ΚΚΕ Κρήτης: Κοινωνική ιδιοκτησία οι εγχώριες πηγές ενέργειας

09:28 14/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινωνική ιδιοκτησία χαρακτήρισε τις εγχώριες πηγές ενέργειας η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, με αφορμή τον διαγωνισμό για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ο έλεγχος των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους, αποτελεί πεδίο ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, εμπλέκοντας την χώρα όλο και πιο βαθιά στους

ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η εμπλοκή αυτή για την Κρήτη, σημαίνει περαιτέρω αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, αξιοποίηση άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, γεγονός που την καθιστά «νούμερο ένα στόχο» στα πλαίσια των αντιθέσεων στην περιοχή, με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό ενώ η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ:

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προχωρά με γοργούς ρυθμούς την παράδοση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, ολοκληρώνοντας τον σχετικό διαγωνισμό, μέσω της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας TOTAL – EXXON MOBILEΕΛΠΕ και διάφοροι αναλυτές – αστοί κονδυλοφόροι παρουσιάζουν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ως ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, ως βήμα για την ανάπτυξη, τη σταθερότητα στη περιοχή, για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών με προστασία του περιβάλλοντος, σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσουν κλίμα ψεύτικων προσδοκιών και να εξασφαλίσουν τη συναίνεση των εργαζομένων της περιοχής στα σχέδια καταλήστευσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας και την απρόσκοπτη κερδοφορία των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Ωστόσο, τους διαψεύδει η πραγματικότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της ΝΑ Μεσογείου και Μέσης Ανατολής που φλέγεται αυτή τη περίοδο και η επικίνδυνη όξυνση της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Η αλήθεια είναι ότι ο έλεγχος των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους αποτελεί πεδίο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή, μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσίας, καθώς επίσης και μεταξύ περιφερειακών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος κα.

Όλοι συγκεντρώνουν τεράστια δύναμη πυρός στην περιοχή, αξιοποιούν διπλωματικά μέσα και ταυτόχρονα ενισχύουν αλυτρωτικά ζητήματα, το εθνικιστικό μίσος, την ανάδειξη μειονοτικών ζητημάτων, προκειμένου να διαμορφώνουν συμμαχίες και αλλαγές συνόρων που να υπηρετούν τα σχέδια τους, να πετύχουν την «μερίδα του λέοντος» στη λεία, για λογαριασμό των δικών τους μονοπωλίων.

Με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και των υπολοίπων αστικών κομμάτων, η χώρα μας εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ως σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ στη περιοχή και ταυτόχρονα παζαρεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας για τον καθορισμό των ΑΟΖ. Έτσι προωθεί το στόχο της λεγόμενης γεωστρατηγικής αναβάθμισης και της μετατροπής της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου.

Στα σχέδια αυτά εμπλέκονται ενεργά η περιφέρεια Κρήτης και αρκετοί δήμοι του νησιού, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν πρόσφατα, με υψηλή εκπροσώπηση (χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Χανιών) σε σύσκεψη που κάλεσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κόντρα στα αντιΝΑΤΟικά αισθήματα του λαού μας, χωρίς μετά καν να μπουν στον κόπο να ενημερώσουν για το περιεχόμενο των συζητήσεων τους.

Για την Κρήτη, η εμπλοκή αυτή σημαίνει περαιτέρω αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, αξιοποίηση άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, γεγονός που την καθιστά «νούμερο ένα στόχο» στα πλαίσια των αντιθέσεων στην περιοχή, με ότι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό της. Στην ουσία ενισχύεται η αστάθεια, όπως σε κάθε περιοχή και χώρα που εκδηλώνει ενδιαφέρον το ΝΑΤΟ, όπως για παράδειγμα η Ουκρανία, η Συρία, οι οποίες φιλοδοξούσαν να παίξουν το ρόλο ενεργειακού κόμβου για λογαριασμό των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων.

Ήδη αυτές τις μέρες έχει τεθεί σε επιφυλακή η βάση της Σούδας, προκειμένου να υποστηρίζει τον 6ο στόλο των ΗΠΑ που κατευθύνεται στην κυπριακή ΑΟΖ για την προστασία των εκεί ερευνών της EXXONMOBILE.

Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, δεν αφορά το λαό, αντίθετα είναι κομμένη και ραμμένη στα κέρδη του κεφαλαίου. Ο λαός δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ούτε φτηνή ενέργεια, ούτε οφέλη από τα έσοδα του κράτους, τα οποία σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπογράφονται, θα είναι μικρά και θα κατευθύνονται αποκλειστικά στην ενίσχυση του κεφαλαίου για νέες επενδύσεις. Αντίστοιχα θα χρυσοπληρώνει για τη χρήση όποιων άλλων υποδομών φτιαχτούν πάνω στο νησί για τις ανάγκες της εξόρυξης. Όσο για τις νέες θέσεις εργασία που προβάλλουν ως τυράκι στη φάκα, αυτές θα είναι κυρίως περιορισμένου χρονικού διαστήματος, όσο διαρκούν τα έργα και κατά βάση κακοπληρωμένες, όπως στην κατασκευή του ΤΑΡ στην Μακεδονία – Θράκη.

Αντίστοιχα δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός από τις εξαγγελίες για τα δήθεν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Κανένας έλεγχος δεν υπάρχει σε αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες γίνονται με fast track διαδικασίες και όλα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους.

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, το λαό της Κρήτης να κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, την παρουσία του ΝΑΤΟ και την βάση της Σούδας, απαιτώντας την αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ και ΕΕ και οργανώνοντας την κοινή δράση με τους λαούς της περιοχής ενάντια στις κυβερνήσεις και τις αστικές τάξεις των χωρών τους.

Η αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μπορεί να γίνει προς όφελος του λαού, μόνο στο πλαίσιο ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης όπου τα μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, οι εγχώριες πηγές ενέργειας, τα μέσα παραγωγής και διανομής της ενέργειας θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία. Ένας τέτοιος δρόμος ανάπτυξης προϋποθέτει η εργατική τάξη, ο λαός να πάρει στα χέρια του το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας.
Πηηή: efsyn.gr

The post ΚΚΕ Κρήτης: Κοινωνική ιδιοκτησία οι εγχώριες πηγές ενέργειας appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα