Κομοτηνή: Καπνοκαλλιέργεια στην Καρυδιά της Ροδόπης

06:37 9/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Απογοητευμένος από την ενασχόληση με την καπνοκαλλιέργεια δηλώνει ο κος Μουσταφά από την Καρυδιά της Ροδόπης. Με μια έκταση πέντε μόλις στρεμμάτων προσπαθεί να καλύψει τα έξοδα του. «Πώς όμως» αναρωτιέται και σπεύδει να εξηγήσει «Πέντε στρέμματα με καπνό έδωσαν 1000 κιλά, αυτά με την επιδότηση θα πιάσουν το πολύ έξι ευρώ το κιλό. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε μ’ αυτά τα χρήματα δεν μπορείς σήμερα να ζήσεις».

Στην Καρυδιά δεν είναι ο μόνος που καλλιεργεί καπνό. Η δυσαρέσκεια

και η απογοήτευση αγγίζει και τους άλλους καπνοκαλλιεργητές. Οι πιο τυχεροί συμπληρώνουν το εισόδημα τους έχοντας στην εκμετάλλευση τους αγελάδες ελευθέρας βοσκής. Όμως κι από εκεί τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. «Υψηλό το κόστος των ζωοτροφών, χωρίς να λείπουν και οι απώλειες, που δεν αποζημιώνονται ».

«Κακά τα ψέματα. Η ζωή των παραγωγών είναι δύσκολη» λέει πάλι ο κος Μουσταφά που αναρωτιέται πως ένα κιλό καπνό κοστίζει όσο ένα πακέτο τσιγάρα. «Δουλεύουμε για τα τσιγάρα μας» λέει μισοαστεία μισοσοβαρά κι αποκαλύπτει πως ήδη σκέφτεται να εγκαταλείψει την καπνοκαλλιέργεια και να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. «Πολλοί το έχουν ήδη κάνει» δηλώνει ξανά και μοιάζει να ζυγίζει νοερά εκτός από τον καπνό και την απόφαση της μετανάστευσης.
Φώτο:Ο κος Μουσταφά από την Καρυδιά Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα