Κέρκυρα: Παραίτηση της διοίκησης του νοσοκομείου ζητά η Γ.Σ. της Έ.Ν.Γ.

14:17 8/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την άμεση παραίτηση όλου του ΔΣ του νοσοκομείου και την άμεση συζήτηση της λειτουργίας του ιδρύματος στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Κέρκυρας που πραγματοποιήθηκε χθες παρουσία γιατρών όλων των κλινικών και τμημάτων του νοσοκομείου.Παράλληλα η συνέλευση ζήτησε να έρθει στην Κέρκυρα ο Υπουργός Υγείας για ειλικρινή διάλογο και δρομολόγηση λύσεων.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την 7/6/2017 πραγματοποιήθηκε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΝΩΣΗΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Η Συνέλευση ήταν μαζική και σε αυτήν μετείχαν γιατροί όλων των Κλινικών και Τμημάτων του Νοσοκομείου (εκτός Παιδιατρικής Κλινικής). Μετείχαν όλοι οι επιστημονικοί Τομεάρχες (Παθολογικού, Χειρουργικού και Εργαστηριακού Τομέα), ο Πρόεδρος και μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου. Δεν παραβρέθηκε, παρ’ ότι είχε προσκληθεί, η Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας.

Στην Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε και μίλησε ο παραιτηθείς Διευθυντής Χειρουργικής κ. Γατσούλης. Τον λόγο πήραν πολλοί γιατροί. Μίλησαν και περιέγραψαν ζοφερά την λειτουργία των Κλινικών και Τμημάτων, αλλά και την πίστη ότι με την συσπείρωση των γιατρών και τον αγώνα τους σε όλα τα επίπεδα είναι εφικτή η ανατροπή της σημερινής αυταρχικής και καταστροφικής πολιτικής.

Διαπίστωσαν ΟΜΟΦΩΝΑ:

1ον. Η παραίτηση του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής κ. Νικ. Γατσούλη αποτελεί μεγάλο πλήγμα στις προσφερόμενες δευτεροβάθμιες και πολλές φορές τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας του Νοσοκομείου, τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους πολυπληθείς επισκέπτες του Νομού. Οι λόγοι παραίτησής του αναφέρονται αναλυτικά στην επιστολή που κοινοποίησε ο ίδιος προς τον Κερκυραϊκό Λαό, καταγγέλλοντας την λειτουργία της Διοίκησης του Νοσοκομείου και ιδιαίτερα του Διοικητή.

2ον. Η Γενική Συνέλευση κάλεσε τον κ. Γατσούλη να αναιρέσει την παραίτησή του προς όφελος της κοινωνίας και της λειτουργίας του Νοσοκομείου, να συμπαραταχθεί με την κλιμάκωση των αγώνων των νοσοκομειακών γιατρών για καλύτερη λειτουργία του Νοσοκομείου.

3ον.Τα μέλη της Συνέλευσης άσκησαν δριμεία κριτική στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που του “κούνησε το μαντήλι” αδιαφορώντας και χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες αυτής της αποχώρησης. Ουσιαστικά οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι η παραίτηση ενός σημαντικού ιατρικού στελέχους, είναι εξαναγκασμός σε παραίτηση, εκδίωξη.

4ον. Ιδιαιτέρως σκληρή κριτική άσκησαν οι νοσοκομειακοί γιατροί στην εκπρόσωπο των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο κ. Χριστοδούλου-Χρήστου, η οποία συνυπέγραψε την ειρωνική έως απαράδεκτη, όπως χαρακτηρίστηκε, απόφαση του Δ.Σ.

5ον. Με επιχειρήματα και έγγραφα κάθε γιατρός περιέγραψε δυσλειτουργίες Κλινικών και Τμημάτων που προκύπτουν από τον αυταρχισμό που επιδεικνύει ο Διοικητής και την άρνηση συνεργασίας του με διευθυντές και γιατρούς του Νοσοκομείου.

6ον. Υπερτονίστηκε ότι αυξάνεται υπερβολικά το αντικείμενο εργασίας των γιατρών σε όλα τα επίπεδα, χωρίς όμως να υπάρχουν προσλήψεις γιατρών για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

7ον. Σε δημόσιες παρεμβάσεις του ο Διοικητής λέει ανακρίβειες και ψεύδεται σε αρκετά θέματα, μπροστά στη μεγάλη αγωνία του να υποστηρίξει ότι παράγει έργο.

8ον. Ο Διοικητής προσπαθεί να υποβιβάσει τον δημόσιο διάλογο υπονοώντας προσωπικές αντιπαραθέσεις με τον έναν ή τον άλλο γιατρό. Δεν τον ακολουθούμε. Εμείς ασκούμε κριτική σε λειτουργίες και εφαρμοζόμενες πολιτικές και όχι σε πρόσωπα.

9ον. Είναι εμφανές το διχαστικό κλίμα που υπάρχει στο χώρο του Νοσοκομείου, γεγονός που ουδέποτε υπήρξε στο παρελθόν.

Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με επανειλημμένες δημόσιες παρεμβάσεις, με ανακοινώσεις, δελτία τύπου και συνεντεύξεις, έχει επισημάνει από καιρό την κακή λειτουργία και το διχαστικό κλίμα στην λειτουργία του Νοσοκομείου. Αναφέρθηκε στα αίτια και τις αιτίες της αποτυχημένης λειτουργίας της διοίκησης. Ταυτόχρονα κατέθεσε δέσμη θεσμικών και χρηστικών προτάσεων, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Ζήτησε παραγωγικό διάλογο με τη διοίκηση, αλλά εκείνη δεν ανταποκρίθηκε ποτέ, ωσάν το Νοσοκομείο, να αποτελεί περιουσιακό της στοιχείο.

Πάντοτε υπήρχαν προβλήματα σε έναν τόσο σπουδαίο οργανισμό, όπως το Νοσοκομείο. Άλλες φορές μεγάλα, άλλες φορές μικρότερα. Λειτούργησαν το χώρο διοικήσεις ικανές ή λιγότερο ικανές. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα τόσο αποτυχημένες για τον τόπο, όπως η σημερινή διοίκηση. Όλες οι διοικήσεις, διαχρονικά, σε επαφή και διάλογο με τους εργαζόμενους, χάραζαν την πορεία και τις διεκδικήσεις σε ένα Νοσοκομείο παρατημένο από το κράτος. Άλλες φορές οι διεκδικήσεις έφεραν αποτελέσματα, άλλες φορές όχι. Αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουμε συναντήσει διοίκηση τόσο αυταρχική και εχθρική απέναντι στους εργαζόμενους, να διατάσσει και να εκφοβίζει το προσωπικό.

Η πολιτική εξουσία του τόπου με τους εκπροσώπους της έχει διαχρονικά τις ευθύνες της. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Υπήρξαν φωτεινές εξαιρέσεις στο παρελθόν που διεκδίκησαν από την κεντρική εξουσία και πέτυχαν όσα ο Κερκυραϊκός Λαός είχε ανάγκη. Αλλά, δυστυχώς, έχουν καταγραφεί μόνο σαν εξαιρέσεις.

Ασφαλώς θα ήταν κοντόφθαλμη η θεώρηση από μέρους της ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ότι για όλα ευθύνονται μόνο οι τοπικοί πολιτικοί εκπρόσωποι. Είναι έτσι το δομημένο πολιτικό σύστημα διαχρονικά που θεωρεί λάφυρο την δημόσια διοίκηση και η εκάστοτε πολιτική ηγεσία θεωρεί ανίκανους τους προηγούμενους και τους αντικαθιστά με πρόσωπα από την κομματική της δεξαμενή.

Η ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ με την τεράστια εμπειρία των μελών της και την αγάπη και εκτίμηση που έχουν για το χώρο εργασίας τους, έχουν καταθέσει δημόσια τις προτάσεις τους για μια καινούργια αρχή αναβάθμισης της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας. Οι προτάσεις αυτές έχουν τοπικό χαρακτήρα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και θεσμικές προτάσεις που αν εφαρμοστούν θεωρούμε απολύτως βέβαιο ότι στο μέλλον δεν θα μπορεί να υπάρξει περιθώριο καταστροφικής διοίκησης από οιαδήποτε διοίκηση.

Η Γενική Συνέλευση ΟΜΟΦΩΝΑ ζητάει:

1ον. ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

2ον. ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (όπως ο Δήμαρχος και η Πρόεδρος του Δ.Σ. υποσχέθηκαν).

3ον. ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΛΥΣΕΩΝ.

Η ευθύνη είναι όλων μας. Εργαζόμενων, πολιτικών εκπροσώπων σε όλα τα επίπεδα του Νομού μας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Δεν μπορεί κανένας να μένει αμέτοχος και απαθής. ΚΑΝΕΝΑΣ.

Το Νοσοκομείο είναι περιουσία του Λαού. Δεν ανήκει σε κανέναν προσωπικά. Δεν μπορεί κανένας να αποφασίζει για μείζονα προβλήματα της ζωής μας με αυταρχικό, διχαστικό και καταστροφικό τρόπο.

Για τη Γενική Συνέλευση

Keywords
Τυχαία Θέματα