Κομοτηνή: Ένας φιλόσοφος της οικοτεχνίας

11:55 1/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Βασίλης Τσίτσιρας στη Μέση της Ροδόπης καταναλώνει ό,τι παράγει ο ίδιος και η οικογένειά του. Η αυλή του σπιτιού του στο χωρίο μοιάζει με Κιβωτό: Αμπέλια, μελίσσια, λαχανικά όλων των ειδών, ελιές, κουνέλια, γουρουνάκια κ.α.. «Προσπαθούμε να κάνουμε μια πλήρη οικιακή οικονομία» δηλώνει σημειώνοντας ότι σχεδόν το έχει πετύχει.

Η ενασχόληση με την αμπελουργία ξεκίνησε όταν ο κος Βασίλης ήταν μικρό παιδί και πήγαινε να βοηθήσει στα αμπέλια φίλων του. «Αγάπησα πολύ τη διαδικασία» δηλώνει και προσθέτει «πειραματιζόμενος, διαβάζοντας

και παρακολουθώντας σεμινάρια έφτασα σ’ αυτό το σημείο».

Πέντε ποικιλίες αμπελιού φροντίζει τώρα στην αυλή του: Αγιορείτικο, Ιάσμου, Μαυρούδι, Μοσχάτο Αμβούργου και Καμπερνέ κάνοντας τις κατάλληλες μείξεις, ανάλογα με το κρασί που θέλει να βγάλει. «Φέτος είναι καλή ξερική χρονιά» δηλώνει σημειώνοντας ότι οι αέρηδες του Αυγούστου προβληματίζουν τους αμπελουργούς λόγω επίσπευσης της ωρίμανσης του καρπού.

Πιο εκεί τα μελίσσια του υπενθυμίζουν την άλλη μεγάλη αγάπη, την μελισσοκομία. «»Κολλήσαμε» και βγάζουμε το μέλι του σπιτιού» δηλώνει μιλώντας με καμάρι για το αγνό μέλι που παράγει. Γουρουνάκια και κουνέλια στην ίδια αυλή συμπληρώνουν το «παζλ». «Από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολούμαι μ’ αυτά γι’ αυτό και έχω τη μέρα μου γεμάτη» δηλώνει σημειώνοντας ότι νιώθει ικανοποίηση από την καθημερινή του ενασχόληση.

«Παράγω κάτι που αρέσει όχι μόνο σε μένα, αλλά και στους ανθρώπους μου, στην οικογένεια, στους φίλους. Αυτό που θα παράξω, θα το φάμε και θα το πιούμε μαζί με την παρέα μου. Είμαι άνθρωπος της παρέας.» δηλώνει και χαμογελά στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «με θέληση και υπομονή μπορούν όλοι να γευτούν τις απολαύσεις που δίνει η ενασχόληση με την παραγωγή. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς θέληση, μεράκι κι υπομονή. Ό,τι το κάνεις με μεράκι, θα γίνει, θα το πετύχεις, ό,τι το κάνεις με αγγαρεία δεν πρόκειται ποτέ να το πετύχεις. »
Φώτο:Ο μερακλής οικοτέχνης Βασίλης Τσίτσιρας Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα