Καλαμάτα: Προχωράει την «τοπική διαχείριση» ο δήμος ενώ τάσσεται υπέρ της «περιφερειακής»

10:39 20/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνει ο δήμος Καλαμάτας ως προς την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έχει ταχθεί υπερ της περιφερειακής διαχείρισης και μόλις πριν λίγες μέρες δήλωνε πως η σχετική σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ θα έχει υπογραφεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Έτσι λοιπόν, μόλις την Τρίτη, η Οικονομική Επιτροπή του δήμου ενέκρινε -κατά πλειοψηφία- τους όρους προκήρυξης νέου, διεθνούς, ανοιχτού διαγωνισμού (διάρκειας

δύο συν ένα χρόνων) για την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 3.333.120 ευρώ για δύο χρόνια, ενώ εάν παραταθεί η σύμβαση και για τρίτο χρόνο ο προϋπολογισμός ανεβαίνει στα 4.999.680. Η τιμή εκκίνησης είναι στα 48 ευρω ανα τόνο και το έργο αφορά στην επεξεργασία αστικών και σύμμεικτων απορριμμάτων με κινητό σύστημα διαχωρισμού, κομποστοποιηση οργανικών και αξιοποίηση ανακυκλώσιμων.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Καλαμάτας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε πως ο δήμος προχωράει, βασιζόμενος στη φιλοσοφία της διαχείρισης των απορριμμάτων που γίνεται τα τελευταία χρόνια, δηλαδή στην κομποστοποίηση των οργανικών, στην ανακύκλωση και στη δεματοποίηση (και προσωρινή αποθήκευση) του υπολείμματος. Μόνο που οι όροι του καινούργιου διαγωνισμού είναι πιο αυστηροί, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η επεξεργασία που γίνεται σήμερα η οποία, όπως τόνισε μπορεί και επιβάλλεται να βελτιωθεί. Επιπλέον σημείωσε ότι εάν ξεκινήσει η κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων (βάσει της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ) ο Δήμος Καλαμάτας δεν θα ενταχθεί σε αυτή μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα σύμβαση για την τοπική διαχείριση, υπογραμμίζοντας πως η προώθηση του διαγωνισμού της τοπικής διαχείρισης στο Δήμο γίνεται γιατί υπάρχει η εκτίμηση πως η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κεντρική διαχείριση θα καθυστερήσουν.
Ο κ.Βασιλόπουλος σημείωσε επίσης πως για να προχωρήσει το έργο θα πρέπει να γίνουν ορισμένα βασικά έργα υποδομής από το Δήμο Καλαμάτας (περιφράξεις, βιολογικός καθαρισμός για τη διαχείριση των λυμάτων), τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν από τον ανάδοχο, διευκρινίζοντας πως σε κάθε περίπτωση, κι αυτός ο διαγωνισμός δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια βελτίωση – όσο το δυνατό- της διαδικασίας διαχείρισης, από τη στιγμή που η ανυπαρξία ΧΥΤΥ αποδυναμώνει την όποια ουσιαστική λύση.
Ο αντιδήμαρχος παραδέχθηκε πάντως πως ο χώρος στη Μαραθόλακκα προβληματικός και κορεσμένος αλλά και ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ώστε να επιτραπεί η προσωρινή αποθήκευση των δεμάτων με το υπόλειμμα από την επεξεργασία των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα. Ανέφερε ακόμα πως στο πλαίσιο της νέας σύμβασης ο Δήμος αναλαμβάνει να υλοποιήσει σειρά έργων, όπως την κατασκευή μεγάλης ζυγαριάς, την προμήθεια μικρού βιολογικού για την επεξεργασία των στραγγιδίων κ.ά. Τα έργα αυτά γίνεται προσπάθεια να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, ενώ κρίνονται αναγκαία γιατί ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής προβλέπει τη συνέχιση λειτουργίας της Μαραθόλακκας στο διηνεκές, ως κέντρο κομποστοποίησης των οργανικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα