Ε. Γαζής: Ρεαλιστική η πρόταση του Παν. Θεσσαλίας για το Ογκολογικό Κέντρο

01:01 6/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

O καρκίνος δεν θερίζει μόνο στη Θεσσαλία, αλλά σ’ όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο κι αυτό έχει να κάνει με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, δήλωσε από τη Λάρισα ο καθηγητής Ευάγγελος Γαζής, μιλώντας σε εκδήλωση του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα «Καρκίνος, πρόσβαση σε κάθε σύγχρονο μέσο θεραπείας, δικαίωμα όλων»καθηη σε κάθε σύγχρονο μέσο θεραπείας, δικαίωμα όλων».

Ο καθηγητής Σωματιδιακής

Φυσικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πρόσθεσε ότι το ζήτημα της επιστημονικής Κοινότητας είναι αν μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να θεραπεύσει τον καρκίνο.

«Γνωρίζω την πρόταση που έχει κάνει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην οποία συμμετέχω από πλευράς επιστημονικής και από πλευράς CERN. Είναι μια εξαιρετική πρόταση σε πολύ οικονομική βάση και όχι με υπέρογκα ποσά και συνεπώς νομίζω ότι είναι πολύ ρεαλιστική. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορεί να γίνει».
Ο κ. Γαζής πρόσθεσε ότι η θεραπεία πρωτονίων για τον καρκίνο, λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια σε νοσοκομεία. «Το 2002 υπήρχαν γύρω στα 8 – 9 κέντρα στη Δυτική Ευρώπη. Το 2016 έχουμε γύρω στα 20 και το 2035 περιμένουμε γύρω στα 40 με 50 στην Ευρώπη και περίπου 100 σε όλο τον κόσμο. Αρα είναι μία μέθοδος που έχει επιδείξει εξαιρετικά αποτελέσματα για τη θεραπεία του καρκίνου, αναίμακτα πάντοτε και χωρίς παρενέργειες και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να αποκτήσει μια τέτοια υποδομή στη Θεσσαλία και τη Λάρισα».

Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Πετράκος, σημείωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι θετικό στην υλοποίηση του όλου εγχειρήματος και μπορεί να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία των υποδομών, ενώ ο καθηγητής Ορθοπεδικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κ. Μαλίζος, επεσήμανε ότι η πρόταση του Πανεπιστημίου δεν ξεπερνά σε κόστος τα 50 εκ. ευρώ, ενώ τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για την κοινωνία και τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα