Κομισιόν:«Η συμφωνία με το Ιράν λειτουργεί, να κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε»

13:11 15/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Όσο το Ιράν τηρεί την συμφωνία, θα κάνει το ίδιο και η Ευρώπη, ανεξαρτήτως της απόφασης των ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ενόψει της συνάντησης του, από κοινού με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Βρετανίας και την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Σαρίφ. Αύριο, Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα ενημερώσουν

στη Σόφια τους 28 ηγέτες για όλες τις επιλογές, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και η προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τις αμερικανικές κυρώσεις, που επιβλήθηκαν στο Ιράν.

Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θα επιδιώξουν τον διάλογο και με τις άλλες χώρες που υπογράφουν την συμφωνία, την Κίνα και την Ρωσία, επισημαίνουν ευρωπαϊκές πηγές.

Εξάλλου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στην πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν.

«Η συμφωνία με το Ιράν λειτουργεί, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε», τόνισε νωρίτερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες είναι ο τρίτος σταθμός του Ζαρίφ στο πλαίσιο της περιοδείας του για τη διάσωση της συμφωνίας. Επισκέφθηκε ήδη το Πεκίνο το Σαββατοκύριακο και χθες Δευτέρα ήταν στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Μετά τη διπλωματική αυτή περιοδεία «θα δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε μια κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα», εξήγησε έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Λαβρόφ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι Ρώσοι και Ευρωπαίοι πρέπει «να υπερασπιστούν από κοινού τα ενδιαφέροντά τους» σε αυτό το θέμα.

Σήμερα μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ σχολίασε ότι είναι δυνατό να συζητηθεί το μέλλον της συμφωνίας χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, αν και πρόσθεσε ότι για αυτό είναι απαραίτητο η Τεχεράνη να κάνει υποχωρήσεις.

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία προκάλεσε μια αναπάντεχη προσέγγιση μεταξύ της Μόσχας και των Ευρωπαίων, οι οποίοι εδώ και καιρό βρίσκονται σε αντιπαράθεση για πολλά θέματα, όπως η Συρία, η Ουκρανία αλλά και η φερόμενη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έχει συζητήσει τις τελευταίες ημέρες με ομολόγους από ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν υπογράψει τη συμφωνία και οι οποίοι του ζήτησαν να συνεχίσουν «τη στενή συνεργασία τους» με την Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες.

Παράλληλα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι αναμένει μια «περίοδο αβεβαιότητας» στην περιοχή του Κόλπου και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, εννοώ λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο. Να είμαστε ανοικτοί σε κάθε είδους απάντηση ή νέα εξέλιξη», πρόσθεσε ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα