Κομοτηνή: H «Υγρή πόλη» κατακτά το βιβλιόφιλο κοινό

08:18 18/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Λεωνίδας είναι ο αξιοσέβαστος κουρέας της πόλης. Σοβαρός, εχέμυθος, μετρημένος, διατηρεί ένα κουρείο στη σκεπαστή αγορά. Ζει με την κόρη του και τη φιλάσθενη γυναίκα του σ’ ένα παλιό νεοκλασικό. Η απρόσμενη επίσκεψη της Χλόης έρχεται να ταράξει την ήρεμη ζωή του. Το Παρίσι στοιχειώνει την Κομοτηνή. Ο ιδιόρρυθμος, φιλήδονος Ζαν περιπλέκει ακόμα τις ζωές τους.

Σε ένα χωριό λίγο έξω από την πόλη, ο γοητευτικός, φιλόδοξος Ζαχαρίας θα συναντήσει τη συντηρητική Λαμπρινή, θα μαγευτεί από το ήθος της

και θα κάνει τα πάντα για να την κατακτήσει. Ευτράπελα, μοιραίες συναντήσεις και πλήθος ιδιόμορφων ανθρώπων στήνουν την τοιχογραφία μιας εποχής. Ήρωες βουτηγμένοι στα πανανθρώπινα πάθη άλλοτε διάγουν μια ζωή συμβατική και άλλοτε πάλι παραδίδονται σε ανομολόγητες επιθυμίες.

Μπορεί ο άνθρωπος να ορίσει τη μοίρα του; Μπορεί ένας έρωτας να σε αλλάξει για πάντα; Να στοιχειώσει τη ζωή, να καταπολεμήσει τον θάνατο; Ένας άνθρωπος που αγαπήθηκε πολύ μπορεί να συνεχίσει να ζει απορρίπτοντας τον ίδιο τον εαυτό του; Τι είναι τελικά πιο ισχυρό, το «πρέπει» ή το «επιθυμώ»;
«Η υγρή πόλη είμαι εγώ. Είμαστε εμείς. Η κοινωνία που ζούμε, όλα αυτά που καλούμαστε να βιώσουμε χωρίς να μας έχει προετοιμάσει κανείς. Το ποτάμι άλλοτε ξεσκεπάζει και άλλοτε ενώνει και ευλογεί. Η υγρή πόλη είναι μια πόλη μαγική» δηλώνει η δημιουργός της ιστορίας, η Φωτεινή Ναούμ μην κρύβοντας τη χαρά της για την θετική ανταπόκριση του κοινού «Χαίρομαι πολύ που ένα μήνα τώρα, από την κυκλοφορία του 6ου βιβλίου μου και μετά, φτάνουν σε μένα θετικά σχόλια από τους αναγνώστες μου. Δείχνει πως το έχει αγαπήσει».

«Είναι ένα βιβλίο που εγώ το αγαπώ πολύ γιατί έχει να κάνει με την Κομοτηνή. Η ιστορία τοποθετείται σε ένα ασαφές χρονικό πλαίσιο. Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη πόλη. Η Κομοτηνή είναι ένας πολυπρόσωπος καμβάς για να «στήσω» την ιστορία » δηλώνει η Φωτεινή Ναούμ, η Κομοτηναία συγγραφέας της «Υγρής πόλης» σημειώνοντας πως ο ο κάθε ήρωας κυνηγά το όνειρο του. Η ίδια μεγάλωσε σε μια οικογένεια που ασχολούνταν με το εμπόριο κι εκείνη συνεχίζει την παράδοση κι έτσι η επιλογή της να «μιλήσει» με τους καταστηματάρχες ήρωές της δεν αιφνιδίασε κανέναν από όσους την γνωρίζουν. «Βλέπουμε πως ο καθένας από τους ήρωες περιορίζεται και ανθίζει ανάλογα με το επάγγελμα του.Διαπροσωπικές σχέσεις, έρωτας, πίστη λυτρώνουν ή αιχμαλωτίζουν τους χάρτινους ήρωες». Όσον αφορά στο επάγγελμά της, ιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με είδη δώρων στην Κομοτηνή, σημειώνει πως η εργασία δεν την δεσμεύει. Αντιθέτως της προσφέρει έναν φυσιολογικό τρόπο ζωής αφήνοντας τη συγγραφή για άλλες ώρες πιο προσωπικές, πιο μοναχικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα