Τα βήματα για no deal Brexit στους τομείς φαρμάκων και μεταφορών

Στην λεπτομερή παρουσίαση των μέτρων που λαμβάνει η Κομισιόν στον τομέα της υγιείας, των φαρμάκων και των μεταφορών, στο ενδεχόμενο ενός brexit χωρίς συμφωνία, προχώρησαν σήμερα στις Βρυξέλλες και συγκεκριμένα στην καθημερινή ενημέρωση των συντακτών, ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν και η Επίτροπος Μπουλτς.

"Η ΕΕ εκφράζει την λύπη της, αλλά σέβεται την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ. Ενώ η συμφωνία αποχώρησης που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου

παραμένει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η ΕΕ είναι έτοιμη για την περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία στον τομέα της δημόσιας υγείας, ιδίως όσον αφορά τα καίρια ζητήματα των φαρμακευτικών προϊόντων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και της ασφάλειας των τροφίμων", ανέφερε ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν.

Σημείωσε μάλιστα τα εξής: "η υγεία και η ασφάλεια των τροφίμων είναι δύο τομείς που έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των πολιτών, αλλά και στην λειτουργία αναρίθμητων φορέων εκμετάλλευσης και επιχειρήσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κομισιόν και η ΕΕ των 27 συνεργάστηκαν εκτενώς κατά την τελευταία διετία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της αποχώρησης χωρίς συμφωνία. Το μήνυμά μου είναι απλό: η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι αρμόδια για να αντιμετωπίσουν τις πλέον ανατρεπτικές αλλαγές και θα είμαστε έτοιμοι να τις διαχειριστούμε. Η ασφάλεια των φαρμάκων θα παραμείνει αμετάβλητη και τα κράτη μέλη, καθώς και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παρακολουθούν διαρκώς την κατάσταση και συνεργάζονται με την βιομηχανία για να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην ΕΕ. Όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς, θα εξακολουθήσουν να μπορούν να ταξιδεύουν, αλλά οι όροι θα αλλάξουν, δεδομένου ότι θα πρέπει να διενεργούνται νέοι έλεγχοι στα σύνορα της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο", τόνισε ο Αντιπρόεδρος.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δημοσίευσε ερωτηματολόγιο, που εκπονήθηκε από κοινού με την Επιτροπή και τις φαρμακευτικές αρχές των κρατών μελών, για την πρόληψη των ελλείψεων σε φάρμακα.

Από την πλευρά της Επίτροπος Μπουλτς, αρμόδια για τις μεταφορές, παρουσίασε σήμερα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης και ετοιμότητας στον τομέα των μεταφορών, δεδομένου του αυξανόμενου κινδύνου αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Τα μέτρα αυτά έχουν συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε χρόνο ρεκόρ και αποσκοπούν στον περιορισμό των σημαντικότερων διαταραχών που θα προκαλούνταν σε περίπτωση αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Τα μέτρα για τις αεροπορικές οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές και καθιστούν δυνατή τη συνέχιση της ασφαλούς βασικής συνδεσιμότητας μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι το ΗΒ διατηρεί επαρκές επίπεδο προτύπων ασφαλείας και παρέχει αμοιβαία μεταχείριση στις εταιρείες και στις επιχειρήσεις της ΕΕ, αναφέρει η Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα