Κομοτηνή: 5-9-2018 Πρωινή Ενημέρωση

06:56 5/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οικονομία
Εγκαίνια έκθεσης Τοπικών Προϊόντων
Συνεχίζεται σήμερα κι ολοκληρώνεται αύριο η έκθεση Τοπικών Προϊόντων “Οικοτεχνία – Έκθεση και αρώματα” που διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Ξάνθης και χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ΑΜΘ στο Γήπεδο του ΑΟΞ. Η έκθεση έχει σαν αντικείμενο να αναδείξει και να προωθήσει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της περιοχής στην Ξάνθη με στόχο να τα γνωρίσουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της περιοχής αλλά να δικτυώσει

επίσης τα δίκτυα πωλήσεων με τους τοπικούς παραγωγούς σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με απώτερο στόχο να πάρουν τη θέση τους στο εμπόριο της περιοχής. Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι την Πέμπτη.

Κόμματα – Κινήματα
Πρόγραμμα επίσκεψης βουλευτών
Την Κομοτηνή επισκέπτονται την Παρασκευή οι κ.κ. Πλακιωτάκης Ιωάννης, Βουλευτής Λασιθίου Σταϊκούρας Χρήστος, Βουλευτής Φθιώτιδος και Καραγκούνης Κωνσταντίνος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής: 09.00 πμ Επίσκεψη στο Α΄ΚΑΠΗ Κομοτηνής 10.00 πμ Επίσκεψη στο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος 10.30 πμ Επίσκεψη σε οινοποιείο της περιοχής 12.00 πμ Επίσκεψη σε επιχειρήσεις στην Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής 13.30 μμ Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο 14.00 μμ Συνάντηση με παραγωγικούς φορείς του Νομού 18.00 μμ Συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ 19.00 μμ Εκδήλωση – ομιλία στο Επαγγελματικό & Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης.

Ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στην Ξάνθη
Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο υπεύθυνος του τομέα αυτοδιοίκησης Άγγελος Τόλκας, θα βρεθούν στην Ξάνθη την ερχόμενη Τρίτη. Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ Ξάνθης αναφέρει ότι με αφορμή την επίσκεψη του Γραμματέα του Κινήματος, Μανώλη Χριστοδουλάκη, και του Γραμματέα του τομέα Αυτοδιοίκησης Άγγελου Τόλκα, οργανώνει ανοιχτή Νομαρχιακή Συγκέντρωση – Πολιτική Εκδήλωση στην Ξάνθη, την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 8:00 μμ στο Ξενοδοχείο Elisso. Καλούνται όλα τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής του νομού Ξάνθης να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Το Βοήθεια στο σπίτι στη Βουλή
Νέα πρωτοβουλία, τη δεύτερη στη σειρά, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου έλαβαν 7 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ με στόχο την αναβάθμιση και διαφύλαξη της θεσμικής λειτουργίας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας με παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ανάπηρους και ηλικιωμένους όπως είναι το «Βοήθεια Στο Σπίτι» και τα ΚΗΦΗ που λειτουργούν στους κόλπους των ΟΤΑ. Μεταξύ άλλων προτείνουν την λειτουργική σύνδεση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Αναφορά Γ. Πεταλωτή για τις αλλαγές στο χώρο της παιδείας
«Οι αλλαγές που εξήγγειλε χθες ο κ. Γαβρόγλου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ , αντί να διορθώνουν ένα προβληματικό σύστημα, δημιουργούν ένα ακόμη αχταρμά , που ανακατεύει χωρίς λόγο τα πάντα κάνοντάς τα χειρότερα, ευτελίζει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στη γνώση , οξύνει τις ανισότητες, αντιμετωπίζει με εμφανώς συμπλεγματικό τρόπο και δαιμονοποιεί την κλασική παιδεία.» αναφέρει με ανάρτηση του στο FB ο πρώην Υπουργός Γιώργος Πεταλωτής για τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στο χώρο της Εκπαίδευσης. Παράλληλα, σημειώνει πως: «Κι όλη αυτή τη θολούρα την ονομάζει «συνολική αναβάθμιση και αναμόρφωση της εκπαίδευσης που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια» .

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Επαναλειτουργία Μουσικών Τμημάτων
Η Δημοτική παράταξη Μαρωνείας – Σαπών Αλληλεγγύη – Ανάπτυξη – Ανανέωση ζητά με έγγραφό της προς τον κ. Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, την Επαναλειτουργία των Μουσικών Τμημάτων στις Σάπες και να παραμείνουν δυσπρόσιτα τα σχολεία στο δήμο Μαρωνείας-Σαπών. Έγγραφο το οποίο Κοινοποιεί στους Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χ. Μέτιο , Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Ν. Τσαλικίδη, Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών κ. Γ. Σταυρίδη και στους Βουλευτές του Νομού

Στρατός
Εκδήλωση από το Δ΄ Σ. Στρατού
Εκδήλωση με θέμα «Εφεδρεία και Εθνοφυλακή το έτος 2018» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στις 10:45, στο Αμφιθέατρο του Στρατοπέδου «ΕΠΧΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΘΕΟΔΟΣΗ», στην Ξάνθη με πρωτοβουλία του Δ΄Σ.Σ.

Υγεία
Εκλογές για το ΔΣ του Νοσοκομείου
Εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο» διεξήχθησαν χθες. Ο Κοσμάς Φιλιππίδης εξελέγη ως εκπρόσωπος Υπάλληλων και ο Χρήστος Γκουλούνης ως αναπληρωματικό μέλος. Και από την πλευρά των γιατρών εξελέγη ο Χρήστος Παίων τακτικό μέλος και η Ελένη Καρανικολάου αναπληρωματικό.

1η ΤΟΜΥ Ξάνθης
Το επιστημονικό προσωπικό της 1ης Τ.ΟΜ.Υ. Ξάνθης υλοποίησε δράση ενημέρωσης στο Δημαρχείο Ξάνθης με θέμα την προστασία/ασφάλεια από την πυρκαγιά (παροχή σχετικών πληροφοριών/οδηγιών). Ομάδα στόχος ήταν ο γενικός πληθυσμός. Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα μέτρα προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς στο αστικό και δασικό περιβάλλον. Η ενημέρωση έγινε με την παροχή σχετικών πληροφοριών και τη διανομή φυλλαδίων και υλοποιήθηκε απο τη Νοσηλεύτρια Τουρκιάν Αλή, τις Επισκέπτριες Υγείας Αϊσέλ Τσιακήρ και Χαρά Χατζηιωάννη και την Κοινωνική Λειτουργό Μαρία Βέσκου.

Περιβάλλον
Μονοπάτι Πολιτισμού
Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός και η σήμανση για το “Μονοπάτι Πολιτισμού” του Δήμου Ξάνθης στην περιοχή της ΔΕ Σταυρούπολης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην περιοχή από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού με τη χρηματοδότηση του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και με τη συνεργασία πεζοπορικών και φυσιολοατρικών σωματείων και εθελοντών. Όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαραλαμπος Δημαρχόπουλος, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πρόκειται για ένα πεζοπορικό μονοπάτι 70 χιλιομέτρων που ξεκινά από την Παλιά Πόλη και καταλήγει στην ορεινή περιοχή. Καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε για να αναδείξει όλες τις περιοχές φυσικού κάλους και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αλλά επίσης προσφέρει σημεία πρόσβασης σε ξενοδοχεία ή υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Πολιτισμός
Παράσταση Καραγκιόζη
Την καθιερωμένη παράσταση Καραγκιόζη δίνει αύριο στις οκτώ το βράδυ , το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, στην πλατεία Εξηντάρα με την στήριξη της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας κι αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής.

Φιλοτέχνες: Εγγραφές στα τμήματα
Έχοντας ως αρχή τον σεβασμό στην παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας, αλλά και όλης της Ελλάδας, ξεκίνησαν οι εγγραφές στα τμήματα της στέγης πολιτισμού Φιλοτέχνες για την χρονιά 2018-2019. Κατά τη φετινή χρονιά θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα: Παραδοσιακού χορού (κάθε επιπέδου και ηλικίας), λάτιν (με την ομάδα Sabor Latino), εκμάθησης μουσικών οργάνων, χορωδίας ενηλίκων, πλεξίματος. Ειδική προσφορά 5 ευρώ τον μήνα για τους φοιτητές για το τμήμα του παραδοσιακού χορού. Πληροφορίες – Εγγραφές στο τηλέφωνο 6946805554.

Ποιητική βραδιά
«Ποιητική Βραδιά με την Δήμητρα Κωτούλα» διοργανώνεται σήμερα στις 19.30 στο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ στην ΑΥΛΗ ΜΕ ΤΑ ΧΑΜΑΜ .

Ταξίδι γνωριμίας με την Ευρώπη
Εκδήλωση, «Ταξίδι Γνωριμίας με την Ευρώπη» πραγματοποιούν αύριο Πέμπτη στις 19:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης (Europe Direct – Ξάνθης), συμμετέχοντας στις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης στην Σκηνή Νησάκι στην οδό Ορφέως και Πινδάρου.

Αστυνομικό δελτίο
«Παράβαση της εβδομάδας»
Συνεχίζεται το στοχευμένο πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των «επικίνδυνων» τροχονομικών παραβάσεων . Την εβδομάδα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 19.120 οχήματα, “δίνοντας προτεραιότητα” στην οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος . Βεβαιώθηκαν συνολικά 874 σχετικές παραβάσεις σε όλη την επικράτεια

Αθλητικά
10ος Αγώνας Ανάπτυξης Νέων Αγωνιστικής Αναρρίχησης
Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής διοργανώνει το 10ο Κύπελλο Αγωνιστικής Αναρρίχησης Ανάπτυξης Νέων στο Κλειστό Γυμναστήριο 1ου Ενιαίου Λυκείου-2ου ΕΠΑΛ Κομοτηνής το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 17:00 το απόγευμα και την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στις 10:00.

Καιρός:
Αίθριος, με τοπικές νεφώσεις. Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα σημειωθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βορειοανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από 3 μέχρι 5 και στο Αιγαίο μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση στα βόρεια.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ιλχάν αχμέτ, υπουργείο παιδείας, αμθ, ξανθη, sos, μμε, ΟΤΑ, αει, σχολεια, εφεδρεια, δραση, θεατρο, ελλαδα, προσφορες, ιστορικο, αυλη, χαμαμ, europe, επαλ, καιρος, αιγαιο, ert, βουλη, ομαδα διας, κλειστα σχολεια, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, Ημέρα του παιδιού, αστυνομικο τμημα, κομματα, βουλευτες, ελενη, βοηθεια στο σπιτι, γνωση, επαλ, θεμα, μμε, ξενοδοχεια, πλαισιο, προγραμμα, τηλεφωνο, υπουργείο παιδείας, αει, αλληλεγγυη, αμθ, αφορμη, αχμετ, βοηθεια, βορεια, βραδια, βραδυ, δημητρα, γηπεδο, δικτυα, εγινε, εγγραφες, εγγραφο, ευρω, εκθεση, εβδομαδα, εταιρια, ετος, ζητα, χαμαμ, υπηρεσιες, θεατρο σκιων, ιδρυμα, ιλχάν αχμέτ, ομιλια, ιστορικο, κυπελλο, λογο, μαρια, νιαρχος, ξενοδοχειο, ομαδα, παντα, οδηγηση, οκτω, οχηματα, πεμπτη, περιβαλλον, πεταλωτης, σαπες, σαββατο, σειρα, συγκεντρωση, σπιτι, τμημα, τριτη, χειροτερα, χρηστος, χαρα, ιωαννης, κωνσταντινος, ωρες, αγωνας, αυλη, μποφορ, φιλοι, υπουργειο, κλειστο, κυριακη, πληροφοριες, σκηνη, sos, θερμοκρασια, υγειας
Τυχαία Θέματα