη γραμμή μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε θέλει να αναφέρει ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης εντός των χώρων των πανεπιστημιουπόλεων και βρίσκεται στην περιοχή της Θράκης. Ανάλογα με τη γεωγραφική θέση αυτού που καλεί, θα ενεργοποιείται ο αντίστοιχος λήπτης της γραμμής.
Έτσι, για όσους καλούν από την περιοχή της Ξάνθης θα ανταποκρίνεται ο υπεύθυνος του κεντρικού φυλακίου (προκατ) στην Ξάνθη, για όσους καλούν από Κομοτηνή ο υπεύθυνος του κεντρικού φυλακίου στην πύλη Α΄(πρυτανεία) και για όσους καλούν από την περιοχή του Έβρου (Ορεστιάδα-Αλεξανδρούπολη) θα ανταποκρίνεται ο υπεύθυνος του κεντρικού φυλακίου της Ιατρικής Σχολής.

Εργατικό Κέντρο
Νέος Γραμματέας ο Κώστας Γαβριηλίδης στο ΕΚΞ
Με απόφαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της κεντρικής ΠΑΣΚΕ, ορίζεται νέος Γραμματέας της παράταξης στην Ξάνθη ο Κώστας Γαβριηλίδης, πρόεδρος του ενός εκ των δύο σωματείων στην ΣΕΚΑΠ και μέλος της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση ο κ. Γαβριηλίδης ανέφερε πως θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΠΑΣΚΕ στις επικείμενες εκλογές του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, που θα διεξαχθούν σε 11 μήνες από τώρα.
Ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε αφορά την αποπομπή του κ. Μπεμπεκίδη από τη θέση του γραμματέα της ΠΑΣΚΕ Ξάνθης: «Αυτό που θα κάνουμε άμεσα είναι να έρθουμε σε επαφή με όλα τα σωματεία και να καταγράψουμε τα προβλήματα. Στόχος μας είναι να επαναφέρουμε την εργασιακή γαλήνη στους χώρους δουλειάς που πιστεύουμε ότι έχει διαταραχθεί από την παρούσα διοίκηση», τόνισε ο κ. Γαβριηλίδης.

Αυτοδιοίκηση
Έκκληση για εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας
O Δήμος Κομοτηνής μέσω της Δ/νσης Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, απευθύνει έκκληση στους Δημότες της πόλης, να εφαρμόζουν τον κανονισμό καθαριότητας, μέχρις ότου ανακτήσει το προσωπικό της η υπηρεσία και αναλάβουν εργασία οι επιτυχόντες του σχετικού διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα, γίνεται έκκληση στους πολίτες, να πετούν τα απορρίμματα με λογική συχνότητα, πάντα δεμένα σε σακούλες και να μην αποθέτουν ογκώδη αντικείμενα, κλαδιά, χόρτα κ.λ.π χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την υπηρεσία.
Οι πολίτες, θα μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 2531022810 για να διευθετήσουν οποιοδήποτε σχετικό με την καθαριότητα πρόβλημα.

Αγορά
Πασχαλινό ωράριο στα Εμπορικά καταστήματα
Σε Πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η Αγορά με το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων να είναι σε ισχύ.
Σύμφωνα με αυτό τα καταστήματα θα είναι ανοικτά το πρωΐ στις 8:30 έως τις 14:30, ενώ το απόγευμα θα είναι ανοικτά από τις 17:30 έως τις 21:00.
Αύριο Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοικτά από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, ενώ το Μεγάλο Σάββατο από τις 8:30 το πρωΐ, έως τις 3 το μεσημέρι.
Η Δημοτική Αγορά για κρέατα και οπωροκηπευτικά, θα είναι ανοικτή έως αργά στις 8, για την εξυπηρέτηση του αγοραστικού κοινού.
Σύλλογοι
Μια μεγάλη αγκαλιά για τον 7ο Ραδιομαραθώνειο για το Γηροκομείο Ξάνθης
Με αγάπη αγκάλιασαν και φέτος οι πολίτες της Ξάνθης και τον έβδομο Ραδιομαραθώνειο για το Γηροκομείο της Ξάνθης, που διεξάγεται κάθε Μεγάλη Τετάρτη.
Μιλώντας χθες στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο πρόεδρος του ΔΣ του Γηροκομείου, Ιωάννης Παπαχρόνης, εξήγησε πως η προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων, ξεκινά την Μεγάλη Εβδομάδα και ολοκληρώνεται την Κυριακή του Θωμά, όπου όλες αυτές τις μέρες όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να βοηθούν οικονομικά ή και με είδη την λειτουργία του Γηροκομείου.
Για αυτούς που ενδιαφέρονται να προσφέρουν μπορούν να καλούν στο τηλ 2541 0 23 114, απ’ όπου θα ενημερώνονται για τους τρέχοντες λογαριασμούς στην Τράπεζα, ή και για προσφορά άλλης βοήθειας.
Στο ραδιομαραθώνειο συμμετείχαν τα ραδιόφωνα της Ξάνθης, αλλά και το ραδιόφωνο Φωνή της Ροδόπης, από την Κομοτηνή.

Συμμετοχή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στον 8ο Αγώνα Οχυρού Νυμφαίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κάλυψη του 8ου Αγώνα Ορεινού τρεξίματος Οχυρού Νυμφαίας, από 25 διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Ο αγώνας διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Σύλλογο «Σπάρτακο Ροδόπης» και την 29η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία Πεζικού Πόγραδετσ
Ο συγκεκριμένος αγώνας, όπως και οι περισσότερες εκδηλώσεις αυτού του είδους που διενεργούνται και είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, θα ήταν αδύνατο να διεξαχθούν χωρίς τη συμμετοχή εθελοντών.
Ο εθελοντισμός είναι προσφορά στον εαυτό μας και στο σύνολο γι’ αυτό και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης καλεί, όσους επιθυμούν να προσφέρουν, να την επισκεφθούν στα γραφεία της Ομάδας οποιαδήποτε Τετάρτη βράδυ στις 9.00 ώρα, προκειμένου να την γνωρίσουν από κοντά και να ενταχθούν το δυναμικό της.

Αναβιώνουν και φέτος οι Αυγομαχίες στο Θρυλόριο

Στον οικισμό του Θρυλορίου ετοιμάζονται οι κάτοικοι εδώ και ένα μήνα για την αναβίωση του εθίμου των Αυγομαχιών.
Αναζητούν τα πιο γερά αυγά κότας, με τα οποία θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, ο οποίος θα διεξαχθεί την ημέρα του Πάσχα, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της παλιάς κοινότητας.
Μάλιστα και φέτος στις 28 του μήνα θα διεξαχθούν και οι περιφερειακοί αγώνες Αυγομαχιών, στη Λεκάνη Καβάλας.

Πολιτισμός
Έρχεται….. το Φεστιβάλ βαλκανικών τηλεοπτικών σειρών μυθοπλασίας στην ΑΜΘ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του πολιτιστικού, γαλλικού δικαίου, οργανισμού Association Series Balkans, κατόπιν σύσκεψής του, στο Παρίσι, αποφάσισε να προωθήσει σχέδιο διεξαγωγής ενός ετήσιου τριήμερου Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών Μυθοπλασίας, με τον προσωρινό τίτλο “Σερί Μπαλκάν”, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, και συγκεκριμένα στις πόλεις Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή, με πιθανή ημερομηνία το φθινόπωρο του 2018.
Ο Διευθυντής του οργανισμού Series Balkans, Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, ανέλαβε την αποστολή αναζήτησης πόρων, χορηγιών, εξερεύνησης συνεργασιών, λήψης επαφών με θεσμικούς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, με στόχο την υλοποίηση του Φεστιβάλ.

Κλειστός εξώστης σε διατηρητέο της Κομοτηνής

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, εορταστικο ωραριο, ελλαδα, ΦΠΑ, ξανθη, αμθ, μαΐου, προβάλλει, βουλη, ιουνίου, cern, τει, δπθ, δραση, προκατ, γαβριηλίδης, σεκαπ, ΠΑΣΟΚ, εκλογες, ισχύ, τηλ, τραπεζες, προσφορες, συμμετοχή, πασχα, series, καβαλα, ert, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, ωραριο καταστηματων, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, παραταση φορολογικων δηλωσεων, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ημερομήνια, πολυτεχνειο, δημοκριτειο, γηροκομειο, δπθ, εργασια, καθημερινη, πυλη, ραδιοφωνο, τηλεφωνο, ωρα, αγαπη, αυγα, αγκαλια, αγορα, αγωνες, αμθ, απλα, τει, βαλκανια, βραδυ, βρισκεται, γαβριηλίδης, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, γραφεια, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δοθει, δικτυο, δυναμικο, εθελοντισμος, αιθουσα, εβδομαδα, εξυπηρετηση, επιτυχια, εστιαση, ευρωπη, υπηρεσια, θετικο, ουνεσκο, καπνισμα, λειτουργια, λογο, μαΐου, μεγαλη εβδομαδα, μηνες, μορφη, μυστικα, νικη, ξενοδοχειο, προβάλλει, ομαδα, παντα, οδοντιατρικη, οδοντιατροι, οπωροκηπευτικα, οφελος, παιδια, παρισι, προβληματα, προγραμματα, ρυθμιση, ρολο, σαββατο, σεκαπ, συγκεκριμενα, συμμετοχή, συλλογοι, συχνοτητα, σχεδιο, τηλ, τρια, υλοποιηση, ισχύ, φεστιβαλ, φθινοπωρο, φορολογικη, φωνη, ιωαννης, κωνσταντινος, αδυνατο, αγορες, αγωνας, εφαρμογη, ειδη, εμφαση, εθνικο, χωρα, υπουργειο, ιουνίου, κληση, κωστας, κυριακη, series, τραπεζα, υγειας, θωμα
Τυχαία Θέματα