Κέρκυρα: Συγκέντρωση στην Πλατεία Γεωργάκη κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης

13:33 24/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Σε συγκέντρωση και πορεία κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και με αίτημα να φύγουν τα ΜΑΤ από την Κέρκυρα διοργανώνει αύριο η «Πρωτοβουλία ενάντια στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης». Για το λόγο αυτό καλούν όλους τους κατοίκους του νησιού σε πορεία στην πόλη της Κέρκυρας, την Πέμπτη 26/7 και ώρα 19:30 στην Πλατεία Γεωργάκη. Μετά το

τέλος της πορείας, θα ακολουθήσει λαϊκή συνέλευση στην Πλατεία Δημαρχείου (Σαν Τζιάκομο).
Επίσης καλούν οποιονδήποτε στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα της Λευκίμμης σε συμμετοχή στην πανελλαδική ημέρα δράσης την ίδια ημέρα, ο καθένας με τον τρόπο που μπορεί και θεωρεί καταλληλότερο.
Στο κείμενο των αιτημάτων καταγράφονται:
– Έξω τα ΜΑΤ από την κατεχόμενη Λευκίμμη
– Καμία χωματερή ούτε στη Λευκίμμη, ούτε στο Τεμπλόνι, ούτε οπουδήποτε στην Κέρκυρα. Στον 21ο αιώνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χωματερές.
– Να γίνει δημόσια ολοκληρωμένη διαχείριση, μέχρι να υπάρξει δυνατότητα για διαχείριση από τους ίδιους τους πολίτες. Να γίνει κομποστοποίηση παντού, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, και να μπουν χρωματιστοί κάδοι ανά υλικό.
– Να υποχρεωθούν άμεσα οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι χώροι εστίασης να παραδίδουν τα σκουπίδια τους χωρισμένα ανά υλικό. Επίσης άμεσα να υποχρεωθούν τα σούπερ μάρκετ να δέχονται πίσω τις συσκευασίες των προϊόντων που πωλούν.
– Να φτιαχτεί σύγχρονη αποχέτευση και ύδρευση (που θα εξαφανίσει από τα οικιακά απορρίματα χαρτιά υγείας και πλαστικά μπουκάλια).
– Να ακυρωθεί ο ισχύων ΠΕΣΔΑ, ο σχεδιασμός για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα που ψηφίστηκε από τις κυρίαρχες παρατάξεις των τελευταίων χρόνων σε Δήμο και Περιφέρεια και προβλέπει χωματερές, παράδοση της επεξεργασίας στον ιδιώτη αλλά και δημιουργία τρίτου ΧΥΤΥ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα