Ισπανία: Λιγότεροι από 200 θάνατοι από Covid-19 – Αύξηση της ανεργίας

19:28 5/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Κάτω από τους 200 παρέμεινε ο ημερήσιος αριθμός νεκρών από τον κορονοϊό στην Ισπανία για τρίτη διαδοχική μέρα, καθώς καταγράφηκαν 185 θάνατοι μέσα σε ένα 24ωρο, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την πανδημική νόσο Covid-19 στη χώρα αυξήθηκε στους 25.613, ενώ τα διαγνωσμένα κρούσματα ανήλθαν συνολικά σε 219.329.

Αύξηση των Ισπανών ανέργων σε 3,8 εκατομμύρια

Η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 7,9% τον Απρίλιο σε σχέση με έναν μήνα νωρίτερα και πλέον οι άνεργοι ανέρχονται σε 3,8 εκατομμύρια,

σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Πάντως, καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ανεργίας, καθώς οι καταγεγραμμένοι άνεργοι είχαν αυξηθεί τον Μάρτιο κατά 9,3%.

Οι πολίτες που εξαρτώνται από επιδόματα αυξήθηκαν στον αριθμό ρεκόρ των 5,2 εκατομμυρίων, καθώς το αυστηρό lockdown που έχει επιβληθεί στην Ισπανία έχει σταματήσει την οικονομική δραστηριότητα.

Το κόστος των επιδομάτων αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 207% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και άγγιξε τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν συνυπολογισθούν οι εργαζόμενοι σε άδεια απουσίας και αυτοί που έχουν άδεια για ιατρικούς λόγους, σχεδόν το 30% του εργαζόμενου πληθυσμού, περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι, εξαρτώνται αυτή τη στιγμή από το ισπανικό κράτος.

Την Τετάρτη συνεδριάζει η βουλή για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που λήγει στις 9 Μαΐου. Η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση αν και δεν διαφωνεί με τα ως τώρα μέτρα.

Το υπουργείο Παιδείας μελετά ένα μικτό σύστημα από Σεπτέμβρη με τάξεις 15 μαθητών και εναλλακτικά διαδικτυακά μαθήματα και στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, βάζει φρένο και στις τιμές των αντισηπτικών διαλυμάτων, εκτός από τις μάσκες.

Εν τω μεταξύ, αποδείχθηκε fake news η επικράτηση εφαρμογής που θα παρακολουθεί τους Ισπανούς πολίτες μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από ένα μήνα όταν μία βουλευτής της ακροδεξιάς Βοξ (Μακαρένα Ολόνα) δημοσιοποίησε στο Twitter ότι η κυβέρνηση «θα ζητήσει από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στοιχεία που θα δείχνουν πώς και πού κινούμαστε μέσω της γεωγραφικής τοποθεσίας μας».

Το θέμα αφορούσε σε εθελοντική συμμετοχή των πολιτών σε δημοσκόπηση του υπουργείου Yγείας, στην οποία συμμετείχαν όσοι θεωρούσαν ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό. Οι συμμετέχοντες έδιναν τα στοιχεία της γεωγραφικής τοποθεσίας τους, τα συμπτώματα που πιθανότατα είχαν και συμπλήρωναν ένα τεστ.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕΜΠΕ, Reuters, AFP

Ρεπορτάζ: Δώρα Μακρή

Σχετική είδηση:
ΠΟΥ: Από τον Δεκέμβριο του ΄19 ο ιός χτύπησε τη Γαλλία-Το δύσκολο εγχείρημα του ημερήσιου απολογισμού των θανάτων

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα