Κ. Αγοραστός: Η Θεσσαλία δημιουργεί εξελίξεις στις Βρυξέλλες

21:25 4/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Για άλλη μια χρονιά, πορευτήκαμε μέσα σε δύσκολες συγκυρίες για την οικονομία και την κοινωνία. Οι κρίσεις αντανακλούν έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια και προαναγγέλλουν έναν κόσμο που δεν υπάρχει ακόμη. Αυτή είναι η ιστορική στιγμή που ζούμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός στην ομιλία του για τον Απολογισμό Πεπραγμένων του 2018.

«Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει να ακολουθεί μια πολιτική υγιούς βολονταρισμού. Πιστεύουμε, δηλαδή, στη δύναμη της βούλησής μας να δώσουμε απάντηση στις δυσκολίες του σήμερα, καθώς φανταζόμαστε

το μέλλον, και να επιλέξουμε πολυδιάστατες πολιτικές όπου η κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί προϋπόθεση της οικονομικής, οικολογικής και δημοκρατικής αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε οι περιφερειάρχης Θεσσαλίας, χαρακτηρίζοντας το έργο που έχει συντελεστεί στη Θεσσαλία ως αδιάψευστο κριτή: «Σε 2.920 ημέρες Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, 4.789 έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4,8 δις. Ευρώ και 2.540 επενδύσεις, συνολικού ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ. Εκατοντάδες πρωτοβουλίες, διαβουλεύσεις, διεθνείς συμμετοχές. 21 εθνικά και ευρωπαϊκά βραβεία. Η Θεσσαλία δημιουργεί εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Και ανοίγει δρόμους καθώς αποτελεί περιφέρεια – πιλότο πανελλαδικά, στο σχεδιασμό για την κατασκευή και λειτουργία υποβρυχίων μουσείων και καταδυτικών πάρκων. Ολοκληρώσαμε εμβληματικά έργα. Και φτάσαμε στο πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό της περιφέρειας, συντηρώντας αγροτικούς δρόμους, διανοίγοντας δασικούς, κάνοντας αποχιονισμό».

Το ΕΣΠΑ στη Θεσσαλία
Οσον αφορά το ΕΣΠΑ ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι «το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας είναι σήμερα ένα πρόγραμμα πλήρες, υγιές, στοχευμένο και με σταθερά αυξανόμενη πρόοδο, με την πρόοδό του να αναφέρεται στην πραγματική οικονομία. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται, σε 423,7 εκατ. € δημόσιας δαπάνης. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έκανε εξειδίκευση δράσεων 111%, έχουμε βγάλει προσκλήσεις 127% και οι εντάξεις έργων είναι στο 91%.
Στο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 μιλάμε ουσιαστικά για Νέα και σημαντικά έργα. Όχι για έτοιμα έργα που μεταφέρθηκαν από το ΕΣΠΑ 2007-2013 ούτε για έργα που μπήκαν στο Πρόγραμμα έχοντας ξεκινήσει με άλλη χρηματοδότηση με σκοπό να ενισχύσουν λογιστικά την πρόοδο του, αλλά απομειώνοντας τη δυνατότητα του να υλοποιήσει νέα έργα και να φέρει νέα αποτελέσματα στη Θεσσαλία.

Και βέβαια έχοντας ένα ΠΕΠ Θεσσαλίας 2007-2013 που τελείωσε έγκαιρα χωρίς να αφήσουμε ούτε ένα έργο ημιτελές, χωρίς δημοσιονομικές διορθώσεις, σχεδόν χωρίς υπερδεσμεύσεις ούτε υπερβάσεις σε βάρος του εθνικού ΠΔΕ.
Ένα υγιές και πλήρες Πρόγραμμα ολοκληρώσαμε στη Θεσσαλία επιτυγχάνοντας τους στόχους που είχαμε θέσει και με ένα αντίστοιχο Πρόγραμμα προχωράμε δυναμικά».

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ο περιφερειάρχης στην ομιλία του έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο έργο ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, καθώς επίσης και στα έργα που έγιναν σε όλους τους τομείς.
Θέτοντας τους μελλοντικούς στόχους ο κ. Αγοραστός, ξεκαθάρισε ότι
αφορούν «δύο εμβληματικά έργα που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα δίνοντας κίνητρο στους νέους να μείνουν στον τόπο τους αλλά και θα ενδυναμώσουν τη θέση της Περιφέρειας ως κέντρου παροχής ιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.
Πρόκειται για:

-Το Κέντρο Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας που θα αναπτύξουμε σε συνεργασία με την Τεχνόπολη και το ΤΕΙ σε 3 άξονες: Ψηφιακή ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία και Νεανική επιχειρηματικότητα, Καινοτομία στον Αγροδιατροφικό τομέα

-Το Πρότυπο Ογκολογικό Κέντρο Θεσσαλίας, με μεγάλο κοινωνικό όφελος στις χιλιάδες των καρκινοπαθών, που θα αποτελέσει κέντρο αριστείας της έρευνας και της γνώσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με στόχο τη δημιουργία νέων ιατρικών υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

-Τη δημιουργία Πλανητάριου στη Λάρισα, ένα έργο με σημαντική συνεισφορά στην πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον τουρισμό στη Θεσσαλία

-Την κατασκευή Ποδηλατοδρομίου ολυμπιακών προδιαγραφών στο Βόλο, απέναντι από το Πανθεσσαλικό Στάδιο».

Κλείνοντας ο κ. Αγοραστός, αναφέρθηκε και στις επικείμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Το μέλλον είναι εδώ. Και για να συμβαδίσουμε με τις εξελίξεις πρέπει να αλλάξουμε χθες. Να κάνουμε ένα βήμα μεγαλύτερο από τη φθορά. Έχουμε αποδείξει στον υπερκομματικό πατριωτισμό μας. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε, να υλοποιήσουμε και να φέρουμε αποτελέσματα. Ξέρουμε να δίνουμε χρήσιμες μάχες για την ανάπτυξη. Ξέρουμε να συνεργαζόμαστε. Είμαστε Περιφέρεια υπέρ της δράσης, υπέρ της πρωτοβουλίας, υπέρ της συνεργασίας. Ποτέ δεν σταθήκαμε ενάντια. Η ριζοσπαστική αποκέντρωση στην πράξη είναι ο δρόμο που διαλέξαμε και συνεχίζουμε να βαδίζουμε.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πιο εξαντλήσει τόσο τα περιθώρια να πορευτεί περαιτέρω με την υφιστάμενη μορφή της όσο και την ανοχή των πολιτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για μια ακόμη φορά έτοιμη να δείξει η ίδια στην κεντρική διοίκηση τρόπους για την αποτελεσματική διαχείριση των δικών της υποθέσεων μέσα από την ορθολογική, ρεαλιστική και βιώσιμη αναδιοργάνωση του διοικητικού χάρτη της χώρας.

Πρώτο βήμα για τη μετάβαση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι η αναδιάταξη της σχέσης της Περιφέρειας με την Κεντρική Διοίκηση, η οποία βασίζεται στην παραδοχή ότι η Περιφέρεια παράγει και η ίδια πολιτική. Και, κυρίως, μπορεί και πρέπει να προσαρμόζει τις κεντρικές πολιτικές στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Γι αυτό και πρέπει η κρατική εποπτεία να μην εμποδίζει την ελεύθερη πρωτοβουλία και τη δράση της.

Η Περιφέρεια πρέπει να πάρει το μέλλον στα χέρια της, νομοθετώντας για τις τοπικές κοινωνίες και τις τοπικές υποθέσεις. Η Περιφερειακή Διακυβέρνηση είναι ένας υγιής κρίκος στην παραγωγική αλυσίδα. Μόνο τότε και μόνο έτσι θα επέλθει η μεγάλη αλλαγή στη χώρα. Προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σε λιγότερο από δύο μήνες είναι προγραμματισμένες οι περιφερειακές εκλογές. Πολλοί βλέπουν τη μάχη αυτή ως κομματική. Εμείς λέμε ότι πολιτικές είναι όλες οι μάχες που δώσαμε και δίνουμε καθημερινά, στον τόπο μας και στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα και την Ευρώπη. Γνωρίζουμε το χρέος μας απέναντι στη Θεσσαλία. Είναι η συναίσθηση αυτού του χρέους που μας σπρώχνει στη δράση. Πιστεύουμε βαθιά στη δημοκρατία και στη ζωτικότητα της σχέσης με τις Θεσσαλές και τους Θεσσαλούς. Είμαι πεπεισμένος πως η Θεσσαλία μας διαθέτει τη δύναμη, τις λύσεις, την επιθυμία να προχωρήσει. Πρέπει να συνεχίσουμε τη δράση. Η λύση είναι μέσα μας.

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι αντιπεριφερειάρχες, όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι σε όλες τις Διευθύνσεις και σε όλες της Περιφερειακές Ενότητες έδωσαν και αυτή τη χρονιά τον καλύτερό τους εαυτό. Θέλω να τους ευχαριστήσω, τον καθένα χωριστά και όλους μαζί, για τη συμβολή τους στην κοινή μας προσπάθεια για τη Θεσσαλία του μέλλοντος».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα