Κομοτηνή: Αλλάζω συνήθειες, δεν δημιουργώ απόβλητα

17:16 10/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 2008 η συνολική παραγωγή πλαστικών σακουλών στην Ευρώπη έφθασε τους 3,4 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα που απορρίπτεται τελικά σε χώρους τελικής διάθεσης ή σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποίησε περίπου 200 πλαστικές σακούλες το 2010. Στη Μεσόγειο και μόνο, επιπλέουν σήμερα περί τα 250 δις πλαστικά σωματίδια συνολικού βάρους 500 τόνων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ε.ο.αν.) κ. Δημήτρη Πολιτόπουλο, υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία σύμφωνα με την οποία ως το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει

να ψηφιστεί Νόμος ο οποίος θα προβλέπει την μείωση της πλαστικής σακούλας από 240 ανά άτομο που είναι τώρα, στις 90 το 2019 και στις 40 το 2025.

Τσάντες πολλαπλών χρήσεων αντί πλαστικής σακούλας

Μέσα στην Οδηγία αυτή, δίνονται στα κράτη μέλη, δύο επιλογές για την ενεργοποίηση δράσεων: είτε να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές σακούλες ανά πολίτη το 2019, είτε εναλλακτικά να εξασφαλίσουν ότι από τα τέλη του 2018 αυτές οι σακούλες θα δίδονται στους αγοραστές με οικονομικό αντίτιμο. Όπως ο κος Πολιτόπουλος δηλώνει η «εφαρμογή μέτρων, όπως η επιβολή τέλος στη χρήση πλαστικής σακούλας από 1η Ιουλίου του 2017 με στόχο να αντικατασταθεί με τσάντες πολλαπλών χρήσεων είναι μια λύση, όπως και το ανταποδοτικό τέλος. Η επιστροφή σακουλών για επανάχρηση και ανακύκλωση από την πλευρά των πολιτών θα συνοδεύεται από την δωρεά μιας τσάντας πολλαπλών χρήσεων».

Στην Ιταλία και στη Γαλλία απαγορεύτηκε η πλαστική σακούλα

Προβλέπεται μάλιστα τα super market να χρεώνουν ένα αντίτιμο 4 έως 7 λεπτά τα οποία θα δίδονται σε έναν Οργανισμό για την χρησιμοποίηση τους προς όφελος του πολίτη. «Αν το 2019 δεν θα είναι τα αποτελέσματα αυτά τα οποία θέλουμε, θα απαγορεύσουμε την πλαστική σακούλα. Δεν θέλω να γίνεται έτσι, υπάρχουν Βιομηχανίες και Βιοτεχνίες που ζουν από τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης,θα δώσουμε το χρόνο να το κάνουν. Είναι ένα μέτρο που στην Ευρώπη πετυχαίνει. Εκεί χρησιμοποιούν 90 σακούλες και σε μερικά κράτη πολύ πιο κάτω. Μάλιστα στην Ιταλία και στη Γαλλία απαγορεύτηκε από φέτος τελείως η πλαστική σακούλα» καταλήγει ο κος Πολιτόπουλος με την ελπίδα καμιά πλαστική Σακούλα να μην καταλήγει στο Περιβάλλον, στη θάλασσα και στα απόβλητα.
Φώτο:Δημήτρης Πολιτόπουλος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα