Κομοτηνή: Αναγκαία η επένδυση στον αγροδιατροφικό τομέα, μονόδρομος η καινοτομία

08:58 21/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

« Ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, η χώρα μένει πίσω σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της αξιοποίησης των τεχνολογιών. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε να βλέπουμε καθηλωμένο το αγροτικό ΑΕΠ της χώρας σε μια χώρα με τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα και παράδοση στον αγροτικό τομέα» δηλώνει ο κος Νίκος Στουπής , Διευθύνων Σύμβουλος της «Αγροτικής Καινοτομίας». Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ μιλώντας στην ΕΡΤ

Κομοτηνής στέκεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που είναι είναι μόνιμα σε βάρος των εξαγωγών, με τις εισαγωγές από την άλλη να μεγαλώνουν.

«Δεν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε άλλο την φθίνουσα πορεία του αγροτικού τομέα, όπως αυτή εκφράζεται, είτε με την αύξηση του κόστους παραγωγής, είτε με την μείωση του αγροτικού εισοδήματος , είτε με την εγκατάλειψη αυτή καθαυτή της υπαίθρου»σημειώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.

«Είναι αναστρέψιμη αυτή η πορεία;» Ρωτήσαμε τον κ. Στουπή για να απαντήσει με βεβαιότητα πως «είναι αναστρέψιμη αυτή η πορεία γιατί έχουμε δύο βασικά δεδομένα. Πρώτον, παγκόσμιες μελέτες που λένε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας μέχρι το 2060 θα σημειώσει μια παγκόσμια ανάπτυξη. Δεύτερον, στην χώρα μας σχεδόν πιάσαμε πάτο, μετά την βαθιά ύφεση έρχεται η ανάπτυξη. Βγαίνοντας από τα μνημόνια δημιουργούνται καινούργιες προϋποθέσεις.» Σύμφωνα με τον κ. Στουπή ο γεωργικός τομέας είναι ένας τομέας που με πολύ λίγες επενδύσεις μπορεί να φέρει εμφανή αποτελέσματα, χωρίς κόστος κεφαλαίου. Να δημιουργήσει αρκετές νέες θέσεις εργασίας.

Το θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, η διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ θα είναι τα ζητήματα που θα βρουν μπροστά τους οι αγρότες. «Η επόμενη εξαετία των επιδοτήσεων δεν θα έχει σχέση με την προηγούμενη, καθώς θα είναι στενά συνδεδεμένη με το κατά πόσο ο αγρότης εισάγει στην γεωργική του εκμετάλλευση την ψηφιοποίηση, την καινοτομία» δηλώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Στουπή οι αγρότες θα πρέπει να μην διστάσουν να εφαρμόσουν στις καλλιέργειες τους την «ευφυή» γεωργία. Ήδη έγινε η αρχή με τα καπνά, το βαμβάκι, τα σκόρδα. Θα ακολουθήσουν από ότι φαίνεται, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τα ακτινίδια, το κεράσι, τα σπαράγγια. «Οι παραγωγοί πρέπει να μπουν σ΄αυτό το καινούργιο ταξίδι, να είναι από τους πρώτους που θα ωφεληθούν τα αποτελέσματά της πιλοτικής εφαρμογής της «ευφυούς» γεωργίας» προτρέπει ο κος Στουπής, βέβαιος πως αυτό είναι το μέλλον.
Φώτο:Νίκος Στουπής ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα