Καλαμάτα: Από την Παρασκευή το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

10:09 18/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με σειρά προβολών, παράλληλων εκδηλώσεων και παρουσία σημαντικών ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών, ξεκινά την Παρασκευή στην Καλαμάτα και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 30 του μήνα, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Οι προβολές θα γίνονται στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Εργατικού Κέντρου, ενώ μέρος τους θα φιλοξενηθεί επίσης στο Γύθειο (20 – 22 Ιανουαρίου), τη Σπάρτη (25 – 28 Ιανουαρίου), το Αργος

(26 – 29 Ιανουαρίου) και την Αμαλιάδα (27 – 29 Ιανουαρίου).
Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει ένα πανόραμα 25 ελληνικών και 50 ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας, με ταινίες-τεκμηρίωσης για τις ζωές του Παζολίνι, του Γκάντι και του Καζαντζάκη, μέχρι το σκανδιναβικό εκπαιδευτικό σύστημα, τους εργάτες της ΒΙΟΜΕ, τους νεόπτωχους Έλληνες, τους πρόσφυγες, τους νεοναζί, αλλά και τους «αθάνατους» της Ικαρίας .
Ολες οι προβολές, όπως επίσης οι παράλληλες εκδηλώσεις αλλά και τα σεμινάρια, θα είναι ελεύθερα για το κοινό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20/1

6 μ.μ. Landfill Harmonic – A Symphony of the Human Spirit (Η ορχήστρα της ανακύκλωσης – Μια συμφωνία του ανθρώπινου πνεύματος)
Διάρκεια 84’
Παραγωγή: ΗΠΑ – Παραγουάη – Νορβηγία – Βραζιλία
Σκηνοθεσία: Brad Allgood, Graham Townsley
Περίληψη: Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τους Recycled Orchestra of Cateura, μια ορχήστρα από την Παραγουάη που χρησιμοποιεί όργανα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από σκουπίδια. Όταν η ιστορία τους γίνεται viral, η ορχήστρα εκτοξεύεται στο παγκόσμιο προσκήνιο. Υπό την καθοδήγηση του ιδεαλιστή μουσικού διευθυντή Φάβιο Τσάβες, η ορχήστρα πρέπει να βρει την πορεία της σε έναν παράξενο καινούργιο κόσμο από μεγάλες σκηνές και sold out συναυλίες. Ωστόσο, όταν μια φυσική καταστροφή πλήττει τη χώρα τους, ο Φάβιο πρέπει να βρει τρόπο να προστατεύσει την ορχήστρα και να προσφέρει μια πηγή ελπίδας για την πόλη τους.

8 μ.μ. Τελετή Έναρξης 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Viktor Ullmann: Βιογραφία μίας ηχογράφησης
Διάρκεια: 33’
Παραγωγή: Ελλάδα
Σκηνοθεσία: Ιωάννης Γρηγορόπουλος, Μιχάλης Αριστείδου
Περίληψη: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δημιουργήθηκε στην Τσεχία ένα πειραματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Theresienstadt. Σε αυτό συγκεντρώθηκαν χιλιάδες Εβραίοι καλλιτέχνες με σκοπό, πέρα από τα καταναγκαστικά έργα, να παράγουν και “πολιτισμό” ώστε να χρησιμοποιηθεί για προπαγανδιστικούς σκοπούς από τους Ναζί. Ανάμεσα στους χιλιάδες καλλιτέχνες βρισκόταν και ο ήδη γνωστός μουσικοσυνθέτης Βίκτορ Ούλμαν. Οι επτά σονάτες για πιάνο που έγραψε κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά μέσα στο Theresienstadt από τις πιανίστες Έντιθ Κράους και Άλις Χερτς Σόμερ. Το 2014, με αφορμή την ηχογράφηση αυτών των κομματιών από την πιανίστα Μαρία Γκαρθόν, η Άλις, η Έντιθ και πολλοί άλλοι μιλούν για τον Βίκτορ Ούλμαν σαν καλλιτέχνη αλλά και σαν άνθρωπο.

—————————————————-

ΣΑΒΒΑΤΟ 21/1

12 μ. NaturePlay
Διάρκεια 81’
Σκηνοθεσία: Daniel Stilling
Περίληψη: Το τέρας των απαιτητικών εξετάσεων κόβει βόλτες μέσα στα σχολεία, καταστρέφοντας τα παιδιά με υπερβολικά πολλά τεστ και υπερβολικό στρες. Ο σκανδιναβικός Βορράς ανοίγει την πόρτα σε μια γεμάτη παιχνίδι εκπαίδευση έξω από τους τοίχους του σχολείου. Από τη στιγμή που το παιδί τους πήγε σχολείο, οι σκηνοθέτες διαπίστωσαν ότι τα ανεξέλεγκτα τεστ στα σχολεία έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, μολύνοντας τα παιδιά με υπερβολικό άγχος και προκαλώντας βασανιστικά συμπτώματα μιας χαμένης παιδικής ηλικίας. Αναζητώντας θεραπεία, ξεκινούν ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Σκανδιναβία για να δουν πώς τα παιδιά μαθαίνουν με φυσικό τρόπο και να βρουν έναν τρόπο να επαναπροσεγγίσουν την παιδική ηλικία. Αποκαλύπτεται επίσης ένας μυστικός μηχανισμός άμυνας για τη σωτηρία αυτών των παιδιών. Ένας μηχανισμός που μπορεί να αλλάξει την κοινωνία. Σε μια πολύ απαιτητική εκπαίδευση, τι είναι αυτό που διακυβεύεται πραγματικά; Τα παιδιά μας.

1.30 μ.μ. The Road to Santiago
Διάρκεια: 120’
Σκηνοθεσία: Alan Field
Παραγωγή: Mεγάλη Βρετανία
Περίληψη: Μετά από μια σχεδόν πτώση θανάτου από καταρράκτη ύψους 70 ποδιών στην Ταϊλάνδη, ο Άλαν Φιλντ εγκατέλειψε την εγκληματική τρόπον τινά ζωή του, για να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει σκηνοθέτης. Η “Διαδρομή προς Σαντιάγο” είναι ένα ταξίδι κατά μήκος του 800 χλμ αρχαίου δρόμου, όπου ο Άλαν ξεκινάει για να ανακαλύψει τι είναι το ξεχωριστό με αυτή τη διαδρομή που έχει περπατηθεί πάνω από 1.000 χρόνια, και να συναντήσει τον συγγραφέα Πάολο Κοέλιο (Ο Αλχημιστής).

2 μ.μ. Pier Paolo
Διάρκεια: 76’
Σκηνοθεσία: Miguel Angel Barrroso
Παραγωγή: Ισπανία
Περίληψη: Ο “Pierpaolo” μας μιλάει για την παιδική και νεαρή ηλικία του Πιερ Πάολο Παζολίνι, μέσα από τους κύριους χαρακτήρες της ζωής του: ο πατέρας του, Κάρλο Αλμπέρτο, με τον οποίο έχει μια δύσκολη σχέση αγάπης-μίσους· η μητέρα του, με την οποία θα είναι πολύ κοντά μέχρι τις τελευταίες μέρες της ζωής του – έμειναν ακόμα και στο ίδιο σπίτι · ο μικρότερός του αδελφός Γουίντο, που συμμετείχε μαζί με τους παρτιζάνους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κατέληξε δολοφονημένος κάτω από παράξενες συνθήκες · η εύθραυστη και ρομαντική φιλία με δύο γυναίκες: τη βιολονίστα Πίνα Καλζ, πρόσφυγα πολέμου, και τη δασκάλα Μαρία, με την οποία ανέπτυξε ερωτική σχέση· και το βαθύ του πάθος για ένα χωριατόπουλο που το λέγανε Τόνι, με το οποίο η φιλία κράτησε για όλη του την ζωή.

5 μ.μ. Roma > Athens (Love in the time of Mykonos)
Διάρκεια: 25’
Σκηνοθεσία: Thomas Kunstler
Παραγωγή: Ιταλία
Περίληψη: Η πραγματική ιστορία – ντοκιμαντέρ ενός αγοριού που ξύπνησε ένα πρωί με την ιδέα να πάει με τα πόδια από τη Ρώμη στην Αθήνα για να πει σε μια κοπέλα ότι την αγαπάει.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

5.30 μ.μ. Διώνη
Διάρκεια: 20’
Σκηνοθεσία: Θάνος Ψυχογιός
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ για την παράδοση και τη σχέση μας με αυτή. Η Διώνη, ένα νέο γυναικείο πολυφωνικό φωνητικό σχήμα, προσπαθεί, ταυτόχρονα, να διατηρήσει τα πολυφωνικά ηπειρώτικα ακούσματα που απέκτησε βιωματικά και να δημιουργήσει έναν πιο σύγχρονο και προσωπικό τρόπο έκφρασης.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

6 μ.μ. Σιωπηλός μάρτυρας
Διάρκεια: 72
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: To 2006 η Φυλακή Τρικάλων κλείνει ύστερα από 110 χρόνια λειτουργίας. Επτά πρόσωπα που συνδέθηκαν καθοριστικά με τη φυλακή, επιστρέφουν σ’ αυτήν για να ανασυνθέσουν το παρελθόν της, φωτίζοντας με τις προσωπικές τους αφηγήσεις διαφορετικές όψεις της ιστορίας της νεώτερης Ελλάδας. Τι επιφυλάσσει το μέλλον για το ιστορικό συγκρότημα της φυλακής; Ποια θα είναι η νέα χρήση του; Μια απροσδόκητη ανακάλυψη φέρνει στο φως το κρυμμένο μυστικό του μνημείου και θέτει ένα καίριο ερώτημα: Πώς διαχειριζόμαστε την ιστορική μνήμη;

7.30 μ.μ. Τρου μπλου (True Blue)
Διάρκεια: 27’
Σκηνοθεσία: Χάρης Ραφτόγιαννης
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: Σε μια χώρα που καταρρέει, ένα υπέργηρο και αειθαλές ζευγάρι, ο Σταμάτης και η «πιτσιρίκα» γυναίκα του, απολαμβάνει τη ζωή στην Ικαρία, στο νησί όπου είναι γνωστό για το ότι οι άνθρωποι «ξεχνούν» να πεθάνουν. Ωστόσο, ο θάνατος ενός ηλικιωμένου γείτονα, τους υπενθυμίζει ότι το τέλος είναι πιο κοντά.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

8 μ.μ. Women for Justice – A story about the power of solidarity (Γυναίκες για τη Δικαιοσύνη – Μια ιστορία για τη δύναμη της αλληλεγγύης)
Διάρκεια: 53’
Σκηνοθεσία: Sybille Fezer και Daniel Burkholz
Παραγωγή: Γερμανία
Περίληψη: Οι αναγκαστικοί γάμοι, η ενδοοικογενειακή βία, πάνω από 100.000 γυναίκες που σκοτώθηκαν από πυρκαγιές των λεγόμενων «οικιακών ατυχημάτων» κάθε χρόνο – στην Ινδία, η βία κατά των γυναικών είναι πανταχού παρούσα και σχεδόν όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από τάξη, κάστα και θρησκεία επηρεάζονται. Επειδή η αστυνομία και η δικαιοσύνη δύσκολα παρέχουν προστασία, οι γυναίκες έχουν οργανώσει την καταπολέμηση αυτής της βίας και της αδικίας. Ίδρυσαν την «Γυναίκες για τη Δικαιοσύνη» και τα δικαστήρια «Nari Adalat» των γυναικών.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία των σκηνοθετών.

9.30 μ.μ. GrassRoots: The Cannabis Revolution
Διάρκεια: 90’
Σκηνοθεσία: Dale Beaumont-Brown
Παραγωγή: Μεγάλη Βρετανία
Περίληψη: Ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που ερευνά την ιατρική χρήση της κάνναβης (οι ασθενείς που συμμετέχουν και η εκστρατεία για την αλλαγή της νομοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο). Ο Clark French είναι 30 ετών και πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Κάθε μέρα αγωνίζεται, όχι μόνο ενάντια στην εξουθενωτική φύση της ασθένειάς του, αλλά και κατά του κοινωνικού στιγματισμού και του νόμου. Δεν θεραπεύει την πάθησή του με συμβατικά φάρμακα. Αυτοθεραπεύεται παράνομα, με την κάνναβη.

————————————————

ΚΥΡΙΑΚΗ 22/1

11 π.μ. Pair of Dunces (Ζευγάρι ηλιθίων)
Διάρκεια: 60’
Σκηνοθεσία: Ludovic Vieuille
Παραγωγή: Γαλλία
Περίληψη: «Εξήντα λεπτά. Αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται κατά μέσο όρο για να ολοκληρώσω τις εργασίες του γιου μου. Οι εβδομάδες, μήνες και χρόνια ακολουθούν το ρυθμό της καθημερινής ώρας που περάσαμε μαζί». Ο φόβος της σχολικής αποτυχίας σε σχέση με τη δίψα για γνώση. Μια ώρα, ένας αγώνας, μια άσκηση δεσίματος πατέρα και γιου.

12 μ. One World – Different People (Ένας κόσμος – Διαφορετικοί άνθρωποι)
Διάρκεια: 90’
Σκηνοθεσία: Oliver Langewitz
Παραγωγή: Γερμανία
Περίληψη: Εχθρότητα προς τους ξένους, ξενοφοβία, κρατισμός, μπορούν να βρεθούν σε πολλά μέρη και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στη Γερμανία. Η ταινία οξύνει την εικόνα των εμπειριών του μετανάστη με το ρατσισμό. Η ταινία ψάχνει για απαντήσεις, πώς οι άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις και την εξάλειψη των όρων του ρατσισμού στην κοινωνία μας.

1.30 μ.μ. Humanity is Migrating (Η ανθρωπότητα μεταναστεύει)
Διάρκεια: 25’
Σκηνοθεσία: Enea Gega
Παραγωγή: Τουρκία
Περίληψη: Η ταινία αναφέρεται στους Σύρους πρόσφυγες που έχουν κολλήσει στην Ειδομένη και σε άλλους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα. Χιλιάδες πρόσφυγες που περιμένουν απελπισμένα να ανοίξουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ ώστε να μπορέσουν να φθάσουν στη Δυτική Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία. Η ταινία επικεντρώνεται στους νέους και στα παιδιά, ιδιαίτερα στα παιδιά.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

2 μ.μ. Dahra. 11 years old, woman, Afar, stubborn… (in Afar) – (Dahra. 11 χρονών, γυναίκα, Αφάρ, πεισματάρα… (στην Αφάρ)
Διάρκεια: 63’
Σκηνοθεσία: Francesco Sincich
Παραγωγή: Ιταλία
Περίληψη: Η Dahra, μια 11χρονη Αφάρ, ζει στο Galaha, ένα χωριό που αναπτύχθηκε δίπλα σε ένα παλιό νοσοκομείο για τη φυματίωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, κλειστό από το 2007. Πότε δεν πήγε στο σχολείο, άλλα θα πάει, αυτό είναι το όνειρό της. Οι γονείς της δε συμφωνούν με την Dahra, αλλά αυτή είναι γνωστή για το πείσμα και την αποφασιστικότητά της…

3 μ.μ. Baobabs between Land and Sea (Μπάομπαπ μεταξύ γης και θάλασσας)
Διάρκεια: 55
Σκηνοθεσία: Cornu Cyrille
Παραγωγή: Γαλλία
Περίληψη: Λόγω του μεγέθους τους και των πρωτότυπων σχημάτων τους, τα μπάομπαπ είναι από τα πιο αξιόλογα δέντρα στον πλανήτη. Σχετικά άγνωστα στη Μαδαγασκάρη, αυτοί οι γίγαντες σήμερα απειλούνται από την αποψίλωση των δασών. Για να τα μελετήσουν στην καρδιά των δασών τους, ο Cyrille Cornu και ο Wilfried Ramahafaly ταξιδεύουν με πιρόγα, εξερευνώντας 400 χιλιόμετρα από άγριες και απομονωμένες ακτές στα νοτιοδυτικά της Μαδαγασκάρης.

4 μ.μ. Η Αθήνα από κάτω – Το ντοκιμαντέρ των νεόπτωχων
Διάρκεια: 62’
Σκηνοθεσία: Τάκης Μπαρδάκος
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: Η Ελλάδα των «νεόπτωχων», των ανέργων που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης. Η ταινία ακολουθεί τις ιστορίες αρκετών πολιτών, προβάλλοντας την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Το φαινόμενο των αστέγων, τα συσσίτια, τα συγκλονιστικά ποσοστά ανεργίας και η κατάπτωση μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων στην κατηγορία των νεόπτωχων, έχουν μετατρέψει το όνειρο της ευημερίας σε έναν κοινωνικο-οικονομικό εφιάλτη. Το ντοκιμαντέρ αυτό ως καλλιτεχνικό έργο, δεν ακολουθεί τους κανόνες της διαφημιστικής αισθητικής ή της τουριστικής ματιάς, αλλά είναι σκληρό και αποδομημένο – όσο σκληρή και αδιέξοδη είναι πολλές φορές η ίδια η ζωή – επίκαιρο όμως και αναγκαίο για την κοινωνική αλληλεγγύη, την πολιτισμική συνείδηση και την ανάγκη για διάλογο.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

5 μ.μ. Ύστερα μένει η θάλασσα
Διάρκεια: 81’
Σκηνοθεσία: Χρίστος Γεωργίου, Γιώργος Κούμουρος
Παραγωγή: Κύπρος – Ελλάδα
Περίληψη: Ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που, μέσα από τις ιστορίες ζωής δέκα ανθρώπων, αφηγείται την ιστορία της Γιαλούσας, ενός χωριού στην άκρη της Κύπρου, από το 1960 και τις μέρες αγροτικής ζωής, την τουρκική εισβολή του 1974 και τον εγκλωβισμό, μέχρι σήμερα.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη Χρήστου Γεωργίου.

6.30 μ.μ. Τhe wound that needs to be healed – an exploration of the spanish-moroccan border around ceuta (Η πληγή που πρέπει να θεραπευτεί – μια εξερεύνηση των ισπανικών-μαροκινών συνόρων γύρω από την Θέουτα)
Διάρκεια: 55’
Σκηνοθεσία: Vincent Förster
Παραγωγή: Γερμανία
Περίληψη: Τα σύνορα είναι η επιτομή της πολιτικής του 21ου αιώνα. Εδώ, η κρατική κυριαρχία συγκρούεται με το διεθνές δίκαιο, η εθνική ασφάλεια με τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εδαφική ακεραιότητα με την οικονομική ανεδαφικότητα, ο εθνικός πολιτισμός και η ταυτότητα με τις διακρατικές μεταναστευτικές ροές. Αλλά ενώ τα σύνορα είναι σχεδόν αόρατα για τους (λευκούς) “Δυτικούς”, είναι πολύ αληθινά για τον περισσότερο κόσμο. Το ισπανικό ενκλάβιο Θέουτα στη Βόρεια Μαροκινή ακτή είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

7.45 μ.μ. The vanished dreams (Τα εξαφανισμένα όνειρα)
Διάρκεια: 76’
Σκηνοθεσία: Juan Betancor
Παραγωγή: Ισπανία
Περίληψη: Είναι 10 Σεπτεμβρίου του 1974 και η Γουινέα-Μπισάου, μια μικρή χώρα της Δυτικής Αφρικής, επιτυγχάνει την ανεξαρτησία της. Εκατοντάδες Ευρωπαίοι εθελοντές μετακομίζουν στη χώρα, κυνηγώντας τα όνειρά τους για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτά ήταν έτη ενθουσιασμού και ιδεαλισμού, όταν η οικοδόμηση ενός κοινωνικού δίκαιου έθνους στην Αφρική ήταν ένα εφικτό όνειρο. Ο χρόνος πέρασε και αυτά τα όνειρα επλήγησαν από την πραγματικότητα της πολιτικής αστάθειας και αναταραχής. Οι περισσότεροι από τους εθελοντές επέστρεψαν στα σπίτια τους, αλλά οι γλυκόπικρες αναμνήσεις του χαμένου παραδείσου τους παραμένουν ζωντανές, όπως την ημέρα που έφυγαν. «Τα εξαφανισμένα όνειρα» είναι η ιστορία μιας εποχής όταν το να αλλάξεις την Αφρική και τον κόσμο φαινόταν δυνατό.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

9.15 μ.μ. Επόμενος σταθμός: Ουτοπία
Διάρκεια: 91’
Σκηνοθεσία: Απόστολος Καρακάσης
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: Όταν το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη κλείνει, μερικοί εργάτες αποφασίζουν να κάνουν κάτι επαναστατικό: να το καταλάβουν και να το λειτουργήσουν μόνοι τους με τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Το εγχείρημά τους εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ η πρώην διευθύντρια, έκπληκτη, παρακολουθεί την οικογενειακή επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο της ριζοσπαστικής αριστεράς. Για τους εργάτες, η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται σε μια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις. Σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι…
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

————————————————

ΔΕΥΤΕΡΑ 23/1

3 μ.μ. Aurelia
Διάρκεια: 67’
Σκηνοθεσία: Katia Viscogliosi και Francis Magnenot
Παραγωγή: Γαλλία
Περίληψη: Είναι το παρόν αρκετά ποιητικό για να απαντήσει στον κόσμο του χθες; Η Katia Viscogliosi και ο Francis Magnenot ταξιδεύουν στην Ιταλία κατά μήκος της Via Aurelia, στα χνάρια του πάτερα της Katia. Είναι ο δρόμος που έκανε ο ίδιος το 1951, όταν ήταν 13 χρονών, ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον. Η ταινία καταγράφει τη ζωή όπως εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Παραθαλάσσια θέρετρα, παραλίες, βιομηχανίες, λιμάνια, κάτοικοι προσθέτουν σε αυτό το παρόν τη χαρακτηριστική εκθαμβωτική διαχρονικότητα που βιώνει ο ταξιδιώτης.

4.10 μ.μ. Coal Sea (Θάλασσα από άνθρακα)
Διάρκεια: 80’
Σκηνοθεσία: Gian Luca Rossi
Παραγωγή: Ιταλία
Περίληψη: Η Μαργαρίτα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Aosta της Βόρειας Ιταλίας, αλλά η οικογένειά της έχει τις ρίζες της στον Ιταλικό Νότο, στην Καλαβρία. Οκτώ μηνών έγκυος και σε βαθιά κρίση ταυτότητας, αποφασίζει να επιστρέψει σε εκείνα τα μέρη φορτισμένα με μνήμες από την παιδική ηλικία, όπου βρίσκονται οι ρίζες τις. Μόλις φτάνει όμως διαπιστώνει ότι στο χώρο ενός εγκαταλελειμμένου εργοστάσιου, μια ελβετο-ιταλική εταιρεία προτίθεται να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα 1320 μεγαβάτ.

6 μ.μ. Guantanamo’s Child – The Omar Khadr Story (Το παιδί του Γκουαντάμο – Η ιστορία του Ομάρ Καντρ)
Διάρκεια: 80’
Σκηνοθεσία: Patrick Reed
Παραγωγή: Καναδάς
Περίληψη: Ανήλικος στρατιώτης ή αμετανόητος τρομοκράτης; Ο 28χρονος σήμερα Καναδός υπήρξε ήδη από την ηλικία των 15 ετών ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Το 2002, ο Καντρ συνελήφθη από Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου και φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο. Τον Οκτώβριο του 2010, ο Καντρ, ως ο μοναδικός ανήλικος που έχει δικαστεί ποτέ για εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ένοχος για πέντε εγκλήματα πολέμου προκειμένου να αντιμετωπιστεί με επιείκεια, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε οκταετή φυλάκιση και να έχει την ευκαιρία να εκτίσει την ποινή του στον Καναδά. Αργότερα, ανακάλεσε την ομολογία του.

7 μ.μ. Ο πιο μακρύς δρόμος
Διάρκεια: 77’
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Οικονόμου
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: Με φόντο τις επιδρομές του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή, ο Αλσαλέχ και ο Τζασίμ από την Συρία και το Ιράκ, βρίσκονται κρατούμενοι στη φυλακή ανηλίκων του Βόλου με τη βαριά κατηγορία της διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Μέσα από τη φυλακή μιλάνε στους γονείς τους και παρακολουθούν τις εξελίξεις του πολέμου ενώ προσπαθούν να σώσουν τους εαυτούς τους. Οι ιστορίες τους ξετυλίγονται στη φυλακή και στο δικαστήριο, αποκαλύπτοντας πώς νέοι αθώοι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εξαναγκασμού των διακινητών, εμπλέκονται στη διακίνηση και τελικά καταλήγουν να εκτίουν βαρύτατες ποινές, ενώ οι ίδιοι οι διακινητές συνεχίζουν να δρουν ανενόχλητοι. Αν το δικαστήριο αποφανθεί πως οι Αλσαλέχ και Τζασίμ είναι ένοχοι, η ποινή φυλάκισής τους μπορεί να είναι 25 χρόνια.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδας.

8.30 μ.μ. NO PASARAN – A story of men and women who fought against Fascism (Μιαιστορίαανδρώνκαιγυναικώνπουπάλεψανενάντιαστονφασισμό)
Διάρκεια: 73’
Σκηνοθεσία: Daniel Burkholz
Παραγωγή: Γερμανία
Περίληψη: “Για ποιο πράγμα πάλεψες;”. Αυτή είναι η ερώτηση που κάνει πολύ σκεπτικός ο 96χρονος αυστριακός Gerhard Hoffmann, πρώην μέλος των Διεθνών Ταξιαρχών και της Γαλλικής Αντίστασης, που πάλεψε ενάντια στο φασισμό και για μια καλύτερη, ελεύθερη κοινωνία.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

——————————————–

ΤΡΙΤΗ 24/1

3 μ.μ. Roots of oblivion (Οι ρίζες της λήθης)
Διάρκεια: 61’
Σκηνοθεσία: Jorge Monteallegre
Παραγωγή: Κολομβία
Περίληψη: Η ιστορία αρκετών επιζώντων του λαχάρ που έπληξε την Αρμέρο στην Κολομβία και προκλήθηκε από μια ηφαιστειακή έκρηξη τον Νοέμβριο του 1985. Η κυβέρνηση γνώριζε γι’ αυτό και δεν έκανε τίποτα για να εκκενώσει την κοινότητα. Ως αποτέλεσμα αυτής της αμέλειας, 25.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Τώρα, 30 χρόνια μετά, οι επιζώντες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες που είχε αυτό το συμβάν στις ζωές τους.

4.10 μ.μ. Libera Espressione (Ελεύθερη έκφραση)
Διάρκεια: 42’
Σκηνοθεσία: Μanuele Mandolesi
Παραγωγή: Ιταλία
Περίληψη: Το «Libera espressione» αφηγείται την ιστορία του Antonino Maggiore και τα τρία χρόνια της δραστηριότητάς του ως videoblogger στη Λαμπεντούζα. Ο Antonino είναι ο γιος ψαρά και εργάζεται σε σιδηροπωλείο. Μια μέρα αποφάσισε να δεσμεύσει τον εαυτό του και με μια μικρή κάμερα στο χέρι άρχισε να λέει τις ιστορίες που έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας. Νιώθοντας την ανάγκη μιας πληροφορίας χωρίς παρεμβολή των μέσων ενημέρωσης, με την πάροδο του χρόνου, ο Antonino παράγει μια ανεξάρτητη και προσωπική ιστορία καταγράφοντας ζωντανά το δράμα της μετανάστευσης, την κρίσιμη κατάσταση και το άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών από την πατρίδα του, τη Λαμπεντούζα, «την πύλη προς την Ευρώπη».

5 μ.μ. Hot Men – Cold Dictatorships (Καυτοί άνδρες – κρύες δικτατορίες)
Διάρκεια: 97’
Σκηνοθεσία: Mária Takács
Παραγωγή: Ουγγαρία
Περίληψη: Νεαροί Ούγγροι ομοφυλόφιλοι εξερευνούν τα προσωπικά δράματα των ηλικιωμένων ομοφυλόφιλων που ζούσαν στην κομμουνιστική Ουγγαρία. Έχει βελτιωθεί η κατάσταση των ομοφυλόφιλων μετά την πτώση του κομμουνισμού ή η ομοφοβία είναι ακόμα χειρότερη σήμερα;

7 μ.μ. Μακροβούτι
Διάρκεια: 43
Σκηνοθεσία: Ιρίνα Μπόικο
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: «Ο άνθρωπος είναι ένα άπειρο… είναι ένας δρόμος», λέει ο Βρεζ Κιρακοσιάν, ο ήρωας του ντοκιμαντέρ αυτού. Ανάπηρος από παιδί λόγω ατυχήματος, μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της Αρμενίας με τον πατέρα στην φυλακή. Στα τέσσερά του έμαθε μόνος του να διαβάζει και να γράφει, λίγο αργότερα να ζωγραφίζει. Στα 18 του άρχισε να γράφει το πρώτο του βιβλίο. Στα 20 πούλησε τον πρώτο του πίνακα. Στα 29 του γνώρισε μια κοπέλα μέσω διαδικτύου. Στα 30 απέκτησε οικογένεια. «Τι είναι το παρόν ενός ανθρώπου;», λέει. «Είναι η μάχη. Η μάχη των παθών του. Η μάχη που η εξέλιξή της είναι άγνωστη και εξαρτάται μόνο απ’ τον άνθρωπο».
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία της σκηνοθέτιδας.

8 μ.μ. Picturing War (Απεικονίζοντας τον πόλεμο)
Διάρκεια: 60’
Σκηνοθεσία: Konstantin Fleming
Παραγωγή: Γερμανία
Περίληψη: Ποιες φωτογραφίες βλέπουμε τελικά; Σε έναν κόσμο της σύγχρονης μαζικής επικοινωνίας και μιας ασταμάτητης ροής των εικόνων, αυτή η ερώτηση είναι πιο σημαντική από ποτέ. Ποια σύγκρουση αξίζει μετάδοση; Ποιος πόλεμος μπορεί να ενδιαφέρει τους καταναλωτές των μέσων ενημέρωσης; Και πώς ταξιδεύουν εικόνες απ’ όλο τον κόσμο, από τις ζώνες των συγκρούσεων στο παγκόσμιο κοινό;

9 μ.μ. Χρυσή Αυγή: Προσωπική υπόθεση
Διάρκεια: 90’
Σκηνοθεσία: Ανζελίκ Κουρούνη
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: Τι έχει στο κεφάλι του ο νεοναζί της διπλανής πόρτας; «Ο σύντροφός μου είναι Εβραίος, ο ένας γιος μου γκέι, ο άλλος αναρχικός κι εγώ αριστερή φεμινίστρια, κόρη μεταναστών. Αν η Χρυσή Αυγή έρθει στα πράγματα το μόνο μας πρόβλημα θα είναι σε ποιο βαγόνι θα μας βάλουν». Μια δημοσιογράφος ερευνά για χρόνια την οργάνωση του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή. Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκιμαντέρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τι έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες, που παρουσιάζονται ως θύματα του συστήματος».

————————————————

ΤΕΤΑΡΤΗ 25/1

3 μ.μ. Spain against the current (Η Ισπανία κόντρα στο ρεύμα)
Διάρκεια: 40’
Σκηνοθεσία: Markus Toth
Παραγωγή: Ισπανία
Περίληψη: «Πολλά συμβαίνουν τώρα στην Ισπανία: Η οικονομία ανακάμπτει σιγά σιγά, το πολιτικό τοπίο αλλάζει και νέες δυνάμεις όπως Ciudadanos και Podemos κερδίζουν έδαφος. Ωστόσο, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2015 δεν υπάρχει ακόμη μια συμφωνία για σχηματισμό καινούργιας κυβέρνησης και τα περισσότερα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης εξακολουθούν να επηρεάζουν την πλειοψηφία του πληθυσμού».

4 μ.μ. Time Simply Passes (Ο χρόνος απλώς περνά)
Διάρκεια: 55’
Σκηνοθεσία: Ty Flowers
Παραγωγή: ΗΠΑ
Περίληψη: Ο Τζέιμς Τζόζεφ Ρίτσαρντσον είναι ένας Αφροαμερικανός που ασχολείται με τη συγκομιδή πορτοκαλιών στην αγροτική Φλόριντα και ο οποίος καταδικάστηκε αδίκως για το θάνατο από δηλητηρίαση των επτά παιδιών του το 1967. Καταδικάστηκε σε θάνατο και πέρασε 21 χρόνια στη φυλακή μέχρι να αφεθεί ελεύθερος το 1989, όταν από θαύμα αναιρέθηκε η καταδίκη του. Μετά την αθώωσή του, ο Ρίτσαρντσον έγινε διάσημος σε όλη την Αμερική και εμβληματική μορφή του Κινήματος της Αθωότητας (Innocence Movement). Όταν όμως καταλάγιασε ο ενθουσιασμός, έμεινε άφραγκος και μόνος σε έναν άγνωστο κόσμο, χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος που του στέρησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ενώ ο πραγματικός δολοφόνος των παιδιών του παρέμενε ασύλληπτος. Τα τελευταία 26 χρόνια καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες να δικαιωθεί από την Πολιτεία της Φλόριντα. Αυτή είναι η ιστορία του.

5 μ.μ. Τhe Εye of Ιstanbul (Τα μάτια της Πόλης)
Διάρκεια: 60’
Σκηνοθεσία: Binnur Karaevli, Fatih Kaymak
Παραγωγή: Τουρκία
Περίληψη: Η ιστορία του Αρά Γκιουλέρ, του θρυλικού Τουρκοαρμένιου φωτογράφου ο οποίος, στα 87, παραμένει ένας σύνθετος και αξέχαστος χαρακτήρας: οξυδερκής, ασεβής, πνευματώδης και φιλοσοφημένος. Μία από τις σημαντικότερες μορφές που αποτύπωσαν τη ζωή των ανθρώπων και σημαντικά ιστορικά γεγονότα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στην Κωνσταντινούπολη και την Τουρκία…

6 μ.μ. Το πεδίον του Άρεως, η γιαγιά Νισά και ο Αλή
Διάρκεια: 27’
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος, Αννέτα Παπαθανασίου, Αντώνης Τολάκης
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: Η γιαγιά Νισά ήρθε από το Ιράν με άλογο. Ο Αλή, διερμηνέας από το Αφγανιστάν, έρχεται στην Ελλάδα για δεύτερη φορά κυνηγημένος από τους Ταλιμπάν. Ο 17χρονος Ζεκρολά θέλει να φτάσει στην Ευρώπη από τα βορεινά σύνορα της χώρας. Όλοι με ένα κοινό θέλω: να σωθούν και να ζήσουν.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία των σκηνοθετών Άγγελου Κοβότσου και Αντώνη Τοκάκη.

6.30 μ.μ. Acting Audition (Οντισιόν)
Διάρκεια: 42’
Σκηνοθεσία: Hasan Najmabadi
Παραγωγή: Ιράν
Περίληψη: Τα παιδιά γίνονται τα μέσα ώστε οι γονείς να πάρουν αυτά που χρειάζονται.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

7.30 μ.μ. 33.333 Η Οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη
Διάρκεια: 90’
Σκηνοθεσία: Μένιος Καραγιάννης,
Παραγωγή: Ελλάδα-Σουηδία-ΗΠΑ
Περίληψη: Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι παγκοσμίως γνωστός για τα μυθιστορήματά του. Λίγοι όμως γνωρίζουν, και ακόμη λιγότεροι έχουν διαβάσει την Οδύσσεια, ένα επικό ποίημα 33.333 στίχων, το πιο σπουδαίο, κατά τον ίδιο, έργο του. Στη Σουηδία, ένας άντρας 102 ετών, μαθαίνει ελληνικά και μεταφράζει την Οδύσσεια. Το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει στη Σουηδία, στην Αμερική, στην Κρήτη, στην Αθήνα, στην Τήνο. Είναι ένα ταξίδι αναζήτησης, τόσο στις πτυχές του άγνωστου αυτού έργου, όσο και στην προσωπικότητα του συγγραφέα. H Οδύσσεια συγκινεί, θυμώνει, προβληματίζει. Φιλοσοφικές, φιλολογικές, υπαρξιακές και ψυχολογικές προσεγγίσεις επιχειρούν να φωτίσουν ένα έργο που, αν διαβαστεί προσεκτικά, μπορεί να αλλάξει την ψυχή του αναγνώστη..
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

9.15 μ.μ. Ο τερματισμός
Διάρκεια: 70’
Σκηνοθεσία: Ελιάνα Αμπραβανέλ
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: Διασχίζοντας την Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη, το νέο αυτό συναθλητικό ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τις ζωές τριών ασπρομάλληδων μαραθωνοδρόμων που δεν βιάζονται να τερματίσουν. Ο Ιδομενέας είναι ένας εύρωστος Κρητικός που τρέχει ξυπόλητος, φορώντας αρχαιοελληνική πανοπλία. Ο Αντώνης είναι ένας βοσκός του παλιού καιρού, που ανακάλυψε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν προσπέρασε κατά λάθος έναν λύκο που του είχε κλέψει ένα πρόβατο. Ο Στέλιος είναι ο γηραιότερος Έλληνας μαραθωνοδρόμος, που μοιάζει να τρέχει πρόσω ολοταχώς προς την αθανασία. Οι τρεις τους μοιράζονται μια εντελώς δική τους φιλοσοφία για το τρέξιμο. Ο μόνος λόγος που αγαπούν τη γραμμή του τερματισμού είναι γιατί τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον πραγματικό τους εαυτό.

————————————————-

ΠΕΜΠΤΗ 26/1

3 μ.μ. I opened my wings in the depth (Άνοιξα τα φτερά μου στο βάθος)
Διάρκεια: 25’
Σκηνοθεσία: Ahmad Seyedkeshmiri
Παραγωγή: Ιράν
Περίληψη: Μερικοί βετεράνοι πολεμιστές αποφάσισαν να κάνουν ένα άγαλμα στη μνήμη των φίλων τους – μαρτύρων του πολέμου Ιράν – Ιράκ. Στη συνέχεια, το εγκατέστησαν στον βυθό, σε ένα σημείο του Περσικού Κόλπου. Όλοι αυτοί οι πολεμιστές είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Μερικά από αυτά είναι τυφλά ή παράλυτα ή χωρίς χέρια ή χωρίς το ένα πόδι… Βούτηξαν στη θάλασσα και τοποθέτησαν το άγαλμα εκεί.

3.30 μ.μ. Between a Garden and the Sea (Ανάμεσα σε έναν κήπο και στη θάλασσα)
Διάρκεια: 16’
Σκηνοθεσία: Ariane Lorrain
Παραγωγή: Καναδάς
Περίληψη: Αυτό το οπτικό ποίημα τεκμηριώνει τον κατακερματισμό του εδάφους στην Παλαιστίνη ως ιμπρεσιονιστική ταινία – οδόφραγμα. Αποτελείται από θραύσματα γραμμάτων και ποιημάτων, και με οικείο ύφος ξεκινά ένα ταξίδι από τους λόφους της Δυτικής Όχθης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Μια μικρή απόσταση γίνεται μεγάλη με παρακάμψεις, σημεία ελέγχου και αδιέξοδα, εμπνέει κατά καιρούς ασφυξία σε μερικούς και απελευθέρωση σε άλλους.

4 μ.μ. The hands (Τα χέρια)
Διάρκεια: 60’
Σκηνοθεσία: Miguel G. Morales
Παραγωγή: Ισπανία
Περίληψη: Μια ταινία για όσους δεν μπήκαν στις φωτογραφίες. Οι εργαζόμενοι υπό τη διαχείριση του καλλιτέχνη César Manrique πραγματοποιούν το όνειρο του νησιού Lanzarote στη δεκαετία του ’60. Η δημιουργία του δικτύου των κέντρων της τέχνης, του πολιτισμού και του τουρισμού, αξιοθέατα εντός της διατήρησης του τοπίου στην Ευρώπη.

5 μ.μ. People of Love and Rage (Άνθρωποι της αγάπης και της οργής)
Διάρκεια: 85’
Σκηνοθεσία: Stefano Casertano
Παραγωγή: Ιταλία
Περίληψη: Το «Corviale» άνοιξε στις αρχές του 1980 στα νότια προάστια της Ρώμης και είναι το μεγαλύτερο οικιστικό κτίριο στην Ευρώπη, που φιλοξενεί περίπου 1.200 διαμερίσματα και περισσότερα από 8.000 άτομα, εντός συνολικού μήκους ενός χιλιομέτρου. Το Corviale είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας εμπνευσμένο από τον “Le Corbusier” και τις αρχές της αναγέννησης «Ideal City» (Ιδανική πόλη)…

6.30 μ.μ. New Generation Got Game
Διάρκεια: 52’
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: Ένα τουρνουά μπάσκετ που διεξήχθη στην Αθήνα και στη Σύρο, με παιδιά διαφόρων εθνικοτήτων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, είναι η αφορμή για ένα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή αυτών των παιδιών.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

7.30 μ.μ. 1000 Miles
Διάρκεια: 33’
Σκηνοθεσία: Βασίλης Κεχαγιάς, Γιάννης Βαλτής
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: Η Πένυ και ο Τζορτζ ξεκίνησαν το ταξίδι τους τον Μάρτιο του 2005. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να διανύσουν τα 1.000 μίλια. Μέχρι το 2014, η Πένυ και ο Τζορτζ έκαναν συνολικά 4 μεγάλα ταξίδια διασχίζοντας τουλάχιστον 3.000 μίλια μέσα από την άγρια ελληνική φύση που συρρικνώνεται διαρκώς. Το 2007 κάηκε το 10% των παρθένων ελληνικών δασών και από τότε, κάθε χρόνο, καταστρέφεται ένα μεγάλο κομμάτι τους από φωτιές και άλλες ανθρώπινες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, από το 1980 έως το 2005 ο πληθυσμός των αηδονιών μειώθηκε κατά 63% και κάθε χρόνο χάνονται πρόσθετα 4%. Ο Τζορτζ πέθανε τον Αύγουστο του 2014 σε ηλικία 16 ετών. Από το 2015 η Πένυ ζει και εργάζεται στη Κρακοβία ως δασκάλα.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

———————————————-

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/1

3 μ.μ. Closer to Maarten (Πιο κοντά στον Μάρτεν)
Διάρκεια: 60’
Σκηνοθεσία: Raymond Grimbergen
Παραγωγή: Ολλανδία
Περίληψη: Είναι το 1999 όταν ο Ολλανδός Maarten de Bruijn, 20 χρονών, αποφασίζει να κάνει ένα ταξίδι στην Ινδία. Στην αρχή, όλα φαινόταν να πηγαίνουν καλά. Έστελνε γράμματα τακτικά στα οποία έγραφε με ενθουσιασμό για την Ινδία και τα πράγματα που βίωνε εκεί. Αλλά μετά τα πρώτα τρία γράμματα, σταμάτησε να γράφει και η οικογένεια του φοβήθηκε για το χειρότερο. Όχι χωρίς λόγο, γιατί δεν είχαν ξανά ποτέ νέα από τον Maarten. Έως και σήμερα αγνοείται. Ο μικρότερος αδελφός του Maarten ποτέ δε συμβιβάστηκε με αυτό και 15 χρόνια μετά την τελευταία ένδειξη ότι ο Maarten είναι εν ζωή, αποφάσισε να κάνει το ίδιο ταξίδι όπως ο αγαπημένος του αδελφός το 1999.

4 μ.μ. Know Your Freedom (Γνώρισε την ελευθερία σου)
Διάρκεια: 77’
Σκηνοθεσία: Supriya Srinivas
Παραγωγή: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Περίληψη: Καθώς ακολουθούν τα αθλητικά όνειρα τους, οι τρεις πρωταγωνίστριες – όλες αθλήτριες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διαπραγματεύονται μέσα από ένα σύνθετο πλέγμα κοινωνικών φανερών και κρυφών ταμπού, ώστε να αγωνιστούν στη διεθνή σκηνή. Μια ιστορία θάρρους και σθένους ενώ κάνουν εντυπωσιακές επιλογές σε μια άκρως παραδοσιακή κοινωνία.

5.30 μ.μ. Añoranza (Νοσταλγία)
Διάρκεια: 71’
Σκηνοθεσία: Flo Flamme
Παραγωγή: Βέλγιο
Περίληψη: «Στην Κούβα, μισό αιώνα πριν, μια επανάσταση δημιούργησε ένα νέο σύνορο πέραν του οποίου, σιγά-σιγά, ο έξω κόσμος έγινε ατμός, αόρατος και απαγορευμένος. Τώρα στο χείλος του ανοίγματος των συνόρων της με τις ΗΠΑ και πάλι, τρεις ηλικιωμένοι, ο Λουίς, ο Καρμέλο και ο Ερνέστο, αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη».

7 μ.μ. Naked Wheels (Γυμνοί τροχοί)
Διάρκεια: 30’
Σκηνοθεσία: Rajesh James
Παραγωγή: Ινδία
Περίληψη: Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στο ταξίδι μιας ομάδας διαφόρων ανθρώπων σε ένα φορτηγό που διασχίζει τη Νότια Ινδία. Η ταινία σκιαγραφεί τη ζωή τους, την αγάπη, την πολιτική…
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

7.30 μ.μ. LUDLOW, Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα
Διάρκεια: 71’
Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός
Παραγωγή: Ελλάδα 71’
Περίληψη: Ο Πόλεμος του άνθρακα του Κολοράντο είναι η πιο βίαιη και αιματηρή σελίδα του εργατικού κινήματος της Αμερικής. Σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση μεταξύ του Ροκφέλερ και του συνδικάτου των ανθρακωρύχων, σημαντικό ρόλο έπαιξαν 500 Έλληνες που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του αντάρτικου στρατού που έφτιαξε το συνδικάτο για να εκδικηθεί τη Σφαγή του Λάντλοου – τις δολοφονίες 20 γυναικόπαιδων και του ηγέτη των Ελλήνων Λούι Τίκα στις 20 Απριλίου του 1914. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την άγνωστη ιστορία αυτής της σύγκρουσης, φωτίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των Ελλήνων, μέσα από μαρτυρίες απογόνων τους στο Κολοράντο, συνεντεύξεις με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ιστορικούς και σπάνιο αρχειακό υλικό (βίντεο-συνεντεύξεις επιζώντων απεργών, φωτογραφίες, άρθρα εφημερίδων, κείμενα ντοκουμέντα και τραγούδια).

8 μ.μ. Η δεύτερη ευκαιρία
Διάρκεια: 62’
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Παραγωγή: Ελλάδα
Περίληψη: «Βγαίνεις στο προαύλιο. Στο ένα παγκάκι κάποιοι κρατούμενοι συζητάνε για το πώς θα παρανομήσουν, όταν θα βγούνε, δίχως να τους πιάσουν. Στο άλλο μιλάνε για πρέζα, στο παρ’ άλλο μιλάνε για τα καλάσνικοφ και ξαφνικά διακρίνεις εκεί πέρα πίσω, έναν τεράστιο Λιθουανό μαζί με κανα-δυο παραπλήσιους τύπους να παίζουνε σκάκι…», αφηγείται ένας κρατούμενος δάσκαλος μουσικής στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα. Υπάρχει στην αληθινή ζωή μια δεύτερη ευκαιρία; Ένας έφηβος από τη Λιθουανία βρίσκεται κρατούμενος στις φυλακές ανηλίκων μιας άγνωστης χώρας που δεν έχει ξαναδεί, ούτε μιλάει τη γλώσσα της. Ή θα μείνει στο κελί του παραιτημένος ή θα βρει τρόπο να επαναπροσδιορίσει τη ζωή του. Στο σχολείο της φυλακής θα προσπαθήσει να μάθει ελληνικά, να ανακαλύψει τα κρυμμένα ταλέντα του κι ίσως μια μέρα να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο. Θα τα καταφέρει; Για τρία χρόνια μέσα από τη φυλακή παλεύει να πετύχει αυτούς τους άπιαστους στόχους καθώς η κάμερα αποτυπώνει την αγωνία του να ξαναρχίσει τη ζωή του από την αρχή.
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη.

————————————————

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1

12 μ. People of the Walls (Άνθρωποι των τειχών)
Διάρκεια: 90’
Σκηνοθεσία: Ramona Di Marco
Παραγωγή: Ιταλία
Περίληψη: Μπέλφαστ (Βόρεια Ιρλανδία), Λευκωσία (Κύπρος) και Βηθλεέμ (Παλαιστίνη). Τρεις διαφορετικές πόλεις που χωρίζονται από τοίχους διαχωρισμού. Οι άνθρωποι των πόλεων αυτών, είτε απαγορεύεται να πάνε σε ορισμένες περιοχές της πατρίδας τους ή πρέπει να ελέγχονται από τα εσωτερικά σύνορα της αστυνομίας για να περάσουν από τη μία πλευρά στην άλλη ή ακόμα κινδυνεύουν και να φυλακιστούν στην περιοχή όταν οι πύλες των τειχών κλείνουν. Η ταινία αφηγείται την ιστορία αυτών των ανθρώπων, δείχνει καθημερινές δυσκολίες της ζωής τους και συλλαμβάνει τις σκέψεις, τους φόβους, τις ελπίδες και τα συναισθήματά τους.

1.30 μ.μ. Daughter of the Lake (Η κόρη της λίμνης)
Διάρκεια: 90’
Σκηνοθεσία: Sergio García Locatelli
Παραγωγή: Ισπανία
Περίληψη: Στο ύψος του περουβιανού Gold Rush, μια γυναίκα των Άνδεων είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τα πνεύματα του νερού και χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της για να αποτρέψει μια εταιρεία εξόρυξης από την καταστροφή της λίμνης που θεωρεί ότι είναι η μητέρα της.

3 μ.μ. Where are you, buddy? (Πού είσαι, φίλε;)
Διάρκεια: 82’
Σκηνοθεσία: Alejandro Maly
Παραγωγή: Αργεντινή
Περίληψη: Ξεκινώντας με την ιστορία του πιο διάσημου αργεντίνικου δίδυμου της εγγαστριμυθίας, τον κύριο Chasman με την μαριονέτα του Chirolita, το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στον κόσμο της τέχνης αυτής, που δείχνει τις ειδικές σχέσεις που έχουν οι εγγαστρίμυθοι με τις μαριονέτες τους.

4.30 μ.μ. Πολυαγαπημένες μέρες
Διάρκεια: 76’
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Πατσαλίδης
Παραγωγή: Κύπρος
Περίληψη: Το 1970, οι κάτοικοι του μικρού χωριού Κάρμι στην Κύπρο ζουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία: τα γυρίσματα της ταινίας Πολυαγαπημένη, με συνεργείο και ηθοποιούς του Χόλιγουντ. Το ντοκιμαντέρ, σαν καλειδοσκόπιο, μεταφέρει εικόνες της κοινωνικής πραγματικότητας της τότε εποχής, αλλά και των τραυματικών αλλαγών που βίωσαν οι κάτοικοι μετά την τουρκική εισβολή. Σαράντα χρόνια μετά, επισκέπτονται με νοσταλγία τις πολυαγαπημένες εκείνες μέρες.

Keywords
καλαματα, φεστιβαλ ντοκιμαντερ, ντοκιμαντερ, φεστιβαλ, σκλήρυνση κατά πλάκας, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Τελετή Έναρξης, χρυση αυγη, αργος, προγραμμα, ηπα, orchestra, τσαβες, σχολεια, τεστ, road, χλμ, angel, roma, athens, love, time, αθηνα, ελλαδα, νέα, φως, μπλου, women, power, γιου, world, people, ΠΓΔΜ, woman, land, sea, κυπρος, θεσσαλονικη, εταιρεία, συλληψεις, men, oblivion, βομβα mall, δραμα, ουγγαρια, spain, εκλογες, κρητη, τηνος, καιρος, wings, μνήμη, rage, ideal, city, closer, freedom, wheels, rush, alejandro, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Jorge Luis Borges, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, γαλλια, αγγελοπουλος, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, Ημέρα της μητέρας, κοινωνικος τουρισμος, πυρκαγιες, απεργια 26 σεπτεμβριου, μαρια πατσα, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, γιωργος αγγελοπουλος, ητανε μια φορα, η ζωη, ξανα, κοινωνια, πολυτεχνειο, μνήμη, γκει, αθλητικα, αστυνομια, αυγη, αφρικη, αφγανισταν, βημα, γερμανια, γκαντι, γνωση, γυναικα, γυθειο, εβραιοι, εθνικη, εικονες, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, θανατος, θαλασσα, ιατρικη, ικαρια, ινδια, ιραν, ιρακ, ισπανια, ιταλια, καθημερινη, κοντρα, κυπρου, κωνσταντινουπολη, μητερα, μπασκετ, νησι, οδυσσεια, οικονομια, ονειρα, ονειρο, πνευματα, προγραμμα, πυλη, ρωμη, σουηδια, σωτηρια, ταινιες, τεστ, υψος, φιλια, φυματιωση, φυσικη, φωτογραφιες, φως, ψαρα, ωρα, oblivion, people, rush, time, αγαπη, αυλωνα, αγροτικη, αγχος, αγωνια, αδικια, αθανασια, αρθρα, αξιζει, αλληλεγγυη, αλογο, αμαλιαδα, αμερικη, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αναμνησεις, αορατος, αραβικα, αργος, ατομα με ειδικες αναγκες, αφορμη, εβδομαδες, βηθλεεμ, βιβλιο, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γεγονοτα, γεωργιου, γινει, γινεται, γινονται, γιγαντες, γειτονα, γιου, γκουανταναμο, γλωσσα, γουινεα, γονεις, γυρισματα, δασκαλος, δευτερο, δεντρα, δευτερα, δυναμη, διψα, δικη, δειχνει, δολοφονιες, δρομος, δυτικη, εβραιος, εγκυος, εγινε, εγκληματα, εγχειρημα, εδαφος, ευκαιρια, υπαρχει, εκπαιδευση, εκρηξη, εκστρατεια, ελευθερια, εμειναν, ενθουσιασμος, εργα, εξελιξη, επτα, ερευνα, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, ετη, ετων, ευρωπη, ζωη, ζωης, ζωνες, ιδεα, ιδια, ιδιο, ηλικια, ιρινα, υφος, θαυμα, θρησκεια, εικονα, ισπανικο, ιστορικο, ηχογραφηση, καζαντζακης, κεχαγιας, κυβερνηση, κουβα, κτιριο, λαθος, λευκωσια, λεωνιδας, λιθουανια, λογο, μαδαγασκαρη, ματια, μηκος, μηνες, μυστικο, μπλου, μορφη, μαρια, ναζι, νορβηγια, ποιημα, οικογενεια, οκτω, ολλανδος, παιδι, παιδια, παζολινι, παθος, παλαιστινη, πεθανε, πηγη, πεισμα, πιανο, πολιτεια, προβληματα, πρεζα, πορτα, πρωι, ψυχη, πυλες, ροες, ροκφελερ, ρολο, σεμιναρια, συνεχεια, συντομα, σειρα, συρια, σκεψεις, σκηνες, σκηνοθετες, σκλήρυνση κατά πλάκας, σπαρτη, σπιτι, σπιτια, συγχρονο, συρο, σχολειο, ταυτοτητα, ταλιμπαν, ταξιδια, τηνο, τι ειναι, τυφλα, τονι, τρεξιμο, τρια, τσεχια, φυλακη, συμπτωματα, φαντασια, φαρμακα, φυση, φτανει, φυσικο, φοβος, φοντο, φτερα, φυλακες ανηλικων, φορα, χερι, χλμ, χρυση, χριστος, χρονος, ιωαννης, κωνσταντινος, athens, alejandro, αγνωστο, αγωνας, angel, ασφαλεια, closer, δημητρης, δικαιωματα, ελληνικα, road, love, φυλακες, freedom, ηπειρωτικα, ηρωας, wheels, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, εισβολη, καηκε, κειμενα, κηπο, κλειστο, κομματι, κοπελα, καρδια, land, μεινει, men, μοιαζει, νοσοκομειο, οψεις, orchestra, οργανα, ορχηστρα, woman, παιχνιδι, πληγη, ποδια, power, rage, roma, σκηνη, spain, ταξιδι, θανος, υλικο, βοσκος, wings, women, world, χερια, γιαγια, sea, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα