Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 7-10-2017

08:49 7/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Καιρός
Αλλάζει ο καιρός
Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι για το διάστημα 7/10/2017 έως 8/10/2017. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να ενημερωθείτε από τα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr. Με ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος

για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Θ. Τζενετίδης καλεί τους πολίτες να λάβουν υπόψη τα Έκτακτα Δελτία Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κομοτηνής συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά. Να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν την εργασία και την παραμονή σε υπόγειους χώρους. Να μην διασχίζουν χείμαρρο πεζοί ή με αυτοκίνητο.

Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να μην πλησιάζουν σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές, μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια. Να προμηθευτούν υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες, να διατηρήσουν ζεστό το σπίτι και να παραμείνουν σε αυτό όσο μπορούν, χωρίς να αφήσουν τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να βγουν έξω ασυνόδευτοι. Τέλος, να φορέσουν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια όταν είναι απαραίτητο να βγουν.

Παιδεία
Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις
Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με ανάρτηση του essos.gr ανέθεσε την ανάπτυξη εργαλείων , οδηγών και σχεδίων επιμόρφωσης για «Πιλοτικές παρεμβατικές δράσεις υποστήριξης Μουσουλμανοπαίδων στα Νηπιαγωγεία της Θράκης», στους πανεπιστημιακούς Μαρία Σφυρόερα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΤΕΑΠΗ – Ε.Κ.Π.Α. και Γεώργιο Μαυρομμάτη, Καθηγητή Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης.

Το φυσικό αντικείμενο της Πράξης έχει ως στόχο την αρμονική κοινωνικοποίηση των νηπίων της μειονότητας στον εκπαιδευτικό θεσμό του νηπιαγωγείου, την έγκαιρη εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα και την προετοιμασία για επιτυχή επίδοση στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.

Προβλέπεται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος προσχολικής εκπαίδευσης με τη σύγχρονη παρουσία στην τάξη της/ου νηπιαγωγού και συνεργάτριας/η μέλους της μειονότητας πτυχιούχου ελληνικού Α.Ε.Ι., με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση του μαθησιακού περιβάλλοντος μέσα από δραστηριότητες που στηρίζουν τη γνωστική, κοινωνική και γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών, αξιοποιώντας και τη μητρική τους γλώσσα.

Περιφέρεια
Ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ για την έκθεση Anuga

Ανακοίνωση για την συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Έκθεση ANUGA αυτόνομα και στοχευμένα με δικό της περίπτερο εξέδωσε η Περιφερειακή Αρχή απαντώντας σε ανακοίνωση του κ. Φώτη Καραλίδη Π/Σ της «Κοινωνικής Συμμαχίας». «Αν ο κ. Καραλίδης διάβαζε ολόκληρο το δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Έκθεση ANUGA 2017 και δεν έμενε μόνο στον τίτλο, θα καταλάβαινε αυτό που αναφέρεται ξεκάθαρα, ότι δηλαδή η ΠΑΜΘ συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην Έκθεση ANUGA με δικό της, αυτόνομο περίπτερο.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται: «Το 2013, η Περιφέρεια ΑΜΘ συμμετείχε στην Έκθεση ως φιλοξενούμενη στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, στο οποίο φιλοξενήθηκαν ταυτόχρονα πολυάριθμοι εκθέτες, εκπρόσωποι εμπορικών επιμελητηρίων και περιφερειών, με τη γενική ένδειξη «Taste like Greece». Στην ANUGA 2017, η Περιφέρειά μας δεν είναι φιλοξενούμενη, δεν πλαισιώνει μια μεγαλύτερη, εθνική αποστολή που περιλαμβάνει εκατοντάδες εκθέτες και δεκάδες διαφορετικούς φορείς, αλλά παίρνει μέρος στην Έκθεση αυτοδύναμα, με αποκλειστικά δικό της περίπτερο. Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια επιτυγχάνει μια διακριτή και στοχευμένη παρουσία που έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματική καθώς: 1. διοργανώνουμε εμείς οι ίδιοι τις απευθείας επαφές μεταξύ των εκθετών και των επιχειρηματιών με προγραμματισμένα ραντεβού, 2. προβάλλουμε την Περιφέρεια αυτόνομα μέσα από την καταχώρησή της στον επίσημο έντυπο και ηλεκτρονικό κατάλογο της Έκθεσης και 3.αποκτάμε τεχνογνωσία και εμπειρία στην αυτόνομη συμμετοχή μας σε μεγάλες διεθνείς Εκθέσεις. Η προώθηση των αγροδιατροφικών προϊόντων της Περιφέρειάς μας είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητές μας και θα την επιτύχουμε μόνο αν κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά και καλύτερα από ό,τι γίνονταν στο παρελθόν.»

Απάντηση της ¨Κοινωνικής Συμμαχίας¨
Σε απάντηση στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας ΑΜΘ για την έκθεση «ANUGA 2017» αναφέρεται:
“Ως «αυθεντίες» πλέον της αυτοπροβολής, δηλώνετε ότι κάνατε επιλογή αυτόνομου περιπτέρου στην έκθεση τροφίμων και ποτών ANUGA της Κολωνίας. Προφανώς η επιλογή αυτή έγινε:
• Για να είμαστε έξω από το περίπτερο με τα εθνικά χρώματα της Ελλάδας διότι η Περιφέρεια μας, έχει κατά την άποψη σας, βαρύτερο brandname από αυτό της χώρας!!!
• Για να είμαστε πιο «κοντά» ίσως στην «τιμώμενη» χώρα της έκθεσης, ώστε να έχετε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα προφανώς σαν αυτήν της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης!!!
• Μέσα από την «απεριόριστη» απειρία σας ξαφνικά σήμερα για «πρώτη φορά» θέλετε να αποκτήσετε τεχνογνωσία, φυσικά χωρίς να μας λέτε πως σε αυτήν την τεράστια έκθεση ANUGA των πολλών τετραγωνικών χιλιομέτρων θα τύχετε αναγνωρισιμότητας με ένα μικρό και αυτόνομο περίπτερο. Στην έκθεση ANUGA 2013: δεν ήμασταν φιλοξενούμενοι, η ΠΑΜΘ είχε δικό της περίπτερο 110τ.μ., στον χώρο της τιμώμενης χώρας που τότε ήταν η Ελλάδα, ανέθεσε την κατασκευή του στον ΕΟΠΕΕ (Ελληνικός Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών και Εμπορίου) και όχι σε ιδιώτη όπως εσείς, συμμετείχαν 22 επιχειρήσεις από όλη την Περιφέρεια και όχι μόνον 9 όπως τώρα. Και όπως λέει ο λαός μας: «Το πρόβατο που ξεκόβει από το μαντρί το τρώει ο λύκος»!!!»

Υγεία
40 εργαζόμενοι συμμετείχαν στην Αξιολόγηση
40 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Κομοτηνής σε σύνολο 280 συμμετείχαν στις διαδικασίες Αξιολόγησης. Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, ο κύριος Αλέκος Σπανός μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής τους κάλεσε να πάρουν πίσω τις εκθέσεις τους. «Είναι απότοκο μιας κακής ενημέρωσης, ενός πανικού, μιας τρομοκρατίας που ασκείται.» δήλωσε και σημείωσε ότι « Τους κατανοούμε, θέλουμε να τους μεταπείσουμε.» Χαρακτηρίζοντας τέλος αναφαίρετο δικαίωμα, το δικαίωμα στην απεργία- αποχή σύμφωνα και με γνωμοδοτήσεις ειδικών.

Πρωτογενής Τομέας
Την Κυριακή μόνο η γιορτή των μελισσοκόμων
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν.Ροδόπης «το Κεντρί» η 3η Γιορτή Μελιού θα πραγματοποιηθεί αύριο. Όλες οι προγραμματισμένες δράσεις του Σαββάτου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή λόγω των καιρικών συνθηκών.( Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων έχουν προγραμματιστεί: παράσταση Καραγκιόζη , Face Painting- Δύναμη Ψυχής Σύλλογος Καρκινοπαθών Ροδόπης ).

Πολιτισμός
«Η Κερασούντα και το Γαρς»
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασουντα & το Γαρς» θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο Αγιασμό του για την νέα πολιτιστική χρονιά, αύριο στις 18:00 στο κτήριο της παλιάς κοινότητας Θρυλορίου. Τα μαθήματα χορού θα γίνουν κανονικά για το παιδικό τμήμα την Κυριακή 17.00-18.00. Αναλυτικά το πρόγραμμα των χορευτικών τμημάτων: κάθε Κυριακή – το παιδικό τμήμα 17.00- 18.00, το εφηβικό τμήμα 18.00-19.00, και το τμήμα παραστάσεων 19.00-20.00.

Αστυνομικό Δελτίο
Κόλλησαν σε πίσσα κατσίκια
Σε πίσσα κόλλησαν χθες τρία κατσίκια στο χωριό Φωλιά με αποτέλεσμα να χρειαστεί κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κομοτηνής,για τον απεγκλωβισμό τους.Παρά το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια σωτηρίας των ζώων, μόνο ένα από τα τρία απομακρύνθηκε σώο.

Συνελήφθησαν 2 ημεδαποί κατηγορούμενοι για κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων κατά περίπτωση

Συνελήφθησαν προχθές (5-10-2017), στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 50 και 36 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν ξεχωριστές δικογραφίες για κατοχή ναρκωτικών και παράβαση του νόμου περί όπλων κατά περίπτωση. Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, ο 36χρονος, διότι κατείχε στην οικία του δύο (2) νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 15,3 γραμμαρίων, ένα (1) αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης, τρείς (3) θρυμματιστές, μία (1) πίπα καπνίσματος, μία (1) συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης, δύο (2) πτυσσόμενες μεταλλικές ράβδους (γκλοπ) και μία (1) σιδερογροθιά, τα οποία και κατέσχεσαν. Στη δεύτερη περίπτωση, προχθές το απόγευμα, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. συνέλαβαν τον 50χρονο, διότι κατείχε τρείς (3) νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 17,2 γραμμαρίων, οι οποίες και κατασχέθηκαν. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Keywords
Τυχαία Θέματα