Κομοτηνή: 6-6-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:06 6/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία
Νέες δομές με πολλές υποσχέσεις
Τα εγκαίνια τεσσάρων νέων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Στρατή Πλωμαρίτη. Αρχικά εγκαινιάστηκε μία Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) στην Αλεξανδρούπολη, στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια δύο ΤΟ.Μ.Υ. την Κομοτηνή

και ακολούθως εγκαινιάστηκε μία ακόμα ΤΟ.Μ.Υ. στην πόλη της Ξάνθης.

Όπως τόνισε ο κύριος Βαρδαρός μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής «οι νέες δημόσιες δομές ανοίγουν για να παραμείνουν και να αποτελέσουν οργανικό κομμάτι του ΕΣΥ μετά το πέρας τετραετίας και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στη νέα προκήρυξη, που αναμένεται σύντομα μέσα στο μήνα, για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ και να γίνουν μέρος της προσπάθειας που υλοποιείται με σκοπό την ανανέωση και ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.» Στη διάρκεια της παραμονής του στη Θράκη, ο Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπ. Υγείας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φορείς και πολίτες της περιοχής για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τον «οικογενειακό γιατρό», τη διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας και τα οφέλη που προκύπτουν από την έναρξη της λειτουργίας των νέων αυτών δομών.

Εγκαίνια του κέντρου «Άγιοι Θεόδωροι»
Τα Εγκαίνια του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητ. Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο, 9 Ιουνίου στις 19.00. Συμβολική τιμή εισόδου: 5 ευρώ. Περιλαμβάνεται φαγητό, ποτό/αναψυκτικό, μουσική και χορός.

Πρωτογενής Τομέας
Β. Αποστόλου στο Συμβούλιο Υπουργών: Χωρίς επαρκείς πόρους δεν θα μπορέσουν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ
Τη διαφωνία της χώρας μας σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020, είχε την ευκαιρία να τονίσει, για μια ακόμα φορά, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.
Όπως επισήμανε ο κ. Αποστόλου, ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής εμφανίζονται εξαιρετικά φιλόδοξες στους στόχους και τις απαιτήσεις, οι πόροι που θα διατεθούν γι’ αυτούς τους στόχους δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτή τη φιλοδοξία, αντίθετα βαίνουν μειούμενοι. Επιπλέον, η αβεβαιότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι το τοπίο είναι ακόμα θολό, σε ότι αφορά τις πραγματικές απώλειες των παραγωγών μας στη διάρκεια όλης αυτής της προγραμματικής περιόδου.

Περιφέρεια
4η Θρακο-Mακεδονική «Synergia» Ενδοπεριφερειακής Προώθησης Τοπικών Προϊόντων του διατροφικού τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ στη Δράμα
Η 4η Θρακο-Mακεδονική «Synergia» Προώθησης Τοπικών Προϊόντων του διατροφικού τομέα διοργανώνεται το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 08:00 στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Στόχος της «Synergia» είναι η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στους ντόπιους παραγωγούς και μεταποιητές του διατροφικού τομέα και τους επαγγελματίες του τομέα των υπηρεσιών στην περιοχή μας ώστε να υπάρξει σύζευξη των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων με τον τουριστικό χώρο, τους ξενοδόχους, τους επαγγελματίες της εστίασης και της αναψυχής και τους φορείς της κατανάλωσης στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Περιβάλλον
5 Ιουνίου 2018 Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Ιουνίου χθες μια ημέρα που τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει συγκεκριμένο θέμα. Για το 2018 το κεντρικό θέμα είναι: “Νικήστε την πλαστική ρύπανση”. «Έχουμε εθιστεί στο πλαστικό μίας χρήσης, με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Συνολικά, το ήμισυ του συνόλου των πλαστικών που παράγονται έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά και στη συνέχεια να πεταχτεί.» τονίζεται σε ανακοίνωση της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης. Τα στοιχεία που καταγράφει η νέα έκθεση του ΟΗΕ για τα πλαστικά, είναι απογοητευτικά: Έως 5 τρις πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο. 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών διαρρέουν στους ωκεανούς ετησίως. 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου χρησιμοποιείται στην παραγωγή πλαστικών κάθε χρόνο. 1 εκατομμύριο πλαστικά μπουκάλια αγοράζονται κάθε λεπτό.

Κόμματα
Εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής στην Ξάνθη
Εκδήλωση με τον πρώην Υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και το βουλευτή της ΔΗΣΥ Μιχάλη Τζελέπη διοργανώνει την Παρασκευή στην Ξάνθη το Κίνημα Αλλαγής , στις 7:30 μμ στο Ξενοδοχείο Νατάσσα. Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής του νομού Ξάνθης θα συζητήσουν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και θα προγραμματίσουν την περαιτέρω οργανωτική συγκρότηση, ιδιαίτερα των Τοπικών Οργανώσεων.

Τουρισμός
Επιδότηση διακοπών – Υποβολή αιτήσεων
Ξεκινά σήμερα το πρωί στις έντεκα η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019 από τον ΟΑΕΔ.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Διανομή τροφίμων
Συνεχίζεται και σήμερα και θα διαρκέσει έως και αύριο Πέμπτη 7 Ιουνίου, από τις 08:30 έως τις 14:30, η διανομή τροφίμων, είδη παντοπωλείου και είδη βασικής υλικής συνδρομής, στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD). Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ. Η διανομή θα γίνει στα ίδια σημεία όπως και τις προηγούμενες φορές, για την Κομοτηνή, στο Πολυλειτουργικό Κέντρο.

Παιδεία
Πανελλαδικές Εξετάσεις
«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια σημαντική ευκαιρία για όλους, όχι όμως και η μοναδική.» τονίζει σε μήνυμά του για την αυριανή των Πανελλαδικών Εξετάσεων ο Περιφερειακός Δ/ντής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παναγιώτης Κεραμάρης και σημειώνει «Είναι μια από τις πολλές «μάχες» που θα κληθείτε να δώσετε τη ζωή σας, αλλά και η αφετηρία για οριοθέτηση νέων στόχων. Άλλωστε η αναζήτηση της γνώσης αποτελεί από μόνη της Αξία ζωής.» Και το μήνυμα του κ. Κεραμάρη καταλήγει « Μακάρι οι κόποι σας να δικαιωθούν και οι προσπάθειές σας να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα και από όλη αυτήν την εμπειρία να συνειδητοποιήσετε την αξία τού να αγωνίζεσαι, να αξιοποιείς τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις με θέληση και ψυχραιμία.»

Μήνυμα της ΚΝΕ στους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν εξετάσεις
Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εύχεται με ανακοίνωσή της στους μαθητές και τις μαθήτριες που δίνουν αυτό το διάστημα εξετάσεις καλή επιτυχία! «Μπροστά στις εξετάσεις οι μαθητές χρειάζεται να κρατήσουν όλα αυτά που τους έκαναν και φέτος πιο δυνατούς: τον αγώνα, την οργάνωση, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη. Γι’ αυτό, και στη μάχη των εξετάσεων χρειάζεται αισιοδοξία!» τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται «Το μέλλον μας δεν κρίνεται μόνο στα θρανία των εξετάσεων του σχολείου, αλλά και στον αγώνα για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!»

ΑΣΠΑΙΤΕ τελετή αποφοίτησης
Η τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών/τριών του Ε.Π.ΠΑΙ.Κ. της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΣΑΠΩΝ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο στις Σάπες.

ΑμεΑ
70% μείωση της παραβατικότητας
Την ικανοποίηση του εκφράζει το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης μετά την εργονομική παρέμβαση στο χώρο Kosmopolis της Κομοτηνής και ιδιαίτερα στα σημεία που αναφέρονται στα άτομα με αναπηρία, ράμπες και πάρκινγκ. Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του παρουσιάζεται μείωση παραβατικότητας 70% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Πολιτισμός
1ο Παιδικό Φεστιβάλ
Το 1ο Παιδικό Φεστιβάλ με τίτλο «Καλωσήρθες Καλοκαίρι» θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Ιουνίου, στο Άλσος Αγ. Παρασκευής. Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης με την υποστήριξη του Συλλόγου Εβριτών Νομού Ροδόπης, του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής, της Δ/νσης Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Τμήμα Φυσικής Αγωγής και του Δήμου Κομοτηνής. Ομάδες μαθητών, από τα δημοτικά σχολεία του Ν.Ροδόπης επικουρούμενοι από χοροδιδασκάλους του Συλλόγου Εβριτών, της Ομάδας Φυσικής Αγωγής, και των γυμναστών των σχολείων, θα παρουσιάσουν στο κοινό της Κομοτηνής στο τέλος της σχολικής χρονιάς, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια με αναφορά στην παράδοση της Θράκης και το λαϊκό πολιτισμό της και μία σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις που αφορούν τον μοντέρνο χορό, τα παραδοσιακά παιχνίδια, την ζωγραφική, τις παιδικές κατασκευές, την προβολή ταινιών, την ανάγνωση παραδοσιακών παραμυθιών, το παιδικό θέατρο, την δημιουργική απασχόληση με κλόουν κ.λ.π., ως επιστέγασμα της όλης προσπάθειας που στηρίζετε κατά κύριο λόγο στον εθελοντισμό.

Νέος δίσκος για τον Κομοτηναίο Δημήτρη Χριστοδουλάκη
Ο Κομοτηναίος τραγουδιστής Δημήτρης Χριστοδουλάκης παρουσιάζει το νέο του τραγούδι με τίτλο «Πώς να μη σ’ αγαπώ». Ο νεαρός καλλιτέχνης, έπειτα από τα single «Θα σου λείψω», «Μην της πείτε» και «Χαράματα», ετοιμάζεται για την τέταρτη δισκογραφική στιγμή της καριέρας του και τίτλος αυτής «Πως να μη σ’ αγαπώ». Μουσική στο κομμάτι υπογράφει ο ίδιος ενώ στίχους ο Πάνος Αργυριάδης. Την σκηνοθεσία του βίντεο κλιπ επιμελήθηκε ο Θοδωρής Νικολάου.

Η ώρα της αποφοίτησης
Οι Τελετές αποφοίτησης των εκπαιδευτικών εργαστηρίων του Ι.Θ.Τ.Π θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Ιουνίου στην αίθουσα δράσεων και εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π» στις 19:30. Κατά τη διάρκεια της τελετής θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής βεβαιώσεων για την αποφοίτηση των παιδικών και τμημάτων ενηλίκων των εκπαιδευτικών του εργαστηρίων για το Ακαδημαϊκό Έτος 2017-2018, ενώ παράλληλα θα εγκαινιαστεί, όπως κάθε χρόνο, η έκθεση των έργων τους, με τίτλο «Διέξοδος 2017-2018». Η έκθεση θα δώσει την δυνατότητα στους επισκέπτες να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Εκδηλώσεις από την Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης
Εκδηλώσεις με τίτλο «μια ζωγραφιά για την ειρήνη» διοργανώνει για 3η χρονιά η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ροδόπης , σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία και γυμνάσια. Σήμερα στις επτά το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων καλλιτεχνικής δημιουργίας των μαθητών – ομιλία – μουσικό πρόγραμμα από τους hip-hop live και από μαθητές με ποντιακή λύρα . Το Σάββατο 9 Ιουνίου στο Μουσικό σχολείο Κομοτηνής στις οκτώ και μισή το βράδυ θα ανέβει θεατρική παράσταση με τίτλο: «Παραμύθι χωρίς όνομα» από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και μουσική από την Μαρία Κηπουρού (βιολί) και την Αλίκη Διαμαντίδου (πιάνο).

Καιρός:
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 4 μποφόρ. Θερμοκρασία έως 32 βαθμούς Κελσίου.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, κοινωνικος τουρισμος, αλεξανδρουπολη, ΕΡΤ, νέα, αμεα, ιουνίου, αμθ, συγκεκριμένο, οηε, πετρελαιο, ξανθη, ηλεκτρονική, συμμετοχή, οαεδ, κεα, πανελλαδικες 2012, κνε, ελλαδα, θεατρο, kosmopolis, καλοκαιρι, σχολεια, single, live, καιρος, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, Τελετή Έναρξης, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, kosmopolis, μια ημερα, βιντεο, τμημα φυσικης, ηλεκτρονική, αμεα, αυριανη, δουλεια, ζωγραφικη, θεμα, θρακη, κνε, λυρα, μουσικη, οηε, παιχνιδια, προγραμμα, τραγουδια, χορος, ωρα, αλληλεγγυη, αλσος, αμθ, αναπηρια, βραδυ, φαγητο, γεγονος, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δωσει, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, εκθεση, εξετασεις, επτα, ετος, ζωη, ζωης, ζωγραφια, ιδια, ημισυ, η τελετη, θετικο, θολο, θοδωρης, ομιλια, κατασκευες, κελσιου, κλοουν, λογο, μειωση, μαρια, νεολαια, ξενοδοχειο, ομαδα, οκτω, πεμπτη, ποιοτητα, πλαστικα, πρωι, σαπες, σαββατο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, σοφια, συζευξη, σχολειο, σωματειο, τιμη, τμημα, τιτλος, φεστιβαλ, φορα, ψυχραιμια, ωρες, μποφορ, δημητρης, δημοτικα, ειδη, φιλοι, hop, ιδιαιτερα, ιουνίου, κομματι, κυριακη, μια φορα, ομαδες, single, θερμοκρασια, υγειας
Τυχαία Θέματα