Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 11-04-2018

08:49 11/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία-Αυτοδιοίκηση

Η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
Σήμερα στις 11:00 στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης στην Κομοτηνή, θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα της 1ης Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας που θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 22 Απριλίου 2018.
Η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα

και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.
Στόχος των δράσεων και των εκδηλώσεών της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία, όπως η διατροφή, η άσκηση, οι εξαρτήσεις, η αιμοδοσία, η πρόληψη, η αναπηρία κ.ά.
Ευρωβουλή
Ν. Μαριάς: «Να κλείσει το τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, αν δεν υπάρξει εξέλιξη στο θέμα των δύο Στρατιωτικών»
Να κλείσει το Τουρκικό Προξενείο στην Κομοτηνή, κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση, ο πρόεδρος του κόμματος Ελλάδα- Ο Άλλος Δρόμος και ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, ως μέσο πίεσης, αν με το κλείσιμο δύο μηνών από την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών στις Φυλακές της Αδριανούπολης, δεν σημειωθεί θετική εξέλιξη.
Αυτό τόνισε ο κ. Μαριάς μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ.
Παράλληλα κάλεσε τους Έλληνες πολίτες σε μποϋκοτάζ των Τουρκικών προϊόντων και διακοπή των εκδρομών προς τη γείτονα χώρα, προκειμένου να πιεστεί και οικονομικά.
Επίσης κάλεσε τις Αστυνομικές Αρχές και τους υπαλλήλους στο Τελωνείο των Κήπων, να διενεργούν πυκνούς ελέγχους στα Τουρκικά Φορτηγά, τα οποία, όπως υπογράμμισε ο κ. Μαριάς, δεν έχουν ούτε τις κατάλληλες άδειες, αλλά ούτε και τις προδιαγραφές για να κινούνται στους ευρωπαϊκούς δρόμους.

Μαριάς για παράκτιους Αλιείς: Ενημέρωση ΕΕ και ενεργοποίηση περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
Σε ότι αφορά το θέμα με τους παράκτιους αλιείς της ΑΜ-Θ και των Δωδεκανήσων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που δέχονται από τους Τούρκους ψαράδες, ο κ. Μαριάς κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να θέσει το θέμα στο Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ και να σταματήσει τις εισαγωγές αλιευμάτων από την Τουρκία.
Επίσης κάλεσε και την Περιφέρεια να ενεργοποιηθεί και να θέσει και αυτή το θέμα από την πλευρά της στην ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία ως μη μέλος της ΕΕ, δεν δεσμεύεται από την σχετική κοινοτική οδηγία, που στοχεύει στην βιωσιμότητα του θαλάσσιου πλούτου και οι Τούρκοι ψαράδες χρησιμοποιούν πιο επιθετικές τεχνικές αλιείας.
Ο κ. Μαριάς έχει θέσει το θέμα τρεις φορές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Κυβέρνηση-Πολιτική
Στην τελική ευθεία η διαδικασία ρύθμισης για δάνεια του ΟΕΚ
Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία ρύθμισης για κόκκινα και μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ΟΕΚ, η οποία αποτελεί ευκαιρία για τους δανειολήπτες προκειμένου να διευθετήσουν οριστικά τις υποχρεώσεις τους με ευνοϊκούς όρους.
Η Σχετική Υπουργική Απόφαση, προσφέρει 9 διαφορετικούς τρόπους για τη ρύθμιση του δανείου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του.
Στην ρύθμιση αυτή ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται δανειολήπτες που πήραν δάνεια εγκεκριμένα από τον ΟΕΚ (εκταμιευμένα όμως από την τράπεζα επιλογής τους), με διάρκεια 15ετίας και χαμηλότοκο/ προνομιακό επιτόκιο με επιδότηση για τα 9 από τα 15 έτη.
Οι εντασσόμενοι έχουν διορία 8 μηνών για να κάνουν αίτηση και να ρυθμίσουν τις τυχόν οφειλές τους για δάνεια που πήραν από τον πρώην ΟΕΚ που ήταν άτοκα και άρχισαν να δίδονται από το 1971 και μόνον από κεφάλαια του ΟΕΚ.
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας προσφέρει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να συμβουλευτούν Νομικούς Συμβούλους και Οικονομολόγους, οι οποίοι θα υποστηρίξουν την αίτηση ρύθμισης δανείου τους στον ΟΕΚ επικοινωνώντας στο 210-8817730.

Πρωτογενής Τομέας-Εναλλακτικές Κοινότητες
Η Γιορτή των Σπόρων στη Γη του ΠΕΛΙΤΙ
Για την 18η Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων ντόπιων ποικιλιών και παράλληλα την δεύτερη Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων, το ερχόμενο Σάββατο ετοιμάζεται το μεγάλο δίκτυο των Εθελοντών της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι.
Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Παρανέστι Δράμας και το πρόγραμμα ξεκινά σήμερα με ομιλίες, εργαστήρια γύρω από την Φιλοσοφία της διάδοσης και διάσωσης των Τοπικών Ποικιλιών.
Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα είναι το ερχόμενο Σάββατο όπου περιλαμβάνει την ανταλλαγή των σπόρων, αλλά και δωρεάν γεύμα από τα είδη που φέρνουν οι καλλιεργητές.
Σύμφωνα με δηλώσεις του ιδρυτού της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη, στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, φέτος αναμένονται 6με 7 χιλιάδες κόσμου στην γιορτή.
Η βασική θεματική της φετινής συνάντησης είναι η Ειρήνη και η συμφιλίωση των Λαών, μέσω των σπόρων και των Μουσικών Εκδηλώσεων. Το παρόν του στις εκδηλώσεις θα δώσει και ο Λουδοβίκος των Ανωγείων, οι Αδελφές Βουγιουκλή και το συγκρότημα «Ναμαστέ».

Κοινωνία
Μήνυμα αλληλεγγύης και εθελοντισμού από την κοινωνία της Ξάνθης
Ο ραδιομαραθώνιος αγάπης για το Γηροκομείο Ξάνθης, που ένωσε τον κόσμο της περιοχής για έναν κοινωνικό σκοπό, αυτό της στήριξης της μοναδικής μονάδας για την περιοχή που φιλοξενεί ανθρώπους της τρίτης ηλικίας συμφώνα με τον πρόεδρο της δομής, Γιάννης Παπαχρόνη, έστειλε για μια ακόμη φορά το μήνυμα της αλληλέγγυας κοινωνίας της Ξάνθης και του εθελοντισμού. Αυτό φάνηκε και στη φετινή διοργάνωση του ραδιομαραθωνίου, με το οικονομικό αποτέλεσμα να ξεπερνάει τα 19.000 ευρώ.
Όπως κάθε χρόνο, τα πλήρη οικονομικά αποτελέσματα της προσπάθειας θα ανακοινωθούν επίσημα στις αρχές Μαΐου από το Γηροκομείο της Ξάνθης με διαχωρισμό σε ρευστό, προϊόντα, υλικά και διάθεση υπηρεσιών προς τη δομή, σημείωσε ο κ. Παπαχρόνης.

ΟΑΕΔ
Ξεκινούν οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για τις παιδικές κατασκηνώσεις
Ο ΟΑΕΔ με πρόσκληση του καλεί τους ενδιαφερόμενους δικαιούχους και παρόχους κατασκηνωτικών επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις έτους 2018, να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) από τις 12.04.2018 έως την 01.05.2018.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 35.000.000,00€. Ο συνολικός αριθμός των ωφελουμένων παιδιών των δικαιούχων ανέρχεται στα 70.000 περίπου.
«Δικαιούχοι» του Προγράμματος είναι οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες κ.ο.κ.) ωφελουμένων παιδιών, οι οποίοι έχουν πραγματικό οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ του φορολογικού έτους 2016, μέχρι 28.000,00 € κατ’ ανώτατο όριο.
Σύλλογοι
Θερμά ευχαριστώ για την αλληλεγγύη των πολιτών της Ξάνθης
Οι Κατασκηνωτές, το 2ο Σύστημα Προσκόπων Ξάνθης, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος ΠυροσβεστώνN. Ξάνθης, η τοπική διοίκηση Ξάνθης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ), το Βοήθεια στο Σπίτι (Δήμος Ξάνθης), το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Eurotaxi Ξάνθης και ο Αθλητικός Σύλλογος Ηρακλή Ζυγού ευχαριστούν όλους τους Ξανθιώτες που αγκάλιασαν και φέτος δράση κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η δράση ολοκληρώθηκε το απόγευμα της M. Τετάρτης, όπου με τη συμμετοχή εθελοντών του συλλόγου «Οι Κατασκηνωτές», και τη συμβολή του προσωπικού του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι (Δήμος Ξάνθης) παραδόθηκαν τα πακέτα αγάπης σε είκοσι τρεις οικογένειες, χαρίζοντας μας ταυτόχρονα πολλά παιδικά χαμόγελα (ογδόντα τρία παιδιά).

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης διοργανώνει τη 2η Γιορτή των Μονοπατιών
Τη 2η Γιορτή των Μονοπατιών διοργανώνει την Κυριακή 22 Απριλίου ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης με συνάντηση στις 10.00 στη γέφυρα του Σαμακώβ και πεζοπορώντας στο δίκτυο των περιαστικών μονοπατιών της πόλης.

Πολιτισμός
«Αρχίζει το κορυφαίο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας των Βαλκανίων στην Θράκη, 11-14 Απριλίου.»

Για 5η χρονιά Φεστιβάλ Κιθαριστών Θράκης τον Απρίλιο
Ξεκινά στην Κομοτηνή από σήμερα έως τις 15 Απριλίου το μεγαλύτερο φεστιβάλ Κιθαριστών των Βαλκανίων, το καθιερωμένο πλέον Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά.
Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θρακιώτη κιθαριστή και συνθέτη Δημήτρη Σβυντρίδη και τη συμπαράσταση του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών,
Στις φετινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, θα εμφανιστούν, Κιθαριστές από Τουρκία, Βουλγαρία, Ιταλία, το περίφημο Flamengo Guitar Duo με τους Σπύρο Τσιώλη και Δημήτρη Μπάρδα, η Κιθαριστική Ορχήστρα Θράκης, που έχει ενταχθεί στην Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα, και σολίστ τους διεθνούς φήμης κιθαριστές, Στέλιο Γκόλγκαρη, (Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών) και Μιχάλη Σουρβίνο.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, θα δώσει συναυλία στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης που οργανώνει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής.
Η συναυλία θα δοθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στις 8 το βράδυ, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης της Κομοτηνής, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, σε έργα Βιβάλντι, Μπετόβεν και Σβυντρίδη.
Σολίστες, η Ματούλα Χατζή (πίκολο φλάουτο) και η Γκρέτα Παπά (βιολί).
Είσοδος για το κοινό ελεύθερη.
Χορηγός επικοινωνίας : ΕΡΤ Κομοτηνής».

Τρίτη 10 Απριλίου 2018 [21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στη ΦΕΞ τις Τρίτες οι οποίες είναι αφιερωμένες στον κινηματογράφο των δημιουργών.
Σήμερα το αφιέρωμα είναι στον Γέρζι Σκολιμόφσκι, στις 9 το βράδυ στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Η ενότητα «Σπήλαια του Μυαλού» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Από το Σπίτι της Σκιάς στην Ξάνθη του Τριαντάφυλλου Βαΐτση η ενότητα «Σπήλαια του Μυαλού» ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη. Θα βρίσκεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ από τις 19 Απριλίου μέχρι και τις 24 Μαΐου.
Ο τίτλος και η θεματολογία των σκιών παραπέμπουν, κυρίως, στον μύθο του Σπηλαίου του Πλάτωνα.
Ο αισθητός κι ο νοητός κόσμος, των γλυπτών της ενότητας, συνεργάζονται προκειμένου να οδηγήσουν σε σκέψεις που απέχουν από την καθημερινότητα.
Για την κατασκευή των έργων χρησιμοποιήθηκαν πλαστικό (που προκύπτει ως σκουπίδι στην παραγωγική διαδικασία ενός εργοστασίου) και αλουμίνιο.
Η ενότητα αποτελείται από τρία γλυπτά. Το ένα από τα τρία είναι ένα σύνθετο έργο που απαρτίζεται από δύο περιστρεφόμενα κι ένα σταθερό γλυπτό. Ο συνδυασμός αυτός κρύβει ένα σενάριο που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της περιστροφής. Το έργο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα διαφορετικό είδος θεάτρου σκιών, καθώς οι σκιές παράγονται από περιστρεφόμενα (κι όχι κινούμενα) γλυπτά.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, βιωσιμότητα, οεκ, τραπεζες, ελλαδα, μαΐου, οαεδ, προυπολογισμος, δου, ιρα, ταξι, ηρακλης, δραση, συμμετοχή, guitar, duo, θεσσαλονικη, ΑΠΘ, ξανθη, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, νοτης σφακιανακης, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιορτη σημερα, εκκαθαριστικο, κοινωνια, αποτελεσματα, το θεμα, αιτηση, αιμοδοσια, βουλγαρια, βοηθεια στο σπιτι, γηροκομειο, δανεια, διατροφη, δου, δωρεαν, εδρα, θεμα, θρακη, ιταλια, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, αιτησεις, αλληλεγγυη, αλουμινιο, αναπηρια, βιωσιμότητα, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γεφυρα, γειτονα, γονεις, διευθυνση, δυνατοτητα, δηλωσεις, διοικηση, δοθει, δομη, δωσει, δρομος, δικτυο, διορια, ευκαιρια, ευρω, ειρηνη, εβδομαδα, ενημερωση, εργα, εξελιξη, ετη, ειδος, εικοσι, υποθεση, ιδρυμα, ιστορικο, κατασκηνωσεις, κυβερνηση, μαΐου, μπετοβεν, ολυμπιακη, παιδικα, πηγη, ρυθμιση, σαββατο, σεναριο, συμμετοχή, σκεψεις, σπιτι, σωματειο, τελωνειο, τουρκια, τρια, τιτλος, φεστιβαλ, φορα, φορτηγα, guitar, duo, ευθεια, ειδη, ενωση, φυλακες, γιορτη, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακη, ορχηστρα, τραπεζα, θεματα, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα