Νέα θεαματική καταβύθιση του αμερικανικού αργού στις αγορές

08:56 28/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πτώση –14% καταγράφει σήμερα στην ασιατική αγορά η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση του ισχυρού United States Oil Fund, ότι πουλάει όλα τα προθεσμιακά συμβόλαια που διακρατεί για παραδόσεις τον Ιούνιο, προτιμώντας να στραφεί σε συμβόλαια πιο μακροπρόθεσμης παράδοσης. Η νέα πτώση ακολουθεί την υποχώρηση κατά 25% χθες για το αμερικανικό αργό, καθώς στη Νέα

Υόρκη, το WTI παράδοσης Ιουνίου έκλεισε χθες στα 12,78 δολάρια το βαρέλι, τιμή μειωμένη κατά 4,16 δολάρια, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις με συνεχή άνοδο.

Την περασμένη εβδομάδα είχε κλείσει στην πρωτοφανή τιμή των -37,63 δολαρίων, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαιά τους.

Η τιμή του βαρελιού του «light sweet crude», ή WTI, αμερικανικού αργού αναφοράς, βυθίστηκε κατά 14,8%, στα 10,88 δολάρια, αφού ήδη απώλεσε το ένα τέταρτο της αξίας του την προηγουμένη, με φόντο τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών υποδομών, άρα τη δυνατότητα να κρατηθεί στοκ.

Η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας, αργού αναφοράς στη διεθνή αγορά, κατέγραφε πτώση 4,4%, στα 19,10 δολάρια.

Οι λόγοι της συνεχιζόμενης δραματικής πτώσης των τιμών θεωρείται πως είναι η εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση, εξαιτίας των περιορισμών στις μεταφορές και στην οικονομική δραστηριότητα που επιβλήθηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, και στο γεγονός σύμφωνα με τον Μπγιόρναρ Τονχάουγκεν, αναλυτή της Rystad Energy, ότι η μείωση της παραγωγής που αποφασίστηκε από τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες «δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς».

Οι αγορές ανησυχούν εξαιτίας του γεγονότος ότι οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι «γεμίζουν ταχύτατα». Η απόφαση του United States Oil Fund σηματοδοτεί «τεράστια στρέβλωση των τιμών μεταξύ του Ιουνίου και του Ιουλίου», σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι τιμές παρά τη συμφωνία για τον τερματισμό του “πολέμου τιμών” μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας παραμένουν στο χαμηλότερό επίπεδο των τελευταίων ετών.

Ο ΟΠΕΚ εντούτοις εκτιμά ότι οι τιμές θα ανακάμψουν και το βαρέλι θα πωλείται στα 40 δολάρια στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 καθώς θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα