Κομοτηνή: 26-3-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

08:09 26/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία – Κορονοϊός
Νεκρός ένας 77χρονος με κορονοϊό
Ένας 77χρονος άνδρας εξέπνευσε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ήταν το 5ο επιβεβαιωμένο κρούσμα με κορονοϊό που διαγνώστηκε στην Ξάνθη. Συνολικά στην ΠΕ Ξάνθης υπάρχουν έντεκα επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, έξι από την περιοχή του Δήμου Μύκης. Όλοι τους ηλικιωμένοι εκτός από το κρούσμα στις Θέρμες που είναι ένας 53χρονος άνδρας.

Σε καραντίνα ο οικισμός Εχίνου
Σε καραντίνα τέθηκε

ο οικισμός του Εχίνου λόγω κορονοϊού. Η απαγόρευση μετακίνησης από και προς τον Εχίνο θα ισχύει για 2 εβδομάδες. Το μέτρο αυτό έχει σαν στόχο να περιορίσει τη διασπορά του ιού. Για το λόγο αυτό οι δυνάμεις της αστυνομίας σχηματίζουν ένα κλοιό γύρω από το χωριό. Η μετακίνηση για τους υπόλοιπους οικισμούς του Δήμου Μύκης παραμένει ελεύθερη, ενώ ειδική μέριμνα λαμβάνεται για την τροφοδοσία των κατοίκων. Δεν αποκλείεται η καραντίνα να επεκταθεί και σε άλλους οικισμούς.
Αυξημένος επιδημιολογικός κίνδυνος στην ΠΕ Ξάνθης
Για αυξημένο επιδημιολογικό κίνδυνο σε όλη την Π.Ε. Ξάνθης έκανε λόγο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας την απόφαση να τεθεί σε καραντίνα ο Εχίνος Ξάνθης. Ο Υφυπουργός συνέστησε παραμονή στο σπίτι σε όλους τους κατοίκους της Ξάνθης και ανακοίνωσε τη μέριμνα που έχει ληφθεί από Αστυνομία, Πυροσβεστική, Υπηρεσίες Υγείας και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την περίοδο της καραντίνας.

Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης: Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζονται απέναντι σε έναν πρωτοφανή και ύπουλο εχθρό
«Η ανησυχία μας είναι να μην αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό ο αριθμός των κρουσμάτων και να μην αρρωστήσουν οι υγειονομικοί» αναφέρει σε νέα ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης και θέτει ως πρώτο στόχο την αντοχή του Νοσοκομείου και των πόρων του, στη μάχη με τον ιό.

Επέτειος 25ης Μαρτίου
Μήνυμα του Περιφερειάρχη
«Μήνυμα ενότητας και ευθύνης απέναντι στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως έθνος και ως κοινωνία έστειλε από τις Καστανιές του Έβρου έστειλε ο Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την επέτειο της 25ης Μαρτίου από τις Καστανιές Έβρου. «Σύντομα κάτι καλύτερο θα γεννηθεί για τον τόπο μας και τον καθένα μας ξεχωριστά.»

Μήνυμα βουλευτή Δημήτρη Χαρίτου για την 25η Μαρτίου
«Σήμερα ως κοινωνία χρειαζόμαστε τα μηνύματα του ´21 ως πηγή έμπνευσης για να προχωρήσουμε όλοι μπροστά, χωρίς να αφήσουμε πίσω μας θύματα της πανδημίας.» αναφέρει σε μήνυμά του ο βουλευτής Ροδόπής του ΣΥΡΙΖΑ κος Δημήτρης Χαρίτου και σημειώνει: «Με τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία όρθια! Να μην επιτρέψουμε να γίνουν για άλλη μια φορά τα θύματα και αυτής της κρίσης. Να προχωρήσουμε ως χώρα με σύνεση και αυτοπεποίθηση. Με το διεθνές δίκαιο και οικοδομώντας συμμαχίες. Με σύμπνοια και αποφασιστικότητα ως λαός ώστε, αν χρειαστεί, να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα!»
Μήνυμα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

dav

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θέλοντας να τιμήσει τους συναδέλφους της στον Έβρο, που υπερασπίζονται τα σύνορα της Πατρίδας επέλεξε αντί για την καθιερωμένη εορταστική ανακοίνωση για την Εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου να προβάλλει το μήνυμα του ΕΠΟΠ Επιλοχία (ΠΖ) Βασιλείου Μαρασλή, από τη Νέα Βύσσα του Έβρου που τόνισε μεταξύ άλλων ότι: « Ο Έλληνας όταν ενωθεί κάνει το αδύνατο δυνατό, δια πυρός και σιδήρου περνάει και βγαίνει πάντα νικητής σε οποιαδήποτε απειλή.»

Φωταγώγηση του κτιρίου της ΠΕ Ροδόπης
Στα χρώματα της Ελληνικής σημαίας φωταγώγησε το κτίριο της πρώην Νομαρχίας στην Κομοτηνή η ΠΕ Ροδόπης. Η πρωτοβουλία ανήκει στον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κο Νίκο Τσαλικίδη. Σε μήνυμά του ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως φέτος φωταγωγούν συμβολικά το κτίριο της Νομαρχίας στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, ενώ τις επόμενες μέρες θα αναρτηθούν στις δύο εισόδους της Κομοτηνής ελληνικές σημαίες προς ένδειξη σεβασμού και τιμής στους ήρωες του ΄21.
ΔΠΘ
Κλειστές οι φοιτητικές Εστίες του ΔΠΘ
Το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών όλης της χώρας μέχρι τις 10 Απριλίου αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Οι φοιτητές που έμεναν στις Εστίες του ΔΠΘ, πλην συγκεκριμένων φοιτητών που εξαιρούνται για ειδικούς λόγους, θα πρέπει να αποχωρήσουν. Πρόκειται για 46 φοιτητές στην Κομοτηνή και 50 στην Ξάνθη.

Εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους οι φοιτητές
Την αντίθεσή του στο κλείσιμο των Φοιτητικών Εστιών εκφράζει με ανακοίνωσή του Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών. Μετά από Γενική Συνέλευση οι εστιακοί φοιτητές της εστίας του Πολυτεχνείου Ξάνθης, καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας. «Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους.» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Σύλλογος ζητά να συνεχιστεί κανονικά η σίτιση και όλες οι φοιτητικές παροχές των φοιτητών που έχουν παραμείνει στην πόλη. Και να γίνονται συχνές απολυμάνσεις όλων των κτιρίων.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Πρόληψη προσωπικού στον Ίασμο της Ροδόπης
Στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση επειγουσών πρόσκαιρων αναγκών λόγω κοροναϊού θα προχωρήσει ο Δήμος Ιάσμου. Έξι εργάτες καθαριότητας θα προσληφθούν με τετράμηνες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενώ για τις θέσεις, δεν απαιτούνται προσόντα. Η αίτηση των υποψήφιων και τα σχετικά δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Πρωτόκολλο του Δήμου Ιάσμου είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, έως και αύριο Παρασκευή 27-03-2020.
Κλειστά τα περιφερειακά ιατρεία στο δήμο Μαρωνείας Σαπών
Τα περιφερειακά ιατρεία του Κέντρου Υγείας Σαπών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, αναστέλλουν προσωρινά και μέχρι νεωτέρας τη λειτουργία τους. Για έκτακτες περιπτώσεις ή οδηγίες οι πολίτες και ασθενείς μπορούν ν’ απευθύνονται στο Κέντρο Υγείας Σαπών. (τηλ. κέντρο: 25323 50000/50001)
Κοινωνία
Ενεργός πολίτης
Ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου και τουριστικού γραφείου στην Κομοτηνή ο κ Δημήτρης Δολιανίτης εξυπηρετεί καθημερινά ηλικιωμένους συμπολίτες του εντελώς δωρεάν πηγαίνοντας τους φάρμακα και τρόφιμα στο σπίτι τους. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την πρωτοβουλία του αυτή τόνισε μεταξύ άλλων: “Όπως με στήριζαν αυτοί τόσα χρόνια που έχω το τουριστικό γραφείο, έτσι τώρα ήρθε η σειρά μου να τους στηρίξω κι εγώ”
Πρόταση του Κοσμά Παπαχρήστου να επιταχθεί το ξενοδοχείο «Φιλία»
Να επιταχθεί το ξενοδοχείο “Φιλία” και να αξιοποιηθούν και ιδιώτες γιατροί ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πνευμονολόγος γιατρός Κοσμάς Παπαχρήστου. Παράλληλα, ο κ Παπαχρήστου έκανε έκκληση και για συγκέντρωση υγειονομικού υλικού.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κολλάρος
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 65 ετών άφησε τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Καθηγητής του ΔΠΘ Γιώργος Κολλάρος. Ήταν γνωστός από την ακαδημαϊκή του παρουσία αλλά και από την πολιτική του δράση από τις γραμμές του ΚΚΕ και ως επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ξάνθης. Ο Γιώργος Κολλάρος γεννήθηκε στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και ήρθε στην Ξάνθη το 1974 ως φοιτητής του τμήματος πολιτικών μηχανικών. Παρέμεινε στην Ξάνθη και συνέχισε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως μέλος ΔΕΠ όπου έφτασε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, ενώ το επιστημονικό του πεδίο ήταν οι συγκοινωνίες.
Συλλυπητήριο Μήνυμα από την ΝΟΔΕ Ξάνθης
“Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο χαμό του Γεωργίου Κολλάρου. Εκφράζουμε την οδύνη μας για τον θάνατο του και τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια, προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος.” Αναφέρει σε μήνυμά της η Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Νομού Ξάνθης
Αστυνομικό Δελτίο
Έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής

(EUROKINISSI)

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη σημειώθηκαν 43. Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (1.795) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα για λειτουργία καταστημάτων.

Καιρός:
Νεφώσεις με βροχές προβλέπει η ΕΜΥ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7, τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν βαθμιαία σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, 25η μαρτιου, κορονοϊός, ξανθη, νέα, αμθ, συριζα, κος, προβάλλει, εποπ, δπθ, λύση, τηλ, παπαχρηστου, δραση, ΚΚΕ, αθηνα, δεπ, συγκοινωνιες, νοδε, θλίψη, συλλυπητήρια, καιρος, ΕΜΥ, ert, εθνος, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνια, αυτοδιοικηση, ιατρικος συλλογος, θλίψη, αιτηση, αστυνομια, δπθ, δωρεαν, εθνικη, εξουσιοδοτηση, θρακη, καριερα, πυροσβεστικη, σημαιες, χρωματα, αμθ, αυτοπεποιθηση, βγαινει, εβδομαδες, βορεια, γεωργιου, γινονται, γιατροι, δεπ, δευτερα, δημος, εποπ, εξι, ετων, εχινος, ζητα, ηλικια, υπηρεσιες, ηρωες, ισχυει, υφυπουργος, κυβερνηση, κολλεγιο αθηνων, κος, κτιριο, λειτουργια, λύση, λογο, μακεδονια, μεριμνα, μηνυματα, νικο, νοδε, ξενοδοχειο, προβάλλει, ξημερωματα, παντα, οικογενεια, πεδιο, πηγη, πνοη, υπογραφη, σειρα, συγκεντρωση, συλλυπητήρια, σπιτι, σπιτια, σιτιση, φαρμακα, φοιτητης, φορα, οδυνη, ωρες, αδυνατο, ανηκει, μποφορ, δημητρης, ενωση, χωρα, υπουργειο, μια φορα, μπροστα, θερμοκρασια, θεσεις, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα
Κομοτηνή, 26-3-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις,komotini, 26-3-2020 ert eidiseis