Κομοτηνή: Ερασιτέχνες ηθοποιοί έτοιμοι για όλα

07:58 7/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Δύο αγαπημένα έργα, το «Ο φίλος μου, ο Λευτεράκης» και το «Ο κύριος Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» προετοιμάζουν η Άννα Μαχαιροπούλου, σκηνοθέτης – υπεύθυνη του Ερασιτεχνικού θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και οι μαθητές της.

Όπως σημειώνει, μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η επιλογή είναι πάντα δύσκολη γιατί προσπαθεί να αξιοποιήσει το σύνολο των παιδιών που έχει στα τμήματά της. «Δεν αποφασίζω ένα έργο παίρνοντας όποιους θέλω για να κάνω την παράσταση.

Πάντοτε βλέπω τι έχω ως υλικό. Κι από εκεί αντλώ έργο που να τους ταιριάζει. Ο Λευτεράκης ήταν κοινή απόφαση με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, ο Μπίντερμαν προέκυψε μέσα από την αναζήτηση έργων που να ταιριάζουν στα άτομα που είχα. Κάποιοι θα παίξουν και στις δύο παραστάσεις.»

25 ηθοποιοί έτοιμοι για όλα
25 ηθοποιοί με κάποιους από τους οποίους συνεργάζεται πολλά χρόνια. «Έχουν γίνει οικογένεια μου πλέον» δηλώνει η κα Μαχαιροπούλου, «κάποιοι άλλοι δοκιμάζονται, αλλά όλοι τους είναι προσηλωμένοι με πολύ μεγάλη αγάπη και μου δίνει κι εμένα δύναμη αυτό. Σε μια ερασιτεχνική σκηνή είναι σημαντικό το να υπάρχει ένα στοιχείο έμπνευσης και δημιουργίας, το να δίνεις συνέχεια. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται για κάποιο λόγο δεν είναι το επάγγελμα τους, αναζητάνε κάτι περισσότερο από την καθημερινότητά τους, κάτι διαφορετικό κι αυτό πρέπει να δίνεται, να υπάρχει. Να τους δίνει λίγο όνειρο, να ξεφεύγουν.»
Απαιτεί μια εγρήγορση από την πλευρά της κι αυτό είναι κουραστικό, όπως καλά ξέρει. Από την άλλη, όμως, όπως λέει, «σε βάζει κι εσένα σε μια διαδικασία συνεχής αφύπνισης και δημιουργίας. Είναι πάρε δώσε πάντοτε.»

Η κρίση άφησε τα σημάδια της στη θεατρική σκηνή; Ρωτάμε την κα Μαχαιροπούλου «Υπάρχουν δύο όψεις, η Τέχνη πάντοτε χτυπιέται. Το κοινό ήταν πιο επιφυλακτικό στο να δώσει χρήματα, να ασχοληθεί με το θέατρο. Το καλό είναι ότι αρχίζεις κι απογυμνώνεσαι από τα περιττά. Ξαναγυρνάς στην πηγή και στην απλότητα κι αυτό βγάζει πολλές φορές δημιουργικά διαμάντια.»
Φώτο:Άννα Μαχαιροπούλου Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα