Και χοροί των Ζουλού στο 22ο Φεστιβάλ Αραδοσιβίων Ελασσόνας

18:32 8/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέχρι και αυθεντικούς χορούς των Ζουλού θα περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στα Αραδοσίβια Ελασσόνας στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αραδοσιβίων. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στις 27 και 28 Αυγούστου και θα περιλαμβάνει εκτός από εμφανίσεις τοπικών συγκροτημάτων και παραδοσιακών χορών και ένα συγκρότημα χορευτών από τη Σενεγάλη της Αφρικής που θα αποδώσει επί σκηνής χορούς των Ζουλού.

Αυτό αποκάλυψε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, , ο κ. Κ. Σαχινίδης, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος και από τις εκδηλώσεις

που έγιναν στην κορυφή του Ολύμπου για την αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας με αφορμή την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στη Βραζιλία.
Συνδιοργανωτές των «Δράσεων στον Όλυμπο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016» ήταν ο Σύλλογος Φίλων του Ολύμπου, o Χιονοδρομικός Ορειβατικός Σύλλογος Επαρχίας Ελασσόνας και το Δίκτυο Καλλιτεχνών και Επιστημόνων για την Ανάπτυξη της Επαρχίας Ελασσόνας.

Από τους αγώνες πάλης που έγιναν στην Ολυμπιάδα Ελασσόνας για την αναβίωση της Ιερής Εκεχειρίας

ΟΙ ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Οι εκδηλώσεις έγιναν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, όπως τόνισε ο κ. Σαχινίδης και είχαν ως κύριο σκοπό να προβάλουν το μήνυμα του «ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ και της ΙΕΡΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ».
Οι δράσεις άρχισαν το πρωί με την ανάβαση της ορειβατικής ομάδας του ΧΟΣ Ελασσόνας στον Όλυμπο. Στην ομάδα των ορειβατών συμμετείχαν επίσης και επτά πιλότοι της Ελληνικής Αεροπορίας. Οι ορειβάτες ύψωσαν την Ολυμπιακή σημαία καθώς και τις σημαίες της Ελλάδας και της Βραζιλίας στην κορυφή του Ολύμπου, στο ΠΑΝΘΕΟΝ (υψόμετρο 2.917 μ.) και με ένα περιστέρι έστειλαν το μήνυμα του ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ και της ΙΕΡΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ στους συντελεστές του παγκόσμιου αθλητικού ¨γίγνεσθαι¨.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις και οι αθλητικοί αγώνες, που ήταν μια αναπαράσταση των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Προηγήθηκε η πομπή όλων των συντελεστών με πρώτο τον τυμπανιστή Μιχάλη Κανωτίδη και ακολούθησαν ο Κήρυκας Αιμίλιος Χαλκίδης, τέσσερις Ιέρειες και οι δύο Ελλανοδίκες Κώστας Τριανταφύλου και Ζήσης Αγορογιάννης. Όλοι αυτοί ήταν ντυμένοι με πιστά αντίγραφα αρχαίων ενδυμασιών.

Στη συνέχεια ακολουθούσαν οπλίτες, με αρχαία πολεμική ένδυση και οπλισμό, που είναι μέλη του Συλλόγου « Πανελλήνιον Αρχαιοπρεπές Οπλιτικόν Άγημα ΑΡΕΣ ΑΝΑΞ Θεσσαλονίκης » στο οποίο συμμετείχαν οι: Σωκράτης Σιδηρόπουλος, Θεμιστοκλής Αλμπάνης και Σπάρτακος Πετρίδης.

Η τελετή έναρξης των αγώνων άνοιξε με μια μελωδία αυλού, από τον μουσικό Γιώργο Αμαραντίδη, και με απαγγελία του ολυμπιακού ύμνου από την πρωθιέρεια. Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση του Ολυμπιακού ύμνου, του Εθνικού ύμνου της Ελλάδας και της Βραζιλίας και ακολούθησε η ορκωμοσία των αθλητών και των Ελλανοδίκων. Τον όρκο των αθλητών απήγγειλε ο Πανελληνιονίκης παλαιστής Χρήστος Θεοδωράκης και τον όρκο των Ελλανοδίκων ο Ζήσης Αγορογιάννης.
Η τελετουργική πομπή τερμάτισε στον αγωνιστικό χώρο και όλοι μαζί παρατάχθηκαν δίπλα στον βωμό, όπου έκαιγε η ιερή ολυμπιακή φλόγα.
Στη συνέχεια έγιναν οι αγώνες ενηλίκων: Δρόμος Σταδίου, Δρόμος Διαύλου, Αγώνες Πάλης, Αγώνας Δισκοβολίας, Αγώνας Ακοντίου, Αγώνας Άλματος εις μήκος καθώς και οι Αγώνες Παίδων στο Δρόμο σταδίου.
Η εκδήλωση έκλεισε με την βράβευση όλων των νικητών με ένα στεφάνι ελαίας και με τις ευχές για Καλή Ολυμπιάδα χωρίς αναβολικές ουσίες, χωρίς εμπορευματοποίηση και χωρίς πολέμους.
Νικητές ήταν οι: Χύτας Νικόλαος στο Δρόμο Σταδίου ενηλίκων, Λέκας Νικόλαος στο Δρόμο Σταδίου παίδων, Ζήσης Ζαγλιαβός στο Δρόμο Διαύλου, Θοδωράκης Χρήστος και Κλεισιάρης Ηλίας στην Πάλη, Βάσος Γιάννης στη Δισκοβολία, Θωμάς Παναγιωτίδης στο Ακόντιο και Καλύβας Δημήτριος στο Άλμα εις μήκος.

Keywords
Τυχαία Θέματα