Κομοτηνή: 14-4-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

09:07 14/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
400 ευρώ για 155.000 μακροχρόνια ανέργους

EUROKINISSI

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ θα λάβουν 155.000 μακροχρόνια άνεργοι της χώρας μας αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι σε μία πρωτοφανή κρίση. Και αντέδρασε γρήγορα: Διαθέτει περισσότερα από 14 δις για να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Και εξασφαλίζει ακόμη 10 δις ευρώ ρευστότητας και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ήδη, 750.000 εργαζόμενοι εισπράττουν την ενίσχυση

των 800 ευρώ. Σχεδόν 200.000 άνεργοι πήραν παράταση στο επίδομα τους. Σε παραπάνω από 500.000 επιχειρήσεις έχουν ανασταλεί όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Και 85.000 επιστήμονες δήλωσαν συμμετοχή σε προγράμματα αμειβόμενης τηλεκατάρτισης.» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υγεία – Κορονοϊός
Θετικό κρούσμα κορονοϊου στο νοσοκομείο Ξάνθης
Για την ύπαρξη επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος στο νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ξάνθης, έκανε λόγο στην χθεσινή τακτική ενημέρωση της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Υφυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στη διοικήτρια του Νοσοκομείου και τις υπηρεσίες υγείας για την αμεσότητα και την τήρηση των πρωτοκόλλων στο χειρισμό του κρούσματος στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπως είπε. Όπως ανέφερε ελήφθησαν 101 δείγματα από το προσωπικό στις τρεις κλινικές του Νοσοκομείου που εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα, και βρέθηκαν όλα αρνητικά.
Αίρεται η καραντίνα του Εχίνου
Αίρεται η καραντίνα του οικισμού Εχίνου. Επεκτείνονται κατά μία εβδομάδα τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα συνολικά στους Δήμους Ξάνθης και Μύκης. Όσον αφορά στο Δροσερό ο Υφυπουργός κος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα για τα 335 δείγματα που ελήφθησαν χθες το πρωί αναμένονται να γνωστοποιηθούν σήμερα ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Ένας ασθενής από τη Ροδόπη πήρε εξιτήριο

EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Εξιτήριο έλαβαν το τελευταίο διήμερο άλλοι τέσσερις ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονταν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας από τα 19 εξιτήρια το ένα (1) δόθηκε σε ασθενή από την Ροδόπη έξι (6) σε ασθενείς από την Ξάνθη .Στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης νοσηλεύονται ακόμη 14 άτομα.
Κόμματα Κινήματα
Δώρα Αυγέρη από την Ξάνθη: Κενά σχεδιασμού, συντονισμού και ενημέρωσης στην αντιμετώπιση της κατάστασης

Την Ξάνθη, που πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού, επισκέφτηκε χθες, ως επικεφαλής Κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αν. Τομεάρχης Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Δώρα Αυγέρη. Κατά την επίσκεψή της, μαζί με τον Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, είχε σειρά ενημερωτικών συναντήσεων: με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσο Καραδέδο, τον Δήμαρχο Τοπείρου Θωμά Μίχογλου, τον Γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργο Χατζηθεοδώρου και τον υπεύθυνο του Τομέα Υγείας στον νομό Φώτη Φωτίου, υπηρεσιακούς παράγοντες, στελέχη από τον χώρο της υγείας καθώς και απλούς πολίτες. «Η βασική μας διαπίστωση είναι ότι υπάρχει μεγάλο κενό συντονισμού σε επίπεδο νομών και Περιφερειών και απόσταση από την κεντρική διοίκηση, πρόβλημα που έγινε έντονα αντιληπτό στην περίπτωση της Ξάνθης, με συνέπεια να δίνεται χώρος για μικροκομματικούς χειρισμούς και αστοχίες που δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα της κατάστασης.» τόνισε η κα Αυγέρη.

Οικονομία
Αίτημα από την Ομοσπονδία Ροδόπης
Αίτημα παράτασης αποπληρωμής οφειλών στις εταιρείες ενέργειας υπέβαλε η ΟΒΕΣ Ροδόπης προς τους Βουλευτές σημειώνοντας πως «αυτές τις μέρες παρατηρείται το φαινόμενο διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε καταστήματα που σημειώνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και προς τις ιδιωτικές εταιρίες παροχής ρεύματος.»

Επιστολή Δ. Χαρίτου στον Υπουργό Περιβάλλοντος
«Η αγορά στη Ροδόπη, όπως και σε ολόκληρη την χώρα, που βιώνει πρωτόγνωρες συνθήκες θα ανέμενε από την κυβέρνηση και το υπουργείο σας πρωτοβουλίες, που μέχρι στιγμής δεν έχετε αναλάβει, όπως να σταματήσει αυτή η επιθετική διεκδίκηση οφειλών και να εξασφαλιστεί η παράταση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, όσο διάστημα διαρκούν τα μέτρα για την πανδημία και για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.» αναφέρει σε επιστολή του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κος Δημήτρης Χαρίτου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη.
Αναφορά του Ιλχάν Αχμέτ
Με αναφορά του προς τους Υπουργούς: Περιβάλλοντος& Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης &Επενδύσεων κ. Άδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κος Ιλχάν Αχμέτ ζητά να αποδεχθούν το αίτημα της Ομοσπονδίας για παράταση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να στηριχθούν οι επαγγελματίες μέχρι να επανέλθουν στην επαγγελματική τους κανονικότητα.
Κόμματα – Κινήματα
Συνεδρίαση της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ με τηλεδιάσκεψη
Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη της Κ.Ο. με την συμμετοχή της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, έλαβε μέρος χθες από το πολιτικό του γραφείο στην Κομοτηνή, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ. Ο κ. Αχμέτ κατά την διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την Ροδόπη και την Θράκη γενικότερα ενόψει των δεδομένων επιδημιολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ενώ παρουσίασε αναλυτικά και τα μέτρα που λαμβάνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και οι δήμαρχοι της περιοχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, ο βουλευτής Ροδόπης επέμεινε στην κάλυψη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που βιώνουν πιο έντονα τα αποτελέσματα της κρίσης ενώ ιδιαίτερο κεφάλαιο της τοποθέτησης του κάλυψε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής και η κτηνοτροφία.

Περιφέρεια
Παρέμβαση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας
Να συγκαλέσει άμεσα τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας στα οποία να κληθούν εκτός από τις προβλεπόμενες υγειονομικές αρχές και εκπρόσωποι των διοικήσεων των νοσοκομείων, οι ιατρικοί, οδοντιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι καθώς και συνδικαλιστικοί φορείς υγειονομικών πρότεινε με παρέμβασή της η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» για την υγειονομική κρίση. Παράλληλα ζητήθηκε να εκδίδει η Περιφέρεια, σε καθημερινή βάση δελτίο τύπου σχετικά με την εξέλιξη και τη διασπορά της νόσου για την ενημέρωση και προστασία των πολιτών, μέσω των τοπικών ΜΜΕ, όπως κάνει μέχρι σήμερα με επιτυχία και σοβαρότητα η Περιφέρεια Ηπείρου. Αλλά και να μεριμνήσει για την προμήθεια με υλικά ατομικής προστασίας και περιορισμού διάδοσης της νόσου στους ιδιώτες γιατρούς, σε περίπτωση ελλείψεων στην ελεύθερη αγορά, καθώς και για την προμήθεια αντίστοιχων υλικών για τους εργαζόμενους της Περιφέρειας. Η «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» ζητά να ελέγχει με τις αρμόδιες υπηρεσίες εμπορίου τις περιπτώσεις αισχροκέρδειας και διακίνησης υλικών μεγάλης ζήτησης (οινόπνευμα, αντισηπτικά, μάσκες κλπ) και να ενημερώνει σχετικά. Και να ζητήσει την αυστηρή καταγραφή και τον έλεγχο όλων των εισερχομένων στην Ελληνική Επικράτεια από τους συνοριακούς σταθμούς της ΠΑΜΘ. σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες γνωστοποιώντας ότι «Η παράταξη είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε θετική πρωτοβουλία της διοίκησης της Περιφέρειας και να συνδράμει με κάθε τρόπο.»

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Όχημα για το «Βοήθεια στο Σπίτι»
Ένα επιπλέον όχημα για το «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ιάσμου για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών διατέθηκε χθες με πρωτοβουλία του Δήμου Ιάσμου και μεσολάβηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΠΕΔ-ΑΜΘ).

Παιδεία
Μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή αν. Μ.Θράκης
«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό και ζήλο, όπως και κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, ανταποκριθήκατε σε συνθήκες πρωτόγνωρες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, συμβάλλοντας θετικά στην επιτυχή έκβαση ενός τόσο δύσκολου εγχειρήματος.» αναφέρει στο μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, Κωνσταντίνος Μπαντίκος.

Εργασία
Εξ αποστάσεως επαγγελματική συμβουλευτική
Το Ινστιτούτο Εργασίας/Γ.Σ.Ε.Ε ανακοίνωσε την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών εξ αποστάσεως επαγγελματικής συμβουλευτικής, εργαζομένων και ανέργων. Πρόκειται για υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής που υποστηρίζονται τεχνικά από διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης χωρίς ωστόσο να διαφοροποιούνται ουσιαστικά, σε επίπεδο στόχων και μεθόδου, από τις δια ζώσης. Η εξ αποστάσεως επαγγελματική συμβουλευτική, μπορεί να θεωρηθεί εξέλιξη της παραδοσιακής μεθόδου, στοχεύει στην εξατομικευμένη υποστήριξη και ενδυνάμωση των ατόμων για επαγγελματική ανάπτυξη και στη βελτίωση των δεξιοτήτων τους κατά την αναζήτηση εργασίας. Για περισσότερες πληροφορίες και εκδηλώσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις δομές του Ινστιτούτου Εργασίας /ΓΣΕΕ.καλώντας το 2541084385.
Αστυνομικό Δελτίο
Εξιχνιάστηκαν 2 διαρρήξεις επιχειρήσεων και 2 απόπειρες κλοπής δίκυκλων μοτοσικλετών στην Κομοτηνή

Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, δύο διαρρήξεις επιχειρήσεων και δύο απόπειρες κλοπής δίκυκλων μοτοσικλετών, που διαπράχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 3-4-2020, στην πόλη της Κομοτηνής. Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο (2) ημεδαπών για διακεκριμένες κλοπές.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι
Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (85) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, οκτώ εκ των οποίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.959) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, εκ των οποίων τα (85) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Καιρός – Μ.ΤΡΙΤΗ 14-04-2020
Αρχικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, βαθμιαία όμως στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και, κυρίως στα βόρεια, θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως στα δυτικά και βόρεια τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ιλχάν αχμέτ, δις, επιδομα, συμμετοχή, κος, ξανθη, συριζα, θεσσαλονικη, χατζηδακης, μμε, κεδε, ΓΣΕΕ, καιρος, τριτη, ert, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, παραταση φορολογικων δηλωσεων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αδωνις γεωργιαδης, κρουσματα σημερα, αστυνομικο τμημα, περιφερεια ηπειρου, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, βουλευτες, ληξιπροθεσμες οφειλες, δωρα, θρακη, καθημερινη, μμε, αγορα, αναζητηση εργασιας, αχμετ, βορεια, διαστημα, διοικηση, δις, διημερο, δοθηκε, εγινε, ελενα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκβαση, εκπαιδευση, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επιτυχια, ερευνες, εσωτερικων, ζητα, υπηρεσιες, υφυπουργος, ιλχάν αχμέτ, κεφαλαιο, κυβερνηση, κος, λογο, μακεδονια, νυχτα, οκτω, ουσιαστικα, οχημα, προγραμματα, πρωι, κτηνοτροφια, σειρα, συγχαρητηρια, συμμετοχή, συλλογοι, τριτη, φορα, κωνσταντινος, ωρες, βηματα, μποφορ, δημητρης, ετοιμη, χωρα, ιδιαιτερο, υπουργειο, νοσοκομειο, οργανα, πληροφοριες, θερμοκρασια, θετικα, υγειας, υλικα, θωμα
Τυχαία Θέματα