Καρδίτσα: Όχι στα αιολικά στις κορυφογραμμές των Αγράφων

14:25 21/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Είκοσι- οκτώ με 30 είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί προς αδειοδότηση για κατασκευή αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των Αγράφων και της Αργιθέας του νομού Καρδίτσας, διαδικασία που προσκρούει τόσο στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, όσο και του Δικτύου Φορέων για την Προστασία των Αγράφων και των κατοίκων των περιοχών αυτών. Ωστόσο ο τελικός λόγος της απόφασης ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας ή στο αρμόδιο Υπουργείου. Σήμερα μέλη του Δικτύου Φορέων για την Προστασία των Αγράφων συναντήθηκαν

με τον Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, θέτοντάς του ένα ολοκληρωμένο υπόμνημα με όλους τους λόγους διαφωνίας στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των βουνών του νομού Καρδίτσας, ζητώντας παράλληλα να μην εγκρίνει τις αιτήσεις αδειοδότησης.

Ήδη το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τις θέσεις Καπροβούνι και Γιώτη καθώς και για ένα τρίτο αιολικό στο Ανθηρό Αργιθέας, ενώ στις 24 Αυγούστου θα γνωμοδοτήσει για μια τρίτη αίτηση που έχει κατατεθεί για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στις πλαγιές του Ιτάμου, αίτηση η οποία βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι αρνητικές .
Το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία των Αγράφων, δεν είναι αρνητικό στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και στα αιολικά πάρκα γενικά. Η άρνηση είναι εντοπισμένη στις εγκαταστάσεις τεράστιων ανεμογεννητριών ύψους 120 μέτρων στις κορυφογραμμές των βουνών και σε ύψος πάνω από 1000μ, όπου αφενός είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα παραγωγής ενέργειας λόγω των άγριων συνθηκών και της παγωνιάς, και αφετέρου λόγω της αποσάθρωσης του φυσικού τοπίου, λόγω της χάραξης δρόμων μέσα στο δάσος για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες, δρόμοι που όταν ολοκληρωθεί η ιδιωτική εγκατάσταση θα πρέπει να συντηρούνται με δημόσια δαπάνη.
Επιπροσθέτως και συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι για το νομό Καρδίτσας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ήδη χορηγήσει είκοσι μία (21) άδειες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 500 MW περίπου, στις παρακάτω θέσεις:
α/αΚαποδιστριακός Δήμος

Keywords
Τυχαία Θέματα