Κομοτηνή: Πρωινή Ενημέρωση

06:53 11/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επικαιρότητα
Σεισμική δόνηση
Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 χθες το μεσημέρι ανοιχτά της Θάσου. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση είχε επίκεντρο 39 χιλιόμετρα δυτικά-νότιοδυτικά της Θάσου και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Εργασία
Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να «τρέξει» η πρόσκληση ενός νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας οκτώ μηνών, που θα δώσει απασχόληση

και κατάρτιση σε περισσότερους από 5.000 δικαιούχους. Πρόκειται για το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών», ύψους 32 εκατ. ευρώ, με στόχο αφενός την εξυπηρέτηση των αναγκών σε προσωπικό των δασικών υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία και αφετέρου την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο για την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος και απευθύνεται σε συνολικά 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες.

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων
Ιδιαίτερα θετικό παρουσιάζεται το πρώτο τρίμηνο του 2018 το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ για το διάστημα 1/1 ως 31/3/18. Τα πρωτεία στην αύξηση της απασχόλησης διατηρεί η Καβάλα και ακολουθούν Ξάνθη και Δράμα με μεγάλη διαφορά από τις άλλες περιφερειακές ενότητες. Σε σχέση με πέρυσι οι ροές απασχόλησης παρουσιάζουν σταθερή αύξηση ενώ το νούμερο συνολικά είναι το πλέον θετικό της 20ετίας.

Περίληψη προκήρυξης πλήρωσης κενών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

φωτογραφία, Pexels

Προκηρύσσεται η πλήρωση οκτώ (08) κενών οργανικών θέσεων επί θητεία εκπαιδευτικού προσωπικού (Ε.Π.) βαθμίδας Επίκουρου Καθηγητή, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Μακεδονίας και Σύρου. Υποβολή αιτήσεων υποψηφίων από 12/04/2018 έως και την 11/05/2018. Πλήρες αντίγραφο της προκήρυξης, μετά των παραρτημάτων της, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της diavgeia .

Πρωτογενής Τομέας
Ειδική ενίσχυση βάμβακος
Μέχρι τις 24 Απριλίου θα είναι ανοιχτή η ειδική εφαρμογή υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια των Συνδεδεμένων Καθεστώτων και της Ειδικής Ενίσχυσης Βάμβακος. Αυτό ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, με σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων μείωσης λόγω ελέγχου. Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στα κατά τόπους ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων), όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένστασης.

Οικονομία Αγορά
25η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση
Το Επιμελητήριο Ξάνθης καλεί τις επιχειρήσεις – μέλη του, να συμμετάσχουν στην 25η Πανελλήνια Εμπορική Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2018» προκειμένου να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, να προσελκύσουν νέους πελάτες και να αναπτύξουν δημιουργικές επιχειρηματικές επαφές. Η Έκθεση θα λειτουργήσει από την Παρασκευή 18 έως και την Κυριακή 20 Μαΐου 2018, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΑΜ-Θ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Η διοργάνωση, την οποία και αυτή τη χρονιά έχουν η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης από κοινού με την HELEXPO ΔΕΘ –, έχει ως βασική κατεύθυνση τον αγροδιατροφικό τομέα και δίνεται έμφαση στην επιχειρηματική εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Πασχαλινή «ανάσα»
Θετικός ο απολογισμό της πασχαλινή περιόδου για τους καταστηματάρχες στο χώρο της ένδυσης –υπόδησης και της εστίασης. Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου στην ΕΡΤ Κομοτηνής κας Κικής Κωνσταντινίδου «Η αγορά κινήθηκε τις τελευταίες τρεις μέρες, προ του Πάσχα χάρη στην τήρηση των εθίμων και των συνηθειών.»

Περιφέρεια
Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας
Παρουσιάζεται σήμερα στις έντεκα το πρόγραμμα της 1ης Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 22 Απριλίου. Η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας είναι μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες. Στόχος των δράσεων και των εκδηλώσεών της είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων, σε θέματα που σχετίζονται με τη σωματική και ψυχική υγεία όπως η διατροφή, η άσκηση, οι εξαρτήσεις, η αιμοδοσία, η πρόληψη, η αναπηρία κ.ά. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, Αντιπεριφερειαρχών, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ΑΜΘ κ. Χρήστου Τερτσούδη, του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου για θέματα δημόσιας υγείας κ. Κώστα Κινατζίδη και του Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας κ. Λουκά Γεωργίου.

Μητρόπολη
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων σήμερα στις επτά το απόγευμα θα χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Γρατινής.

Επέτειοι
Εορτασμός μάχης οχυρών
Τελετή στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων στον ΕΧΙΝΟ Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου από το Δ’ Σ. Στρατού για να τιμηθούν οι Έλληνες Στρατιώτες που ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος‘’(Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι),στη «ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ 6-10 Απρ.1941». Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα προηγηθεί η Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί στον I.N. Αγίου ΓΕΩΡΓΙΟΥ Εχίνου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων. Η τελετή στο Μνημείο Ηρώων ΕΧΙΝΟΥ, θα αρχίσει στις 11:00.Με το πέρας θα υπάρχει η δυνατότητα επισκέψεως του Οχυρού ΕΧΙΝΟΣ(κατόπιν δηλώσεως), με ειδικά Στρ. οχήματα που έχει προβλέψει το Δ’Σ. Στρατού. Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης, θα διαθέσει ΔΩΡΕΑΝ, για την μετάβαση στον ΕΧΙΝΟ,μέχριδύο(2)λεωφορεία,για τα μέλη του και τους λοιπούς που επιθυμούν:: α.Θέση: Έμπροσθεν ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ αγοράς (40 Εκκλησιών) β. Ώρα αναχώρησης: 08 :30(καμία αναμονή). Δηλώσεις Συμμετοχής: μέχρι 13 Απρ.12:00.

Πολιτισμός
5ο Φεστιβάλ Κιθάρας
Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, ξεκινάει σήμερα και θα διαρκέσει για τέσσερις (4) ημέρες στην Κομοτηνή. Το Φεστιβάλ διοργανώνετε από τον Δήμο Κομοτηνής, με την συμπαράσταση του Συλλόγου Ελλήνων Κιθαριστών. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα εμφανιστούν, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Κιθαριστική Ορχήστρα Θράκης, που έχει ενταχθεί στην Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα, και οι διεθνούς φήμης κιθαριστές, Στέλιος Γκόλγκαρης, Μιχάλης Σουρβίνος, Nicola Montela (Italia), Stela Miteva (Bulgaria), Kostantin Dinkov (Bulgaria), Duo Microtonal (Τουρκία).Την Παρασκευή 13 Απριλίου στις 20.00, στο Κεντρικό Αμφιθέατρο Πανεπιστημιούπολης Δ.Π.Θ. θα δοθεί συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Ανατολικά του Νέστου
Το θέατρο “Ανατολικά του Νέστου” φιλοξενεί την παράσταση “Καυκαλήθρες με πατάτες στο φούρνο”, μία αντρική παράσταση για γυναίκες. Τη Δευτέρα 16 Απριλίου στο θέατρο Ανατολικά του Νέστου για 2 μόνο παραστάσεις. Τηλ. κρατήσεων 6948180583

«Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδημής & Φίλων, ¨ξύπνησε τον Λάζαρο¨, στην Αιανή Κοζάνης»

Καλεσμένοι στις εκδηλώσεις για την αναβίωση του εθίμου των Λαζαρινών, βρέθηκαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδημής & Φίλων, το Σάββατο του Λαζάρου 31/3 και την Κυριακή των Βαΐων 1/4, εκπροσωπώντας την θρακική παράδοση στην Μακεδονική γη. Οι «Λαζαρίνες της Αιανής» με τον διοργανωτή Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αιανής, ευχήθηκαν καλή χρονιά σε όλους, τηρώντας και φέτος το κορυφαίο έθιμο της περιοχής. Στο πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης συλλόγων και γνωριμίας με τα έθιμα κάθε τόπου, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Παραδημής, παρουσίασαν το έθιμο των «Λαζαρινών» όπως τηρούνταν στην Παραδημή. Τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου και χόρεψαν χορούς με συνοδεία γκάιντας, το κατεξοχήν όργανο της θρακικής μουσικής. Η άριστη εμφάνιση παρουσία πλήθους κόσμου στην κεντρική πλατεία της Αιανής-Κοζάνης, απέσπασε το χειροκρότημα όλων και δόθηκαν αμφότερα οι υποσχέσεις για καλή αντάμωση.

Αστυνομικό δελτίο
Μηνιαία δραστηριότητα αστυνομικών υπηρεσιών
1.895 άτομα συνελήφθησαν στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης το μήνα Μάρτιο. Μεταξύ των οποίων είκοσι πέντε (25) διακινητές μη νόμιμων μεταναστών. Χίλιοι εξακόσια πενήντα οχτώ (1658) αλλοδαποί για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα. Επίσης, σαράντα έξι (46) άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και τριάντα δύο (32) άτομα για κλοπές – διαρρήξεις. Τριάντα επτά (37) από τους συλληφθέντες διώκονταν με Εντάλματα Σύλληψης και καταδικαστικές αποφάσεις.

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα Οδικής Ασφάλειας
27 τροχαία δυστυχήματα σημειώθηκαν το μήνα Μάρτιο στην περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης. Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 33 παθόντες. Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν: Η οδήγηση σε κατάσταση μέθης, η παραβίαση προτεραιότητας, η παραβίαση σηματοδότη, η απόσπαση της προσοχής του οδηγού και η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα.

5.906 Παραβάσεις στους δρόμους της Περιφέρειας
5.906 παραβάσεις βεβαιώθηκαν συνολικά το μήνα Μάρτιο στην Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης, από τις οποίες οι 1.594 ήταν επικίνδυνες παραβάσεις, ως ακολούθως : 1009 για υπερβολική ταχύτητα, 136 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 85 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα , 15 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 118 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 131 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 79 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Καιρός
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με πιθανότητα πρόσκαιρες ασθενείς βροχές προβλέπει για σήμερα η Ε.Μ.Υ. Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, Καλή Χρονιά, σεισμος, αθηνα, καβαλα, ξανθη, δραμα, κρητη, οπεκεπε, μαΐου, helexpo, ΔΕΘ, ΕΡΤ, κας, πασχα, αμθ, γεωργιου, δωρεαν, θεσσαλονικη, italia, bulgaria, duo, θεατρο, τηλ, εμφάνιση, επήρεια, καιρος, ert, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, λεωφορεια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δωρο πασχα, θεματα πανελληνιων, απολυσεις στο δημοσιο, τελος ακινητων, κοζανη, 25η μαρτιου, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, καλαντα, αιμοδοσια, διατροφη, δωρεαν, εμπορικη, θητεια, θρακη, μνημειο, οπεκεπε, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, αιανη, αμθ, αναπηρια, γεωδυναμικο ινστιτουτο, γεωργιου, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δηλωσεις, δοθει, δωσει, δονηση, εθιμα, εθιμο, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, εμφάνιση, εξι, εξυπηρετηση, εξωστρεφεια, επήρεια, εποχη, επτα, ερευνα, ζωοδοχου πηγης, εικοσι, υπηρεσιες, η τελετη, θεια λειτουργια, θετικο, κας, κινηση, λαζαρου, λειτουργια, μαΐου, μακεδονια, οδηγηση, οκτω, οχηματα, παρουσιαση, ρευμα, ροες, σαββατο, τηλ, τροχαια, φεστιβαλ, μποφορ, duo, εφαρμογη, εμφαση, helexpo, χωρα, ιδιαιτερα, κυριακη, ορχηστρα, ριχτερ, τριαντα, θεια, θεματα, θερμοκρασια, υγειας
Τυχαία Θέματα