Καταγγελία Α. Μιχαηλίδη για αδιαφανείς διαδικασίες στην ένταξη δικηγόρων σε Μητρώα υπηρεσιών ασύλου

18:04 1/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μη χρηστή διοίκηση και αδιαφανείς διαδικασίες καταγγέλλει ο βουλευτής Χίου Α. Μιχαηλίδης με αφορμή την απόφαση του υπ . Μετανάστευσης για την ένταξη δικηγόρων σε μητρώα υπηρεσιών ασύλου. «Είναι γνωστό ότι ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκης έχει προ καιρού πάρει διαζύγιο με την χρηστή διοίκηση, καθώς και με την ορθή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος», αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Ανδρέας Μιχαηλίδης. «Με την δήλωση του ο κ. Α. Μιχαηλίδης προσβάλλει κατάφωρα τους δικηγόρους της Χίου, λέγοντας ότι όσοι εγγραφούν στα δύο Μητρώα είναι «προεπιλεγμένα πρόσωπα και εκλεκτοί», απαντά το υπουργείο Μετανάστευσης.

Το θέμα αφορά την πρόσκληση δικηγόρων για τη συμμετοχή σε δυο μητρώα που αφορούν τη Νομική Συνδρομή (υπέρ των αιτούντων) και για Βοηθούς εισηγητές στην υπηρεσία που αναρτήθηκαν στη Διαύγεια στις 25/9. «Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα και στη συνέχεια κατήγγειλε με εκτενή ανακοίνωσή ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου είναι αποκαλυπτικά. Ο Υπουργός στην ουσία καταδολίευσε την διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο των δικηγόρων, επιτρέποντας έτσι να εγγραφούν προεπιλεγμένα πρόσωπα σε αυτό», υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης, που καλεί τον Υπουργό να ακυρώσει τη διαδικασία και παράλληλα αναφέρει ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τον κ. Μηταράκη.

Απάντηση Υπουργείου Μετανάστευσης: «Με την δήλωση του ο κ. Α. Μιχαηλίδης προσβάλλει κατάφωρα τους δικηγόρους της Χίου, λέγοντας ότι όσοι εγγραφούν στα δύο Μητρώα είναι «προεπιλεγμένα πρόσωπα και εκλεκτοί». Υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις, προθεσμία 5/10, καλούμε τους δικηγορικούς συλλόγους να κινητοποιήσουν τα μέλη τους, ώστε να καλυφθούν όλες οι θέσεις», σημειώνεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Για τη Χίο, η πρόσκληση για το Μητρώο Βοηθών αφορά 20 θέσεις δικηγόρων και 5 θέσεις για το Μητρώο Νομικής Συνδρομής. Σύμφωνα με την πρόσκληση, η διαδικασία προβλέπει αρχικά οι ενδιαφερόμενοι δικηγόροι να υποβάλλουν αίτηση, η οποία στη συνέχεια εξετάζεται από επιτροπή ενώ σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος της αίτησης καθώς θα τηρηθεί και σειρά προτεραιότητας.

Η θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Πάντως μετά τα δημοσιεύματα ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου εξέδωσε μακροσκελέστατη ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι  η ένταξη στα συγκεκριμένα Μητρώα, «θα έπρεπε να αφορά περισσότερο σε ποιοτικά/ουσιαστικά κριτήρια (γλώσσες, εμπειρία με το αντικείμενο κ.λ.π.) αντί να προτάσσοει το κριτήριο της χρονολογικής κατάταξης κατ αποκλειστικότητα αλλά κυρίως επιλέγοντας ημερομηνία ανάρτησης στη «Διαύγεια» ημέρα Παρασκευή 25/9/2020 και ώρα μεταμεσημβρινή 14.21 μ.μ., με το σύνολο των συναδέλφων να έχει αποχωρήσει από τα δικηγορικά γραφεία αλλά και της Γραμματείας μας, επίσης να έχει αποχωρήσει λόγω ωραρίου και με κατάληξη υποβολής την 5/10/2020, που ωστόσο είχε ήδη «κλείσει» από της 25/9/2020 από τους ενδεχόμενα προϊδεασμένους συναδέλφους που εφοδιάσθηκαν με τις απαιτούμενες βεβαιώσεις προ της δημοσίευσης της προκήρυξης και απέστειλαν έγκαιρα αυτές, συμπληρώνοντας έτσι την «πεντάδα» απασχόλησης, με συνέπεια τον αποκλεισμό άλλων». «Συνακόλουθα ισχύει για όλους το γνωστό «δεν αρκεί η γυναίκα του Καίσαρα να είναι τιμία οφείλει και να φαίνεται» και καθένας εξ ημών αναλαμβάνει το κόστος της παράκαμψης του ανωτέρω «γνωμικού», προσθέτει.

The post Καταγγελία Α. Μιχαηλίδη για αδιαφανείς διαδικασίες στην ένταξη δικηγόρων σε Μητρώα υπηρεσιών ασύλου appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καταγγελία Α, Μιχαηλίδη, Μητρώα,katangelia a, michailidi, mitroa