Πάνω απο 2 εκατ. κρούσματα στον πλανήτη -Δράμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη- Στην αποκλιμάκωση στρέφουν το βλέμμα τα κράτη (video)

08:43 14/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,  σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθανε τα 2.019.320 ενώ οι θάνατοι ανέρχονταν σε 119.483 ως τις  03:00 ώρα Ελλάδας.

Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης του κορονοϊού 

Στις ΗΠΑ καταγράφονται 682.619 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2,

τα περισσότερα στον κόσμο, και 23.529 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, ο πιο βαρύς απολογισμός θυμάτων στον κόσμο. Στην Ισπανία καταγράφονται 170.099 κρούσματα και 17.756 θάνατοι, ενώ στην Ιταλία 159.516 κρούσματα και 20.465 θάνατοι. Στις άλλες χώρες όπου τα κρούσματα μόλυνσης από την πανδημία έχουν πλέον ξεπεράσει τα 100.000 συμπεριλαμβάνονται η Γαλλία καθώς και η Γερμανία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε  πως ο νέος κορονοϊός είναι δέκα φορές πιο θανατηφόρος από τον ιό της γρίπης Η1Ν1, ζητώντας μια «αργή» άρση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης.

Ακόμη 1.509 θάνατοι καταγράφηκαν χθες στις ΗΠΑ που κατέχουν τα σκήπτρα στα κρούσματα και τους θανάτους με επίκεντρο της πανδημίας την Νέα Υόρκη.

Την ικανοποίησή του για την «στενή» συνεργασία με τη Γερμανία και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην Κίνα για τη στάση της. Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέκρινε την κυβέρνηση της Κίνας για την στάση της στην κρίση του κορονοϊού, καθώς, όπως είπε, «δεν διέθεσε έγκαιρα τις απαραίτητες πληροφορίες, γεγονός το οποίο δυσκόλεψε την καταπολέμηση του ιού».

Ο Αμερικανός πρόεδρος  προχωρεί στη συγκρότηση διαφόρων επιτροπών προκειμένου να συλλέξει τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων, καθώς ο ίδιος πιέζει για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Προωθεί το «Συμβούλιο για το Άνοιγμα της Χώρας μας» ως μία ομάδα δράσης που θα συνεδριάζει μέσω τηλεδιασκέψεων με τη συμμετοχή «σπουδαίων επιχειρηματικών ηγετών», αλλά και «σπουδαίων γιατρών» που θα παρέχουν συμβουλές για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Στη Γαλλία παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας έως τις 11 Μαΐου, ανακοίνωσε  ο πρόεδρος Μακρόν.

Στη Βρετανία οι αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν, ότι τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα, πρόκειται να παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 7 Μαΐου.

Στην Γερμανία η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μαζί με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Οικονομίας και άλλους συνεργάτες της θα αξιολογήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε χθες η Εθνική Ακαδημία Επιστημών «Leopoldina», η γνωμοδότηση της οποίας θα αποτελέσει, βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις. Αύριο Τετάρτη, σε τηλεδιάσκεψη, η κυρία Μέρκελ θα συζητήσει την κατάσταση με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων.

Η «Leopoldina», στην 19σέλιδη έκθεσή της, εισηγείται την προσεκτική και σταδιακή επαναλειτουργία των Δημοτικών και Γυμνασίων, των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, υπό την προϋπόθεση ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα παραμείνουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, ότι θα εξασφαλιστούν οι δυνατότητες περίθαλψης των ασθενών του κορονοϊού – και όχι μόνο – χωρίς να υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.

Άλλοι 170 ασθενείς υπέκυψαν το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, όπου το σύνολο των θυμάτων έχει φθάσει πλέον τα 2.969, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν ήταν 2.082, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 125.098.

Στην Κίνα 89 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, από τα οποία τα 86 «εισαγόμενα». Η Ρωσία έχει αναχθεί στη μεγαλύτερη πηγή εισαγόμενων κρουσμάτων στην Κίνα, με συνολικά 409 κρούσματα να προέρχονται από τη χώρα.

Η Κίνα ενέκρινε προκαταρκτικά τεστ σε ανθρώπους για δύο πειραματικά εμβόλια για τον κορονοϊό την ώρα που προσπαθεί να περιορίσει τα εισαγόμενα κρούσματα, κυρίως από τη γειτονική Ρωσία, το νέο μέτωπο του πολέμου κατά της πανδημίας.

Στην Τουρκία, που οι νεκροί έφτασαν τους 1.300, ο πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο. Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο ενέκρινε αμφιλεγόμενο νόμο, που προβλέπει την αποφυλάκιση δεκάδων χιλιάδων εγκλείστων, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποσυμφορηθεί το σύστημα, μπροστά στην απειλή της πανδημίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα