Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 3-08-2016

08:26 3/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Κ. Σπανούλης: «Υπουργέ προκηρύξτε τα προγράμματα του ΠΑΑ»
«Είχαμε προειδοποιήσει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου για τη μη ρευστότητα και το οικονομικό στέγνωμα των Αγροτών, από την υπερφορολόγηση και τις μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστας Σπανούλης.
Επιπλέον ο κ. Σπανούλης κάλεσε τον κ. Αποστόλου να προχωρήσει στις προκηρύξεις των προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

2014-2020.
Πρόκειται για προγράμματα ύψους περίπου 16 δις ευρώ, Γεωργοπεριβαλλοντικά και Αγροτουριστικά, Σχέδια Βελτίωσης, των οποίων το 95% της οικονομικής συμμετοχής είναι ευρωπαϊκή.
«Ο κ. Αποστόλου μας απάντησε πως οι προκηρύξεις θα γίνουν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Ας ελπίσουμε πως θα γίνει πραγματικότητα η δήλωση του υπουργού, κάτι που αναμένεται να δώσει ώθηση και προοπτική σε Αγρότες και Κτηνοτρόφους, που βρίσκονται σε απελπισία», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. ΣΠανούλης.

ΦΕΚ για συμψηφισμό(νετ μετερινγκ) ρεύματος Αγροτών με ΔΕΗ
Μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα δημοσιευθεί το ΦΕΚ που θα περιέχει την τροποποίηση της απόφασης συμψηφισμού(νετ μετερινγκ) ηλεκτρικού ρεύματος με την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη.
Η συγκεκριμένη τροποποίηση θα αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 20 κιλοβάτ για Αγρότες και Κτηνοτρόφους, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία θα αξιοποιήσουν στις εργασίες τους, καθώς το κόστος της ενέργειας στον πρωτογενή τομέα, ανέρχεται στο 40% του κόστους παραγωγής. Το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται από όλες τις εγκαταστάσεις των φωτοβολταϊκών, θα συμψηφίζεται ετησίως με την κατανάλωση από τη ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών, Κώστα Σπανούλη, έχουν γίνει συζητήσεις για προσιτά πακέτα προς τους Αγρότες και τους Κτηνοτρόφους με 20.000 ευρώ. Μέσα στα πρώτα 3-4 χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση και για τα υπόλοιπα χρόνια, μια και η σύμβαση με τη ΔΕΗ είναι 25ετής, το ρεύμα στην ουσία θα είναι δωρεάν.
«Πρόκειται για μια απόφαση τομή στα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα, μια και γίνονται τεράστιες δαπάνες για την ενέργεια. Ταυτόχρονα θα αποτελέσει και ένα κίνητρο για νέους Αγρότες και Κτηνοτρόφους», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Σπανούλης.

Κτηνοτρόφοι: Δώστε παράταση για τις αδειοδοτήσεις των μονάδων
Παράταση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αδειοδότηση των Κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου 2016 η παράταση που είχε δοθεί. ΕΠι πλέον οι Κτηνοτρόφοι ζητούν και απλούστευση της διαδικασίας, μένοντας στα στοιχεία του ΟΣΔΕ, που δίδουν στίγμα της μονάδας, χωρίς άλλα έγγραφα, που και οικονομικά έξοδα προσθέτουν στους Κτηνοτρόφους και τους ταλαιπωρεί η συγκέντρωσή τους.
Επι πλέον οι Κτηνοτρόφοι ζητούν να μετέχουν στις επιτροπές.
Μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, Μάγδα Κοντογιάννη, στάθηκε στις προσπάθειες που κάνει ο σύλλογος για το θέμα των αδειοδοτήσεων και το ραντεβού που ζητούν επίμονα από τον κ. Αποστόλου, για να του θέσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα.
«Το θέμα των αδειοδοτήσεων θα πρέπει να λυθεί καθώς από τις 140.000 Κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, μόνο οι 640 διαθέτουν άδεια. Θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα επίπεδα, όπως οργάνωση, ομάδες παραγωγών, κτηνοτροφικά πάρκα και επισκέψιμα αγροκτήματα, για να μιλάμε επί της ουσίας για παραγωγική ανασυγκρότηση και κίνητρα προς τους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον Πρωτογενή Τομέα», σημείωσε καταλήγοντας η κ. Κοντογιάννη.
Υπενθυμίζεται πάντως πως μέσα στο 2015 είχαν ξεκινήσει οι κυρώσεις στους Κτηνοτρόφους που δεν είχαν άδεια οι εκτροφές τους, από τους οικείους δημάρχους με διοικητικές εκβολές και εκποίηση κοπαδιών.
Συγκεκριμένα στο Δήμο Λαυριωτικής κοπάδι σώθηκε την τελευταία στιγμή, μετά από παρέμβαση στον οικείο Δήμο του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάτπυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο καθώς ισχύει νέος νόμος και θα πρέπει να υπάρξει αναμονή μέχρι τη λήξη της παράτασης που έχει δοθεί.

Επιμελητήριο Ροδόπης: «H κυβέρνηση επενδύει στην περιοχή της Ξάνθης και της Ροδόπης»
Το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης θα συμμετέχει στην πρόταση στρατηγικής τοπικής ανάπτυξης CLLD-LEADER που θα υποβάλλει η Αναπτυξιακή Ροδόπης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Ξάνθης με τον ορισμό ενός εκπροσώπου του φορέα για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος περιφερειακών ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης.
Σύμφωνα με τις επιταγές της προκήρυξης που έχει δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την υποβολή προτάσεων θα πρέπει η Αναπτυξιακή Ροδόπης να συστήσει Επιτροπή Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος περιφερειακών ενοτήτων Ροδόπης και Ξάνθης, στην οποία και θα μεταβιβασθούν όλες οι σχετικές με το τοπικό πρόγραμμα αρμοδιότητες του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Αυτοδιοίκηση
Συνεργασία ΠΑΜ_Θ με Βουλγαρία για την αποσυμφόρηση στο τελωνείο Νυμφαίας
Ευοδώθηκαν οι συνεχείς προσπάθειες του Περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη, με αυτοδιοικητικούς και κυβερνητικούς παράγοντες της Βουλγαρίας,, για την αποσυμφόρηση που παρατηρείται τους θερινούς μήνες, στο τελωνείο της Νυμφαίας στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα
Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης του Κίρτζαλι ανακοίνωσε μέτρα για την αποσυμφόρηση και εξυπηρέτηση του μεγάλου αριθμού οχημάτων και επιβατών.
Ιδιαίτερα όταν σχηματίζονται μεγάλες ουρές, τότε ένα κομμάτι από την πλευρά της εισόδου προς τη Βουλγαρία θα χρησιμοποιείται για έξοδο από αυτή. Παράλληλα θα υπάρξει φροντίδα ώστε οχήματα με επιβάτες από τρίτες χώρες να κατευθύνονται σε ξεχωριστή γραμμή ελέγχου για να μειωθεί η καθυστέρηση που προκαλείται από τον έλεγχο τους.
Πρόκειται για το 2ο μέτρο που λαμβάνεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση, μετά την άρση των πρόσθετων ελέγχων που είχαν επιβληθεί από τη Βουλγαρική πλευρά.
Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και από την Ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα την Ελληνική Αστυνομία.

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2015 – 2019 του Δήμου Τοπείρου σε δημόσια διαβούλευση
Σε διαβούλευση έχει τεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο 2015-2019 του Δήμου Τοπείρου, www.topeiros.gr έως τις 8 του Αυγούστου 2016.
Σε ανακοίνωση του Δήμου μεταξύ άλλων αναφέρονται πως :
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Τοπείρου συντάσσεται σε μία εποχή όπου δοκιμάζεται οτιδήποτε μέχρι σήμερα θεωρούνταν δεδομένο στην οικονομία, στην κοινωνία, στο περιβάλλον.
Ο Δήμος Τοπείρου επιθυμεί τη συμβολή όλων στο έργο κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματός, με διατύπωση προτάσεων αναφορικά με τις προτεραιότητες, τους στόχους, τις δράσεις και τα έργα που συμβάλουν στην αναβάθμιση του τόπου , στην προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου και στη βελτίωση της λειτουργίας των υπηρεσιών του.

Μεταφορές-Συγκοινωνία

Κομοτηνή Κωνσταντινούπολη με 15 ευρώ

Σε έναν δυναμικό οργανισμό εξελίσσετε το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Ροδόπης το οποίο πλέον έχει βάλει στα καθημερινα του δρομολόγια και την Κωνσταντινούπολη . Κάθε μέρα στις 1.30 το μεσημέρι και στις 1.30 τα ξημερώματα ξεκινά δρομολόγιο από το ΚΤΕΛ Κομοτηνής σε συνεργασία με μια τουρκική εταιρεία για Κωνσταντινούπολη το οποίο κοστίζει 15 ευρώ.
Εντωμεταξύ το υπεραστικό ΚΤΕΛ πραγματοποιεί και εκδρομές για θρησκευτικό τουρισμό, ο οποίος όμως λόγω της κρίσης έχει περιοριστεί από πλευράς των συλλόγων που διοργανώνουν τέτοιου είδους εκδρομές.
Παράλληλα το ΚΤΕΛ νοικιάζει και τις πέτρινες κατασκηνώσεις Μαρώνειας που φέτος φιλοξενεί περισσότερα παιδιά από ποτέ. Όπως δήλωσε στην ΕΡΑ Κομοτηνής η υπεύθυνη του προγράμματος, Σοφία Τοπαλίδου, το πρόγραμμα των παιδιών που φιλοξενούνται στις κατασκηνώσεις είναι γεμάτο από δραστηριότητες είτε αθλητικές είτε καλλιτεχνικές είτε με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Εθελοντές

Πρόγραμμα αιμοδοσιών στην Ξάνθη
Συνεχίζονται οι αιμοδοσίες που διοργανώνει ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η αγάπη», με το ακόλουθο πρόγραμμα γι’ αυτή την εβδομάδα:
Σήμερα 3 Αυγούστου 18.00-21.30: Παλιά Χρύσα
Αύριο Πέμπτη 4 Αυγούστου 09.00-14.30: Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης και 18.00-21.30 στον οικισμό Μέλισσα.

Πολιτισμός

«Άστυ και περιφέρεια στην οθωμανική εποχή»
Ξενάγηση από αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης στο αρχοντικό Παμουκτσόγλου στα Άβδηρα (20.00) και συναυλία με τίτλο «Άστυ και περιφέρεια στην οθωμανική εποχή» (21.00) διοργανώνει σήμερα η Φ.Ε.Ξ., στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής.
Στη συναυλία θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει λόγια και λαϊκά κομμάτια των μεγάλων αστικών κέντρων της οθωμανικής εποχής, καθώς και οργανικούς σκοπούς και τραγούδια της οθωμανικής περιφέρειας. Θα συμμετάσχουν οι διδάσκοντες στη μουσική κατασκήνωση της Φ.Ε.Ξ., Μάρκος Σκούλιος, Γιώργος Ψάλτης, Δημήτρης Παναγούλιας ,Γιάννης Κατσούλης και Χρήστος Μπαρτζόπουλος, καθώς και μαθητές που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της κατασκήνωσης.
Συνδιοργάνωση: Φ.Ε.Ξ., δήμος Αβδήρων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης.
Η Είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ερα, δις, φεκ, ηλεκτρικος, δεη, οσδε, συμμετοχή, κτελ, εταιρεία, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, μετρο, παραταση φορολογικων δηλωσεων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ξανθη, η ημέρα της γης, κοινωνια, χωρες, το θεμα, αδεια, αστυνομια, βουλγαρια, δωρεαν, θεμα, κωνσταντινουπολη, μουσικη, οικονομια, οσδε, πλαισιο, προγραμμα, τραγουδια, φεκ, ωθηση, γινει, γινονται, δεδομενο, δημος, δηλωση, δις, δοθει, δωσει, δρομολογια, δυναμικο, εγγραφα, ευρω, ελληνικη αστυνομια, εβδομαδα, ενεργεια, εργα, εξυπηρετηση, εξοδα, εποχη, ερα, εταιρεία, εφορεια, ισχυει, κατασκηνωσεις, κυβερνηση, λεσχη, ληξη, λογια, μελισσα, μηνες, ξημερωματα, ουσια, οχηματων, οχηματα, παιδια, πεμπτη, περιβαλλον, υπογραφη, προγραμματα, ραντεβου, ρευμα, συγκεκριμενα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σοφια, στιγμα, σχεδια, σχεδιο, τελωνειο, τομη, φεστιβαλ, χρηστος, ψαλτης, δημητρης, εκδρομες, ιδιαιτερα, υπουργειο, κομματι, κωστας, ομαδες
Τυχαία Θέματα