Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 29-10-2018

10:16 29/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εθνικές Επέτειοι
Με λαμπρότητα η επέτειος του ΟΧΙ σε Ξάνθη και Κομοτηνή
Με κάθε επισημότητα τιμήθηκε από τους πολίτες τόσο σε Ροδόπη, όσο και στην Ξάνθη, το Έπος του 1940, παρά το συννεφιασμένο καιρό.
Η μαθητιώσα νεολαία έκανε κανονικά παρέλαση, όπως και οι Φοιτητές και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι.
Παρούσα στην παρέλαση ήταν όλη η Πολιτική και Θρησκευτική ηγεσία του τόπου Στρατιωτικές αρχές και η Διοίκηση του ΔΠΘ.
Την

κυβέρνηση στη Ροδόπη εκπροσώπησε ο γ.γ Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Φλωρεντής.
Δηλώσεις επισήμων
Αμέσως μετά την παρέλαση ο κ. Φλωρεντής δήλωσε, «Το 1940 ο Ελληνικός λαός είπε ΟΧΙ, έκανε ιστορική Εθνική Αντίσταση. Έτσι κι εμείς σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να λέμε ΟΧΙ στην ακροδεξιά, στον Φασισμό και στο Ναζισμό σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.”
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Τσαλικίδης τόνισε πως η σημερινή επέτειος είναι μια ιδιαίτερη μέρα μια ξεχωριστή μέρα για όλους μας.
Στις δηλώσεις του ο Bουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μουσταφά Μουσταφά, τόνισε πως, «το έπος του ‘40 είναι πάντα μια πηγή έμπνευσης και για το λαό μας και για όλους του λαούς του κόσμου. Ο αγώνας είναι πάντα επίκαιρος ενάντια στο φασισμό, που παρά τα λίγα χρόνια από την ήττα του, σηκώνει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».
Ωστόσο, τρία άτομα προσήχθησαν στην Κομοτηνή, καθώς μοίραζαν φυλλάδια που εναντιωνόταν στην Συμφωνία των Πρεσπών, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα.

Στην Ξάνθη την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης
Στην Ξάνθη την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.
Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης ο κ. Γιαννακίδης δήλωσε, «Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες αυτού του τόπου οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου, να απομονωθούν ακραίες φωνές που σπέρνουν το διχασμό, φωνές που ευλογούν τους εχθρούς, που πολέμησε η Ελληνική κοινωνία, όπως υπενθυμίζει η σημερινή επέτειος.
Θεωρώ ότι ιδιαίτερα στην πολυπολιτισμική Θράκη και την Ξάνθη, είναι αναγκαίο όσο ποτέ, ενωμένος ο λαός να προχωρήσει προκειμένου να ξεπερασθούν οριστικά και αμετάκλητα η οικονομική κρίση και όλες οι προκλήσεις», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Γιαννακίδης.

Πρωτογενής Τομέας
Άμεσα η τροπολογία για το ακατάσχετο των Κτηνοτρόφων
Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων Αγροτών και Παραγωγών το 70% της προκαταβολής της Ενιαίας Ενίσχυσης.
Πρόκειται για ποσό που αγγίζει τα 700 εκ ευρώ και αφορά 356.00 δικαιούχους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλη Κόκκαλη, στο Περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, τηρήθηκαν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις του Υπουργείου για την καταβολή των χρημάτων πριν το τέλος του Οκτώβρη.
Το υπόλοιπο της Ενιαίας Ενίσχυσης θα καταβληθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ακατάσχετο του ποσού των 15.000 ευρώ για τους Κτηνοτρόφους, τόνισε πως θα ψηφισθεί η τροπολογία άμεσα και θα προστατεύσει το δίκαιο αίτημα των Κτηνοτρόφων, για δικαίωμα ακατάσχετου λογαριασμού, όπως όλοι οι Έλληνες Πολίτες.
Αυτοδιοίκηση
Νέο Δημαρχείο για τον Ίασμο το παλιό Δημοτικό Σχολείο
Στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλόδημος 1 ο Δήμος Ιάσμου θα κάνει παρεμβάσεις σε Δημοτικά Κτίρια κυρίως Σχολεία που δεν λειτουργούν πια.
Επίσης στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλόδημος 2 ο Δήμος Ιάσμου θα κάνει εργασίες συντήρησης σε λειτουργούντα Δημοτικά Σχολεία, αλλά και λειτουργία κλειστού Γυμναστηρίου, αλλά και χώρων εκγύμνασης σε οικισμούς, που υπάρχουν γήπεδα και εγκαταστάσεις.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, ο Δήμαρχος Ιάσμου, Ισμέτ Καδή κατέθεσε την πρόταση για μετατροπή μετά τις κατάλληλες εργασίες, του παλαιού Δημοτικού Σχολείου σε κεντρικό Δημοτικό κατάστημα-Δημαρχείο-που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.
Τέταρτος Δήμος στη Χώρα ο Ίασμος στην αντικατάσταση των λαμπτήρων λεντ
Επίσης ο κ. Καδή δήλωσε πως, ο Δήμος Ιάσμου είναι ο 4ος Δήμος σε αντικατάσταση των λαμπτήρων Λεντ, ενώ γίνεται σχεδιασμός για Τηλεμετρία και σχεδιασμός υδρομέτρων τηλεμετρικά.
Υπογράμμισε πως το 90% του έργου του Βιολογικού έχει ολοκληρωθεί και όταν γίνουν και οι συνδέσεις, ο Δήμος θα προχωρήσει και σε ασφαλτικά έργα μέσα στον οικισμό του Ιάσμου.
Τέλος ο κ. Καδή δήλωσε πως θα είναι εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο, διεκδικώντας την τέταρτη συνεχόμενη θητεία στον Δήμο Ιάσμου.

Αγορά Εργασίας
Μέσω ΟΑΕΔ 89 θέσεις για νέους επιστήμονες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ
Την κατάρτιση ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα, προβλέπει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).
Ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων θα απασχολήσουν οι κοινωνικές δομές στην περιφέρεια καθώς το Κοινωνικό Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ απορροφά 89 θέσεις.
Αναλυτικά η κατανομή σε ειδικότητες σε όλες τα παραρτήματα και την κεντρική υπηρεσία του νομικού προσώπου.
Ψυχολόγοι 9 ,Κοινωνιολόγοι 4 ,Φυσικής Αγωγής 8 ,Ειδικοί Παιδαγωγοί 5
Μουσικοθεραπευτές/-ριες 5 ,Αρχιτέκτονες Μηχανικοί 1 ,Πολιτικοί Μηχανικοί 1 ,Μηχανολόγοι Μηχανικοί 1 .Τοπογράφοι Μηχανικοί 1 Πληροφορικής 2 ,Διοικητικού Οικονομικού 6 ,Διοικητικού Οικονομικού (ΜΒΑ) 3 ,Δασκάλων 2 ,Φιλολογίας 4 ,Κοινωνικών Λειτουργών 7,Εργοθεραπευτές/-ριες 6 ,Φυσικοθεραπευτές/-ριες 5 ,Λογοθεραπευτές/-ριες 6 ,Διατροφολόγων – Διαιτολόγων 4 Επισκέπτες/-ριες Υγείας 4 ,Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί 1 ,Διοικητικού Λογιστικού 3 ,Πληροφορικής 1

Νεολαία
Πρόσκληση για πρόσληψη Εκπαιδευτικών στο Ίδρυμα Νεολαίας
Το IΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ απευθύνει Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων για σύναψη σύμβασης έργου, για εκπαιδευτές ενηλίκων στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ)-ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.
Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων θα γίνεται έως και 06/11/2018 (ώρα 12:00).
Οι υποψήφιοι θα αποστείλουν στο Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. ταχυδρομικά ή με ταχυμεταφορές τα δικαιολογητικά στη δ/νση: Αχαρνών 417 και Κοκκινάκη, στο Τμήμα Κεντρικής Γραμματείας 2ο όροφος.
Φάκελοι δικαιολογητικών που θα κατατεθούν ιδιοχείρως δεν θα γίνονται δεκτοί.
Εκπαίδευση
Δωρεάν ρομποτική για όλους στο Xanthi TechLab του Kέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης
Το Xanthi TechLab του Kέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης με την αυξανόμενη συμμετοχή ολοένα και περισσότερων παιδιών, συνεχίζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «S.T.E.A.M.» ( Eπιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά .
Το εγχείρημα του συγκεκριμένου μη κερδοσκοπικού σωματείου, δίνει την ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν έννοιες της Φυσικής, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής, των Τεχνών και των Μαθηματικών μέσα από την κατασκευή και τον προγραμματισμό ρομπότ.
Στο πλαίσιο του παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής, έρευνας και καινοτομίας οι ομάδες, θα επιλέξουν και θα επιλύσουν ένα πραγματικό πρόβλημα σχετικά με το διάστημα, που αποτελεί και το φετινό θέμα του διαγωνισμού.
Η συμμετοχή όλων, στο πρόγραμμα, είναι δωρεάν, ενώ ο χώρος στον οποίο θα πραγματοποιούνται οι εβδομαδιαίες εκπαιδευτικές συναντήσεις θα είναι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ξάνθης.

Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής συμμετέχει σε δύο Ευρωπαϊκά προγράμματα
Τη συμμετοχή του σε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα διάρκειας δύο χρόνων ανακοίνωσε το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.
Το πρώτο πρόγραμμα έχει Περιβαλλοντικό θέμα με τίτλο, «Περιβαλλοντικά Πράσινα Σχολεία» και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με σχολεία από τις χώρες Γαλλία (συντονιστικό σχολείο), Ιταλία, Γερμανία, Λιθουανία, Ρουμανία.
Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα γίνουν διάφορες δραστηριότητες ανακύκλωσης, όπως, η έρευνα και η δημιουργία ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών , μεταξύ άλλων, η κατασκευή ενός πράσινου τοίχου και η επαφή με εταιρείες, που ειδικεύονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αγορά
Εκπτωτική περίοδος Νοεμβρίου του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής
Ξεκινάει η δεύτερη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος για το έτος 2018, την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου και λήγει την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018.
Σημειωτέον πως για 15 ημέρες των εκπτώσεων μετράνε ημερολογιακά και όχι βάση εργάσιμων ημερών.
Παράλληλα, με τον ίδιο νόμο, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής προτείνει τα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά , την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 από τις 11:00 – 15:00.

Αυτοδιοίκηση-Αθλητισμός
Πτυχιούχους Φυσικής Αγωγής ζητά η ΔΚΕΠΑΑΚ
Η ΔΚΕΠΠΑΚ ανακοινώνει την πρόσληψη ΔΕΚΑΤΡΙΩΝ (13) Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικής διάρκειας έως οκτώ (8) μηνών, με ωριαία αποζημίωση, για την υλοποίηση των Γενικών και Ειδικών Προγραμμάτων «Άθλησης για Όλους» Μεγάλης Διάρκειας περιόδου 2018 – 2019.
Οι ενδιαφερόμενοι μέχρι και σήμερα θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση– έντυπο και τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στα γραφεία της Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. Γρ.Μαρασλή 4 (δίπλα στο Δημοτικό κολυμβητήριο Κομοτηνής) κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες..
Πληροφορίες: τηλ. 25310- 36783.
Εθελοντισμός
Συλλογή ελαιόκαρπου για το γηροκομείο Ξάνθης
Η Ομάδα Βοήθειας του Γηροκομείου Ξάνθης σε συνεννόηση με τη διοίκηση του γηροκομείου και τον δήμο Ξάνθης, θα προχωρήσει -όπως και πέρυσι- στη συλλογή του ελαιόκαρπου από ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε κοινόχρηστους-δημόσιους χώρους (πεζοδρόμια, αυλές σχολείων, γήπεδα κλπ) τις Κυριακές του Νοέμβρη (4, 11,18 και 25). Όλο το λάδι που θα παραχθεί, θα δοθεί στο Γηροκομείο Ξάνθης «Μέγας Βασίλειος» για τις ανάγκες των γερόντων.
Όσοι από τους συμπολίτες θέλουν να συμμετάσχουν στη συλλογή των ελιών, να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6946 503194 (Γιώργος Κομνηνός) και στο γηροκομείο (25410 23114).
Επίσης όσοι συμπολίτες έχουν ελιές σε ιδιωτικά κτήματα και θέλουν να τις προσφέρουν στο γηροκομείο, μπορούν να επικοινωνήσουν στα παραπάνω τηλέφωνα.

Σύλλογοι
Η δεύτερη γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο
Τη δεύτερη γιορτή Τσίπουρου διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου, στις 3-4 Νοεμβρίου.
Φέτος το πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο με πολλές δράσεις γαστρονομίας, έκθεση τοπικών προϊόντων, ημερίδα για την άμπελο και μουσικές βραδιές.
Τη δεύτερη μέρα της γιορτής και στην συγκεκριμένα στην ημερίδα για την άμπελο, στο νέο δημοτικό σχολείο, το παρόν της θα δώσει η υφυπουργός Εσωτερικών, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Όλες οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην αυλή του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του Ιάσμου, ενώ θα υπάρχουν και δρομολόγια του ΚΤΕΛ Ροδόπης και Ξάνθης, για να διευκολύνουν τους επισκέπτες.
Πολιτισμός
Έκθεση για την Θρακιώτικη παραδοσιακή φορεσιά στους Φιλοτέχνες
Η Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» διοργανώνει Έκθεση Θρακιώτικης Παραδοσιακής Φορεσιάς.
Η Έκθεση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από σήμερα έως την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στο ισόγειο της Καπναποθήκης του Δήμου Κομοτηνής.
Ώρες Λειτουργίας: 18:00 έως τις 20:00.
Αστυνομικό Δελτίο

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί κατηγορούμενοι για παράνομη κατακράτηση μη νόμιμων μεταναστών
Η κινητοποίηση των αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης και η ενδελεχής αστυνομική διερεύνηση, είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη δύο (2) αλλοδαπών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη κατακράτηση μη νόμιμων μεταναστών και για διευκόλυνση μεταφοράς τους στην ενδοχώρα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης.
Σύλληψη οδηγού που δεν είχε άδεια οδήγησης
Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 20χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Αθλητική Ενημέρωση
Την ήττα με 3-1 σετ γνώρισε το Σάββατο η ΑΕΚ Κομοτηνής, από τον Ολυμπιακό στην Αθήνα, για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος πετόσφαιρας- βόλεϋ-.
Η ομάδα της Κομοτηνής πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση, δυσκολεύοντας τον πρωταθλητή στο δεύτερο σετ, ενώ κέρδισε το τρίτο.
Τα σετ του αγώνα 25-15, 25-22, 23-25, 25-13.

Η Ξάνθη αντιμετωπίζει σήμερα στις 7 το απόγευμα στο γήπεδο των Πηγαδίων, τον ΠΑΣ Γιάννινα για την όγδοη αγωνιστική της σούπερ λιγκ, αγώνα τον οποίο θα μεταδώσει η ΕΡΑ Σπορ, στην περιγραφή ο Παναγιώτης Ζιώγας.
Η ομάδα της Ξάνθης θέλει τη νίκη για να μπει στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος.
Την ήττα με 2-0-γνώρισε στην Αλεξ-πολη ο ΠΑΟ Κοσμίου από τον τοπικό Εθνικό.
Ο Ορφέας Ξάνθης κερδίζοντας με 4-0 την Ασπίδα Ξάνθης, παρέμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή του πρώτου ομίλου της Γ Εθνικής κατηγορίας.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, υφυπουργός εσωτερικών, ερα σπορ, ξανθη, δπθ, συριζα, σχολεια, οαεδ, κυα, μβα, xanthi, συμμετοχή, γαλλια, εκπτωσεις, τηλ, κτελ, συλληψεις, σετ, ΑΕΚ, ολυμπιακος, αθηνα, εμφάνιση, ερα, παο, ert, κινηση στους δρομους, παναθηναικος, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, δικαιολογητικα, κοινωνια, οικονομικη κριση, παρελαση, χωρες, αδεια, αυτοκινητο, γερμανια, γηπεδα, γηροκομειο, δπθ, δωρεαν, εθνικη, ηγεσια, ηττα, θεμα, θητεια, θρακη, ιταλια, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, σημερινη, τηλεφωνο, αλεξ, αποζημιωση, ασπιδα, γινεται, γινονται, γηπεδο, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δημος, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, δωσει, δρομολογια, εγνατια, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, ειπε, εκθεση, εργα, εμφάνιση, ερα σπορ, ερα, ερευνα, εσωτερικων, ετων, ετος, ευρωπη, τεχνολογια, ζιωγας, ζητα, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, υφυπουργος, ιδρυμα, κυβερνηση, κτιρια, λαδι, λειτουργια, λιθουανια, μαθηματικα, νεολαια, νικη, ομαδα, παντα, οκτω, ορφεας, παο, πεμπτη, περιφερειακο, πηγες ενεργειας, πηγη, προγραμματα, ρομποτ, σαββατο, σετ, συγκεκριμενα, συλληψη, συμμετοχή, συλλογοι, σουπερ, σχολειο, τηλ, τις κυριακες, τμημα, τρια, τριτη, υλοποιηση, ισογειο, υφυπουργός εσωτερικών, φυλλαδια, ωρες, αγωνας, αυλη, αυλες, δημοτικα, δικαιωμα, εθνικο, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερα, κτηματα, κυριακη, νομικου, ομαδες, πηγες, θεσεις, υγειας, xanthi
Τυχαία Θέματα