Κομοτηνή: 11-7-2020 Ειδήσεις

14:07 11/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Φωτιά Σάπες
Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου, Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη στις Σάπες Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε προχθές και κατέκαψε δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης βάζοντας σε κίνδυνο και τον οικισμό των Παλιννοστούντων, που αποσοβήθηκε τελικά χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Συνολικά επιχείρησαν 76 πυροσβέστες, 21 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 3 πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο. Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η

συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με μηχανήματα έργου και υδροφόρες.

Δήλωση αντιπεριφερειάρχη Νίκου Τσαλικίδη
«Οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τα μηχανήματα της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης αποδείχτηκαν σωτήριες στην αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, για την πυρκαγιά στις Σάπες και σημείωσε: «Τα δάση είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας και πηγή ζωής, γι’ αυτό τον λόγο η προστασία και η διατήρηση τους είναι υποχρέωση όλων μας».

Δήλωση Ε. Στυλιανίδη για την Τροπολογία 12%
«Η τροπολογία που κατατίθεται στη Βουλή αποκαθιστά την αδικία σε βάρος της Θράκης μας», τονίζει σε δήλωση του ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, για την «τακτοποίηση»  του 12%  για το κόστος εργασίας και σημειώνει πως «διευκολύνει την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις της περιοχής μας με συμψηφισμούς ασφαλιστικών, φορολογικών και άλλων οφειλών».

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη: «Ενισχύει έτσι όχι μόνο την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων της περιοχής αλλά και την προοπτική τους, αφού διασφαλίζει νέες δυνατότητες ρευστότητας. Δημιουργούνται νέες συνθήκες για υγιή ανάπτυξη, τόνωση της τοπικής οικονομίας και διασφάλιση νέων θέσεων εργασίας.» Για να καταλήξει λέγοντας «Με την τακτοποίηση του 12% κλείνουμε έναν φαύλο κύκλο κρατικής ασυνέπειας του παρελθόντος και με τη Διυπουργική Επιτροπή για τη Θράκη ανοίγουμε ένα νέο κύκλο πραγματικής ανάπτυξης».

Διακομματική Επιτροπή για την Θράκη
Την ικανοποίηση του δηλώνει με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης, για την σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την Ανάπτυξη της Θράκης. «Φρονούμε ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, ειδικά στην ακριτική περιοχή της Θράκης, η ανταπόκρισή σας στο αίτημα των τοπικών κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών φορέων για την σύσταση της επιτροπής ανάπτυξης, αλλά και η επιλογή μίας έμπειρης πολιτικού και γνώστη των τοπικών πραγμάτων, της κ. Μπακογιάννη, στο τιμόνι της επιτροπής αυτής, αποτελεί απόδειξη του έμπρακτου ενδιαφέροντός σας για την περιοχή μας και των προθέσεών σας για την ουσιαστική της αναβάθμιση και ανάπτυξη», αναφέρεται στην επιστολή

Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης στην Πάτρα
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δρ. Αλέξης Πολίτης, συμμετείχε στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης που διεξήχθη στην Πάτρα υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώνεται από το 2013 και αποτελεί μια δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, που πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ενσωματώσουν ταχύτατα σε ότι κάνουν τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να μάθουν από τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στα κράτη-μέλη και σε άλλες Περιφέρειες.

Γαλάζιες σημαίες στο Δήμο Κομοτηνής
Για ακόμα μία φορά σε τρεις ακτές του Δήμου Κομοτηνής κυματίζουν οι Γαλάζιες Σημαίες. Κατά την κολυμβητική περίοδο παράλληλα με τις μικροβιολογικές αναλύσεις θαλάσσιων υδάτων που πραγματοποιεί η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, ο Δήμος Κομοτηνής σε συνεργασία με πιστοποιημένο εργαστήριο λαμβάνει δείγματα κατά μήκος των ακτών σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να παρακολουθείται η καλή ποιότητα και καθαρότητα των θαλάσσιων υδάτων, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη βράβευσης από το διεθνές πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

Επίσης, εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα στο Φανάρι, στην Αρωγή και στην Μέση, με την τοποθέτηση εξοπλισμού πρόσβασης για άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Ο δήμαρχος Ιάσμου σε συνέδριο της Θεσσαλονίκης
Ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, συμμετείχε στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και τις Π.Ε.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ομιλητής ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος παρουσίασε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση “Αντώνης Τρίτσης” στις Περιφερειακές και Δημοτικές Αυτοδιοικήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιεί το Υπουργείο Εσωτερικών, κι αφορά στην κατασκευή έργων στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και στην προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας. Η χρηματοδότηση του “Αντώνης Τρίτσης”, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2023, είναι εξασφαλισμένη από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Από την υλοποίησή του προβλέπεται να δημιουργηθούν 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ασφαλτοστρώσεις τη Δευτέρα
Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής ανακοινώνεται ότι την Δευτέρα  θα πραγματοποιηθούν εργασίες ασφαλτοστρώσεων στην οδό Γεωργίου Μαμέλη.

Πρωτογενής Τομέας

Παράταση στην υποβολή δηλώσεων για ένταξη στο μέτρο απόσταξης κρίσης

Παρατείνεται η προθεσμία της ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης, για ένταξη στο μέτρο της απόσταξης κρίσης έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχουν εκδηλώσει οι οινοπαραγωγοί για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά το συμφωνητικό απόσταξης, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση που δεν δύναται να επισυναφθεί κατά την υποβολή της αίτησης ένταξης, δίνεται η δυνατότητα να κατατεθεί κατά τη διαδικασία του διοικητικού ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση δήλωση μέσω της αντίστοιχης ψηφιακής υπηρεσίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις

Καλοκαίρι με θέα τη θάλασσα
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Καλοκαίρι με θέα 2020» παρουσίασε χθες η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, Νατάσα Λιβεριάδου, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Οι εκδηλώσεις «απλώνονται» από σήμερα Σάββατο 11 Ιουλίου έως και την Κυριακή 23 Αυγούστου, θα γίνουν όλες σε ανοικτούς φυλασσόμενους χώρους, με περιορισμένο αριθμό καθισμάτων, στους οποίους δεν θα επιτρέπεται η παρουσία ορθίων θεατών. Οι πρώτες εκδηλώσεις έχουν ως εξής: Σάββατο 11 Ιουλίου, 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου, συναυλία ελαφρολαϊκού τραγουδιού. Παίζουν οι μουσικοί: Δημήτρης Μορφόπουλος, Σοφία Θεοδωρίδου, Νίκος Δασκαλούδης, Παρασκευάς Λισίτσκας, Στέλιος Στάμου και Κώστας Τσακλίδης. Κυριακή 12 Ιουλίου, 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου, συναυλία με τους Quartistic. Παίζουν οι μουσικοί: Αχμέτ Βεϊσέλ, Γιώργος Εφραιμίδης , Ευα Ευθυμιου, Τάσος Καπζάλας και Στέλλα Φαρμάκη. Τετάρτη 15 Ιουλίου, 9.30 π.μ., στην παραλία Αρωγής Aqua aerobic Γυμναστική και χορός στη θάλασσα

Europe Direct
Ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση με θέμα «Ασφαλή Τρόφιμα – Βιώσιμο Φυσικό Περιβάλλον», πραγματοποιούν την Τρίτη, 14 Ιουλίου στις 19.00 το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Gro2be . Η συζήτηση θα μεταδίδεται από την σελίδα στο Facebook “Europe Direct Κομοτηνής” και το κοινό θα έχει την δυνατότητα συμμετέχει υποβάλλοντας ερωτήσεις γραπτώς. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι κυρίες: Αλεξάνδρα Νικολακοπούλου, Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Προϊσταμένη Μονάδας «Σύνθεση τροφίμων, πληροφόρηση του καταναλωτή και σπατάλη τροφίμων», Υπεύθυνη για τον συντονισμό της νέας στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο πιάτο», Έλενα Δανάλη, Υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη Βιώσιμη Γεωργία, και Μαρία Στρούμπα, Εμπνεύστρια και Συντονίστρια του project «kookoonari», Παιδαγωγό

Ο Τζακ και η Φασολιά
Την νέα του παιδική παραγωγή «Ο ΤΖΑΚ & Η ΦΑΣΟΛΙΑ » παρουσιάζει το μικρό Θέατρο Λάρισας στην Κομοτηνή, στο θερινό δημοτικό θέατρο, την Τετάρτη 15 Ιουλίου στις εννέα το βράδυ.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθησαν σε οικισμό της Ροδόπης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης δύο διακινητές, ένας ημεδαπός και ένας αλλοδαπός, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας πέντε μη νόμιμους μετανάστες. Η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει έναν ακόμη συνεργό τους, ο οποίος αναζητείται

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπού για κλοπές
Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ημεδαπού, διότι όπως προέκυψε την 3 Ιουλίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, αφαίρεσε από την πόλη της Κομοτηνής μία δίκυκλη μοτοσικλέτα, ενώ διέρρηξε επιχείρηση και αφαίρεσε από το εσωτερικό της χρήματα.

Καιρός

Eurokinissi

Αίθριος ο καιρός σήμερα . Τις απογευματινές ώρες στα βορειοδυτικά θα
αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν τοπικοί
όμβροι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά
τοπικά 6 και στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της ημέρας έως 7 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12-07-2020
Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και
είναι πιθανό να εκδηλωθούν όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στο Αιγαίο και από το απόγευμα στο Ιόνιο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ειδήσεις, βουλη, νεα δημοκρατια, βιωσιμότητα, υγιή, πατρα, συγκεκριμένο, θεσσαλονικη, εεταα, τραπεζες, υπαατ, καλοκαιρι, ευα, ευθυμιου, aqua, europe, facebook, greenpeace, project, νέα, φασολια, θεατρο, ημεδαπός, καιρος, αιγαιο, κυριακη, ert, δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, μετρο, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, εκλογες 2010 δημοτικες, αυτοδιοικηση, greenpeace, ημεδαπός, εεταα, αιτηση, θεμα, θρακη, ιονιο, προγραμμα, σημαιες, χορος, aqua, αδικια, αλεξανδρα, αρωγη, αχμετ, βιωσιμότητα, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεωργια, γεωργιου, δευτερα, διαστημα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, δηλωση, ελενα, ευα, ευρω, εσωτερικων, ευθυμιου, ζωης, ζωνες, υγιή, υπηρεσια, θεα, θεοδωριδου, θεσεις εργασιας, ληψη, λογο, μηκος, μικρο, μαρια, νεες θεσεις εργασιας, εξοφληση, οχηματα, πεμπτη, περιφερειακο, πηγη ζωης, πηγη, ποιοτητα, σαπες, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, σοφια, ταμειο παρακαταθηκων και δανειων, ταμειο παρακαταθηκων, τασος, τριτη, υπαατ, υλοποιηση, φαναρι, φασολια, φυσικο, φορα, χρονικα, ωρες, μποφορ, δημητρης, εφραιμιδης, εννεα, ερωτησεις, europe, ευριπιδης, ηπειρωτικα, project, υπουργειο, κωστας, κυριακη, μια φορα, ομαδες, τραπεζα, θερμοκρασια, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα