Κομοτηνή: 24-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:05 24/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

ΤΕΕ Θράκης
Καμπανάκι για τις γέφυρες στην Περιφέρεια
Την επιτακτική ανάγκη σύστασης εθνικού προγράμματος επιθεώρησης και συντήρησης έργων με πρώτες τις γέφυρες της περιοχής τονίζει ο Αργύρης Πλέσιας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ Θράκης, χτυπώντας καμπανάκι για την κατάσταση και την παρακολούθηση γεφυρών, στον απόηχο τόσο της κατάρρευσης της γέφυρας Μοράντι στην Γένοβα, όσο και της γέφυρας του Κομψάτου, πριν περίπου ένα χρόνο.

Μιλώντας στην ΕΡΤ

Κομοτηνής ο κος Πλέσιας τόνισε πως «οι γέφυρες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της δημόσιας υποδομής και για την οποία δημόσια υποδομή δεν υπάρχει σύστημα παρακολούθησης, όπως επίσης δεν υπάρχει και μητρώο.» Παράλληλα, σημείωσε πως το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι κατά διαστήματα, έχοντας αλλάξει η διοικητική δομή της χώρας οι αρμοδιότητες ελέγχου και συντηρήσεως των υποδομών αυτών έχουν περάσει από διάφορα χέρια. Για παράδειγμα το εθνικό δίκτυο παλιά ήταν στο κράτος, μετά πέρασε σε περιφέρειες κ.ο.κ. Όλη αυτή η μετεξέλιξη του διοικητικού κράτους σε διάφορες δομές έχει επιτείνει το πρόβλημα. Δυστυχώς έχουμε σημαντικό πρόβλημα.»

Περιφέρεια
Υποψήφιος ξανά ο Χρήστος Μέτιος
Την απόφασή του να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης στις επόμενες εκλογές , αποκλείοντας κάθε άλλη εξέλιξη για αυτό γνωστοποίησε με γραπτή ανακοίνωσή ο Περιφερειάρχης Αν. Μ. Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος. Την σφοδρή αντίδραση του Περιφερειάρχη προκάλεσαν δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου σε τοπικό μέσο ενημέρωσης της Καβάλας. Ο κ. Μέτιος θεωρεί πως οι δηλώσεις αποκαλύπτουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται από τη στιγμή που εκλέχτηκε στη θέση του και βλέπει οργανωμένο σχέδιο αμφισβήτησής του. Δηλώνει δε κατηγορηματικά πως δεν θα ξοδέψει άλλο χρόνο σε αυτό το ανώφελο, όπως τονίζει, για τους πολίτες και τον τόπο παιχνίδι.

Επερώτηση για το θέμα του Δυτικού Νείλου
Επερώτηση για το θέμα του ελέγχου δειγμάτων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλων μολυσματικών ασθενειών κατέθεσε ο Π/Σ της «Κοινωνικής Συμμαχίας» Φώτης Καραλίδης. Ζητά να απαντήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες ποιος είναι ο αριθμός των δειγμάτων που έχουν σταλεί για έλεγχο κατά Περιφερειακή Ενότητα κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο, και Αύγουστο του 2018 και ποια τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων κατά ΠΕ. Αλλά και παρατεθεί συγκριτικός πίνακας για τους ελέγχους του 2017 στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα κατά Περιφερειακή Ενότητα.

Επερώτηση για τα Πυροσβεστικά Οχήματα
Επερώτηση για τα «Πυροσβεστικά Οχήματα που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα Interreg το 2012 από την ΠΕ Ξάνθης κατέθεσε ο Π/Σ της Κοινωνικής Συμμαχίας κ. Φώτης Καραλλίδης. Σχετικά με την κατάσταση και λειτουργία αυτού του εξοπλισμού σήμερα ρωτά : εάν τα μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα και λειτουργία και αν υπάρχει ο σχετικός εξοπλισμός πάνω σε αυτά όπως είχαν αγοραστεί. Εάν λειτουργούν οι κάμερες πυρανίχνευσης όπως είχαν τοποθετηθεί από το σχετικό πρόγραμμα στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Και που βρίσκεται το θέμα πρότασης της προηγούμενης Διοίκησης της ΠΑΜΘ σχετικά με την επέκταση του συστήματος σε όλη την οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας (κάμερες πυρανίχνευσης) και η εξαγορά αντίστοιχου εξοπλισμού (πυροσβεστικών οχημάτων).

Πολιτική
220.000 ευρώ στο Δήμο Ξάνθης
Την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 220.000 ευρώ πέτυχε ο Δήμος Ξάνθης, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, με την έγκαιρη ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος II» του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση. Ο Δήμος Ξάνθης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δικαιούχους Δήμους, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος II» για την προμήθεια τριών μηχανημάτων έργου (JCB) και συνοδευτικού εξοπλισμού.

Παιδεία
Ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΛΜΕ ΡΟΔΟΠΗΣ
Στις αναμοριοδοτήσεις στη Θράκη και την Περιφέρεια της ΑΜΑΘ αναφέρεται με ανακοίνωσή του ο Μιχάλης Βασιλειάδης πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης «Μεγάλη έκπληξη μας προκάλεσε η απόφαση επίσημα πλέον του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου για τις μοριοδοτήσεις των σχολικών μονάδων ΚΑΙ τον ορισμό των δυσπρόσιτων στην Περιφέρειά μας αλλά ειδικότερα στον Νομό μας. Παρά τα αντίθετα λεγόμενά του στη βουλή των Ελλήνων, έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ροδόπης της ΔΗ.ΣΥ κ. Ιλχάν Αχμέτ» αναφέρει εξηγώντας πως ο Υπουργός «Αποχαρακτήρισε όλα τα δυσπρόσιτα (γλύτωσαν Σαμοθράκη Κυπρίνος και Δίκαια) και υποβάθμισε τις μοριοδοτήσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες στην Θράκη ειδικά αλλά και στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γενικότερα.»

Ανακοίνωση της Βούλας Ελευθεριάδου για τα δυσπρόσιτα
Ανακοίνωση για το θέμα των δυσπρόσιτων σχολείων στη Θράκη εξέδωσε και η Ιατρός Πολιτευτής ΝΔ Ροδόπης, κα Βούλα Ελευθεριάδου κάνοντας λόγο για « Νέο χτύπημα Γαβρόγλου της εκπαίδευσης στη Θράκη». Όπως τονίζει η κα Ελευθεριάδου «ο αποχαρακτηρισμός των δυσπρόσιτων σχολείων στη Θράκη , όχι μόνο τα καθιστά μη επιλέξιμα από τους καθηγητές αλλά και τα οδηγεί στην υποβάθμιση. Το υπουργείο παιδείας , για άλλη μια φορά αδυνατεί να κατανοήσει τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Θράκη καθώς και την πραγματικά μεγάλη ανάγκη της διατήρησης του πληθυσμού στον τόπο του.» Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων ότι « για την εύρυθμη λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου στο νομό Ροδόπης , τόσο λόγω της σύνθεσης του πληθυσμού όσο και του γεωγραφικού της αναγλύφου απαιτείται η ενίσχυση της μοριοδότησης των χαρακτηρισμένων δυσπρόσιτων σχολείων και όχι η κατάργηση της όπως επέλεξε να πράξει ο κ Γαβρόγλου.»

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις
Η οδός Σισμάνογλου, από το ύψος της οδού Ζυμβρακάκη έως την οδό Μ.Μ. Κωνσταντίου θα ασφαλτοστρωθεί την προσεχή Κυριακή σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Κομοτηνής.

Μαγειρεία για εκπαίδευση σπουδαστών
Στα μαγειρεία του κτιρίου φιλοξενίας και σίτισης απόρων και αστέγων του Δήμου Κομοτηνής θα εκπαιδεύονται τη νέα σχολική χρονιά οι επίδοξοι σεφ της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας – (Chef)» του Δημόσιου ΙΕΚ Κομοτηνής με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Τα εργαστηριακά μαθήματα θα γίνονται για πέντε ημέρες την εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και από ώρες 14:45 μ.μ. έως 19:45 μ.μ.

Οικονομία
Πωλήσεις μπύρας
Αύξηση 6% παρουσίασαν οι πωλήσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης, η οποία παράγει την μπύρα Βεργίνα, το 2017 σπάζοντας, για πρώτη φορά το φράγμα των 20 εκατομμυρίων καθώς διαμορφώθηκαν σε 20,53 εκατ. ευρώ απο 19,37 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016. Αντίθετα τα κέρδη περιορίστηκαν κατά 20% περίπου και διαμορφώθηκαν στα 1,93 εκατ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι την περασμένη χρονιά η ζυθοποιία γενικότερα γνώρισε πίεση στα αποτέλεσμα της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα από το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Πολιτισμός
Στην Νάουσα ο Σύλλογος Εβριτών
Στην Επισκοπή της Νάουσας βρέθηκε ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης στα πλαίσια των τετραήμερων εκδηλώσεων για το 24ο Ποντιακόν Πανοϋρ που διοργάνωσε η «Εύξεινος Λέσχη» Επισκοπής, ύστερα από σχετική πρόσκληση που δέχθηκε. Η Ομάδα του εφηβικού τμήματος του Συλλόγου εκπροσώπησε την πόλη μας παρουσιάζοντας το βράδυ της 21ης Αυγούστου αντιπροσωπευτικούς χορούς της Θράκης, στο κατάμεστο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της Επισκοπής, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Στην Budva οι Εβρίτες
Για την Budva του Μαυροβουνίου αναχώρησε σήμερα πολυμελής αποστολή του Συλλόγου Εβριτών. Η αποστολή θα εκπροσωπήσει την πόλη μας αλλά και την Ελλάδα, στο Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως 29 Αυγούστου στην ιστορική πόλη της Budva.

Παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής
Το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά συμμετέχει στο Φεστιβάλ Μαρωνείας – Σαπών, με την παράσταση «Ο Έρωτας στη διαχρονικότητα του», από τα μέλη του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, το Σάββατο 25 Αυγούστου 2018 και ώρα 9.00 μ.μ., σε συνεργασία με το Δήμο Μαρωνείας – Σαπών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.

Ξενάγηση στο Μουσείο
Την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο με ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν όσοι το επιθυμούν την Κυριακή 26 Αυγούστου από τις 21:00 έως 23:00.

Εορτασμός Πανσελήνου
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, συμμετέχοντας στον πανελλήνιο εορτασμό της Πανσελήνου, σας προσκαλεί την Κυριακή, 26 Αυγούστου, στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων. Οι μικροί φίλοι (ηλικίας 6 – 12 χρονών) θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αφήγηση παραμυθιών με θέμα τη σελήνη από τις αρχαιολόγους Μαρία Χρυσάφη και Δέσποινα Σκουλαρίκη και να περπατήσουν ανάμεσα στα κατάλοιπα της πόλης αναζητώντας και δημιουργώντας μία φανταστική ιστορία. Ώρες της δράσης για τα παιδιά: 20.00-21.30.

Πανηγύρι προς τιμή του Αγίου Φανουρίου
Πανηγύρι προς τιμή του Αγίου Φανουρίου διοργανώνει την Κυριακή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σάλπης, παραμονή της εορτής. Μετά τον Πανηγυρικό εσπερινό θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία του χωριού με φαγητό μαγειρεμένο με μεράκι από μέλη του συλλόγου, κρύα ποτά, χορό και τραγούδι. Στη γκάιντα ο Βαγγέλης Δωρόπουλος, στο Κλαρίνο ο Νίκος Ζάρκος, στο θρακιώτικο τραγούδι ο Γιώργος Ζιώγας και στο Σαρακατσάνικο τραγούδι ο Θανάσης Ντίνας.

Οι «Εκκλησιάζουσες» στην Κομοτηνή
Η παράσταση «Εκκλησιάζουσες» παρουσιάζεται την Τρίτη 28 Αυγούστου στο θερινό δημοτικό θέατρο Κομοτηνής στις 9.30 το βράδυ.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 4 ημεδαποί οι οποίοι επιχείρησαν να διαπράξουν κλοπές από οικίες 2 ηλικιωμένων σε χωριό της Ξάνθης με τη μέθοδο της απασχόλησης
Συνελήφθησαν χθες (22-8-2018), σε χωριό της Ξάνθης, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αβδήρων και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, τέσσερις (4) ημεδαποί, ηλικίας 48, 30, 28 και 22 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής, της απόπειρας κλοπής και της διατάραξης οικιακής ειρήνης. Αναλυτικότερα, χθες το πρωί, οι δράστες, κινούμενοι με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέβησαν αρχικά στην οικία 73χρονης ημεδαπής στο Μαγικό Ξάνθης και με το πρόσχημα πώλησης λευκών ειδών, ενώ απασχολούσαν την 73χρονη, ένας από αυτούς επιχείρησε να εισέλθει στο εσωτερικό του σπιτιού από ανασφάλιστο παράθυρο. Η πράξη τους έγινε αντιληπτή από τον γιο της 73χρονης και ακολούθως οι δράστες τράπηκαν σε φυγή προς άγνωστη κατεύθυνση. Στη συνέχεια, μετέβησαν στην οικία 85χρονου ημεδαπού, όπου με την ίδια μεθοδολογία, προσπάθησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό της, πλην όμως δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους, καθόσον αντιλήφθηκαν τους ειδοποιηθέντες αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και επιχείρησαν να διαφύγουν, χωρίς να τα καταφέρουν. Στο όχημα και την κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν λευκά είδη και το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ. Κατασχέθηκε επίσης το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις δράστες έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για παρόμοια αδικήματα.

Καιρός
Αίθριος ο καιρός σήμερα με πρόσκαιρες νεφώσεις και παροδικές βροχοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα ανατολικά και δυτικοί στα δυτικά, 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.
Αίθριος ο καιρός το Σάββατο με πρόσκαιρες νεφώσεις και παροδικές βροχοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες στη δυτική και Ελλάδα τα ορεινα της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα ανατολικά και δυτικοί στα δυτικά και νότια, 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ιλχάν αχμέτ, υπουργείο παιδείας, τεε, ΕΡΤ, κος, εκλογες, ελλαδα, jcb, ελμε, βουλη, σχολεια, νεα δημοκρατια, νέα, σεφ, chef, ιεκ, δηπεθε, θεατρο, καιρος, αιγαιο, κρητη, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, θερινη ωρα, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, δημος ξανθης, ξανα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, το θεμα, αυτοκινητο, βεργινα, βουλη των ελληνων, θεμα, θρακη, ιεκ, πιεση, προγραμμα, σαμοθρακη, σεληνη, σεφ, τεε, υπουργείο παιδείας, υψος, ωρα, αφηγηση, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γινονται, γλεντι, δευτερο, δεσποινα, δευτερα, δυνατοτητα, δημος, δηπεθε, δυστυχως, δηλωσεις, δομη, δικτυο, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, ελμε, εβδομαδα, εξελιξη, εσωτερικων, ετων, εφορεια, ζιωγας, ζητα, ζυθοποιια, ιδια, υπηρεσιες, καμερες, κλαρινο, κος, λευκα, λευκα ειδη, λειτουργια, λογο, μηνες, μπυρα, μαρια, ναουσα, ομαδα, οδος, οικια, οχηματα, οχημα, παιδια, ποτα, πρωι, πωλησεις, ρωτα, σαββατο, συνεχεια, σχεδιο, τιμη, τριτη, φεστιβαλ, φυγη, φορα, χρηστος, χρονικα, ωρες, απο δευτερα, μποφορ, ειδη, εξοπλισμος, εθνικο, φιλοι, υπουργειο, κομματι, κυριακη, μια φορα, παιχνιδι, θανασης, θερμοκρασια, χερια
Τυχαία Θέματα