Καναδάς: Το βίντεο της «τρομοκρατικής» επίθεσης με φορτηγό

12:35 2/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Τρομοκρατική επίθεση», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, τον τραυματισμό 4 πολιτών από φορτηγό που «καταδίωκε» πεζούς σε δύο διαφορετικά σημεία κοντά στο γήπεδο ποδοσφαίρου του Έντμοντον της Αλμπέρτα. Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από τη στιγμή που μισθωμένο λευκό Chevy Malibu έπεσε στα οδοφράγματα της αστυνομίας, έξω από το γήπεδο, χτύπησε αστυνομικό εκτινάσσοντας τον στα δέκα μέτρα, ενώ στη συνέχεια ο οδηγός βγήκε από το φορτηγό και μαχαίρωσε τον ένστολο.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο δράστης ονομάζεται Αμπντουλάχ Χασάν Σαρίφ, υπήκοος Σομαλίας που είχε

υποβάλει αίτηση ασύλου και ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας μετά από καταγγελία το 2015.

Ισλαμικό έμβλημα βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος και για το λόγο αυτό η επίθεση χαρακτηρίστηκε πράξη τρομοκρατίας.

«Δεν μπορούμε – και δεν θα – αφήσουμε τον βίαιο εξτρεμισμό να ριζώσει. Γνωρίζουμε ότι η δύναμη του Καναδά προέρχεται από την ποικιλομορφία μας και ότι δεν θα γλιτώσουμε όσοι προσπαθούν να μας χωρίσουν ή να προωθήσουν τον φόβο», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Η καταδίωξη τελείωσε όταν ο «μοναχικός λύκος», όπως χαρακτήρισε η αστυνομία τον δράστη, έχασε τον έλεγχο του φορτηγού, το οποίο ανατράπηκε.

Το περιστατικό θυμίζει παρόμοιες επιθέσεις από τζιχαντιστές στη Βαρκελώνη, το Λονδίνο, τη Νίκαια, το Βερολίνο και τη Στοκχόλμη, ενώ τα μέσα ενημέρωσης του Καναδά υπενθυμίζουν ότι δυο μέρες νωρίτερα, στρατιώτης σκοτώθηκε μπροστά στο Εθνικό Μνημείο Πολέμου στην Οτάβα από τις σφαίρες μουσουλμάνου καναδικής υπηκοότητας.

Αρκετοί Καναδοί έχουν ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους τα τελευταία πέντε χρόνια, αν και ο Καναδάς έχει αποσύρει τα πολεμικά αεροσκάφη από τις επιχειρήσεις του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ και στη Συρία.

ΠΗΓΗ:AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα