«Παράταση βίας σε Γάζα - Πολύ πιθανή η 3η Ιντιφάντα» (VID)

Για προδιαγεγραμμένη συνταγή παράτασης του κύκλου βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, έκανε λόγο ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ Χρίστος Ιακώβου μιλώντας στην Εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του Σίγμα, τονίζοντας πως τα περιστατικά των τελευταίων ημερών δεν μοιάζουν με αυτά που παρατηρούσαμε περιοδικά να συμβαίνουν κάθε χρόνο.

«Το θέμα της Ιερουσαλήμ είναι μείζονος σημασίας και αποτελεί ένα από τα τέσσερα σημαντικά ζητήματα (το προσφυγικό, το εδαφικό και το θέμα των εποίκων), τα οποία έμειναν ανοιχτά από τη συμφωνία του Όσλο του 1993 προς τελική επίλυση», είπε.

Για το θέμα της Ιερουσαλήμ,

συνέχισε, οποιαδήποτε πιθανότητα για την απόκτηση διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών-Παλαιστινίων, θα εξαρτηθεί κατά το μέγιστο από τη δυνατότητα των δυο πλευρών να δρομολογήσουν συνθήκες που θα οδηγούν σε συμφωνία για το τελικό καθεστώς των Ιεροσολύμων, το οποίο έμεινε μετέωρο από το 1947.

Η Ιερουσαλήμ έχει μια ιερότητα και για τους Εβραίους και για τους Άραβες, με αποτέλεσμα να γίνεται έρμαιο αυτών των πολιτικών επιδιώξεων. Ο κ. Ιακώβου αναφέρθηκε στην πρώτη Ιντιφάντα (1988-1991) και τη δεύτερη Ιντιφάντα (2000-2005), και τους κύριους λόγους για τους οποίους ξέσπασαν αυτές οι αραβοϊσραηλινές διαμάχες κατά το παρελθόν.

Μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει μια παρατεταμένη έκρηξη βίας, που πολύ πιθανό να ονομαστεί Τρίτη Ιντιφάντα.

Οι Παλαιστίνιοι, κατέληξε, αντιδρούν δείχνοντας τη δυσπιστία τους για την απόφαση σχετικά με την Ιερουσαλήμ. «Αυτή τη στιγμή, όταν στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, εμφανιζόμενοι ως τα θύματα, που είναι τα θύματα, αυτομάτως πιστεύουν ότι θα δημιουργηθεί μια τέτοια αντίδραση και δεν θα ακολουθήσουν άλλα κράτη την επιλογή των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ. Συνεπώς, θα έχουμε παράταση και, πιθανώς, μια νέα Ιντιφάντα», κατέληξε.

Στο μεταξύ, η ένταση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα, καθώς στη Γάζα θα τελεστούν και οι κηδείες όσων σκοτώθηκαν χθες.

Keywords
Τυχαία Θέματα