Κομοτηνή: 28-9-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:31 28/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επικαιρότητα
Καιρός και εργασιακές υποχρεώσεις

(Eurokinissi)

Ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σε ευρύτερες περιοχές της χώρας απαιτείται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις έντονων καιρικών φαινομένων, οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα, για την αποφυγή δυσμενών συνεπειών στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (π.χ. προσωρινή αναστολή εργασιών, εάν κατά τη διάρκεια τους οι εργαζόμενοι ενδέχεται να εκτεθούν σε κίνδυνο).

Εάν, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, που συνιστούν λόγο ανωτέρας βίας, ο εργαζόμενος δεν μεταβεί στην εργασία του, παρά τη λειτουργία της επιχείρησης, ο εργαζόμενος διατηρεί την αξίωση καταβολής μισθού.

Πολιτική
Συνέντευξη Στάθη Γιαννακίδη στην ΕΡΤ – Δίκτυο Αν. Μακεδονίας & Θράκης

Μιλώντας στο περιφερειακό δίκτυο της ΕΡΤ ΑΜΘ ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να επιτυγχάνεται ο μέγιστος βαθμός συνεργασίας. «Από πλευράς μας υπάρχει και η δυνατότητα και η θέληση» σχολίασε. Υπενθύμισε ότι με βάση τα Αναπτυξιακά Συνέδρια σε κάθε Περιφέρεια έχει εκπονηθεί ένα μίνιμουμ σχέδιο ανάπτυξης. Παράλληλα, ειδικότερα για την ΑΜΘ από τις εκκρεμότητες των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού πριν από ένα χρόνο στην Κομοτηνή έκανε γνωστό ότι προχωρούν και δύο σημαντικά έργα όπως είναι οι Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη όπου υπάρχουν εξελίξεις. «Στη μεν πρώτη ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν με τη χωροθέτηση, το έργο ξεμπλοκαρίστηκε και υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για να υλοποιηθεί σύντομα. Στη δε δεύτερη περίπτωση της Αλεξανδρούπολης, το έργο έχει φτάσει ήδη στη φάση του διαγωνισμού.» σημείωσε

Περιφέρεια
«Πράσινο» στην υλοποίηση έργων άναψε το Π/Σ

«Πράσινο» στην υλοποίηση του έργου συντήρηση και βελτίωση της βατότητας οδού Σώστου- Ιεράς Μονής Καυσοκαλύβη –Κερασιάς άναψε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μ.Θράκης κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του. Πρόκειται για έργο 1.600.000 ευρώ. Παράλληλα, ενέκρινε την βελτίωση των έργων διέλευσης του Λίσσου ποταμού στην περιοχή Ιμέρου. Αλλά και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αποχέτευσης ομβρίων στην Χρυσούπολη προϋπολογισμού 3.500000 εκ. ευρώ. Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε την υλοποίηση διαχειριστικού σχεδίου υδάτων της λίμνης Βιστωνίδας και τον καθαρισμό του αιγιαλού και της παραλίας.

Καταστροφές από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι
Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχοβίτη απέστειλε ο Περιφερειάρχης Αν. Μ. θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στην οποία περιέγραψε το πρόβλημα των προβλημάτων που έχουν προκύψει στην βαμβακοκαλλιέργεια ζητώντας να μην χάσουν οι παραγωγοί που επλήγησαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

4ο Φεστιβάλ «Via Egnatia»
Ξεκινά σήμερα για 4η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ «Via Egnatia» που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αν. Μ.Θράκης με εκδήλωση για την ιστορική αρχαιολογική και γεωπολιτική σημασία της Εγνατίας Οδού στις 19:00 στο χώρο του ΤΕΕ Θράκης. Στην εναρκτήρια τελετή, θα χαιρετίσει ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ενώ ομιλίες θα απευθύνουν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα κι Αν.Καθηγητής ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ Ευάγγελος Μπεμπέτσος. Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσική εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν: Nέλλη Σταχοσίδου στο πιάνο Λεύκη Σαραντινού στη φωνή και στο κλαρινέτο Δέσποινα Λεωντζάκου στο τσέλο.

Το πρόγραμμα των υπολοίπων δύο ημερών έχει ως εξής : Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018 18:00-20:00: “RODOPI RUN” Αγώνας δρόμου εντός πόλης 5 χλμ.
19:00 – 23:00: Ιστορική περιοχή «ΒΑΡΟΣΙ» Κομοτηνής Έκθεση έργων τέχνης (εικαστικών, γλυπτών κ.ά.) του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «ΑΘΗΝΙΩΝ»

Και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018
11:00-13:00: “RODOPI BIKE RUN” Ποδηλατικός Αγώνας εκτός πόλης 18 χλμ.
20:00-23:00: Βυζαντινό τείχος. «Μουσική Εγνατία-Τραγούδια Χωρίς Σύνορα» Εθελοντική Μουσική Εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και το μουσικό σχήμα «Σύνολο Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρούπολης»

Οικονομία
4η Λευκή Νύχτα
Στα πλαίσια της διοργάνωσης της 4ης Λευκής Νύχτας την Παρασκευή 05/10/2018 θα παραμείνουν κλειστοί από τις 19:00. έως 24:00 οι οδοί : Από τη διασταύρωση της Ηροδότου με Σοφίας Βέμπο έως την Αγίου Γεωργίου, η Παρασίου , η Αγίου Γεώργιου από την Κεντρική Πλατεία έως τη Νικολάου Ζωίδη , η Ορφέως από την Εθνική Τράπεζα μέχρι τη συμβολή με Σοφοκλή Κομνηνού και η Μακεδονίας από το ύψος της Βύρωνος
Οι συγκεκριμένοι δρόμοι αποτελούν σημεία δράσης της Λευκής Νύχτας και οι ως άνω ενέργειες έχουν ως στόχο την διευκόλυνση πρόσβασης των πολιτών και την καλύτερη διεξαγωγή των εκδηλώσεων.

Παιδεία –Δ.Π.Θ.
Ξεκινά η εκμάθηση της Ποντιακής Γλώσσας στο ΔΠΘ
Η «Εκμάθηση της Ποντιακής Ι & ΙΙ» θα διδάσκεται από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 σε δύο διαδοχικά εξάμηνα (στο τρίτο και τέταρτο), ως μάθημα ελεύθερης επιλογής στο Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Η εκμάθηση της Ποντιακής, για πρώτη φορά, θα προσφέρεται ως αυτοδύναμο πανεπιστημιακό μάθημα σε ενδιαφερόμενους φοιτητές με στόχο την εκμάθηση αυτής της ελληνικής ποικιλίας με το μεγάλο ιστορικό βάθος, συμβάλλοντας στην μελέτη, την καλλιέργεια και την διάδοσή της ώστε να μην χαθεί και σβήσει. Το μάθημα έχει προγραμματιστεί για να διδάσκεται ημέρα Δευτέρα στις 15:00 έως τις 18:00, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου με διδάσκοντα τον Αναπληρωτή Καθηγητή και Αναπληρωτή Προέδρου του Τμήματος, κ. Ηλία Κ. Πετρόπουλο. Στο μάθημα θα διδάσκει ως Προσκεκλημένη Διδάσκουσα (Guest Professor) και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ισπανικής και Ιστορικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge, κα. Ιωάννα Σιταρίδου.

Προκήρυξη εξετάσεων για τη λήψη του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας περιόδου Νοεμβρίου 2018

Από σήμερα Παρασκευή έως και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου στις 15:00 το απόγευμα , θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εξεταστικής περιόδου Νοεμβρίου. Οι εξετάσεις θα διεξαχθούν το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

Πρόγραμμα EduWeb στο 3ο Γυμνάσιο
Τα παιδιά εκπαιδεύουν ψηφιακά αναλφάβητους ενηλίκους. Το 3ο Γυμνάσιο Κομοτηνής είναι ανάμεσα στο 50 σχολεία που επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα EduWeb, που έχει ως στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων / ινστιτούτων με σκοπό την καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού των ενηλίκων όσον αφορά στη χρήση του Διαδικτύου. Στόχος είναι οι ίδιοι οι μαθητές να λειτουργήσουν ως εκπαιδευτές των ψηφιακά αναλφάβητων ενηλίκων μελών των οικογενειών τους, στην ασφαλή και δημιουργική χρήση του Διαδικτύου.

Κοινωνία
Γιορτή Τσίπουρου στον Ίασμο στις 3 και 4 Νοεμβρίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου Ροδόπης διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Γιορτή Τσίπουρου στις 3-4 Νοεμβρίου. Η γιορτή είναι ένα κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους της Θράκης να γευτούν το τσίπουρο του Ιάσμου. με στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, έχοντας παράλληλα ως επιθυμία τη στήριξη των παραγωγών, την προβολή τους και την καθιέρωση του τσίπουρου Ιάσμου, ως τοπικού προϊόντος τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου αγωνίζονται με ποιοτικές εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια.

ΑμεΕΑ
Η συνέργεια της Εγναντίας Α.Ε με το Σωματείο ΑμεΑ Π.Ε Ροδόπης απέδωσε καρπούς και συνεχίζεταιI με την τελική διαμόρφωση στην σήμανση και υλικοτεχνική υποδομή στα Rest spot επί της Εγναντίας Οδού, στους χώρους υγιεινής για τα Ατομα με Αναπηρία και όχι μόνο. «Υποχρέωση μας να διατηρήσουμε τους χώρους στην άρτια εικόνα που μας τους παραδίδει η ΕΓΝΑΝΤΙΑ Α.Ε.»¨σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΕΑ Ροδόπης κ. Τρύφωνας Καρούντζος.

Εθελοντισμός
Νέα μέλη στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Με νέα μέλη επιδιώκει να μεγαλώσει την μεγάλη «οικογένειά» του το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Οι αιτήσεις που αφορούν τις Σχολές Σαμαρειτών και Διασωστών 2018 – 2019 κατατίθενται ηλεκτρονικά, ενώ η προθεσμία για αιτήσεις λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου. Τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο και οι ενδιαφερόμενοι θα ειδοποιηθούν από τα Τοπικά και Περιφερειακά Σώματα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών της πόλης που έχουν επιλέξει. Δικαίωμα υποβολής για τη Σχολή Σαμαρειτών και Διασωστών και τη Σχολή Αυτοδυτών – Ναυαγοσωστών έχουν άνδρες και γυναίκες, με έντονη τη διάθεση Εθελοντικής Προσφοράς, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα και είναι από 18 έως 45 ετών και χωρίς προβλήματα υγείας που δεν θα τους επιτρέψουν να παρακολουθήσουν το σύνολο της εκπαίδευσης (πρακτική και θεωρητική). Υποχρεωτικά ο υποψήφιος Εθελοντής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα πρέπει να αποδεχτεί τις 7 Θεμελιώδεις Αρχές του Κινήματος Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και να ενημερωθεί για τον Κώδικα Δεοντολογίας του Εθελοντή Σαμαρείτη.

Εκδηλώσεις
Εκδήλωση με θέμα «Ζώντας με την Επιληψία» διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων και Ασθενών με Επιληψία Θράκης ΕΠΙΣΠΕΥΔΩ στην Κομοτηνή, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 στις 18:30 στο ΕΒΕΡ.

Πολιτισμός
Έτοιμοι για εκδρομή;
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 11:00, προσφέροντας διαδραστική ξενάγηση στη Μαξιμιανούπολη-Μοσυνούπολη, η οποία θα εστιάσει σε ιστορικά και αρχαιολογικά στοιχεία της σπουδαίας βυζαντινής πόλης της Θράκης. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Σημείο συνάντησης: Μαξιμιανούπολη-Μοσυνούπολη Τηλ.: 2531022411)

Αστυνομικό Δελτίο
Αύξηση μεταναστευτικών ροών
Κατά 522% αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που μπήκαν στην Ελλάδα από τον Έβρο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Τα στοιχεία προκύπτουν από τα στατιστικά εξαμήνου που έδωσε η Ελληνική Αστυνομία.

Καιρός:
Νεφώσεις με τοπικές βροχές με σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, στα κεντρικά, δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί μέχρι 6 με 8 μποφόρ και στα πελάγη, μέχρι 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, εθνικη τραπεζα, ΕΡΤ, αμθ, εκκρεμότητες, μεα, καβαλα, αλεξανδρουπολη, egnatia, τεε, τεφαα, δπθ, χλμ, bike, τραπεζες, professor, cambridge, σχολεια, αμεα, νέα, σταυροι, προσφορες, συμμετοχή, τηλ, ελλαδα, καιρος, ert, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, αυτοδιοικηση, υπουργειο εργασιας, αμεα, αστυνομια, δπθ, εθνικη, εργασια, θεμα, μουσικη, προγραμμα, σχολες, τεε, τεφαα, τραγουδια, υγεια, υψος, ωρα, αιτησεις, αμθ, αναπηρια, γεωργιου, δεσποινα, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δικτυο, εγνατια, εθελοντης, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκκρεμότητες, ελληνικη αστυνομια, εργα, εξετασεις, εξωστρεφεια, επιληψια, επιθυμια, ετων, ετος, εφορεια, υπηρχαν, υφυπουργος, εικονα, ιωαννα, ιστορικο, λευκη, λειτουργια, ληψη, λογο, μεριμνα, νυχτα, οδοι, παιδια, περιφερειακο, πιανο, προβληματα, σαββατο, συντομα, συντηρηση, συμμετοχή, σωμα, σχεδιο, σχολειο, σωματειο, τηλ, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, τσιπουρο, υλοποιηση, φεστιβαλ, φωνη, φορα, χρηστος, χλμ, αγωνας, ασφαλεια, bike, μποφορ, cambridge, δικαιωμα, γιορτη, χωρα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κυριακη, μελετη, σωματα, τραπεζα, θερμοκρασια, υγειας
Τυχαία Θέματα