Καλαμάτα: Τα «θυρανοίξια» σε «Ανδρομονάστηρο» Πετραλώνων και «Μεταμόρφωση» Νιόκαστρου

10:31 8/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Τελέστηκαν το σαββατοκύριακο, τα «θυρανοίξια» δύο εμβληματικών μονών της Μεσσηνίας, της «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος», γνωστή ευρέως με την επωνυμία «Ανδρομονάστηρο» που βρίσκεται στα Πετράλωνα Μεσσηνίας και τςη «Μεταμορφώσεως του Σωτήρος», ο οποίος καταλαμβάνει κεντρική θέση στο εσωτερικό του φρουρίου Νιόκαστρου της Πύλου.

Τα «θυρανοίξια» του «Ανδρομονάστηρου», τελέστηκαν την Παρασκευή το απόγευμα από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο. Το μνημείο, που αποκαταστάθηκε πρόσφατα αποδόθηκε στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ)

Μεσσηνίας δια της προϊσταμένης Ευαγγελίας Μηλίτση – Κεχαγιά ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γεώργιος Τσώνης. Η παρουσίαση των αναστηλωτικών εργασιών έγινε από τον προϊστάμενο του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας της ΕΦΑ Μεσσηνίας, Μιχάλη Κάππα.
Η εντυπωσιακή μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, γνωστή ευρέως με την επωνυμία «Ανδρομονάστηρο», θεωρείται το εντυπωσιακότερο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσσηνιακής υπαίθρου κι ένα από τα ωραιότερα της Πελοποννήσου, τα κτηριακά κατάλοιπα του οποίου μαρτυρούν την ακμή που γνώρισε κατά τη μακραίωνη ιστορία του, από τον 13ο έως τον 18ο αιώνα.

Επίσης το απόγευμα του Σαββατου, τελέστηκαν και τα «Θυρανοίξια» της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο οποίος βρίσκεται μέσα στο φρουρίο της Πύλου. Στη διάρκεια της τελετής μάλιστα τιμήθηκαν με το Σταυρό της Μητροπόλεως, από το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.Χρυσόστομο, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς και η πρώην γενικη γραμματεας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα