Κομοτηνή: Είκοσι χειροτέχνες και οικοτέχνες ενώνουν τις δυνάμεις τους

13:07 11/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Πριν να υπάρξει «ΚΑΤΙ», υπάρχει κάτι άλλο ή δεν υπάρχει τίποτα. Αυτό σημαίνει ότι όλα είναι εφικτά.» δηλώνουν και ανασκουμπώνονται για να εργαστούν σκληρά, συνεργατικά με μεράκι, φαντασία κι αγάπη για τον τόπο. Αγρότες, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, άνεργοι, εκπαιδευτικοί, οικοτέχνες ένωσαν τις δυνάμεις τους και την αγάπη τους για το περιβάλλον και έκαναν πραγματικότητα τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χειροτεχνών και Οικοτεχνών Θράκης, «Θρακών Τέχνες».

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ

Κομοτηνής της γραμματέως του Συλλόγου, της κας Στέλλας Ζελεσκάκη, οι σκοποί των είκοσι αυτών ανθρώπων είναι πολλοί. Ειδικότερα, η ανύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου, η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας κι αλληλεγγύης, η ανάδειξη του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών, η ευκαιρία για δραστηριότητα δημιουργική, η συγκέντρωση και παροχή πληροφοριών για δημιουργική απασχόληση, εξωραϊσμό κι ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, η ανάδειξη και η προστασία φυσικού κι αστικού περιβάλλοντος και η προαγωγή καλλιτεχνικής δημιουργίας με πάσης φύσεως υλικά, κυρίως, όμως, ανακυκλώσιμα!

«Όλοι μας, πριν συναντηθούμε κάτι κάναμε» δηλώνει η κα Ζελεσκάκη και εξηγεί «πώς κάποια μέλη τάιζαν τα αδέσποτα ζώα, κάποια άλλα καθάριζαν τις ακτές, είχαν δηλαδή αυτό το ενδιαφέρον για τη φύση, το περιβάλλον και τα κοινά.»

Ήδη, τα μέλη του Συλλόγου, από την 1η Αυγούστου, ημέρα δημιουργίας του Συλλόγου, και μετά έχουν διοργανώσει εκθέσεις, έχουν συμμετάσχει στο Green Wave Festival στη Θεσσαλονίκη, έχουν παρακολουθήσει πάρα πολλά εργαστήρια, ενημερώσεις και συναντήσεις για την ειρήνη και την οικολογία. Παρουσία είχαν επίσης και στην 24η Πανελλήνια Οικογιορτή στην Κατερίνη. Συμμετοχές που θα επιδιώξουν να συνεχίσουν και να αυξηθούν στο μέλλον με στόχο, όσο το δυνατόν περισσότεροι να παρακολουθήσουν εργαστήρια τροφίμων, ένδυσης, χειροτεχνίας κ.α.

Γιορτή Πουλιών με πολλές εκδηλώσεις
Είκοσι ανήσυχοι άνθρωποι που διαπίστωσαν πως μόνος του ο καθένας δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά. Αντιθέτως, ενώνοντας τις δυνάμεις τους θα μπορούσαν να πετύχουν περισσότερα. Μια δημιουργική ομάδα που εκπλήσσει με τις προτάσεις της. Μια σημαντική πρόταση του Συλλόγου κατατέθηκε ήδη προς την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με στόχο την ανάδειξη της ορνιθοπανίδας της περιοχής. Μια πρόταση για την διοργάνωση «Γιορτής Πουλιών». Μια εαρινή και πρώιμη θερινή δράση, μεγάλης διάρκειας και απήχησης ,ανταποδοτικού χαρακτήρα για την ανάδειξη της ορνιθοπανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής αποκαλύπτει η κα Ζελεσκάκη δηλώνοντας πως είναι πολύ αισιόδοξη ότι μπορεί να υπάρξει κάτι, εκεί που δεν υπήρχε τίποτα. Στόχος, η ανάδειξη της ορνιθοπανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος και η προβολή πολιτισμού και τεχνών τοπικής παράδοσης και παραγωγής, πνευματικής και υλικής. Αλλά και η ευαισθητοποίηση του κοινού κάθε ηλικίας απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα με τρόπο δημιουργικό. «Έτσι, ίσως, να καταφέρουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες από Ελλάδα και άλλες χώρες, με ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και δράσεων και ενίσχυση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας.» Η γιορτή πουλιών θα περιλαμβάνει δέκα δράσεις. Πιο συγκεκριμένα, χαρτογράφηση μονοπατιών, εκθέσεις, συμμετοχή σχολείων, θεατρικών ομάδων, ποδηλατικούς αγώνες, παιδικά εργαστήρια, διαδραστική μορφή παρουσίασης πουλιών και νέων μύθων με την Ανθή Θάνου κ.α..

Test σωστής οδηγικής συμπεριφοράς
Επίσης, κατατέθηκε και πρόταση συμμετοχής στη δράση «Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ροδόπης» με συγκεκριμένη δράση που αφορά στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και στην μη κατανάλωση αλκοόλ. «Θέλουμε να δείξουμε, με τη χρήση προσομοιωτών, σε εφήβους, αλλά και σε οδηγούς όλων των ηλικιών, πώς είναι να πιάσεις τιμόνι όντας μεθυσμένος. Θα είναι μια διαφορετική εμπειρία που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αντιληφθούν πόσο σημαντικό είναι να τηρούν τους κανόνες.» εξηγεί η κα Ζελεσκάκη. Επόμενη «εμφάνιση» του Συλλόγου, στις 3 Ιανουαρίου με θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους!

Φώτο:Η κα Στέλλα Ζελεσκάκη (δεξιά της φωτογραφίας) έχοντας στο πλευρό της την αντιπρόεδρο του Συλλόγου, την κα Βσιλική Αργυριάδου ρεπορτάζ-κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα