Απογευματινή Ενημέρωση ΕΡΤ Κομοτηνής 5-5-2020

19:04 5/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Δημόσια Υγεία
Παρακολούθηση για δύο εβδομάδες για νέα κρούσματα
«Πλέον έχουμε περάσει στη φάση β στην σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την μη διασπορά του κορονοϊού. Δεν εφησυχάζουμε παραμένουμε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε το φαινόμενο.
Αν μέσα σε μια εβδομάδα παρουσιασθούν κρούσματα όπως την περίοδο των ελέγχων, εκεί θα υπάρξουν παρεμβάσεις με νέα μέτρα απαγόρευσης. Αυτή και η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμες για την περαιτέρω πορεία».
Αυτό

τόνισε μιλώντας στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Κώστας Βενετίδης, με αφορμή και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή για το θέμα αυτό.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται και τα δειγματοληπτικά τεστ του ΕΟΔΥ σε ευπαθείς ομάδες και στην ΑΜ-Θ.
Σταδιακά η επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Κομοτηνής
Η επαναλειτουργία του Γ.Ν. Κομοτηνής ξεκινά σταδιακά και θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με τις μελλοντικές εξελίξεις του ιού, οι οποίες θα εξαρτηθούν από την υπεύθυνη στάση των πολιτών και τις υποδείξεις των ειδικών.
Αναφορικά με την Πύλη του Γ.Ν. Κομοτηνής, θα
* Θερμομετρούνται υποχρεωτικά ΟΛΟΙ και το προσωπικό του Νοσοκομείου.
Συνεχίζεται το απαγορευτικό στα επισκεπτήρια.
• Δεν εισέρχεται στο χώρο κανένα αυτοκίνητο πλην των εργαζομένων, των νεφροπαθών, των ΑΜΕΑ και των μη αυτοεξυπηρετούμενων.
• Ο κάθε εισερχόμενος ασθενής κατέχει και φορά τη δική του μάσκα. Διαφορετικά, δεν επιτρέπεται η είσοδός του.
Συνοδοί μόνο για μη περιπατητικούς ασθενείς έως την πόρτα του Νοσοκομείου και για τους ανήλικους, μόνο ο ένας Γονέας
Τα Τακτικά Εξωτερικα Ιατρεία θα πραγματοποιούνται ένα ανά κλινική με περίπου 10 ραντεβού το κάθε ένα εβδομαδιαίως. Κάθε μέρα θα πραγματοποιούν Ε.Ι. τέσσερις ειδικότητες, τις ώρες 9 με 13:00 το μεσημέρι.
Αναφορικά με την λειτουργία των χειρουργείων, θα ισχύουν τα εξής:
• 2-3 εργάσιμες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του τακτικού χειρουργείου, θα διενεργείται test covid-19 σε όλους τους ασθενείς που έχουν προγραμματιστεί μέσω της λίστας χειρουργείου.
Επαναλειτουργούν και τα περιφερειακά ιατρεία στους Δήμους Αβδήρων και Τοπείρου.

Αναγκαιότητα η Επιδημιολογική μελέτη στην Ξάνθη λόγω κορονοϊού

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ξάνθης κάνει λόγο για ανάγκη διενέργειας επιδημιολογικής μελέτης στους κατοίκους της Ξάνθης.
Υπ’ όψιν ότι τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι κλάσμα του συνολικού αριθμού και είναι άγνωστος ο αριθμός των φορέων.
Παράλληλα δίνει οδηγίες, ώστε να μην υπάρξει χαλάρωση μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ωστόσο αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως επίσημα ποτέ δεν ενημερώθηκε και ποτέ δεν κλήθηκε να συνδράμει στη διαχείριση της κρίσης. Η ενημέρωση γενικά είναι αποσπασματική και ελλιπής.
Κυβέρνηση
Το Λιμενικό Τμήμα του Πόρτο Λάγους μετατάσσεται σε Λιμεναρχείο.
Αναβαθμίζεται το Λιμενικό Τμήμα του Πόρτο Λάγους σε Λιμεναρχείο.
Με αυτόν τον τρόπο το Πόρτο Λάγος αποκτά την αυτονομία του, δίνοντας την δυνατότητα της ταχείας αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του Λιμανιού, της Ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και της μετατροπής του Πόρτο Λάγους σε Τουριστικό και Επενδυτικό κόμβο της Βορείου Ελλάδος.
Επιπλέον με την συγκεκριμένη αναβάθμιση επανέρχονται τα πλεονεκτήματα για τους αλιείς και του πολίτες καθώς και το αίσθημα ασφάλειας που χάθηκαν το 2014, όταν υποβιβάστηκε το Υπολιμεναρχείο Πόρτο Λάγους σε Λιμενικό Τμήμα.
Όπως ανακοίνωσε ο Βουλευτής Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης για πρώτη φορά στην ιστορία του το Λιμενικό Τμήμα του Πόρτο Λάγους αναβαθμίζεται σε Λιμεναρχείο.

Κόμματα
O βουλευτής Χ. Ζεϊμπέκ με επιστολή ζητά ενημέρωση για την εξάπλωση του COVID εντός και εκτός Νοσοκομείου Ξάνθης

Επιστολή προς τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου της Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα έστειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη Χ. Ζεϊμπέκ, μετά τις νέες ανακοινώσεις για την ύπαρξη 52 κρουσμάτων στην Ξάνθη και ζητά άμεση ενημέρωση για την εξάπλωση του COVID εντός και εκτός Νοσοκομείου Ξάνθης και την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Χαρίτου: Οικολογικό πραξικόπημα η ψήφιση του νομοσχέδιου για το περιβάλλον

Οικολογικό Πραξικόπημα χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση και την ψήφιση του Νομοσχεδίου για το Περιβάλλον, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Δημήτρης Χαρίτου.
«Η Κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε εν μέσω πανδημίας και με τη Βουλή να υπολειτουργεί να καταθέσει σχέδιο Νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο “εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας”. Παρά την καθολική αντίθεση των κομμάτων και παρά το ότι το νομοσχέδιο δεν σχετίζεται με την πανδημία η Κυβέρνηση επιμένει στην ψήφισή του και αγνοεί προκλητικά το αίτημα όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας που της έχουν ζητήσει να το αποσύρει.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου, ανοίγει ο δρόμος για την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, καθώς εκχωρείται ο έλεγχος των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλονται ασφυκτικές προθεσμίες για τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
Επι πλέον Είναι προφανής ο κίνδυνος που ελλοχεύει και για την περιοχή μας, λόγω της επιθετικότητας των συμφερόντων εξόρυξης του χρυσού αλλά και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της σημερινής Κυβέρνησης.
Επιπλέον με το νομοσχέδιο καταργείται η αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων περιοχών (ΦΠΠΠ), μεταξύ αυτών και του φορέα διαχείρισης της λίμνης Βιστωνίδας, και τίθενται με αυτό τον τρόπο σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές.
Καταργείται επίσης στην ουσία της η προστασία των περιοχών Νatura 2000 μια και προβλέπονται ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.
Παράλληλα νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων, ενώ ανατρέπεται ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός υλοποίησης της διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Προωθείται η αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ και κυρίως των μεγάλων αιολικών πάρκων. Ενώ χαρακτηρίζει προκλητική η διάταξη για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
Τέλος, σύμφωνα με τον κ.Χαρίτου το νομοσχέδιο είναι γεμάτο με φωτογραφικές διατάξεις προκειμένου να ικανοποιήσει φίλους και συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και την “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ” που την απαλάσσει από την υποχρέωση αδειοδότησης και την εντάσσει σε καθεστώς απλής γνωστοποίησης των δραστηριοτήτων της.
ΠΥ
Ξεκίνησε η φετινή αντιπυρική περίοδος στην ΠΕ Ξάνθης
Χωρίς συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ξεκίνησε η φετινή αντιπυρική περίοδος στην ΠΕ Ξάνθης. Ο νόμος προέβλεπε το Συντονιστικό Όργανο από φέτος να γίνει περιφερειακό, ωστόσο λόγω των εξελίξεων της πανδημίας, δόθηκε παράταση για άλλη μια χρονιά να λειτουργήσει σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων.
Όπως ενημερώνει ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ξάνθης Ευστάθιος Βαφειάδης, φέτος οι απαιτήσεις για την Πολιτική Προστασία ήταν αυξημένες λόγω της πανδημίας, ωστόσο σε συνεννόηση με την περιφερειακή διεύθυνση θα δρομολογηθεί η συνεδρίαση των ΣΟΠΠ, είτε με τηλεδιάσκεψη, είτε με σύσκεψη δια ζώσης, ανάλογα με τις συνθήκες

Αυτοδιοίκηση
Συνεδρίαση δια ζώσης του ΣΟΠΠ ζητάο Χριστόδουλος Τοψίδης

Κανονική Σύγκληση δια ζώσης και όχι τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, για την αντιπυρική προστασία, λόγω και κορονοϊού, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, ζητεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ, Χριστόδουλος Τοψίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Τοψίδη, στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, οι συνεδριάσεις των ΣΟΠΠ προχωρούν κανονικά, κυρίως με την μορφή τηλεδιασκέψεων. ‘Καλούμε τη διοίκηση της Περιφέρειας, να μην περιοριστεί σε γενικόλογες και ανεύθυνες δηλώσεις, όπως αυτές του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου, αλλά να συγκαλέσει άμεσα τα ΣΟΠΠ σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της ΑΜΘ», αναφέρει ο κ. Τοψίδης.
Ο κ. Τοψίδης καταλογίζει μεθοδεύσεις στην πλειοψηφία για μη συμμετοχή των μελών της αντιπολίτευσης στα ΣΟΠΠ, όσο και αποτυχία διαχείρισης των αυξημένων κρουσμάτων του COVID – 19 στην Ξάνθη, όπου παρά τις συνεχείς εκκλήσεις φορέων, όπως του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης, για την ανάγκη συντονιστικού οργάνου, δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε καν δήλωση, με τις γνωστές συνέπειες για τη Ξάνθη.

Αυτοδιοίκηση
Έργα ασφαλτόστρωσης στην Κομοτηνή
Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής γίνεται γνωστό πως σήμερα ότι την Τρίτη 5 Μαΐου 2020 θα πραγματοποιηθούν εργασίες ασφαλτοστρώσεων στις οδούς:
α) Δωδεκανήσου και
β) Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου.

Οικολογία-Αλληλεγγύη
Όπως κάθε χρόνο στην πόλη της Κομοτηνής θα μοιραστούν δωρεάν φυτά από παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά φέτος με άλλον τρόπο, λόγω του κορωνοϊού.
Οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν μέχρι 6 ποικιλίες και να στείλουν στείλτε μήνυμα (sms) στο κινητό
6977 246 677 (Φανή) μέχρι 8 Μάη, με το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό τους.

Οι ποικιλίες που διατίθενται είναι τοπικές και από άλλες περιοχές της Ελλάδας σε Τομάτες, τοματίνια, πιπεριές, μελιτζάνες.

Ντομάτες
Γαλήνης, Μαρωνείας, Αντιοχείας, Βασιλείας, Κηπουρού, Πηλίου, Τσερόκι, Καρδιά Βοδιού, Άνδεων.

Ντοματίνια
Βελανίδι, Μαύρο Σαντορίνης

Ντοματάκι
Ιάσμου (κίτρινο), Σαντορίνης

Μελιτζάνες
Πράσινη (φλάσκα), Μαύρη Κηπουρού, Τσακοπράσινη (φλάσκα)

Πιπεριές
Γεμιστά Κύμης , Φλωρίνης, Κατσίκια Κηπουρού, Ντοματοπιπεριές.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης.

Αστυνομικό Δελτίο
Παρατείνεται η διάρκεια ισχύος αδειών κυνηγετικών όπλων
-Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώνεται ότι παρατείνεται η διάρκεια ισχύος αδειών κυνηγετικών όπλων, που λήγουν μέχρι την 31-12-2020, για ένα έτος από την ημερομηνία λήξης τους.
Συνελήφθη διακινητής ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας μη νόμιμους μετανάστες

Συνελήφθη στο νομό Ροδόπης αλλοδαπός διακινητής, ο οποίος μαζί με έναν άγνωστο δράστη, προωθούσαν παράνομα στο εσωτερικό της χώρας, τέσσερις (4) μη νόμιμους μετανάστες.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ τις έρευνες ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών Ροδόπης.

www.ert.gr

Keywords
ΕΡΤ, ενημερωση, νέα, κομοτηνη, τεστ, ΕΟΔΥ, αμεα, test, ξανθη, συριζα, νεα δημοκρατια, βουλη, μπε, τίθενται, αυθαιρετα, απε, αδμηε, αμθ, συμμετοχή, μαΐου, αθηνα, sms, ελλαδα, συλληψεις, ert, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αυθαιρετα παραταση, παραταση αυθαιρετων, Καλή Χρονιά, κρουσματα σημερα, αστυνομικο τμημα, ημερομήνια, ιατρικος συλλογος, το θεμα, αμεα, αυτοκινητο, δωρεαν, θεμα, νεα μετρα, περιοδος, προγραμμα, πυλη, σημερινη, τεστ, τηλεφωνο, φυτα, test, αγνωστος, απε, αφορμη, εβδομαδες, γινει, γινεται, δευτεροβαθμια, διευθυνση, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δικη, δρομος, δοθηκε, εγρηγορση, ελενα, εβδομαδα, ερευνες, ετος, ζητα, υπηρεσια, κυβερνηση, λαγος, λειτουργια, λιμενικο, λογο, μαυρο, μαη, μαΐου, μελιτζανες, μορφη, ονομα, ουσια, περιβαλλον, περιφερειακο, πορτα, ραντεβου, ρυθμισεις, συζητηση, συμμετοχή, σχεδιο, τίθενται, τμημα, τριτη, φορα, χριστοδουλος, ωρες, αγνωστο, δημητρης, καρδια, κωστας, μελετη, ομαδες, σπυρος, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα