Κομοτηνή: Καλοκαιρινό μπουρίνι χωρίς σημαντικά προβλήματα στη Ροδόπη

12:21 24/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε η χθεσινή νεροποντή σε συνδυασμό με τους ισχυρούς αέρηδες από την Κομοτηνή. Το Καλοκαιρινό μπουρίνι και η δασική πυρκαγιά στην Λευκίμη του Έβρου κράτησε σε γενική επιφυλακή το Πυροσβεστικό Σώμα της Ροδόπης. «Δεκατρία συμβάντα με κοπές δένδρων κλήθηκε να αντιμετωπίσει το δυναμικό μας και μια πυρκαγιά σε κολόνα της ΔΕΗ που ξεκίνησε από πτώση δένδρου πάνω στα καλώδια στο 1ο χιλιόμετρο προς

το Κόσμιο.» δήλωσε ο Επιπυραγός, Υποδιοικητής της Π.Υ. Κομοτηνής, κ. Αθανάσιος Αραμπατζίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σημειώνοντας πως υπήρξαν φθορές σε αυτοκίνητα και κτίσματα στην Κομοτηνή, αλλά και στα Παγούρια, στο Κρανοβούνιο και στον Ήφαιστο. Ήδη, δύο οχήματα της Π/Υ Κομοτηνής βρίσκονται στην Πυρκαγιά του Έβρου και ένα όχημα με τέσσερις άνδρες στην Αττική, όπου και θα παραμείνουν όσο χρειαστεί.

Αναγκαία η πρόληψη

Στην Αρωγή πτώση φλαμουριάς 45 ετών. Φώτο Ε.Ε.

Με αφορμή το γεγονός ότι υπήρξαν περισσότερα περιστατικά με πτώσεις μεγάλων κλαδιών κι όχι δένδρων που ξεριζώθηκαν ο κος Επιπυραγός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι είναι καλό να ελέγχουν οι πολίτες τα δένδρα που υπάρχουν και εντός και εκτός της αυλής και να ενημερώνουν τους δήμους για να προλαμβάνουν τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Όσον αφορά στον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης των πολιτών σε ένα περιστατικό πυρκαγιάς ο κος Αραμπατζίδης τόνισε πως δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει σωστά τον κίνδυνο μιας πυρκαγιάς και την εξέλιξή της, ακόμη και ο Πυροσβέστης ο ίδιος, σε συνθήκες που επικρατούν στην Νότιο Ελλάδα με αέρηδες έντασης 8 μποφόρ δεν μπορεί να το κάνει.

Πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική (EUROKINISSI)

«Υπάρχουν κατοικίες στην Αττική που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το πεύκο από τις σκεπές των σπιτιών. Αυτό που έγινε είναι από τη μίξη αστικού ιστού και δασικού πλούτου.» δηλώνει κι εξηγεί πως το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να ξεκινήσουν από την πρόληψη. «Δυστυχώς παρατήρησα και σ’ αυτές τις πυρκαγιές στην Αττική, τεράστια χόρτα, ένα – δύο μέτρα χόρτα, τα οποία υπήρχαν κάτω από πεύκα, σε αυλές, γύρω – γύρω από οικοπεδικούς χώρους. Το παν ξεκινάει από την πρόληψη, όσο μπορούν να καθαρίζουν από το Μάιο και όσο προχωράμε στο καλοκαίρι να γίνεται ξανά η ίδια δουλειά.» δήλωσε. Παράλληλα, ο έμπειρος Επιπυραγός σημείωσε πως αν έρθει το κακό, καλό είναι να ειδοποιήσουμε την Πυροσβεστική, «δεν χρειάζεται να μείνουν εκεί. Ας είναι και σε μικρότερη ένταση η πυρκαγιά. Ας φύγουν. Καταλαβαίνουμε τον κόσμο ότι θέλει να είναι δίπλα στην περιουσία του, αλλά δείτε τι έγινε, δρόμοι μπλοκαρισμένοι από αυτοκίνητα και πυροσβεστικά να μην μπορούν να πλησιάσουν. Όσο μπορεί ο κόσμος να φεύγει από νωρίς.»

Αναγκαία τα σχέδια εκκενώσεως

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Μιλώντας για την επιλογή της απομάκρυνσης με το αυτοκίνητο το χαρακτήρισε «παγίδα» σημειώνοντας πως μέσα σε ένα χωριό θα μπορεί κάποιος να είναι πιο ασφαλής, από το να περάσει με το αυτοκίνητό του μέσα από ένα δάσος. «Αν η φωτιά σε περικυκλώσει, είσαι πιο ασφαλής όταν είσαι σε έναν οικισμό. Ειδικές οδηγίες για τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν. Πρέπει να υπάρχουν σχέδια εκκενώσεως, ειδικά σε περιοχές τουριστικές, να μπορεί να φεύγει ο κόσμος με ασφάλεια ειδικά σε περιοχές που υπάρχει θάλασσα και μπορεί να φεύγει ο κόσμος με σκάφη και βάρκες.» τόνισε ο κος Αραμπατζίδης. Σημειώνοντας πως πάντα μια βρεγμένη πετσέτα βοηθά την αναπνοή, όπως οι μάσκες, αν μπορεί να αγοράσει κανείς, βοηθούν σε μια τέτοια περίπτωση. «Βοηθά αν μπορείς να είσαι τυλιγμένος με κάτι πιο στεγανό. Συνέβη ό,τι συνέβη λόγω της ασφυξίας από τους καπνούς. Πριν έρθει η φλόγα έρχεται ο καπνός, και είναι δύσκολα για παιδιά και ηλικιωμένους.» δήλωσε για να χαρακτηρίσει δίκοπο μαχαίρι την πτώση στο νερό, ειδικά αν κάποιος δεν ξέρει κολύμπι.

Ήδη στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά τη διάρκεια της μη αντιπυρικής περιόδου καταβάλλεται προσπάθεια να γίνουν ενημερώσεις κι εκπαιδεύσεις σε σχολεία, τόσο για πυρκαγιές, όσο και για σεισμούς . «Τους μήνες που δεν είναι αντιπυρική περίοδος επισκεπτόμαστε νηπιαγωγεία και σχολεία για να καταλάβει το μικρό παιδί τι σημαίνει καπνός, φωτιά, σεισμός.» καταλήγει ο κος Υποδιοικητής σημειώνοντας για μια ακόμη φορά τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης και της εκπαίδευσης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα