Κομοτηνή: 6-10-2017 ΕΡΤ Ειδήσεις

07:46 6/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνία
Συνταξιούχοι στους δρόμους
Τα σωματεία των συνταξιούχων της Κομοτηνής συμμετέχουν ενεργά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 11 Οκτωβρίου διαμαρτυρόμενα για την Κυβερνητική Πολιτική.

Συνέδριο για τους δημογραφικούς δείκτες
Μειωμένοι καταγράφονται οι δείκτες γεννήσεων και μακροζωίας στην Αν. Μακεδονία Θράκη σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Δημογραφίας κ. Κ. Ζαφείρη, πρόεδρο της διοργανωτικής επιτροπής του Πανελλήνιου Συνεδρίου με θέμα «Οι

δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα, αύριο και μεθαύριο στην Κομοτηνή στο Τμήμα Ιστορίας κι Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του σε κάθε γυναίκα της Ροδόπης αντιστοιχεί σχεδόν ένα παιδί. Με τον μέσο όρο διάρκειας ζωής να κυμαίνεται στα 80,97 έτη έναντι 83,8 στην υπόλοιπη χώρα.

Ευρώπη
Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο για την Ευρώπη
Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη στις 13 και 14 Οκτωβρίου 2017 αντιστοίχως, με θέμα : “Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία-Ευκαιρίες Ανάπτυξης για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης” με πρωτοβουλία του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ευρωβουλευτές, ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμπειρογνώμονες, καθώς και εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας & νεοφυών επιχειρήσεων και αξιωματούχοι της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρωτογενής τομέας
Γιορτή μελιού στην Κομοτηνή
Για τρίτη φορά φέτος διοργανώνεται η «Γιορτή Μελιού» στην Κομοτηνή. Αύριο Σάββατο 7 Οκτωβρίου στις 10.00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της 3ης γιορτής μελιού με έκθεση ντόπιων μελισσοκομικών προϊόντων από παραγωγούς του νομού Ροδόπης.

Χαμογελούν οι ελαιοπαραγωγοί και περιμένουν
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση στην παγκόσμια παραγωγή ελιάς, με περισσότερα από 160 εκατομμύρια δένδρα, ενώ το 80% των ελληνικών δενδροκαλλιεργειών αποτελείται από ελαιόδεντρα. Η φετινή καλλιεργητική χρονιά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια καλή χρονιά για τους ελαιοπαραγωγούς της Θράκης.

Περιφέρεια
Ανακοίνωση Κοινωνικής Συμμαχίας
Ανακοίνωση εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη «Κοινωνική Συμμαχία» στην οποία σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συμμετείχε και το 2013 στην έκθεση τροφίμων και ποτών ΑNUGA στην Κολωνία της Γερμανίας και δεν θα συμμετάσχει για πρώτη φορά φέτος όπως υποστήριζε ενημερωτικό σημείωμα της Περιφερειακής Αρχής Αν.Μ.Θ..

ΑμεΑ
Το Σωματείο ΑμεΑ Π.Ε Ροδόπης εξασφάλισε 3 θέσεις πάρκινγκ εντός του νοσοκομείου της Κομοτηνής για τα ΑμεΑ μετά από έγκριση του Διοικητή Γ Φιλλιπίδη.

Παιδεία
Βραβείο Unesco σε εκπαιδευτικό της Ξάνθης
Με το βραβείο της εκπαιδευτικής προσφοράς σε παραμεθόριες περιοχές τιμήθηκε από την Unesco ο Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής Νίκος Καμέας, εργαζόμενος φέτος σε σχολείο στην ορεινή Γλαύκη. «Είναι ένα βραβείο που δίνεται εδώ και τρία χρόνια από την ελληνική εθνική επιτροπή της Unesco για την επιστημονική συγκρότηση και την εκπαιδευτική προσφορά δασκάλων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης λαμβάνοντας υπ όψιν μια σειρά από κριτήρια.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Για την υλοποίηση των προγραμμάτων συνεργάστηκαν τρία διαφορετικά σχολεία, το Δημοτικό σχολείο της Μύκης, το 7ο Δ.Σ. Ξάνθης και το Δ.Σ. του οικισμού Διομήδια.

Διάκριση για καθηγητή του Δ.Π.Θ.
Με τον σταυρό του ιππότη του Ordre de la Croix Belge παρασημοφορήθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κ. Μανόλης Βαρβούνης σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου. Η τιμητική αυτή διάκριση του απονεμήθηκε τόσο για το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, που είναι γνωστό στην Ευρώπη, όσο και λόγω των δεσμών που διατηρεί με το Βέλγιο, καθώς ο ίδιος «θήτευσε» τα χρόνια των μεταδιδακτορικών σπουδών του στο πανεπιστήμιο της Louvain – la – Neuve.

Διεθνές Συνέδριο στην Κομοτηνή
Το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών σε συνεργασία με την Ελληνική Ονοματολογική Εταιρεία ανέλαβε τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα «H «Ιστορική» Θράκη υπό το πρίσμα των Εθνο-Γλωσσολόγων». Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή, από σήμερα Παρασκευή έως και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στο Κτήριο Β΄ Παλαιάς Νομικής, στις αίθουσές του 1 και 2 (= «Μάρθα Πύλια»).

To 8ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής εκπαιδεύει τα παιδιά να φροντίζουν σωστά τα ζώα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων οι μαθητές του 8ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής πρόκειται να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτική εκδρομή, σήμερα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 από τις 10 έως τις 12 το πρωί, στο Πάρκο Εκπαίδευσης Σκύλων Doggy Park Sports Center (Εθνάρχου Μακαρίου 16 Γ) δίπλα στο Ξενοδοχείο ΡΟΔΟΠΗ. Οι νηπιαγωγοί του 8ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής που θα συνοδεύσουν τα παιδιά, Χρυσάνθη Χατζοπούλου, Κατερίνα Βαφείδου, Πόπη Μαυροπούλου και Άσπα Ιωαννίδου, πρωτοπόροι πάντα στις δράσεις τους, είναι η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιούν αυτή την εκδρομή, μετά την πολύ σημαντική και επιτυχή εμπειρία που είχανε οι μαθητές τους το 2015. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την εκπαιδεύτρια Ελένη Άτσαλου για τις ποικίλες συμπεριφορές και τις ανάγκες των σκύλων, επίδειξη πάνω στην υπακοή και την κοινωνικοποίηση του σκύλου, γνωριμία με τον κυναθλητισμό, ένα άθλημα ευρέως διαδεδομένο στο εξωτερικό. Το άθλημα που θα δούνε οι μικροί μαθητές θα είναι το agility και περιλαμβάνει στίβο εμποδίων, άλμα σε μήκος, ύψος, μήκος, ρόδα, τραμπάλα, σλάλομ κ.α., ενώ θα ακολουθήσει πρακτική άσκηση.

Υγεία
Προληπτική έλεγχοι στην Τρίτη ηλικία
Συνεχίζονται οι δωρεάν εξετάσεις και σήμερα στο A’ΚΑΠΗ Κομοτηνής από τις 09.00 το πρώϊ έως τις 15.00 το μεσημέρι. Εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα υποδεχτεί το κοινό, στο 1ο Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Κομοτηνής (ΚΑΠΗ)παρέχοντας δωρεάν Σπιρομέτρηση, Οφθαλμολογικό έλεγχο, Μέτρηση Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης (ΗbΑ1c), Έλεγχο Αρτηριακή Πίεσης.

Εθελοντισμός
Χωρίς μεσάζοντες στην Ξάνθη
Στις 8 Οκτωβρίου οι «ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ» της Ξάνθης επιστρέφουν. Η διανομή των προϊόντων θα γίνει την Κυριακή 8 Οκτωβρίου μετά τις 9.00 πμ στον περιφραγμένο χώρο απέναντι από το 7ο Δημοτικό Σχολείο. Τα προϊόντα θα διατεθούν με προτεραιότητα σε όσους έκαναν παραγγελία.

Πολιτισμός
Λέσχη φίλων θεάτρου
Η Λέσχη φίλων του Θεάτρου Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση, με θέμα το αρχαίο θέατρο και τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη, τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 17:30-20:30, στον υπόγειο χώρο της Λέσχης Κομοτηναίων.

Αρχαία ελληνική λύρα
Το Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας της ΦΕΞ, θα παρουσιάσει το έργο του συμμετέχοντας στην ετήσια εκδήλωση «Το Δώρο των Θεών – Η Μουσική στην Αρχαία Ελλάδα» η οποία θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 7 και 8 Οκτωβρίου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Tai Chi Chuan της ΦΕΞ
Στο εργαστήρι Tai Chi Chuan της ΦΕΞ θα λειτουργήσει νέο εφηβικό τμήμα για κορίτσια Γυμνασίου και Λυκείου. Αντικείμενα διδασκαλίας για τα κορίτσια θα είναι η Gong Fu βεντάλια, η διπλή βεντάλια, η σπάθα και η εισαγωγή στις εφαρμογές του Tui Shou.

Προβολή ντοκιμαντέρ
Ξεκινούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ. στην Κινηματογραφική Λέσχη οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης με την προβολή του ντοκιμαντέρ: «Το κορίτσι που μου έσωσε τη ζωή» (The girl who saved my life).

Πρόβα χορωδίας
Από σήμερα και κάθε Παρασκευή ξεκινούν οι πρόβες της Χορωδίας του Συλλόγου Πατεράδων στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής στις επτά το απόγευμα.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 34χρονος υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη προχθές στο νομό Ξάνθης 34χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας πέντε (5) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Πακιστάν. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.

Απόπειρα κλοπής
Απόπειρα κλοπής στο κλειστό εργοστάσιο Arcadia στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σημειώθηκε χθες το το μεσημέρι. Η κλοπή απετράπη χάρη στην ασφάλεια της ΕΤΒΑ και την άμεση επέμβαση της αστυνομίας.

Επιστροφές αλλοδαπών
Ακόμη 1.598 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους διαχειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας τον μήνα Σεπτέμβριο. Οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία. Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (1.008 άτομα), το Πακιστάν (185 άτομα), το Ιράκ (90 άτομα), τη Γεωργία (61 άτομα), την Αλγερία (54 άτομα), το Μαρόκο (32 άτομα) και το Ιράν (30 άτομα). Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 13.980 άτομα.

Αθλητισμός
Στην Ξάνθη την πόλη του πολιτισμού και του αθλητισμού συμπληρώνεται φέτος μισός αιώνας από την ίδρυση του Α.Ο.Ξάνθης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διοργανώνεται από σήμερα έως 8 Οκτωβρίου 2017 έκθεση στην κεντρική πλατεία της πόλης μας με φωτογραφικό υλικό, που ενώνει το χθες με το σήμερα, με γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του Α.Ο.Ξάνθης, ζωντανεύοντας σημαντικές στιγμές από την 50χρονη παρουσία της ομάδας μας στα αθλητικά δρώμενα. Αύριο, Σάββατο 7 Οκτωβρίου στη 13:00 σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του κ. Χρήστου Πανόπουλου, πλήθους αθλητικών παραγόντων και Ξανθιωτών, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος θα τιμήσει παράγοντες και αθλητές που ο καθένας με την προσφορά του συνεισέφερε στην αθλητική ιδέα του Α.Ο.Ξάνθης. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στο παλιό Γήπεδο Α.Ο.Ξ. με την διεξαγωγή φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ επίλεκτων παικτών του Α.Ο.Ξ. και της Εθνικής Ελλάδος. Οι εκδηλώσεις έχουν ως στόχο να τιμήσουν την ομάδα της πόλης μας για την παρουσία της στα πανελλήνια πρωταθλήματα τα τελευταία 50 χρόνια και την προσφορά της στην προβολή της Ξάνθης στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού.

Καιρός
Φθινοπωρινός γίνεται ξανά ο καιρός σήμερα, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και νότια. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και σταδιακά στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Αρχικά αίθριος θα είναι ο καιρός στη Θράκη. Βαθμιαία και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών από το βράδυ στα δυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι Άνεμοι θα πνέουν: Μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από νότιες διευθύνσεις 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί: Από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, Καλή Χρονιά, tai chi, αλεξανδρουπολη, ελλαδα, αμεα, unesco, προσφορες, σχολεια, δπθ, εταιρεία, sports, θεατρο, θεσσαλονικη, tui, girl, life, συλληψεις, ετβα, ξανθη, καιρος, αιγαιο, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, σταυρος δημας, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, Τελετή Έναρξης, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, ξανα, ελενη, χωρες, αθλητικα, αλβανια, αμεα, αστυνομια, βελγιο, γυναικα, δπθ, δωρεαν, εθνικη, εργαλεια, θεμα, θρακη, ιραν, ιρακ, μουσικη, ντοκιμαντερ, πλαισιο, προγραμμα, υψος, tui, αιωνας, ασπα, αλγερια, αρχαια, αφορμη, βραδυ, γεγονοτα, γεωργια, γινει, γινεται, γηπεδο, γνωριμια, δευτερα, δρωμενα, διημερο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, δωρο, εκθεση, ελληνικη αστυνομια, ενεργα, εξετασεις, επτα, εταιρεία, ετβα, ετη, ευρωπη, εφαρμογες, ζωης, ζωων, ιδεα, ιδρυση, ηλικια, υπηρεσιες, ομιλια, κελσιου, κλοπη, λεσχη, λυρας, μακεδονια, μαροκο, μηκος, μισος, νηπιαγωγειο, νηπιαγωγοι, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, κολωνια, παιδι, παιδια, πακισταν, περιφερειακο, πρισμα, πρωι, ροδα, σαββατο, σειρα, σχολειο, σωματειο, τμημα, τρια, τριτη, υλοποιηση, υπηκοος, φορα, ωρες, ασφαλεια, μποφορ, εκδρομη, girl, χωρα, ιατρικο, κλειστο, κυριακη, sports, tai chi, θερμοκρασια, θεσεις, υλικο, unesco
Τυχαία Θέματα