Κομισιόν για Brexit: Η προσωρινή συμφωνία δεν είναι νομικά δεσμευτική

17:29 11/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η προσωρινή συμφωνία για το Brexit στην οποία κατέληξαν η Τερέζα Μέι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι νομικά δεσμευτική ωστόσο η βρετανή πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί πως η κυβέρνησή της θα τηρήσει μια συμφωνία κυρίων«, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Επίσημα μιλώντας, η κοινή έκθεση δεν είναι νομικά δεσμευτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις υπουργών της Μέι ότι οι όροι της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την περασμένη Παρασκευή μπορεί να αλλάξουν.

«Αλλά θεωρούμε πως η κοινή έκθεση

του Μισέλ Μπαρνιέ και του Ντέιβιντ Ντέιβις είναι μια συμφωνία μεταξύ κυρίων και αντιλαμβανόμαστε πως υποστηρίζεται και επικυρώνεται πλήρως από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε, αναφερόμενους στον διαπραγματευτή της κάθε πλευράς.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε συνάντηση με την πρωθυπουργό Μέι το πρωί της περασμένης Παρασκευής προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι ισχύει αυτό ακριβώς. Έκαναν χειραψία».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν σε συμφωνία την Παρασκευή όσον αφορά τους όρους του διαζυγίου τους έπειτα από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων, ανοίγοντας τον δρόμο για τις συνομιλίες τους για τις εμπορικές σχέσεις που θα έχουν μετά το Brexit, το οποίο προβλέπεται για τα τέλη του Μαρτίου του 2019.

Η Μέι σημειώνει επίσης στην ομιλία της αυτή ότι αναμένει «με σθεναρότητα» ότι ο συμβιβασμός αυτός θα επικυρωθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, προκειμένου να μπορέσουν να επικεντρωθούν στη συνέχεια στην οικοδόμηση «νέων φιλόδοξων οικονομικών σχέσεων και σχέσεων ασφάλειας» μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ.

«Η Βρετανία σκοπεύει να αποτρέψει ένα σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών με την Ένωση», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός για το Brexit, λέγοντας ότι παραποιήθηκαν τα σχόλια πως αυτό δεν είναι νομικά εφαρμόσιμο.

Η συμφωνία της Παρασκευής προβλέπει την καταβολή από τη Βρετανία ποσού που κυμαίνεται μεταξύ των 40 και των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη ρύθμιση των λογαριασμών της με την ΕΕ, τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εκατέρωθεν απόδημων πολιτών και την εγγύηση ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ο συμβιβασμός αυτός χαρακτηρίστηκε από ορισμένους στη Βρετανία δόλωμα για ένα ήπιο Brexit, σε αντίθεση με μια σαφή ρήξη με την ΕΕ την οποία επιθυμούν οι υποστηρικτές ενός σκληρού Brexit.

«Δεν πρόκειται για ένα σκληρό ή ήπιο Brexit», επισημαίνει εξάλλου η Βρετανίδα πρωθυπουργός στην ομιλία της.

«Οι ρυθμίσεις που εγκρίναμε για να περάσουμε στην δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων είναι σε απόλυτη συμφωνία με τις αρχές και τους στόχους που εξέθεσα στις ομιλίες μου στην Φλωρεντία και στο ανάκτορο του Λάνκαστερ» τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχα, διευκρινίζει.

Τότε είχε ταχθεί υπέρ μιας εξόδου της χώρας της από την ενιαία αγορά έπειτα από μια μεταβατική περίοδο διάρκειας περίπου δύο ετών.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα