Σαν σήμερα ο Κεντέρης κερδίζει το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ

Σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ο Κώστας Κεντέρης, ο 27χρονος αθλητής του στίβου από τη Μυτιλήνη, κάνει την απόλυτη ανατροπή: κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα.

Όλος ο κόσμος, κυριολεκτικά, μένει μ’ ανοιχτό το στόμα, καθώς ο Έλληνας αθλητής νικά εντελώς αναπάντεχα, με

20.09, πέντε ιερά τέρατα του αγωνίσματος, πέντε σπουδαίους μαύρους δρομείς: Κάμπελ, Μπόλτον, Τόμσον, Μάλκομ, ΝταΣίλβα και Μίλερ.

Η νίκη του Κεντέρη κυριολεκτικά εκρήγνυται στο αθλητικό κατεστημένο. Από τη μια αυτός και οι Έλληνες πανηγυρίζουν, καθώς η νίκη του δεν έχει προηγούμενο, όμως από την άλλη κάποιοι ενοχλούνται πολύ – πάρα πολύ. Έτσι ο Κώστας Κεντέρης μπαίνει στο στόχαστρο: ποιος είναι αυτός ο απίστευτος που φάγαμε τη σκόνη του; αναρωτιούνται κάποιοι.

Η δόξα του Κώστα Κεντέρη, του «Γιου του Ανέμου», κράτησε μέχρι τους επόμενους Ολυμπιακούς, το 2004, στην Αθήνα. Μία μέρα πριν την τελετή έναρξης, ο Κεντέρης και η συναθλήτριά του Κατερίνα Θάνου δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι έπεσαν με τη μηχανή καθώς έσπευδαν στο Ολυμπιακό Χωριό ώστε να υποβληθούν στο τεστ. Αργότερα, η έρευνα έδειξε ότι το ατύχημα ήταν προσχεδιασμένο και εικονικό. Τα νέα αυτά σόκαραν τους πάντες. Ο ορυμαγδός που ξεσηκώθηκε από το «ατύχημα», που δεν έπεισε κανέναν, ανάγκασε τον Κεντέρη και την Θάνου να ανακοινώσουν την απόσυρσή τους από τους Ολυμπιακούς στις 18 Αυγούστου, μετά από την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ.

Αυτός ο έλεγχος, που τον έχασαν λόγω του «ατυχήματος», ήταν ο τρίτος έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο δεν έλαβαν μέρος οι δύο αθλητές, και έτσι τους επεβλήθη ποινή προσωρινού αποκλεισμού από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004. Τον Ιούνιο του 2005 όμως, οι αθλητές αθωώθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ λόγω αμφιβολιών. Αντίθετα, στον προπονητή τους, Χρήστο Τζέκο, επεβλήθη ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα, γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους αθλητές του για την κλήση σε έλεγχο ντόπινγκ, αλλά απαλλάχθηκε των κατηγοριών για την υπόθεση εμπορίου αναβολικών ουσιών.

Μετά από μακρύ νομικό αγώνα, στις 26 Ιουνίου 2006, πριν την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου, οι αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπινγκ και την απουσία τους από τρεις ελέγχους, από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2004. Σε αντάλλαγμα απαλλάχθηκαν από τις δύο βαρύτερες κατηγορίες για αποφυγή και άρνηση ελέγχου. Ορίστηκε επίσης πως από τις 22 Δεκεμβρίου 2006 ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στους αγώνες. Τον Σεπτέμβριο του 2011, μαζί με την Κατερίνα Θάνου, ο Κώστας Κεντέρης αθωώθηκε ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Τελικά, ο Κεντέρης αποσύρθηκε οριστικά από τους στίβους.

Δεν μπορώ να ξέρω εάν ο Κεντέρης έκανε εκείνη την απίστευτη κούρσα στο Σίδνεϊ ντοπαρισμένος. Ξέρω όμως, όπως όλοι, πως το ντόπινγκ σε αθλητικές εκδηλώσεις τέτοιου βεληνεκούς είναι καθεστώς. Απλώς οι πλουσιότερες χώρες, με αναπτυγμένη αθλητική βιομηχανία, έχουν τα μέσα να τελειοποιούν συνεχώς νέες σούπερ ουσίες ντοπαρίσματος, που είναι πολύ δύσκολο να ανιχνευθούν στα τεστ, κάνοντας τους αθλητές τους τούρμπο...

Έτσι, πριν ταυτοποιηθεί η καινούρια ουσία, οι αθλητές που την έχουν χρησιμοποιήσει, έχουν προλάβει να κερδίσουν κάμποσα μετάλλια... Οπότε, αυτό που μετράει δεν είναι μόνο η ικανότητα, η ρώμη, η πειθαρχία και η προσήλωση του αθλητή στο στόχο του, αλλά και το πόσο προηγμένη είναι η φαρμακολογική και αθλητιατρική ομάδα που τον υποστηρίζει... Άπειρα τα παραδείγματα διάσημων αθλητών που τελικά αναγκάστηκαν να παραδώσουν το μετάλλιό τους γιατί, εκ των υστέρων διαπιστώθηκε πως το κέρδισαν ντοπαρισμένοι.

Βλέποντας τέτοια απογοητευτικά περιστατικά, που αμαυρώνουν το κύρος του πρωταθλητισμού γενικώς και παγκοσμίως, κάποιοι φτάνουν να υποστηρίξουν, κι όχι μόνο στ’ αστεία, το ελεύθερο ντοπάρισμα! Δηλαδή, εφόσον όλοι που κάνουν πρωταθλητισμό ντοπάρονται έτσι κι αλλιώς, για να επιτύχουν αυτές τις εξωπραγματικές, υπεράνθρωπες επιδόσεις, ας νομιμοποιηθεί τέλος πάντων το ντοπάρισμα, ώστε τελικά να νικήσει ο καλύτερος αθλητής – και η καλύτερη ντόπα....

Από πού κρατάει η σκούφια μας

Κάθε λέξη κρύβει μια ιστορία. Η ετυμολογία της, δηλαδή η αναζήτηση της προέλευσής της και της αρχικής της σημασίας, μπορεί να μας οδηγήσει πολύ μακριά, τόσο στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, όσο και στις λέξεις που περιγράφουν αντικείμενα και αφηρημένες έννοιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα