Κομοτηνή: 20-8-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:41 20/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκκλησία
Ο Αρχιεπίσκοπος στην Ξάνθη
Στο πλαίσιο της ιδιωτικής επίσκεψής του στην Ξάνθη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετέβη χθες με την συνοδεία του Μητροπολίτη Ξάνθης στο le chalet, εκεί είχαν την ευκαιρία να τον συναντήσουν και να συζητήσουν μαζί του οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών της Ξάνθης. Συνομίλησαν, μεταξύ άλλων μαζί του, ο Στρατηγός του Δ΄ Σώματος Στρατού Γεώργιος Καμπάς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του νομού Ξάνθης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας

Ζαγναφέρης κ.α. Ο Στρατηγός του δώρισε ένα ενθύμιο από την Θράκη. Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος ιερούργησε μαζί με τον Μητροπολίτη Ξάνθης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Πηγάδια Ξάνθης.

Πυροσβεστική
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς
Υψηλός κίνδυνος Πυρκαγιάς σχεδόν σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Σε ισχύ απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε περιοχές των ΠΕ Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου και στα νησιά Σαμοθράκη και Θάσο. (Υλοποίηση απο Αστυνομία και Δασαρχεία σύμφωνα με τις αποφάσεις των Σ.Ο.Π.Π.) Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή). Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ)», αναφέρει ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας ΠΑΜ-Θ Κ. Χουβαρδάς.

Εργασία
Εως σήμερα το μεσημέρι, 20/8, θα υποβάλλονται οι αιτήσεις στο Oaed.gr για 30.333 θέσεις εργασίας σε Δήμους και περιφέρειες. Ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους εγγεγραμμένους ανέργους στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία τοποθετήσεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, στους Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας να υποβάλουν με ηλεκτρονικό μόνο τρόπο αίτηση συμμετοχής στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Περιφέρεια
Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας για τις σφαγές στο «Κουρμπάν Μπαϊράμ»
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας επισημαίνει με ανακοίνωσή της πως κατά την περίοδο εορτασμού του «Κουρμπάν-Μπαϊράμ» πρέπει απαρέγκλιτα να εφαρμοστούν τα παρακάτω: α) Απαγορεύεται κατηγορηματικά η αγορά βοοειδών και αιγοπροβάτων από εκμεταλλεύσεις εκτός της Περιφέρειας χωρίς την έγκριση των Αρμοδίων Κτηνιατρικών Αρχών β) Τα ζώα που μετακινούνται φέρουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα (έγγραφα κυκλοφορίας, διαβατήρια, σήμανση) γ) Το μεταφορικό μέσο πρέπει να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται πριν και μετά τη φόρτωση των ζώων δ) Στα βοοειδή εφαρμόζονται επιπλέον και οι νομοθετικές διατάξεις για την Οζώδη Δερματίτιδα ε) Τα ζώα προστατεύονται από επιθέσεις εντόμων με εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ: α) Όλα τα ζώα πρέπει να σφάζονται σε εγκεκριμένα σφαγεία, σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας και θα ξετάζονται από επισήμους κτηνιάτρους πριν και μετά τη σφαγή. β) Θα διαγραφούν από τα μητρώα μόνο εκείνα τα ζώα που θα σφαγούν σε εγκεκριμένο σφαγείο . γ) Συνιστάται να προτιμώνται Βοοειδή μικρότερα των 72 μηνών και Αιγοπρόβατα μικρότερα των 18 μηνών, καθώς αυτά τα ζώα δεν εξετάζονται για Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια και το κρέας παραλαμβάνεται άμεσα από τους καταναλωτές. δ) Ζώα μεγαλύτερης ηλικίας θα εξετάζονται για Μεταδοτικές Σπογγώδεις Εγκεφαλοπάθειες και μόνο μετά από αρνητικό εργαστηριακό αποτέλεσμα το κρέας τους θα διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Κοινωνία
Δική του νέα Στέγη απέκτησε ο ΔΑΔΑΑ
Την δική του Στέγη απέκτησε ο Σύλλογός ΔΑΔΑΑ. Είναι ένας νέος χώρος μεγαλύτερος και σε καλύτερο μέρος , παραχώρηση του Δήμου Κομοτηνής, έμπροσθεν του Δημοτικού Σταδίου Κομοτηνής απέναντι από την παλιά Νομική Σχολή. Εκτός από το γραφείο του Συλλόγου θα λειτουργήσει και μία αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μας. Οι υπεύθυνοι του Συλλόγου απευθύνουν έκκληση σε όλους όσοι μπορούν να προσφέρουν υλικά ή εργασία έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να λειτουργήσει η νέα Στέγη με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Περιβάλλον
Νεκρή μια καρέτα-καρέτα
Μία θαλάσσια χελώνα, του είδους Καρέτα – Καρέτα, εντοπίστηκε νεκρή, στη θαλάσσια περιοχή παραλίας Σκάλα Αβδήρων Ν. Ξάνθης. Από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Λάγους του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή.

Πολιτισμός
«Αγιορείτικα σχήματα και χρώματα» του Γιάννη Μενεσίδη
Τα «Αγιορείτικα σχήματα και χρώματα» του Γιάννη Μενεσίδη μια έκδοση του 2018 της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής καλαίσθητη και άκρως παιδαγωγική αποτελεί το νέο βιβλίο του φίλου Γιάννη Μενεσίδη. Στο βιβλίο «Αγιορείτικα σχήματα και χρώματα» του Γιάννη Μενεσίδη (σελ. 150) υπάρχουν περίπου 120 έργα του, τέμπερες και σε σινική μελάνη.Την επιμέλεια της έκδοσης έχει ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας. «Το βιβλίο του Γιάννη Μενεσίδη «Αγιορείτικα σχήματα και χρώματα» αποτελεί κιβωτό του Αγίου Όρους. Όλο το έργο του Μενεσίδη αποτελεί πολύτιμο κιβωτό της παράδοσης του νεοελληνισμού.» αναφέρει ο φιλόλογος συγγραφέας Θανάσης Μουσόπουλος.

Η «Ηλέκτρα» στην Κομοτηνή
Η τραγωδία του Ευριπίδη «ΗΛΕΚΤΡΑ» θα ανέβει στο Δημοτικό Θέατρο Κομοτηνής την Δευτέρα 27 Αυγούστου. Ο Θέμης Μουμουλίδης σκηνοθετεί το έργο χαρακτηρίζοντάς το ως ένα ΛΥΡΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ. Μια σύγχρονη ματιά πάνω στην σκηνική ανάγνωση της τραγωδίας, επιχειρώντας να εξελίξει την φόρμα που ξεκίνησε με τις δύο προηγούμενες τραγωδίες [ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ και ΑΝΤΙΓΟΝΗ]. Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Λένα Παπαληγούρα.

Εράσμεια Ξάνθης
Η Πολιτιστική Στέγη Ν.Ερασμίου “ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ” διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο ’’ΕΡΑΣΜΕΙΑ 2018’’ από τις 25 έως 29 Αυγούστου στο Ν.Εράσμιο Ξάνθης. Το πρόγραμμα ξεκινά το Σάββατο 25 Αυγούστου στις εννέα το βράδυ με έντεχνη βραδιά με τον Γιώργο Παπά. Την Κυριακή ακολουθεί παραδοσιακή βραδιά. Συμμετέχουν με τα χορευτικά τους συγκροτήματα η ‘’Πολιτιστική Στέγη Ερασμίου’’ η ‘’Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης’’, ο ‘’Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης’’, ο ‘’Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης’’ και ο ‘’Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς ‘’Το Λαβάς’’. Θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική για όλο τον κόσμο.

Αστυνομικό Δελτίο
Θανατηφόρο τροχαίο
Στο 5ο χλμ. του κάθετου άξονα Κομοτηνής – Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε 37χρονος ημεδαπός και επέβαινε 33χρονος ημεδαπός συγκρούστηκε μετωπικά με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 35χρονος αλλοδαπός και επέβαινε 24χρονη αλλοδαπή. Αποτέλεσμα του τροχαίου ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του 37χρονου, καθώς και ο τραυματισμός των υπολοίπων επιβαινόντων στα δύο οχήματα, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής. Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής.

Συνελήφθη 52χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες
Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 52χρονος αλλοδαπός, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράση, διότι τον εντόπισαν να οδηγεί Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο και να μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στην ενδοχώρα οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες. Κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα και το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

Καθορισμός ημέρας ακρόασης πολιτών από την Ελληνική Αστυνομία
Την τελευταία Πέμπτη κάθε μήνα, από 14.00 – 22.00 ώρας, στο Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, πενταμελής επιτροπή θα είναι στη διάθεση πολιτών, για να συζητήσουν θέματα αστυνομικής φύσης. Στόχος είναι η δημιουργία και εμπέδωση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης που αναπτύσσονται με τη φυσική παρουσία και το διάλογο. Πρόκειται για μία καινοτόμο δράση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της Αστυνομίας και ενισχύοντας τη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών. Οι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματα ακρόασης το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα, εγγράφως, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση request[email protected] ή τηλεφωνικά στον αριθμό 210-692.59.86, καθημερινά από 10.00 έως 13.00 ώρας. Κατ’ εξαίρεση, για τον τρέχοντα μήνα τα αιτήματα θα υποβάλλονται το χρονικό διάστημα από 21 -25 Αυγούστου τις ίδιες ώρες.

Συνελήφθη 32χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας
Συνελήφθη προχθές (18-8-2018) το μεσημέρι, στην Ξάνθη, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης, 32χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες της 18-8-2018, στην Ξάνθη, ο δράστης προσέγγισε αρχικά δύο (2) ημεδαπές, ηλικίας 20 και 19 ετών, οι οποίες κινούνταν πεζές και προέβη σε ασελγείς χειρονομίες σε βάρος τους, ενώ στη συνέχεια πλησίασε ακόμα δύο, ηλικίας 20 και 18 ετών, προβαίνοντας σε ασελγή χειρονομία σε βάρος της 18χρονης και ακολούθως τράπηκε σε φυγή. Μετά τις σχετικές καταγγελίες, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες και αναζητήσεις, με αποτέλεσμα να εντοπίσουν τον 32χρονο και να τον συλλάβουν. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Ξάνθης.

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή λαθραίων τσιγάρων, καπνού και αλκοολούχων ποτών
Συνελήφθη στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 80χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα. Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη να κατέχει πακέτα τσιγάρων, συσκευασίες καπνού και φιάλες αλκοολούχων ποτών, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί. Συγκεκριμένα, εντόπισαν και κατέσχεσαν:  289 πακέτα τσιγάρων  2 συσκευασίες με καπνό συνολικού βάρους 150 γραμμαρίων  2 φιάλες αλκοολούχων ποτών . Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής.

Καιρός
Αίθριος καιρός σήμερα με τοπικές νεφώσεις και πιθανές βροχοπτώσεις, κυρίως στην Ήπειρο και την Δ. Μακεδονία ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί 2 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ξανθη, συριζα, ισχύ, οαεδ, νέα, σελ, ηλεκτρα, θεατρο, θριλερ, χλμ, ημεδαπός, συλληψεις, δραση, request, φοροι, καιρος, αιγαιο, ert, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, ηλεκτρα γαλανου, ηλεκτρονικο τσιγαρο, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, βουλευτες, ημεδαπός, αιτηση, αστυνομια, αυτοκινητο, εργασια, ζωα, ηθη και εθιμα, θριλερ, θρακη, μουσικη, νησια, πλαισιο, προγραμμα, σαμοθρακη, φυσικη, χελωνα, αγορα, αιτησεις, βιβλιο, βοοειδη, βραδια, βραδυ, γλεντι, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δημοσιο, δικη, εγνατια, εγγραφα, εθιμα, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, ηθη, εργα, ερευνες, ετων, ζωων, υπηρεσια, θασο, θεσεις εργασιας, κιλκις, λιμενικο, μακεδονια, ματια, νομικη, οκτω, οχηματα, οχημα, πεδιο, πεμπτη, ρολο, σαββατο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σφαγεια, σχηματα, τμημα, ισχύ, φυγη, φορμα, φιαλες, φορα, χλμ, ωρες, μποφορ, εννεα, ενωση, ηπειρο, χωρα, κρεας, κωστας, κυριακη, νοσοκομειο, πηγαδια, request, θανασης, θεματα, θερμοκρασια, θεσεις, υλικα, ξεκινησε, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα