Κολοκυθόπιτα με κίτρινο κολοκύθι

12:07 11/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το κολοκύθι είναι μια καλή πηγή μαγγανίου, βιταμίνης C και Α, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών ουσιών. Τη γλυκιά συνταγή με το κίτρινο κολοκύθι υπογράφει η chef Θεοδώρα Κούτσικου-Παπαμάρκου.

Υλικά 1 κιλό φύλλο κρούστας2 κιλά κολοκύθι καθαρισμένο2 κούπες λάδι3 κούπες ζάχαρη1 κούπα σιμιγδάλι χοντρό2 μικρές βανίλιες2 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα και ψιλοκομμένα και ξύσμα από 3 πορτοκάλια40 αμύγδαλα ολόκληρα ξεφλουδισμένα για το στόλισμα

Για το σιρόπι

2 κούπες νερό2 κούπες ζάχαρη3 ξυλάκια
κανέλας20 γαρύφαλλαΕκτέλεσηΚαθαρίζουμε το κολοκύθι και τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες, ρίχνουμε μια κουταλιά αλάτι και το αφήνουμε να βγάλει τα υγρά του. Το στύβουμε πολύ καλά.Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το ξύσμα, τα αμύγδαλα και τέλος το κολοκύθι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.Λαδώνουμε πέντε φύλλα, τα στρώνουμε στον πάτο του ταψιού και μετά συνεχίζουμε με τη γέμιση σε κάθε φύλλο ώσπου να τελειώσει. Ολοκληρώνουμε με τα υπόλοιπα πέντε φύλλα που έχουμε λαδώσει.Κόβουμε την πίτα σε φέτες και στο κάθε κομμάτι βάζουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο.Ψήνουμε στους 150 βαθμούς Κελσίου για μιάμιση ώρα.Μόλις βγει από τον φούρνο, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι, αφού όμως το έχουμε βράσει 5 λεπτά.

***Η chef Θεοδώρα Κούτσικου-Παπαμάρκου εργάζεται ως επικεφαλής chef 17 χρόνια σε δικό της εστιατόριο και αίθουσα δεξιώσεων. Έχει πάρει μέρος με επιτυχία σε διάφορους διαγωνισμούς μαγειρικής σε τηλεοπτικές εκπομπές. Έχει εργαστεί για ένα χρονικό διάστημα σε εκπομπή μαγειρικής με τίτλο «Όρεξη να ‘χεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα